אירועים מהותיים בכלכלה המקומית והאמריקנית בשבוע הקרוב
השבוע יתפרסמו שני נתונים חשובים מתחום הנדל"ן בארה"ב: מכירות בתים קיימים והתחלות הבניה. היום (ה-19.11) צפוי להתפרסם נתון מכירות הבתים הקיימים בארה"ב, נתון המתפרסם על בסיס חודשי. נתון זה מצביע על כמות המכירות של בתים קיימים (יד שניה), שמכירתם הסופית התבצעה באותו החודש. נתון זה מהווה את מרבית שוק הנדל"ן בארה"ב (השוק השני, בתים חדשים, הינו שוק קטן יותר).
מדוע זה מעניין את המשקיעים?
המדד מציין לא רק את הביקוש לדיור, אלא גם את המגמות בכלכלה. כמו כן, הפעילות בענף משפיעה בנוסף על סקטורים אחרים, כמו רכישות מוצרים בני קיימא לבית (כמו: מקררים, מכונות כביסה וכו'), ובכך משפיעה על הצריכה הפרטית והצמיחה הכוללת בכלכלה. אפקט הדומינו הנ"ל גורם להשפעה ישירה על המניות, אגרות חוב וסחורות, לפיכך חשיבותו הרבה. חשיבות זו גדלה עוד יותר בשנים האחרונות על רקע העובדה כי מקורו של המשבר הפיננסי ב-2008 הוא ענף הנדל"ן והמשכנתאות.
במהלך השנים 2001-2006 (כלומר לפני משבר הנדל"ן בארה"ב) קצב המכירות עמד על 6.1 מיליון לחודש. מאז חלה ירידה חדה עד לתחתית של 3.4 מיליון בתים ביולי 2010. החל מאוגוסט 2010 חלה עלייה הדרגתית לרמה של 4.8 מיליון נכון לספטמבר 2012. פעילות הפד והריבית הנמוכה של המשכנתאות צפויות להמשיך ולתמוך בהתאוששות איטית של הענף. חשוב לציין כי מצב התעסוקה בארה"ב ישפיע אף הוא על המגמות בעתיד.
ביום ג', (ה-20.11) יפורסם מדד התחלות הבנייה. הגדרות בנייה מוגדרות כתחילתן של חפירות יסודות הבניין. גם המדד הנ"ל מפורסם על בסיס חודשי. הקבלנים לא יחלו בבניית הבתים, אלא אם הם בטוחים במכירתן טרם השלמתם - תהליך שמרמז על ביקוש לדירות חדשות. התחלת הבנייה מגדילה בהתאמה את התעסוקה של העובדים בענף (בדרך כלל: בעלי הכנסות נמוכות - בינוניות יחסית).
טרום המשבר בסוף 2006, עמד מספר התחלות הבנייה על 1.6 מיליון בתים. מאז חלה ירידה, עד אפריל 2009 בו עמדו התחלות הבניה על רמת שפל של 478 אלף. החל ממאי 2009 חלה עלייה במספר התחלות הבנייה עד לרמה של 872 אלף בספטמבר השנה .
בישראל
ביום ג' הקרוב צפוי לפרסם את המדד המשולב. המדד המשולב הינו אינדיקטור חודשי, המראה את כיוון ההתפתחות של הפעילות הריאלית במשק המקומי. המדד מורכב משבעה רכיבים המציגים היבטים שונים במשק: ייצור תעשייתי, ייבוא מוצרי צריכה, ייבוא תשומות לייצור, פדיון ממסחר ושירותים, מספר משרות שכירים במגזר העיסקי, ייצוא סחורות וייצוא שירותים.
בשנות הצמיחה 2003-2007, המדד המשולב עלה בקצב ממוצע של כ-0.5% בכל חודש. ב-2001 המדד רשם ירידות חדות, על רקע משבר הטכנולוגיה והחולשה במשק. גם במהלך ספטמבר 08'-מארס 09' המדד רשם ירידות, אך מתונות יותר בהשוואה ל-2001. לאחר מכן המדד הצביע על מגמה של התרחבות.
מאז יולי 2007 המדד מצביע על התרחבות איטית של 0.2% בכל חודש. התרחבות זו מעידה על המשך הצמיחה בכלכלה המקומית, אם כי בקצב מתון מבעבר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה