בחברות חלום צריך לאסוף מניות בניחותא

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, מתייחס, לאיך כדאי להשקיע בחברות חלום אמיתיות ולמה גורמות השמועות

אנחנו ממשיכים עם האופטימיות. אם אתם מאמינים לסטטיסטיקה עובדתית, המצב הכלכלי הגלובלי הולך ומשתפר, אירופה תתעשת ותיגרר בעקבות הכלל. לפני שבוע שוב הבטיחה התקשורת הפיננסית אסון באירופה והרעידה את אמות הסיפים בבורסות לאחר שהורידו את הדירוג לצרפת ולעוד 8 מדינות באירופה. מה קרה מאז? צרפת, איטליה ואפילו ספרד גייסו סכומי עתק בתנאים משופרים, מה שמלמד הרבה על מה חושב המשקיע על הסוכנויות. בינתיים נודע שקרן המטבע הבינלאומית, לאחר לא מעט הפחדות, מגדילה את הקופה לתמיכה באירופה לטריליון דולרים מתרומות של מקסיקו, ברזיל, רוסיה ובעיקר סין. החדשות מארה"ב ממשיכות להראות שיפור וכעת זה עבר גם לנדל"ן. בפעם הראשונה מאז יוני 2007 עבר מדד האופטימיות של הקבלנים, ה-The National Association of Home Builders/Wells Fargo builder sentiment index את רף ה-20, ל-25. מדד הפעילות הכלכלית של ניו יורק הפתיע לטובה. בסופו של דבר, סמסונג תשקיע 41 מיליארד דולר ב-IT ב-2012 לבדה, כנראה שלא שמעו על המשבר.

דיברנו לאחרונה על משחקי ה-inPlay של רשת Briefing.com. ה-inPlay הוא רק אחד מהמוקדים שמשפיעים על התנהגותם של משקיעים חסרי ניסיון באמצעות הפצה בלתי פוסקת של הצעות/הודעות סנסציוניות. ככל שהזמן עובר וה-IT מתפשטת לכיוון 7 מיליארד משתמשים פוטנציאליים, עולה עוצמתם ומספרם של "מפיצי ההזדמנויות" ואיתם גם מספרם של ההדיוטות שמתפתים. אם עד לאחרונה הצליחו המפתים להניע, במאות אחוזים ובמהירות מניות שאינן סחירות במיוחד, עכשיו הם כבר מצליחים למנף מניות כמו RIMM או YHOO. לא נתפלא כלל אם נגלה יום אחד ש-inPlay מסוגל להעלות ולהוריד מניות כמו מייקרוסופט (סימול: MSFT) או פייזר (סימול: PFE) באחוזים דו-ספרתיים. הטענה שלנו היא שאם פועלים בתבונה ולאורך זמן, התוצאה תהיה חיובית.

פרולור (סימול: PBTH) כדוגמה

מי שעוקב אחרי הטור הזה יודע, שזו אחת מחברות החלום הישראליות בתחום הרפואי שאנחנו אוהבים. לצידה נמצאות חברות כמו פלוריסטם (סימול: PSTI), קירקס (סימול: KERX), פרוטליקס (סימול: PLX) וקומפיוג'ן (סימול:CGEN), ביחד לשורה ארוכה של חברות חלום זרות. בתחילת 2010 עשינו עליה סקירה מורחבת עם הסיפור של המייסד, ד"ר פואד פארס וכניסתו של ד"ר פיליפ פרוסט וקבוצתו לחברה. מאוד אהבנו את הרעיון של הארכת תוחלת חיים של תרופות חלבוניות באמצעות פלטפורמה שנקראת Carboxyl Terminal Peptide. בעולם שבו מחירי פיתוח מוצרים של תרופות מרקיעים שחקים זו אסטרטגיה מנצחת, בתנאי כמובן שגם מצליחים להגיע לשוק. התרופה המתקדמת ביותר של החברה היא הורמון צמיחה, לילדים ומבוגרים, שיתחרה בהורמון הקיים אבל יוזרק אחת לשבוע או פעמיים בחודש במקום מידי יום. הורמון זה, שנכנס השנה לשלב השלישי של הבדיקות. אם יצליח, ישפר משמעותית את הטיפול, העלויות ותופעות הלוואי, ויכנס לתחרות על שוק שמגלגל כ-3 מיליארד דולרים. לצד ההורמון הזה מפתחת החברה עוד מספר תרופות אלטרנטיביות חשובות שישפרו או יאריכו חיי תרופות קיימות. סיפור מדהים שהיכולות של ד"ר פארס וצוות הפיתוח שלו, ועוצמתה המוכחת של הקבוצה של פרוסט בתחום הרפואי ובבורסה, מעלה משמעותית את סיכויי ההצלחה של פרולור במיין סטריט ובוול סטריט. inPlay ו"ידידים" נכנסים לתמונה בוול סטריט וקובעים ערכים שלעיתים מתרחקים מהמציאות מרחק רב מדי.

צריך וחשוב לזכור, במיוחד לאור אירועים שחוזרים על עצמם כל הזמן, שעם כל הכבוד לסיפור המדהים, החברה אינה מוכרת עדיין ומן הסתם לא תתחיל למכור, גם במקרה הטוב, לפני 2013-4. בעוד ד"ר פארס וחבריו עושים כמיטב יכולתם להוביל תרופות חלומיות לאישור FDA, ה-inPlay ו"ידידים" הם שמובילים את המניות ובדרך כלל ללא קשר הדוק עם העשייה של צוות המחקר שפועל מפארק תעשיות המדע ע"ש ויצמן ברחובות.

לפני שנתיים וחצי עמדה המניה על 45 סנט, לפני פחות מחודשיים עמדה המניה על 3.5 דולר וכעת היא נוגעת ב-7 דולרים, כאשר בדרך התנדנדה בצורה פראית. אפשר להסביר את עליית המניה במהלך השנתיים וקצת, מ-45 סנט ל-3.5 דולר, בהתקדמות צוות המחקר לכיוון אישורי FDA, הגידול במספר הפטנטים המאושרים בשנתיים האחרונות ובעובדה שעם ההתקדמות הצטרפו יותר ויותר משקיעים לטווח ארוך, כמו קבוצת פרוסט. אבל קפיצה של 100% לאחרונה (כמעט כולה במהלך החודש האחרון) היא מתוצרת inPlay ו"ידידים" נטו.

בספטמבר למשל מכר מייסד החברה, ד"ר פארס, 300 אלף מניות לפי שווי של כ-4 דולר למניה. קשה להניח שהדוקטור אינו מתמצא בהתקדמות החברה. נכון, יכול בהחלט להיות שהאיש היה זקוק למזומנים, אבל אם היה מעריך איכשהו שכעבור פחות משלושה חודשים יכול היה לקבל, על אותן מניות, 2.1 מיליון דולר במקום ה-1.2 מיליון שקיבל, אנחנו מניחים שהיה ממתין, מה גם ששליש מהמניות שמכר נרכשו ע"י קבוצתו של ד"ר פרוסט, FROST PHILLIP MD ET AL שמחזיקה היום 11,304,935 מניות - כ-21% מההון הנפרע.

אם אנשי פרוסט היו יודעים מה שיקרה למניה בתוך פחות משלושה חודשים לבטח היו מייעצים לאיש המפתח של החברה להמתין, לא? האם במהלך הזמן שעבר בין מחיר של 3.5 דולר למניה למחיר של 6.5-7 דולר למניה קרה משהו דרמטי עד כדי כך שבגללו עלו המניות כך? לא! נכון, המדקדקים יטענו שההתקדמות שהדגימו חוקרי החברה בתחום הארכת חיי התרופות החלבוניות בחודשים האחרונים הייתה מרשימה, אבל היא הייתה מרשימה לא פחות עת מכר ד"ר פארס את מניותיו. עובדה, חודשיים לאחר מכן, ב-25.11, ירדו המניות ב-12.5% ל-3.5 דולר, ורק לאחר מכן החלו לטפס. לא הייתה שום הודעה בומבסטית שתקהיל ותפעיל את המשקיעים. לכן כל העלייה של החודשיים האחרונים "שייכת" ל-inPlay ו"ידידים".

