לסמן ביומן - 2 אירועים קריטיים לשווקים שיפורסמו השבוע
מדד קייס שילר
ביום שלישי הקרוב ה- 26.2.2013 יתפרסם מדד חשוב בתחום הנדל"ן, מדד "קייס שילר" למחירי הבתים לחודש דצמבר. המדד עוקב אחרי שינוי (הן ברמה החודשית והן ברמה השנתית) במחירי הבתים ב-20 ערים מרכזיות ברחבי ארה"ב.
מהו מדד "קייס שילר"? מדד קייס שילר (Case-Shiller Home Price Index) פותח בשנת 2002 וקרוי על שמם של הכלכלנים קרל קייס ורוברט שילר. מדד קייס שילר מסייע במעקב אחר מחירי הנדל"ן למגורים ברחבי ארצות הברית הן ברמה הלאומית בכלל, והן במספר מטרופולינים בולטים ברמה המקומית בפרט.
מה ניתן ללמוד ממדד קייס-שילר?
בסופו של יום, משקף המדד את השורה התחתונה בכל הנוגע למצבו של שוק הנדל"ן האמריקאי. צמיחת המדד מצביעה על כך שמחירי הנדל"ן עולים, מגמה אשר מצביעה בתורה על עלייה באמון הציבור בשוק הנדל"ן ובנכונות לרכוש נכסים וליטול משכנתאות. באופן טבעי, ברור ונהיר הוא כי ברגע שהמדד נמצא בירידה, פירושו של דבר הוא ששוק הנדל"ן נתקל באתגרים לא פשוטים שעמם הוא מתקשה להתמודד.
גם מבחינתם של משקיעי הנדל"ן מדובר על אינדיקטור יעיל מאין כמוהו, משום שיש ביכולתו לגלות להם באיזה אזור נרשמה עליה בביקוש לנדל"ן. הבשורות שמביא עמו המדד הן במידה רבה, החותם והתמריץ הסופי הדרוש למשקיע זה או אחר שמחפש בנרות אחר השקעה בכנס מניב.
בשנים האחרונות זכו באופן טבעי ממצאי המדד לתשומת לב מיוחדת, נוכח העובדה שכל דיווח רבעוני סימן את הכיוון אליו מועדות פניו של שוק הנדל"ן בארצות הברית בתקופה שאחרי המשבר הכלכלי הקשה שהחל ב-2008. העליות העקביות שנרשמו בחודשים האחרונים הן ללא ספק בבחינת סימן לאופטימיות.
בקצב שנתי (נכון לחודש נובמבר), המדד עלה בשיעור של 5.5%, בהתאם לצפי האנליסטים. למעשה זהו החודש העשירי ברציפות שמחירי הבתים עלו, העלייה הארוכה ביותר מאז שלהי 2006. נראה כי ההתאוששות במחירי הבתים צפויה להמשיך ולהיות נקודת האור העיקרית בכלכלת ארה"ב ולתרום לשיעור הצמיחה גם ב-2013. הערכת השוק לחודש דצמבר היא גידול של חצי אחוז וברמה שנתית 6.7%.
הריבית במשק
ביום שני הקרוב, ה- 25.2.13, יפרסם בנק ישראל את שיעור הריבית לחודש מרץ. נזכיר, כי קביעת גובה הריבית המוניטרית במשק, הינה אחד מהכלים של בנק ישראל להשגת מטרותיו - יציבות המחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה ותמיכה ביציבות במערכת הפיננסית. חשוב לציין, כי השפעת החלטת הריבית על התחומים המוזכרים, הינה בפיגור.
לכאורה, מרבית האינדיקאטורים שפורסמו לאחרונה בישראל בתחום יציבות המחירים והתעסוקה והצמיחה, תומכים בהמשך הורדת הריבית (הפעם הקודמת שהריבית ירדה, הייתה הריבית לחודש ינואר). שנת 2012 הסתיימה באקורד צורם בתעשייה המקומית כאשר היצור התעשייתי נסוג בחודש דצמבר בשיעור חד של 5.3%. נתוני הייצור התעשייתי, מתווספים לאינדיקטורים רבים המצביעים על האטה במשק ובהם המדד המשולב שעלה בינואר ב-0.19% לאחר ארבעה מדדים בשיעור ממוצע של 0.06%, מדד הפדיון בשירותים ובמסחר שיורדים, נתוני התוצר לרבעון האחרון שאכזבו ועוד.
אינדיקטורים אלו, יחד עם סביבת האינפלציה המתונה (מדד ינואר יצא שלילי ושוב הפתיע מתחת לקונצנזוס השוק, וכבר מספר חודשי שהאינפלציה השנתית, מתחת ליעד בנק ישראל) והשקל המתחזק, תומכים בהורדת ריבית פעם נוספת על מנת להמריץ את הפעילות הכלכלית. בנוסף, נראה כי הצעדים החדשים בתחום המשכנתאות עליהם הכריז בנק ישראל (על המערכת הבנקאית להפריש סכומים גדולים יותר כנגד מתן משכנתאות בעיקר אלו במינופים הגבוהים מ-45%) נועדו בין היתר להכשיר את הקרקע להורדת הריבית.
לסיכום, אנו מאמינים כי באחת משתי ההחלטות הקרובות (ביום שני או בסוף חודש מרץ), צפויה ריבית בנק ישראל לרדת. נזכיר, כי בחודש אפריל לא יתקיים דיון מוניטרי בבנק ישראל, כלומר, הריבית שתקבע בסוף חודש מרץ תהיה תקפה לחודשים אפריל-מאי. נציין כי להערכתו, במחצית השנייה של השנה, צפוי בנק ישראל להתחיל בתהליך העלאת הריבית.