נבואת ספטמבר השחור: האם תקופת החגים תהיה קשה? הנה הסטטיסטיקה

רועי רושינוביץ, יועץ השקעות בבנק דיסקונט, מתייחס בטורו ללוח השנה הכלכלי. כיצד יש לנהוג על מנת לצמצם הפסדים ולמקסם רווחים?
 | 
telegram
(4)

סימון אירועים בלוח השנה הכלכלי זה צעד חשוב, וזה אכן מה שנעשה כאן בשבועות הקרובים. אך הפעם, בגלל שמדובר בטור פתיחה, נחרוג ממנהג זה ונמליץ לכם להניח יומנים בצד ולהקשיב.

ספטמבר השחור בשווקים
הביטוי ספטמבר השחור מסמל בכל העולם התרחשות של מאורע שלילי. בדר"כ מקושר הביטוי לנושא הטרור (רצח הספורטאים במינכן, נפילת מגדלי התאומים), אולם גם בכלכלה מייחסים לחודש זה קונוטציה שלילית. מבחינה היסטורית נחשב שוק המניות בחודש ספטמבר ללא מוצלח במיוחד ביחס ליתר חודשי השנה. החל משנת 1915 מציג חודש ספטמבר שלילית של 0.9% בניגוד לשאר החודשים, המציגים תשואה חיובית או סביב האפס (כפי שניתן לראות בגרף הראשון). חוקרים בדקו ומצאו כי חודש ספטמבר היה שלילי בכ-60% מהמקרים מאז שנת 1915. מבחינה היסטורית מאז 1915, לא נמצאה באף חודש אחר, פרט לחודש ספטמבר, ירידה במדדים ביותר מ-50% מהמקרים. יחד עם זאת, אין כל הוכחה, למעט נתונים סטטיסטיים, שחודש זה אמור להיות גרוע יותר משאר חודשי השנה.

באדיבות: דיסקונט
באדיבות: דיסקונט

נראה כי כעת המדדים אינם תואמים את התחזיות השחורות המיוחסות ל"ספטמבר השחור". כיום מדדי המניות בארה"ב מצויים ברמה גבוהה יחסית (נכון לסוף השבוע מדד S&P 500 רחוק בכ-10% מהשיא שהיה באוקטובר 2007). אך שילוב המדדים הגבוהים עם מצב פוליטי וגיאופוליטי סבוך (מתיחות מול אירן, בחירות בארה"ב) עשוי לגרום לנבואה אודות ספטמבר השחור להגשים את עצמה (כפי שניתן לראות בגרף השני, המתאר את תוצאות בדיקת משנת 1950 ועד היום בה נמצא. מבחינה סטטיסטית חודש ספטמבר הוא הגרוע ביותר מבין כל חודשי השנה).
באדיבות: דיסקונט
באדיבות: דיסקונט

למשקיע הרגיל תהיה בדר"כ נטייה אינטואיטיבית מולדת להעדיף חדשות והערכות רעות על פני טובות. לפיכך, הוא יעדיף להקשיב לאזעקות שווא רבות (כגון כל האזהרות והשמועות הרצות בחודש ספטמבר השחור) מאשר לבצע שגיאה אחת העלולה להיות פטאלית.

בימינו, כאשר הטכנולוגיה מאפשרת למידע להיות זמין לנו בקצות האצבעות, אנו מותקפים בשפע של אינפורמציה (אשר חלקה הגדול אינו רלוונטי) עד כדי איבוד התמצאות. עם זאת, עלינו לקבל החלטות בנוגע להשקעותינו. בשלב זה של קבלת ההחלטה, באה לידי ביטוי אותה נטייה מולדת אינטואיטיבית, הגורמת לנו להאמין לנבואות ולייחס לחודש ספטמבר שחורות. העדפה אוטומטית זאת, כשמדובר בשוקי ההון, היא לעיתים קרובות מקור להפסדים גבוהים. על כן, המלצתי הינה כי אין לייחס לסטטיסטיקה משמעות מיוחדת, רצוי להשקיע בצורה רגילה ולא לתת לנבואה להגשים את עצמה.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    ספטמבר השחור הינו אירוע הטבח בפלסטינים בירדן. (ל"ת)
    עו ד עו"ד 10/09/2012 07:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    סוף סוף כתבה מעניינת (ל"ת)
    דנטה לופז 10/09/2012 00:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    "ספטמבר השחור" - השקר בסטטיסטי.
    ronenhb 09/09/2012 22:44
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כמו בכל שנה, גם השנה, אני צריך לכתוב תגובה זו. השוני הוא שבכל שנה יש מישהו אחר שחוזר על אותה הקלישאה. "ספטמבר השחור". הנתונים המוצגים שוב ושוב, ממחישים כל פעם מחדש, את "השקר הסטטיסטי". הטבלאות מציגות נתון "קר" לפיו חודש ספטמבר הינו החודש הגרוע ביותר "בממוצע" מכל החודשים בשנה. וזה נכון, סטטיסטית, אך לא במהות. בפועל, מבדיקה שעשיתי, ביחס למדד ה- ,S&P500 על-פני 26 שנה, נמצאו 2 אמיתות: 1. בכל שנה שבה הבורסה עלתה (ינואר – דצמבר), חודש ספטמבר היה חיובי. בכל שנה שבה הבורסה ירדה, חודש ספטמבר היה שלילי. 2. הירידות בחודשי ספטמבר השליליים היו חזקות מאוד, בממוצע ירידות של 5-6%. העליות בחודשי ספטמבר החיוביים היו מתונות יחסית. בממוצע כ- 2%. זו הסיבה שממוצע החודש, בהתייחס לכל השנים, שיקף ירידה חזקה ביותר. באם תעשה בדיקה מעמיקה, ניתן יהיה לראות כי בשנים בהן ספטמבר ירד, החלו ירידות, חזקות מאוד, בחודש אוגוסט (תחילת החודש הייתה חיובית, על-כן, הסגירה של החודש הייתה שלילית אך באופן מתון, שלא שיקף את עוצמת הירידות שהחלה באותו החודש), הירידות המשיכו לאורך כל ספטמבר (כמעט ללא תיקון – ולכן קיבלנו ירידות חזקות בחודשים אלו) ואילו בחוד
    סגור
  • 1.
    עוד חובבן שצייץ (ל"ת)
    007 09/09/2012 17:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות