האם השיפור במגזר ה-IT האמריקני יחלחל לייצוא הישראלי?

נירה שמיר כלכלנית ראשית, בנק דיסקונט, סוקרת את תחום ייצוא האקטרוניקה בישראל. האם הסקטור מושפע ישירות ממקבילו האמריקני?
 | 
telegram

בשנה האחרונה מסתמנת מגמה של האטה עד לכדי נסיגה בייצוא האלקטרוניקה. אפשר והשיפור המסתמן לאחרונה במגזר ה-IT האמריקני יחלחל גם לייצוא הישראלי. אולם, קשה לנו לראות את ייצוא הענף חוזר לצמוח בקצבים של טרום המשבר.

האם מגזר ה-IT בארה“ב יכול לנבא את המגמות בייצוא האלקטרוניקה מישראל?
משקלו של ייצוא ענפי האלקטרוניקה בייצוא התעשייתי ללא יהלומים מסתכם בכ-27%, ומהווה מנוע צמיחה משמעותי לייצוא בפרט וצמיחת המשק בכלל. בשנים האחרונות, על רקע המשבר העולמי, חווה הענף תנודות חדות, כאשר מראשית 2011 ועד כה חלה התמתנות משמעותית בקצב הצמיחה, עד לכדי צמיחה שלילית בחודשים האחרונים (שינוי 12 חודשים אחורנית). בשל חשיבותו הגבוהה, כאמור, של הענף לצמיחת המשק, חשוב לנסות ולזהות מגמות וכיוונים לעתיד. לשם כך, בחנו את התפתחות ייצוא הענף מול מדד ה-Tech-Pulse האמריקני.



מדד ה-Tech-Pulse, העוקב אחר הפעילות הכלכלית של סקטור טכנולוגיית המידע (IT) בארה"ב, עלה במהלך השנה האחרונה בכ-4%, קצב שנתי גבוה בהשוואה לקצב של ראשית השנה (כ-2%), אולם נמוך בהשוואה לזה ששרר טרום המשבר. הממוצע לשנת 2007 - כ-7%.

המדד מורכב מחמישה אינדיקאטורים עיקריים: תעסוקה, השקעה, ייצור, הובלה וצריכה, ומשקף את פעילות הסקטור משלושה היבטים שונים - צד ההיצע, צד הביקוש והתעסוקה.

במהלך השנים האחרונות, כפי שניתן להבחין בגרף, קיים מתאם חיובי גבוה בין מדד ה-Tech-Pulse ליצוא ענפי האלקטרוניקה של ישראל. בשיא המשבר רשם מדד ה-Tech-pulse, כמו גם ייצוא האלקטרוניקה ירידה בקצב שנתי של כ-20%, על רקע ירידה בביקושים לציוד IT. המתאם הגבוה בין השניים נובע מעצם היותה של ארה“ב אחד משוקי היעד העיקריים של ענף האלקטרוניקה.

מנגד, לאחר שהגיעו לנקודת השפל, רשם הייצוא הישראלי זינוק חד לעומת עלייה מתונה במדד ה-Tech-Pulse. הסיבה לפערים נעוצה בסקטור הרכיבים האלקטרוניים, אשר כמעט ושילש את היקף היצוא תוך חודשים ספורים, ומשקלו בייצוא האלקטרוניקה עלה לכ-50% (לעומת כ-30% קודם לכן).

הכל בזכות אינטל

הזינוק ביצוא הרכיבים נזקף לזכות המפעל החדש של חברת ”אינטל“ בקריית גת בתקופה האמורה. עם הגיעו של המפעל לכושר הייצור המקסימלי, חלה האטה בקצב התרחבות הענף ועימו בייצוא האלקטרוניקה. מגמה זו לא הייתה מהווה מקור לדאגה, אלמלא ההאטה החדה המסתמנת בשנה האחרונה בייצוא ענף הציוד האלקטרוני (יצוא האלקטרוניקה שלא נמנה על ענף הרכיבים), האטה ההולכת ומתעצמת עד לנסיגה בשיעור שנתי של כ-7% בחודשים האחרונים.

יתרה מכך, לאחרונה נפתח פער של כ-6% בקצב הצמיחה השנתי בין מדד ה-Tech-Pulse לסך ייצוא האלקטרוניקה מישראל (רכיבים וציוד). למרות זאת גם עתה, כמו לפני שלוש שנים, מפעל אינטל החדש צפוי לתמוך בייצוא. תרומתו של המפעל אמורה להתבטא במחצית השנייה של השנה. לפיכך, גם במהלך השנה הקרובה אנו צפויים לתנודות חדות בייצוא האלקטרוניקה. אך השאלה המרכזית הינה, לאן פני הענף בנטרול השפעה חד-פעמית זו. האם מגמת השיפור במגזר ה-IT האמריקני תימשך ותחלחל גם לחברות הישראליות, או שמא, ההאטה הגלובלית כפי הנראה, תלווה אותנו גם בשנה הקרובה, תיתן אותותיה על ביצועי החברות, למעט "זריקת העידוד" שנקבל מאינטל, ימשיכו יתר החברות לדשדש? נכון לנקודת זמן זו ובהתבסס על תחזיות הצמיחה והסחר העולמי (שבחלקן נראות אף מדי אופטימיות), קשה לנו לראות את ייצוא האלקטרוניקה חוזר לקצבי צמיחה דו-ספרתיים, כדוגמת אלו ששררו ערב המשבר.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות