שני אירועים מרכזיים: המדד המשולב דוח מכירות בתים חדשים

חופית הודיה עזרא לסרי ואנליסט המאקרו שמואל קצביאן סוקרים את האירועים הבולטים בארץ ובעולם

במהלך השבוע הקרוב צפויים להתפרסם שני אינדיקטורים כלכליים חשובים בארץ ובעולם. בישראל יפורסם ביום רביעי (22.5.2013) המדד המשולב לבחינת מצב המשק לחודש אפריל 2013. בארה"ב יפורסם ביום חמישי (23.5.2013) דו"ח מכירות בתים חדשים, גם הוא לחודש אפריל.

מכירות בתים חדשים בארצות הברית NEW HOME SALES מכירות בתים חדשים בארה"ב הינו נתון המציין את הכמות החודשית של דירות חדשות שנמכרו בארה"ב. העובדה כי משבר 2008 החל למעשה מתחום הנדל"ן בארה"ב גרמה למשקיעים בעולם "לכוון את אור הזרקורים" ולבחון את מצב שוק הדיור האמריקני. הדו"ח מתפרסם מידי חודש ומכיל נתונים אודות מספר בתים חדשים זמינים למכירה, מספר יחידות הדיור שנמכרו ומחירי הבתים, בארבעה אזורים: צפון, מזרח, המערב התיכון, הדרום והמערב. שני אינדיקטורים נוספים המתפרסמים בדו"ח, ומעידים על מצב שוק הנדל"ן הינם המלאי של הבתים למכירה והמחיר החציוני של דירות.

המלאי של הבתים למכירה הוא היחס בין מלאי לבין מכירות הבתים. לדוגמא: יחס של 5.0 מציין כי בקצב המכירות הנוכחי, תוך 5 חודשים יגמר מלאי הדירות בארה"ב (במידה ולא יבנו דירות חדשות). ירידה ביחס זה עשויה להוביל ללחץ לעליית מחירים, מאחר וכמות ההיצע אינה עונה על כמות הביקושים. המחיר החציוני של דירה מספק אינדיקציה טובה למחירי הדירות. הפעילות בענף הנדל"ן משפיעה על מגוון רחב של רכישות צרכנים, ובפרט של ציוד המוגדר "בני קיימא" כגון: ריהוט, מכשירים גדולים שנרכשו עבור הבית ועוד.

כמו כן, ענף הנדל"ן משפיע על כמות המשכנתאות אשר נמכרת ע"י הבנקים, פעילות המתווכחים בענף, פעילות הביטוח ובעלי מקצוע נוספים. ענף הנדל"ן מושפע מגורמים שונים כמו התעסוקה, ההכנסה אישית, שיעורי ריבית, רמת העיקולים ועוד.

בשנתיים האחרונות (למעשה מאז פברואר 2011) ניכרת מגמת שיפור במכירות הדירות החדשות בארה"ב. התאוששות זו הושפעה על ידי פעילות הפד (הבנק המרכזי בארה"ב) שגרם לרמת ריביות נמוכה בשוק, רכש ניירות ערך פיננסים הקשורים לענף הנדל"ן ובכך הקל על היכולת של האמריקנים לרכוש דירות. קצב מכירות הבתים השנתי (דירות חדשות) עמד על 417 אלף במהלך מארס - שיפור משמעותי לעומת קצב מכירות של 273 אלף דירות לפני כשנתיים. תחזית האנליסטים עומדת על קצב מכירות אפריל של 425 אלף דירות.

המדד המשולב לבחינת מצב המשק של בנק ישראל המדד המשולב הינו סוג של "מדד ממוצע" שמפרסם בנק ישראל לגבי מצב הכלכלה בישראל. אחת ממטרותיו של המדד היא להוות סימן מקדים לנתוני הצמיחה שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המדד המשולב מחושב על סמך 10 אינדיקטורים שונים.

מדד הייצור התעשייתי, מדדי הפדיון בשירותים ובמסחר, היבוא של מוצרי הצריכה, היבוא של תשומות לייצור, יצוא סחורות, יצוא שירותים, מספר המשרות השכיר במגזר הפרטי, שיעור המשרות הפנויות ומספר התחלות הבניה.

המדד מחושב בחטיבת המחקר של בנק ישראל אחת לחודש. המדד המשולב מורכב משני אלמנטים, המחושבים במודל בו זמנית: - קצב הצמיחה ארוך הטווח, המבטא את קצב הצמיחה הממוצע של התוצר העסקי (המשתנה על פני הזמן). - קצב הצמיחה המחזורי, המבטא התפתחויות קצרות טווח ומתואמות בקצב הצמיחה של רכיבי המדד ושל התוצר העסקי.

בנוסף, מוצגים פרמטרים שונים כמו ההסתברות להאטה בעתיד ואינדיקאטורים נוספים.

המדד המשולב למצב המשק בחודש מארס עלה ב-0.08%. קצב גידולו של המדד היה נמוך מקצבי הגידול בחודשים הראשונים של השנה, מה שמבטא האטה בקצב הצמיחה במשק. כלומר המשק עדיין צומח, אך בקצב איטי מבעבר. העלייה במדד המשולב האחרון שפורסם, שיקפה עלייה ביצור התעשייתי ובפדיון המסחר והשירותים. מנגד, נרשמה ירידה במדדי יצוא הסחורות והשירותים, יבוא מוצרי הצריכה והתשומות לייצור. לאור האינדקטורים הכלכליים שהתפרסמו לאחרונה, המצביעים על תמונה מעורבת בכל הנוגע לרמת הפעילות במשק, נראה כי המשק המקומי לא יקלע למיתון, אך ימשיך לצמוח בקצב איטי יחסית. במידה ולא יהיו הפתעות חדות, לא צפוי פרסום המדד להשפיע בצורה חדה על שוק המניות.

לעמוד מומחה של שמואל קצביאן באתר דיסקונט

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה