גרסת הסטארט-אפ ל"מחלה ההולנדית" והשקל החזק
במהלך השנים האחרונות חל תיסוף חד בערכו של השקל. בבנק ישראל מודעים להשפעה השלילית של שקל חזק, ונעשו מספר פעולות במטרה להאט את מגמת התיסוף, לרבות התערבות בשוק המט"ח והורדה נוספת של הריבית השקלית. טענה הרווחת היא שהספקולנטים הם הגורמים להתחזקות של המטבע המקומי. האומנם? יצאנו לבדוק:
העודף בחשבון השוטף ממשיך לגדול ולתמוך בשקל חזק
בשנת 2013 העודף בחשבון השוטף הסתכם ב-7.2 מיליארד דולר לעומת עודף של 0.8 מיליארד דולר ב-2012 ו-3.3 מיליארד ב-2011. בראייה לשנה הקרובה, העודף בחשבון השוטף צפוי לגדול לאור צמצום בגרעון בסחר בסחורות לצד גידול בעודף בחשבון השירותים.
הגרסה הישראלית למחלה ההולנדית
החשבון השוטף אינו סוף הסיפור. תנועות ההון נטו בגין השקעות ישירות עמדו בשנת 2013 על 6.8 מיליארד דולר, לעומת 7.1 ו- 5.4 מיליארד דולר ב-2012 ו-2011, בהתאמה. מגמה זו מבטאת את הפוטנציאל הכלכלי של המשק המקומי שממשיך למשוך משקיעים זרים להשקעות ריאליות לטווח הארוך (לעומת השקעות בניירות ערך למסחר). כמו כן אחד המרכיבים הבולטים בסעיף זה הם התקבולים המתקבלים מהאקזיטים הפופולאריים בהייטק, ובפועל בשנת 2013 התקבולים ממכירת חברות הזנק והנפקות של חברות ישראליות בחו"ל מוערך בכ-7.6 מיליארד דולר . ניתן אף להתיימר לומר שהאקזיטים הם תגליות הגז של החשבון הפיננסי, כאשר ההשפעה של האקזיטים על תנועות ההון זהה להשפעת תגליות הגז ומרחיבה את התפשטות "המחלה ההולנדית" כתוצאה מאוצרות טבע והון אנושי. בעוד שתגליות הגז מוגבלות, מרכיב ההון האנושי הוא בלתי מוגבל.
שיווי משקל חדש בשוק המט"ח
בשנת 2014 צפויה להימשך המגמה של הסטת השקעות בניירות ערך לחו"ל אך ההשפעה על תנועות המט"ח צפויה להמשיך להיות מינימאלית. לעומת זאת, מבחינת תנועות ההון מפעילות ריאלית, המגמה ברורה, כל עוד נמשכת המגמה של עלייה בהשקעות הישירות במשק המקומי בשילוב עם גידול בעודף בחשבון השוטף, נצפה לראות המשך עלייה בתנועות ההון לתוך השוק המקומי וביקושים עולים לשקל. יתרה מזאת, העובדה שמדובר בהשקעות ריאליות שצפויות להימשך ואף לגדול בשנה הקרובה, מעמידה אותם גורמים הנפגעים מהתיסוף של השקל בפני אתגר אמיתי.
כבר משנת 2008 רוכש דולרים ומתערב באופן פעיל בשוק המט"ח, וגם בשנה הקרובה בנק ישראל צפוי להמשיך ולרכוש דולרים בסכומים שונים על מנת לנטרל את השפעת הפקת הגז ופעילות ספקולטיבית בשוק המט"ח. אך למרות זאת, חשוב לזכור שיכולתו של בנק ישראל להתמודד עם התיסוף בשקל מוגבלת, ונדרשת הפנמה שמגמת התיסוף מקורה בתהליך כלכלי טבעי המבוסס על תנועות הון והתכנסות לשווי משקל חדש בשוק המט"ח.
"הניתוח הכלול בסקירה זו הינו למטרת אינפורמציה בלבד ואין לראות בו המלצה, תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל לקוח או הזמנה לייעוץ כאמור או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים או התחייבות של בנק דיסקונט לישראל בע"מ (להלן: "הבנק") לייעץ ללקוחותיו בהתאם לאמור בו.
הניתוח מתפרסם בהתבסס, בין היתר, על נתונים ומידע גלויים לציבור שהונחו כמהימנים מבלי שנבדקו עצמאית, העשויים להיות חסרים, בלתי מדויקים, בלתי מעודכנים ואינם מתיימרים להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה או להחליף את שיקול דעתו העצמאי של הקורא. הדעות המובאות בסקירה מייצגות את עמדת מחבריה והן אינן זהות בהכרח לעמדת יועצי ההשקעות בבנק. הדעות האמורות נכונות ליום פרסומן לראשונה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה מוקדמת. הניתוח מופץ כחלק מתפוצה רחבה, וגם אם במסגרת תפוצה רחבה זו, הוא מגיע אליך אישית באמצעות הדוא"ל או בכל דרך או מדיה אחרת, אין לראות בו משום ניתוח או סקירה המותאמים לצרכיך ולנתונים האישיים שלך, לא מבחינת תוכן הניתוח, לא מבחינת סוגי הניי"ע והנכסים הפיננסיים הנזכרים בו, ככל שיהיו ולא מכל בחינה אחרת.
עשוי להיות למחברי הסקירה ו/או לבנק עניין אישי בנושא הסקירה. הבנק וכל אליו ו/או בעלי מניותיו ו/או עובדיו ו/או מי מטעמו אינם לא יהיו אחראים לכל אי דיוק, שגיאה או כל פגם אחר בסקירה זו, לרבות ביחס לנתונים ו/או לכל נזק, ישיר או עקיף, שייגרם, אם ייגרם, כתוצאה מהסתמכות על סקירה זו, ואינם יכולים לערוב או להיות אחראים למהימנות המידע המפורט. אין להפיץ, להעתיק, לפרסם או לעשות כל שימוש אחר בסקירה זו ללא אישור הבנק מראש ובכתב. העברת הסקירה ופרסומה במלואה או בחלקה, ללא קבלת אישור הבנק כאמור לעיל הינה אסורה בהחלט. הבנק ו/או חברות הבנות שלו ו/או החברות הקשורות עוסקות, בין היתר בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, ביצוע עסקאות בבורסה ובפעילות בנקאית לסוגיה, ועשויים להחזיק ו/או לבצע, בין היתר, עסקאות בנייר הערך ו/או נכסים פיננסיים הנזכרים בסקירה זו, ככל שנזכרים, בהתאם או שלא בהתאם לאמור בה. תיתכן אפשרות שבסקירה נפלו שיבושי הגהה, ניסוח, טעויות, אי דיוקים וכו' למרות שהבנק נוקט באמצעים ככל יכולתו למונעם. השימוש באינטרנט חשוף לתקלות וסיכונים הטבועים ברשת האינטרנט ובמערכות ממוחשבות על אף שהבנק נוקט בכל האמצעים הסבירים למניעת תקלות וסיכונים, כאמור. לפיכך לא ישא הבנק באחריות לנזק ו/או הפסד ו/או הוצאה ו/או תוצאה שנגרמה כתוצאה משיבוש ו/או הפסקה בקווי התקשורת ו/או בהעברת הנתונים ככל שאלו נגרמו מתקלות שאינן בשליטת הבנק ושהבנק לא יכול היה למונען במאמץ סביר".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה