ישראל - ההאטה במשק מחלחלת לשוק התעסוקה

נירה שמיר, כלכלנית ראשית בנק דיסקונט, מתייחסת לפירסום האחרון של דו"ח התעסוקה. כיצד הנתונים משפיעים על המשק המקומי?
 | 
telegram

לאחרונה, מתגלים סימני חולשה בשוק התעסוקה בישראל, אשר עד כה הפגין איתנות. לא מדובר בהחמרה חריפה, אולם המגמה מדאיגה. להערכתנו, בשנת 2013 צפוי שיעור האבטלה לעלות בממוצע שנתי ל-7.3%.

דו"ח התעסוקה האחרון חשף סימני חולשה ראשונים בשוק, אשר עד כה הפגין איתנות, על אף ההאטה במשק. בחודש אוקטובר נרשמה ירידה במספר המועסקים, זה חודש שני ברציפות. הירידה המלווה בצימצום שיעור ההשתתפות. במקביל, נרשמה עלייה קלה בשיעור האבטלה (7%). ובכל זאת, מצבו של שוק התעסוקה עדיין טוב, הן בהשוואה לתחילת השנה והן בהשוואה למרבית המדינות המפותחות בעולם, אולם המגמה מדאיגה.

יש לציין, כי נתונים אלה אינם בגדר הפתעה. את הניצנים הראשונים של התאמת מצבת העובדים למציאות הכלכלית המשתנה, רואים כבר תקופה ארוכה. כפי שניתן להבחין בגרף, קצב קליטת העובדים במגזר העסקי נמצא במגמת ירידה זה כשנה. מה ש"עיוות" את התמונה (להערכתנו, לא עוד לאורך זמן), היה המגזר הציבורי שהמשיך לקלוט עובדים בקצב מהיר.


נזכיר כי שוק התעסוקה (בעיקר במגזר העסקי), מתואם עם הסביבה הכלכלית. כאשר הסביבה הכלכלית משתנה לרעה, יאטו המעסיקים את קצב קליטת העובדים בשלב הראשון. אולם, לא ימהרו לפטר את העובדים עד שיהיו בטוחים, כי הסביבה הכלכלית תמשיך להיות מאתגרת, והם מצידם נוקטים בצעד של "אין ברירה".

הסביבה הכלכלית בשנה האחרונה אכן משתנה ומאתגרת. על אלה יעידו מדד מנהלי הרכש בתעשייה (שמצביע זה מספר חודשים על התכווצות הפעילות), נתוני הצמיחה, הייצור התעשייתי (אלה אגב מוטים כלפי מעלה על רקע הפעילות של מפעל אינטל החדש) והנמכת תחזיות הצמיחה (הן לכלכלה העולמית והן למקומית). אליהם נוספים השינויים המבניים בחלק מהענפים במשק (דוגמת שוק התקשורת, שבו הוגברה התחרות).

כאמור, שוק התעסוקה בישראל נמצא בנקודת פתיחה טובה, אולם הצפי לשנה הבאה הינו בעייתי. המגמות האחרונות של ההאטה צפויות להימשך (להערכתנו, לפחות במחצית הראשונה של השנה), כאשר לכך יתווסף הריסון התקציבי (עד לאישור התקציב החדש). השפעת הריסון התקציבי תבוא לידי ביטוי, הן בהאטה בקליטת עובדים בסקטור הציבורי והן בהשפעתה השלילית על הפרויקטים בהם מעורב הסקטור הפרטי.

יתרה מזאת, גם כאשר יחל השיפור בסביבה הכלכלית (כנראה במחצית השנייה של 2013), והיא תהפוך להיות יותר מאירת פנים לעסקים, יעדיפו המעסיקים בשלב הראשון להתבסס על ההון האנושי הקיים. זאת, עד שיהיו בטוחים כי מדובר בשינוי בר קיימא, המצדיק את העלויות הכרוכות בקליטת עובדים חדשים. לאור זאת, יעלה, להערכתנו, שיעור האבטלה מ-6.8% בממוצע ל-2012 ל-7.3% ב-2013.



תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות