מה חושבים הצרכנים בארצות הברית וכמה עולה לצרכנים בישראל?

שמואל קצביאן ושי קנר, דיסקונט, סוקרים את אירועי המאקרו הבולטים לשבוע הקרוב והשפעתם על כלכלות ארה"ב וישראל
 | 
telegram

ביום שישי צפוי להתפרסם מדד ביטחון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן. המדד פותח במאה הקודמת ע״י פרופסור מאוניברסיטת מישיגן. למעשה, הוא סקר הבודק את תחושת הצרכנים האמריקנים בנוגע להתפתחויות הכלכליות במדינה ומורכב ממדגם הכולל לפחות 500 משקי בית. נתון זה חשוב במיוחד, מאחר וכלכלת ארה"ב היא הכלכלה הגדולה והמשפיעה ביותר בעולם, והצרכן האמריקני מהווה כ-70% מסך הכלכלה. הבנת התהליכים והמגמות בקרב הצרכן האמריקני חשובה מאוד לצורך הבנת מצב הכלכלה העולמית. המדד תוקנן לבסיס 100 בשנת 1966, ומתפרסם מאז מידי חודש.

אחד הפרמטרים בסנטימנט הצרכנים הוא מדד ציפיות הצרכנים. מדד זה מצביע בעיקר על הצפי לעתיד, ויש לו חשיבות גבוהה בהבנה וחיזוי המגמה העתידית בקרב הצרכן בארה"ב. המדד האחרון שפורסם בחודש מאי עמד על קריאה של 84.5 נקודות - הקריאה הגבוהה ביותר מאז שנת 2007. מדד הציפיות עמד על 75.8 (הגבוה מאז נובמבר 2012). יש לציין כי גם מדדי ביטחון צרכנים אחרים מצביעים על שיפור ניכר ורמות שיא (מזה מספר שנים) של תחושת הביטחון בקרב הצרכנים באמריקה הצפונית.

לשיפור בביטחון הצרכן האמריקני "אחראיים" עליית מחירי המניות והדיור בארה"ב (תורמים לאפקט העושר), ירידת מחירי הבנזין, הריביות הנמוכות ותחושה כי הכלכלה האמריקנית נמצאת בתהליך שיפור מתמשך (גם אם איטי).

מעניין במיוחד יהיה לראות את הנתון המדובר, מאחר ופרסום נתון מפתיע (לטובה או לרעה) עשוי להגביר את הספקולציות לגבי המשך פעילות הפד - נושא שנמצא "בכותרות הראשיות" של השווקים בימים האחרונים. קונצנזוס האנליסטים של בלומברג צופה המשך שיפור במדד לרמה של 84.8 ביוני.

כמה עולה לצרכנים בישראל?
גם בארץ צפוי להתפרסם נתון חשוב ביום שישי. מדובר כמובן על מדד המחירים לצרכן של חודש מאי. מדד המחירים לצרכן עלה באפריל ב-0.4%, ובשנה האחרונה עלה ב-0.8% בלבד, כלומר מתחת למרכז היעד של בנק ישראל (2%). נציין כי העלייה השנתית במדד נבעה מעליית מחירי השכירות והמזון. ללא רכיבים אלו המחירים דווקא ירדו בשנה החולפת, בעיקר בשל פעולות הממשלה הקודמת (גני ילדים ומחירי התקשורת) וההאטה הכלכלית.

אנו צופים כי המדד עלה בחודש מאי ב-0.4% ואילו קונצנזוס השוק צופה עלייה של 0.3%. מדד שיהיה נמוך משמעותית מהצפי עשוי לתמוך בהורדת ריבית נוספת, ובפרט אם יתר הנתונים הכלכליים שיפורסמו בהמשך החודש יהיו חלשים ו/או השקל יתחזק.

בנקים המרכזיים רבים בעולם "דואגים בעיקר" למצב הכלכלה ושומרים על ריביות ברמת שפל כמו ארה"ב, גוש האירו, אנגליה ועוד. נראה כי בנק ישראל עשוי אף הוא להמשיך להוריד את הריבית בהתאם לצורך.

לעמוד מומחה באתר דיסקונט

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות