האירועים החשובים: בארה"ב - דו"ח התעסוקה, בישראל - נתון השקעות חוץ
ביום שישי הקרוב (07.12), צפויים להתפרסם נתוני התעסוקה בארה"ב לחודש נובמבר. מדובר ב-נתון של הכלכלה הגלובלית, ובפרט בהשפעתו על השווקים הפיננסיים. זאת, לאור היותה של ארה"ב הכלכלה הגדולה בעולם, אשר מונעת בעיקר מהצריכה הפרטית (כ-70% מהתוצר).
נתוני התעסוקה של החודשים ספטמבר-אוקטובר הפתיעו לחיוב, והצביעו על תוספת משרות מעבר לתחזיות האנליסטים וירידה בשיעור האבטלה אל מתחת ל-8%, לראשונה מאז תחילת 2009. יש לציין כי בחודש אוקטובר שיעור האבטלה עלה קלות, ל-7.9%, אולם זה נבע מסיבה חיובית - גידול בכוח העבודה.
השיפור בשוק נתמך על ידי המדיניות המוניטרית המרחיבה בארה"ב, אשר מוזילה את עלויות המימון למגזר העסקי ומאפשרות לחברות לחסוך חלק נכבד של ההוצאות ולגייס הון אנושי. עם זאת, אי הוודאות הכלכלית בעולם, מרסנת את היקף קליטת העובדים החדשים. יש לציין כי מעבר למגזר העסקי, נצפתה בחודשים האחרונים עלייה במעורבות של המגזר הציבורי, אשר תרמה אף היא לגידול במספר המועסקים ("כלכלת בחירות"?). ביטוי לכך ניתן בתגובה פושרת יחסית של שוק המניות לנתוני התעסוקה לחודשים ספטמבר - אוקטובר. בנוסף, השכר הראלי לשעת עבודה ירד במהלך השנה, ירידה זו מצביעה על שחיקת ההכנסה הפנייה ופוגעת בצריכה הפרטית.
השקעות של תושבי ישראל בחו"ל והשקעות המשקיעים הזרים בארץ.
עוד לפני הנתונים מארה"ב, עתיד לפרסם ביום רביעי (5.12), השקעות תושבי ישראל בחו"ל ותושבי חו"ל בישראל לחודש אוקטובר. חשוב לבדגיש, כי בחודש ספטמבר האחרון הסתכמו השקעות נטו של תושבי ישראל באג"ח ובמניות בחו"ל ב-680 מיליון דולר. לעומת זאת, השקעות של הזרים בבורסה של ת"א, הסתכמו בכ-200 מליון דולר בלבד (אולם, נמשך זרם חיובי בהשקעות הישירות).
בהקשר זה, בשנים האחרונות עולה המודעות בקרב יועצי השקעות בבנקים, מנהלי התיקים ואף הלקוחות, לחשיבות הפיזור הגיאוגרפי של תיק ההשקעות, זאת כמובן, מעבר לפיזור הענפי של התיק. תובנות אלו, מתובלות היטב בסביבה הגיאופוליטית הלא יציבה באזורנו והאיום האירני. כתוצאה מכך ניתן לראות הסטת חלק מהנכסים של הציבור לחו"ל. מאז סוף 2008, עלה משקלן של ומניות בחו"ל בתיק הנכסים של הציבור מ-6.1% ל-10.6% בסוף חודש ספטמבר השנה. עיקר הגידול נרשם במרכיב המניות, הוא משקף שילוב של השקעות נטו של תושבי ישראל ועליית מחירי המניות בבורסות חו"ל.
בראיה קדימה, סביר להניח שמגמת ה-Home Biased, תמשיך להיחלש ונמשיך לראות כסף ישראלי יוצא החוצה לטובת שוקי מניות ואג"ח בחו"ל. לגבי המשקיעים הזרים אשר מימשו נכסים בהיקף משמעותי בשנה האחרונה (בעיקר במק"מ על רקע המגבלות הרגולטריות), ייתכן ונראה את חזרתם. זאת על רקע צמיחה גבוהה ביחס ליתר המדינות המפותחות, יחס חוב / תוצר נמוך יחסית, לצד מדיניות פיסקאלית ומוניטרית אחראית. אולם יש לזכור, כי למצב הגיאופוליטי באזור יכולה להיות השפעה לא מבוטלת על ההחלטות של המשקיעים הזרים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה