הסיבות לפעולות הצפויות של בנק ישראל
בהמשך לתחזיות העבר - תנאי הרקע בארץ ובעולם תומכים בהורדת בחודשים הקרובים. לדעתנו, במשך תקופה ממושכת, קיים סיכוי גבוה להורדת הריבית המקומית במהלך החודשים הבאים. בהתאם לכך, בימים האחרונים, על רקע המצב בגוש האירו ובשוק המקומי, שוקי ההון החלו לתמחר בסבירות מסוימת הורדות ריבית בישראל.
מדוע צפוי להוריד ריבית דווקא בחודשים הקרובים?
לאחרונה עלו מספר גורמים שמחזקים הערכתנו להורדת הריבית לפחות באחת משתי ההחלטות הבאות וזאת על רקע הגורמים הבאים:
- ? לא עוד "גורם מפחיד" - בחודשים האחרונים נטה להפתיע כלפי מעלה, על רקע העליות במחירי האנרגיה (ובפרט הנפט) והשכירות. לאחרונה חלה ירידה במחיר הנפט, שעשויה למתן חלק מעליית המדד בעתיד. גורם זה, בצירוף החולשה הכלכלית בעולם, המחאה החברתית וגורמים נוספים ממתנים את האפשרות לאינפלציה גבוהה שנה קדימה.
- האינפלציה בפועל בישראל אינה גבוהה (יחסית למצב בעולם), ונגיד בנק ישראל, בדומה לבנקים מרכזיים רבים בעולם, מעדיף לעודד את הצמיחה. לאחרונה ניכרת מגמת ירידה באינפלציה השנתית (12 חודשים לאחור), עד לרמה של 2.1% כיום, כלומר, באמצע יעד האינפלציה. בגרף למעלה ניתן לראות כי במדינות רבות במערב האינפלציה בפועל גבוהה מהיעד, ובכל זאת הבנקים המרכזיים שומרים על רמת ריביות נמוכה יחסית (ולעיתים אף מדובר בריבית ריאלית שלילית).
מצב זה קיים גם במדינות בעלות מאפיינים דומים לישראל (כמו צ'כיה ופולין), ונובע מהעובדה כי מרבית הבנקים המרכזיים בעולם מעדיפים לתמוך בצמיחה, על חשבון חריגה מיעד האינפלציה. נראה כי בחודשים הקרובים ימשיכו הבנקים המרכזיים / הממשלות בעולם לתמוך בכלכלות על ידי צעדים מוניטאריים, ואולי אפילו תוכניות סיוע פיסקאליות. קשה להאמין שדווקא פישר, ש"פעל צעד אחד לפני כולם" בעבר, ואף עומד כעת ביעד האינפלציה, לא יהיה שותף לכך.
- המשבר באירופה ממשיך להחמיר ובפרט על רקע המצב ביוון (אי וודאות פוליטי על רקע הבחירות הצפויות ב-17.6) וספרד. נראה כי הצורך בפעילות משולבת מיידית של קובעי המדינות גדול מתמיד. במצב זה נראה כי גם בנק ישראל יצטרף לעמיתיו בעולם, וינקוט בפעילות מרחיבה.
- המצב בכלכלה ובשוק המקומי מצריך צעדי הרחבה וסיוע: ההתפתחויות בשוק האג"ח הקונצרני ועליית התשואות החדה (מקשה על גילגול חוב של אותם חברות) וחששות כבדים לבעיות מימון של חברות בענף הנדל"ן תומכים בתחזית שלנו. הורדת הריבית תסייע בהורדת עלויות המימון של גופים אלה. נציין כי הפעולות הצפויות של הממשלה לריסון הגירעון בעתיד יתמכו בהורדת הריבית על ידי בנק ישראל.
ומה עם החששות לגבי עליית מחירי הדירות? אחת הסיבות להערכה של חלק מהכלכלנים בשוק כי בנק ישראל לא יוריד ריבית היא החשש כי הורדת ריבית תגביר את הסיכון "לבועת מחירים" בענף. איננו שוללים גורם זה, אולם, להערכתנו, בנק ישראל עשוי לנקוט בשל כך במדיניות של "הפרד ומשול". כלומר להוריד את הריבית בכדי לתמוך במשק בכללו ומאידך, לנקוט בצעדים שונים לריסון ההשפעה של הריבית על הנדל"ן.
בכדי לשמור על זהירות נציין כי במידה ויחול שיפור ניכר בשוקי ההון ו/או שתחול רגיעה ניכרת בחששות לגבי המצב באירופה ייתכן והריבית תיוותר ללא שינוי בחודשים הבאים. אולם בתרחיש הסביר כעת נראה כי הורדת ריבית צפויה לפחות באחת משתי החלטות הריבית הבאות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה