שני אירועים מרכזיים: פרוטוקול הריבית בארה"ב והמדד המשולב בישראל
במהלך השבוע הקרוב, בהפרש של יממה אחד מהשני, יפורסמו בארץ ובעולם 2 נתונים כלכליים חשובים. מחר, ב-19.03 (יום ג'), יפרסם את המדד המשולב לבחינת מצב המשק בחודש פברואר. באותו היום, בארה"ב, תתכנס ועדת השוק הפתוח של הבנק המרכזי בארה"ב, ותחל את דיוניה לקראת פרסום הודעת הריבית ביום שלמחרת.
תחילה הודעת הריבית בארה"ב, שלא כמו בישראל, ההחלטה על הריבית נעשית מדי שישה שבועות, שמונה פעמים בשנה. שלושה שבועות לאחר כל הכרזה, מתפרסם פרוטוקול הישיבה המפרט את שיקולי הנגידים בקבלת החלטות שלהם. חשוב לציין, כי זהו אולי האינדקטור המרכזי ביותר בכלכלה האמריקנית ולרוב השפעתו על השווקים מיידית.
יחד עם זאת בשנים האחרונות, מאז שנתקבלה ההחלטה על המדיניות המוניטרית הנהוגה כיום - שמירה על רמת נמוכה (0%-0.25%) תוך רכישה חודשית של מגובה משכנתא, ברוב המקרים הודעת הכרזת הריבית של הנגיד אינה דרמטית ותוצאותיה ידועות מראש, לכן כתוצאה מכך נראה כי השווקים כיום מושפעים יותר מפרסום פרוטוקול הישיבה על החלטת הריבית, מאשר מההודעה עצמה.
כדוגמא, אפשר לראות את שאירע בפברואר האחרון, לאחר שפורסם כי בכירים בפד חוששים מהעלויות והסיכונים שכרוכים מתוכנית הרכישות. כמו כן במהלך הפגישה, נטען כי בדיונים שיערכו השבוע ישקלו מחדש את התוכנית המזרימה לשוק 85 מיליארד דולר בחודש על ידי רכישת של אג"ח מגובה משכנתאות. אחד הרעיונות שעלו, היה בצורת הבטחה שלא למכור אג"ח לתקופה ארוכה יותר מכפי שנראה היום. כמובן שהיו גם חלקים שהתנגדו לרעיון, וטענו כי הדבר יגרום נזק לכלכלת ארה"ב אשר מראה סימני התאוששות.
מספר ימים מאוחר יותר בעדותו לסנאט אמר ברננקי, כי "רכישות האג"ח יימשכו עד שייראה שיפור משמעותי באבטלה. לכן כפי שנראים הדברים כיום, לא צפויות הפתעות מרעישות ביום רביעי הקרוב. נראה שברננקי יודיע על המשך תוכנית הרכישה, ועל כך שרמת הריבית הנמוכה תישמר בשנה הקרובה ואילך - מה שצפוי להמשיך ולתמוך בשווקים. במידה ולא יהיו הפתעות, מעניין יהיה להמתין לפירסום הפרוטוקלים ב-10 לאפריל.
המדד המשולב לבחינת מצב המשק של בנק ישראל
כבכל חודש יפרסם השבוע בנק ישראל את המדד המשולב. חשוב לציין כי המדד הוא אינדקטור סינתטי לאבחון כיוון התפתחותה של הפעילות הריאלית בזמן אמת, ומחושב על סמך 10 אינדיקטורים שונים: מדד הייצור התעשייתי, מדדי הפדיון בשירותים ובמסחר, היבוא של מוצרי צריכה, היבוא של תשומות לייצור, יצוא הסחורות, יצוא השירותים, מספר משרות השכיר במגזר הפרטי, שיעור המשרות הפנויות ומספר התחלות הבנייה. האינדיקטורים החודשיים האחרונים מצביעים על כך שהפעילות במשק ממשיכה לצמוח בקצב מתון, אם כי ייתכן שבינואר נרשם שיפור מסוים בקצב זה. המדד המשולב למצב המשק במתכונתו החדשה עלה בינואר ב-0.2%.
כאשר מנתחים את נתוני סחר החוץ, סקר המגמות וסקרי אמון הצרכנים לחודשים האחרונים, רואים כי במכירות ליצוא מסתמנת ירידה בכלל, ובענפי הטכנולוגיה העילית בפרט. מנגד, במכירות לשוק המקומי מסתמן שיפור בתקופה האחרונה. נתוני היבוא מציגים תמונה מעורבת: מחד נמשכת הירידה ביבוא נכסי השקעה, ומאידך נרשם בינואר גידול חד ביבוא חומרי גלם ומוצרי צריכה (בני קיימא וצריכה שוטפת). זאת בנוסף לאינדקטורים הכלכליים שהתפרסמו לאחרונה, המצביעים על תמונה מעורבת בכל הנוגע לרמת הפעילות במשק - מחד נמשכת ההאטה בייצוא, מאידך נמשכת הצמיחה של הביקושים באופן מתון.
כמו כן שיעור הצמיחה ברבעון הרביעי של 2012 עמד על 2.5% קצב נמוך מזה שהיה ברביעים הקודמים, שכנראה הושפע ממבצע עמוד ענן. עקב זאת אנו ממשיכים בצפי כי המשק המקומי לא יקלע למיתון, אך ימשיך לצמוח בקצב איטי. במידה ולא יהיו הפתעות, לא צפוי פרסום המדד להשפיע בצורה חדה על שוק המניות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה