המלכוד של פישר: האם הנגיד יותיר את הריבית ללא שינוי או יפתיע?

אלכס וינשטיין, יועץ השקעות בכיר בבנק דיסקונט, מתייחס למהלכים העתידיים של הנגיד פישר באשר לגובה הריבית במשק
 | 
telegram
(1)

החליט בחודש הקודם להותיר את הריבית ברמה של 2.25%, על רקע השקל, ציפיות גבוהות ונתוני מאקרו טובים מארה"ב. רק שמאז, רק שמאז, במיוחד בשבוע האחרון, זרמו מהשווקים הפיננסיים בכל העולם חדשות שמספיקות לחודש שלם..

הדפסות כסף בכל העולם
זה התחיל באירופה - הנגיד מריו דראגי הצליח להעביר תוכנית רכישת הקרויה OMT. התכנית תתמקד ברכישה בלתי מוגבלת של אגרות חוב ממשלתיות קצרות במדינות ה-PIIGS.

נגיד בנק המרכזי הגרמני (שהתנגד לתכנית) רואה ברכישה ככלי לא לגיטימי למימון גירעונות של מדינות "בעייתיות". השחקנים בשוק מאוד אהבו את התכנית, מסכים בכל העולם נצבעו בירוק ותשואת האג"ח ירדו בחדות. בשבוע שעבר גם ה-FED לא חיכה הרבה זמן, והחליט להכריז על הפעלת ה-QE3 - הקלה כמותית לא מוגבלת בזמן אשר תתמקד ב-2 דברים עיקריים - לנסות "לעורר" כלכלה גלובלית ולהלחם בבעיית האבטלה האמריקנית. הנגיד האמריקני, בן ברננקי אמר: "נעשה את כל המאמצים שביכולתנו למנוע חזרה למיתון". ברננקי שיכנע את השווקים לפחות לטווח קצר. גם הבנק המרכזי ביפן הודיע במפתיע שירכוש נכסים פיננסיים בהיקף של 127 מיליארד דולר. כנראה גם סין לא תמתין הרבה זמן ותפעיל תכנית תמריצים.

אלכס ויינשטיין
הצעדים האגרסיביים שננקטו בארה"ב ובגוש האירו מביאים לסביבת אינפלציה גבוהה עוד יותר ממה שהייתה לפני ההכרזה על QE3. ההוכחה לכך באה בזינוק תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים לרמה של 1.8%.

ובחזרה לישראל: הפתעה במדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט

מדד אוגוסט הפתיע כלפי מעלה משמעותית מצפי האנליסטים ועלה ב-1%. המדד איונ משקף שינוי בסביבת אינפלציה, ומקורו בגורמים בעלי אופי חד פעמי (מיסים והמשך עליות המחירים בשוק השכרת הדירות, שממשיך לרתוח). גם מדד ספטמבר צפוי לרשום עלייה של 0.5%. אגב, יש גם צד חיובי למדדים גבוהים - הממשלה שוחקת את החוב הלא צמוד שלה.

על המילכוד של פרופסור סטנלי פישר

בנק ישראל ייאלץ מחר (יום ב') להתמודד עם השאלה האם לעלות את הריבית או להותיר אותה על כנה (2.25%). מצד אחד, הריביות בעולם נמוכות וגם הן לא כל כך עוזרות לכלכלה העולמית. מצד שני, אם בנק ישראל יעלה את הריבית כעת, הוא יפגע בצריכה פרטית ובצמיחה במשק. אין לשכוח שאנו נמצאים כבר תקופה די ממושכת בסביבה מאתגרת - מחאה חברתית, רגולציה גוברת ואיום תמידי מכיוון השכנים. הריבית הנמוכה ממשיכה לעודד רכישת דירות - שיא של כל הזמנים במשכנתאות בחודש אוגוסט 5.9 מיליארד ש'.

בתוואי האינפלציה המסתמן, יתקשה בנק ישראל להמשיך לפעול במדיניות מוניטרית רחבה תוך הפחתת שער הריבית. כעת צפי האינפלציה ל-12 חודשים קדימה שוכן מעל גבול העליון של יעד האינפלציה כ-3.1%. יחד עם זאת, מוקדם עדיין להכריז על סיום הפחתות הריבית. המשבר בגוש האירו, האטה בסין והרבה סימני שאלה לגבי הצלחת ה-QE3 שכרגע קונה רק זמן, אך לא פותרת את המשבר. מבחינת המשק הישראלי אנחנו עדים להיחלשות הדרגתית בשוק העבודה שצפויה להוביל לאינפלציה מתונה.

לא מזמן התראיין פרופ' סטנלי פישר באומרו שהעברת התקציב כבר בחודש אוקטובר יכולה להקטין את אי הוודאות במשק, אחרת הגרעון ייזנק ל-6%. קיימת אפשרות של הקדמת בחירות אם תקציב לא יעבור, כרגע האופציה הזאת כלל לא מגולמת בשווקים, אך אי אפשר לשלול אותה. נקווה שכל הצעדים שהממשלה הכריזה עליהם יצאו לפועל והתקציב יעבור בקרוב ולא תהיה קטסטרופה בעולם, אזי הסביבה הכלכלית תהיה נוחה והמשק הישראלי יוכל להמשיך לצמוח לטובת אזרחי ישראל.

גמר חתימה טובה!

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מחר הנגיד מעלה בחצי אחוז את הריבית במשק אם לא מדד ספטמב
    כלכלן 23/09/2012 22:10
    הגב לתגובה זו
    0 1
    יהיה מעל אחוז וגם אוקטובר
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות