חמש סיבות שיובילו את בנק ישראל להפחית את הריבית לכיוון ה-1.5% בלבד
לאור ההתפתחויות האחרונות במחלקת מאקרו כלכלה ואנליזה בנקאית בבנק דיסקונט הופחתה תחזית הריבית של בנק ישראל.
אנו מעריכים כי בנק ישראל ימשיך בתהליך הפחתת הריבית, לאור צעדי הממשלה לטיפול בגירעון הממשלתי. אנו מעריכים כי הממשלה תצליח להעביר את הצעדים עליהם הוחלט השבוע, בהיקף של כ-15 מיליארד שקל, גם אם התוכנית תעמוד בפני התנגדויות שונות. אולם, יש לזכור כי, צעדים אלה נוגעים ברובם המכריע לצד ההכנסות (מיסים). אמנם, מדובר בצעד חשוב להפחתת הגירעון, אך עדיין תיאלץ הממשלה לקצץ בהוצאות עליהן התחייבה בהיקף כספי של כ-12 מיליארד שקל, בכדי לעמוד בתקרת ההוצאה המותרת על פי החוק (זאת על רקע המלצות טרכטנברג, הסכמי שכר ותוספות לביטחון). בנוסף, יש להדגיש כי, תחשיב זה מבוסס על תחזית צמיחה של 3.25% ב-2013, כך שסטייה כלפי מטה תצריך התאמות גבוהות אף יותר. להערכתנו, הסיכונים לצמיחה נוטים כלפי מטה. כאמור, התנהלות תקציבית אחראית של הממשלה הינה תנאי הכרחי להורדת הריבית לרמה של 1.5%, שאם לא כן, עשויה להיעצר ההפחתה ברמה גבוהה יותר.
אז מדוע אנו מעריכים שהריבית תרד באופן חד עד לרמה של 1.5%?
1. בסוף השבוע שעבר ציין הנגיד כי צעדי הממשלה "יאפשרו לנו לנהל את המשק באופן שיתמוך בהמשך הצמיחה, לטובת אזרחי המדינה". במילים אחרות: הנגיד מציין כי לאחר שהממשלה החלה בטיפול בגירעון (על ידי צעדים ממתני צמיחה של מיסים וקיצוץ הוצאות), הוא יוכל "להמתיק את הגלולה" על ידי הפחתת ריבית חדה יותר.
2. הבנקים המרכזיים בעולם ממשיכים בפעולות הרחבה/הורדות ריבית: בשנים האחרונות הנגיד עבד במקביל ואף צעד לפני עמיתיו בבנקים המרכזיים בעולם. לאחרונה ניכר כי הבנקים המרכזיים ממשיכים בצעדים לסיוע הצמיחה, בין אם מדובר בסין (שתי הפחתות ריבית מפתיעות), ה-ECB (הודיע שינקוט "בכל הצעדים הדרושים" לתמיכה בגוש האירו), הפד, שחבריו מאותתים מדי פעם על אפשרות של הרחבות כמותיות נוספות, הבנק האנגלי שנקט בתוכניות הרחבה חדשות ומדינות נוספות. אנו מעריכים כי בנק ישראל ינקוט בהפחתות הריבית, ככל שהנתונים הכלכליים בישראל יהיו חלשים יותר.
3. האינפלציה "רגועה" והריבית הריאלית עדיין גבוהה ביחס לעולם: האינפלציה השנתית עומדת כיום על 1%, בקצה התחתון של טווח יעד בנק ישראל. אנו מעריכים, אומנם, כי האינפלציה תעלה בשנה הקרובה ותעמוד על 2.5% שנה קדימה (עדיין בטווח יעד האינפלציה), אולם חלק ניכר ממנה נובע מאירוע חד-פעמי של העלאות מיסים (0.5%), התחזקות הדולר וגורמי היצע שבנק ישראל פחות מתייחס אליהם בהקשר החלטות הריבית. האינפלציה בשנת 2013 צפויה לרדת ל-2%.
4. ריבית ריאלית גבוהה יחסית בישראל: הריבית הריאלית בישראל עומדת כיום על 0.1%-0.35%, ריבית ריאלית גבוהה ביחס למדינות רבות בעולם ובפרט במערב. במידה ובנק ישראל יפחית את הריבית עד לרמה של 1.5%, וציפיות האינפלציה לשנה ינועו בטווח של 1.8%-2.3%, הריבית הריאלית תהיה שלילית ותנוע בטווח של 0.8%- עד 0.3%- . ריבית זו עדיין תהיה גבוהה מהריבית הריאלית מאז אמצע 2009 ועד תחילת 2011 (בתקופה זו נעה הריבית הריאלית בטווח של 1.9%- עד 1.5%-), והינה סבירה בהשוואה לעולם והחולשה הצפויה בכלכלת ישראל.
5. ומה עם מחירי הדירות? במידה ותימשך עליית מחירי הדירות, בנק ישראל עשוי לנקוט בצעד כפול של הורדת ריבית (בכדי לתמוך בכלכלה) וצעדים רגולטורים בתחום הדיור. באופן זה יוכל לפעול למיתון מחירי הדירות בכלי שונה ממנגנון הריבית, ובכך חופש הפעולה שלו לתמיכה בצמיחה יגדל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.הרבית לא תרד נקודה .האינפלציה בדרך (ל"ת)המחשב 01/08/2012 18:28הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.לא כל כך מהר, פישר הוא אדם זהיראנונימי 01/08/2012 16:21הגב לתגובה זו0 0סביר שיוריד את הריבית ב 0.25 אבל אם הגרעון ימשיך להתרחב הוא יסתפק בזה.סגור
-
3.עושים מיליארדים ע"ח העם הפראייר=חרםצרכן=העם לא פראייר!! (ל"ת)בנק,ממשלה גנבים 01/08/2012 16:16הגב לתגובה זו1 1סגור
-
2.פישר גרם לבועתהנדלן=ריבית נמוכה=יוקר המחיה=מחאה=חרםצרכן (ל"ת)מדינה=ניהול כושל 01/08/2012 16:06הגב לתגובה זו2 2סגור
-
1.הם לא מעונינים להוריד את מחירי הדירות . (ל"ת)אנונימי 01/08/2012 15:55הגב לתגובה זו4 0סגור