בנק ישראל הותיר את הריבית לחודש מארס ללא שינוי

נירה שמיר, כלכלנית ראשית ומנהלת מחלקת מאקרו כלכלה ואנליזה בנקאית בנק דיסקונט, סוקרת את ההחלטה האחרונה של בנק ישראל באשר לגובה הריבית במשק המקומי
 | 
telegram

הפתיע והותיר את הריבית למארס ללא שינוי ברמה של 1.75%. עם זאת, תגובת השווקים, אשר ציפו להורדה, הייתה הפוכה למתבקש, וזאת בעיקר על רקע האירועים באיטליה.

אנו מעריכים כי בהחלטה הריבית הבאה (לחודשים אפריל - מאי), תרד הריבית לרמה של 1.5%. יתרה מזאת, גם השוק ממשיך לגלם הורדת נוספת בקרוב.

בנק ישראל הפתיע את השוק, כאמור, והותיר את הריבית לחודש הבא ברמה של 1.75% (מאז סוף דצמבר 2012). מההודעה הנלווית להחלטה, ניתן להבין כי היא התקבלה בסימן גדול של אי ודאות. כאשר המגמה לא ברורה, אזי לשיטתו של בנק ישראל ישנו היגיון בלהמתין. חשוב להדגיש, שבתקופה הנוכחית המיקוד של מדיניות הריבית, הינו בעיקרו לעידוד התעסוקה והצמיחה (במיוחד כאשר האינפלציה נמצאת מתחת למרכז היעד, ולא מהווה איום).

פישר בחר להציג תמונה מעורבת של הכלכלה המקומית, שתכליתה, התמתנות בפעילות הכלכלית במרבית הפרמטרים. אולם, קיימת אופטימיות מסוימת לגבי העתיד. גם שוק העבודה זוכה להתייחסות של מגמה לא אחידה. תמונה מעורבת גם בכלכלה העולמית - מחד נמשכת מגמת השיפור, מאידך, הצמצום הפיסקלי בארה"ב (שיכנס לתוקף במארס) עלול לפגוע בצמיחה, וגוש האירו עדיין רחוק מלהתאושש. תוצאות הבחירות באיטליה לא מוזכרות בהודעת הריבית. לעניות דעתנו, רמת אי הודאות בגוש האירו עלתה משמעותית.

גורם משמעותי נוסף שתמך בהותרת הריבית ללא שינוי, הינו אי הודאות סביב הרכבת הממשלה והתקציב. למעשה, עדיין לא ברור איזו ממשלה תקום ומה יהיו סדרי העדיפויות שלה, כאשר ידוע כי בנק ישראל מוטרד מהטיפול בגירעון ובחוב, וכנראה מעדיף לא לשחרר את הרסן המוניטארי מהר מדי.

בתוך כך, גם מחירי הדירות זכו להתייחסות נרחבת בהודעה, ובפרט המשך העלייה שלהם. הבנק ציין כי ההוראה האחרונה של המפקח (בדבר הגדלת נכסי סיכון על המשכנתאות), נועדה בעיקר לטפל ביציבות הבנקים (אם כי תיתכן גם השפעה ממתנת על הביקוש לדירות). אולם בנק ישראל מודע, שללא הגדלה משמעותית של היצע הדירות, הורדת הריבית יכולה להאיץ את קצב עליית מחירי הדירות.

התחזקות השקל מוזכרת אף היא בהודעה, עובדה שהייתה אמורה להוביל דווקא להורדת ריבית. מתוך חמש ההחלטות האחרונות, זו פעם שלישית שבנק ישראל מפתיע את השוק: הריבית לנובמבר 2012 (הורדת ריבית ל-2%), ינואר 2013 (הורדת ריבית ל-1.75%) ומארס 2013 (הותרת הריבית).

יש לציין, כי חציון תחזיות האנליסטים במערכת בלומברג צפה הורדת ריבית של 0.25%, וגם שוק האג"ח הממשלתיות גילם בהסתברות מסוימת הורדה. על אף זאת, התשואות הארוכות הגיבו אתמול דווקא בירידה ושער השקל מול הדולר נחלש. הסיבה הינה תוצאות הבחירות באיטליה - אלו הובילו לעלייה בשנאת הסיכון, התחזקות הדולר, ירידה חדה בתשואות בארה"ב ולירידות בשוקי המניות. גם עתה, השוק ממשיך לגלם הורדת ריבית נוספת בקרוב.

להערכתנו, לקראת ההחלטה הבאה (בסוף חודש מארס), התמונה תהיה ברורה יותר - צפויה לקום ממשלה חדשה, יתווספו אינדיקאטורים לפעילות הכלכלית בעולם (בדגש על ארה"ב) ובישראל (כאשר, מחלקת המחקר של בנק ישראל תפרסם תחזית צמיחה מעודכנת). כמו כן, ניתן יהיה לבחון את ההשפעה הראשונית של צעדי בנק ישראל (הגבלת שיעור המשכנתא), על הביקוש ומחירי הדירות. אנו צופים כי בהחלטה הריבית הבאה (לחודשים אפריל - מאי), תרד הריבית לרמה של 1.5%. בשליש האחרון של השנה צפויה העלאת ריבית.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות