יומן

לסמן ביומן - 2 נתוני מאקרו שהשווקים יושפעו מהם השבוע

דוד ויגדר, אנליסט מאקרו ושווקים בדיסקונט ועדי פרידמן, יועץ השקעות בסניף קדמת עתידים בדיסקונט, מתייחס לנתונים המרכזיים השבוע בוול סטריט

הצריכה הפרטית בארה"ב מהווה כ-70% מהתמ"ג האמריקאי ומשמשת כמנוע הצמיחה העיקרי של הכלכלה. נתוני הצמיחה מתפרסמים פעם ברבעון (כחודש לאחר סיומו), כך שלאינדיקטורים השוטפים ובפרט לאינדיקטורים של הצריכה הפרטית, קיימת חשיבות גבוהה בחיזוי המגמות הכלכליות.

נזכיר, כי בתחילת השנה בוטלו חלק מהטבות המס לעובדים (כחלק מפתרון "הצוק הפיסקלי") ובתחילת חודש מרץ נכנס לתוקף הקיצוץ בתקציב של ארה"ב, בהיקף של 85 מיליארד דולר. לאור זאת ועל רקע דיוני התקציב וסוגיית תקרת החוב, מדובר באירועים בעלי פוטנציאל השפעה שלילי על הצרכן האמריקאי. מנגד, המשך העליות בשווקי המניות והשיפור בשוק התעסוקה ובשוק הנדל"ן, מעלים את תחושת העושר (והרצון לרכוש יותר) אצל האמריקאים. במאזן הכוחות הנוכחי, האינדיקטרים לצריכה הפרטית מקבלים משנה תוקף, כאשר ניתן לציין שני מדדים חשובים בתחום הצפויים להתפרסם ביום שישי (ה-12.04):

המכירות קמעונאיות (Retail Sales) - המדד מתבסס על מדגם של רכישות בחנויות ומודד את השינוי שחל בסך ההוצאה הכספית של הצרכנים החודש, לעומת החודש הקודם. המדד מנכה את ההשפעות העונתיות על דפוסי הרכישות של הצרכנים הפרטיים. עם זאת, המדד מושפע משמעותית הן מהיקף הרכישות של כלי רכב והן ממחירי הדלק, לכן, קיימים מדדי מכירות קמעוניות ללא כלי רכב או דלקים.

בחודש פברואר עלה המדד ב-1.1%, המדד עלה חודש רביעי ברציפות והפתיע לטובה את החזאים, אשר ציפו לעליה של 0.5% בלבד. כלומר, נראה כי לעת עתה, למרות ה"גזרות" שהוטלו על הצרכן האמריקאי, לא נרשמה פגיעה בצריכה ותגובת שוק המניות ב-Wall street הייתה חיובית.

נציין כי על פי חציון התחזיות במערכת בלומברג, צפוי המדד הקרוב לעלות ב-0.1%. להפתעה כלפי מעלה במדד תהיה השפעה חיובית על השווקים, ולהפך. מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן- (U of Michigan sentiment index)

מדד סנטימנט הצרכנים של מישיגן - משמש לניבוי מגמות הצריכה של האמריקאים. ככל שהמדד גבוה יותר, הצרכן צפוי לרכוש יותר, ולהפך. מעניין לציין כי שינוי של יותר מ-5 נקודות (לשני הכיוונים), יכול להצביע על שינוי בדפוס הצריכה.

המדד מתפרסם פעמיים בחודש: אומדן באמצע חודש ונתון בפועל בסוף החודש. המדד מתבסס על סקר הנערך בקרב 500 משקי בית ומורכב משני מדדי משנה: אמון הצרכנים ביחס למצב הנוכחי (משקל של 40% במדד) וביחס לציפיותיהם העתידיות (שמהוות 60%.)

המדד הינו סובייקטיבי (ברמת משק בית) ומושפע מאירועים שונים המתרחשים בסמוך לעריכת הסקר. כתוצאה מכך, לעתים, יתכנו פערים בין האומדן באמצע חודש ולמדד בפועל (בסוף החודש), היות ובטווח בין פרסום הערכים יכולים להתרחש אירועים שונים. כך לדוגמא, המדד שפורסם באמצע חודש מרץ (למעשה, בסמוך לקיצוצי התקציב וההשלכות השליליות על שוק ההון של הבחירות באיטליה) עמד על 71.8 נקודות (ירידה של 5.8 נקודות, לעומת סוף פברואר), כאשר צפי האנליסטים היה 78 נקודות. ואילו המדד שפורסם בסוף חודש מרץ עמד על 78.6 נקודות (מעל צפי האנליסטים שהיה 72.6), זאת, כנראה, בתמיכת העליות בשוקי ההון והמשך התאוששות בשוק התעסוקה, אשר גברו על ההשלכות של קיצוצי התקציב.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    Zaoos 07/04/2013 22:08
    הגב לתגובה זו
    הכיוון חזק מעלה!!!! ארצות הברית תחל בקרוב לייצא גז טבעי במיליארדי דולרים ברבעון.....