אתר ה, אחד האתרים הפופולריים ביותר למשקיעים. אותו מצטטים בכמה מהאתרים הפיננסיים המובילים בעולם, כמו Yahoo Finance למשל, הוציא מאז ה-24.11, 7 כתבות חיוביות ביותר על החברה. האחרונה שבהן, משלשום, הייתה תחת הכותרת "Prolor Biotech: A Potentially Attractive Takeover Target " פרי עטו של M.E. Garza, ממייסדי האתר BioMedReports.com, שבנה לעצמו שם בזכות האינפורמציה המהימנה שהוא מספק.

גרזה מביא את התרופות להורמון הצמיחה שמייצרת חברת Human Growth Hormone (סימול: HGSI) מסיאטל, אחת המוצלחות מבין חברות הביו החלומיות, כדוגמה לאפשרויות הגלומות במוצרים של פרלור. לטענתו רק התחרות של פרולור בתרופה של החברה מסיאטל פותחת, בפני פרולור, שוק פוטנציאלי של 3 מיליארד. "הוסיפו לכך את שאר התרופות שפרלור מפתחת, בתחומי הטיפול בדם וסכרת, והרי לכם פוטנציאל שוק של 7 מיליארד בתרופות אלטרנטיבה". הוא מזכיר את העובדה שהאנליסט, ד"ר Raghuram Selvaraju, מחברת Morgan Joseph Triartisan, המליץ בקיץ האחרון ב"קניה חזקה" על פרולור עם מחיר יעד של 16 דולרים. סאלבראז'ו כתב שהפלטפורמה של פרולור אטרקטיבית יותר עבור חברות הפארמה הענקיות, שמפתחות תיאבון להיכנס לתחום הביו סימילאריים ו"רענון" תרופות קיימות. גארזה חוזר ומדגיש בכתבתו שלשום, שפרולור מועמדת לרכישת ה-inPlay ובעקבות כך עלתה המניה בשלב מסוים ב-21% על מחזור של פי 7.4. מה שמעניין הוא שבעקבות הכתבה, המניה עלתה מעט מאוד, ורק לאחר הכרזת ה-inPlay, הגיעו הקונים שדחפו. אנחנו לא באים לקבוע כאן את שווייה של פרולור, כי כרגע הוא בעין המתבונן. אין לנו אלא תשבחות על החברה, אנשיה ומוצריה. אבל חשוב לנו להסביר את המתרחש בוול סטריט. המקרה הזה, חזר על עצמו בזמן האחרון במניית חלום נוספת שאנחנו עוקבים אחריה - ADVANCED CELL TECH (סימול: ACTC.OB). מאז תחילת החודש עלתה ACTC.OB ב-100% על שמועות, לאחר שירדה שמתחילת ספטמבר ב-60% גם על שמועות. מי שזוכר אותו התהליך עבר בזמנו גם על פרוטליקס (סימול: PLX)ואחרות. שלשום עלו ה-inPlay וידידים עוד מדרגה ועברו לליגה גבוהה יותר.

Research In Motion (סימול: RIMM), רזתה ב-76% לערך במהלך השנה שחלפה בעקבות איבוד נתח שוק מכיוון ששינתה לפתע כיוון. בחודש האחרון עלתה בכ-50% אך ורק על חבורות ה-inPlay שטוענות שמישהו יקנה אותה, המועמדת האחרונה הייתה סמסונג שכיכבה ב-inPlay שלשום, כקונה פוטנציאלית. השמועה העלתה המניה ביותר מ-12% ולאחר מכן הוכחשה. גם מייקרוסופט ונוקיה כיכבו כרוכשות לפני כחודש, גם הן הכחישו אז אבל קודם להכחשה טסה RIMM מעלה. אלא שכאן המחזור "טיפה" שונה מזה ב-PBTH - למעלה מ-22 מיליון מניות בממוצע יומי. שלשום התגלגלו, באדיבות ה-inPlay 40 מיליון מניות ב-RIMM. המסקנה

אנחנו חוזרים על אותה מסקנה שהתחלנו להעלות כבר לפני 6-7 שנים, כאשר ירד לנו האסימון והבנו את עוצמתה של IT והלחצים שהיא מפעילה על שוק ההון. אם אתה, כמשקיע נורמלי (שאינו ספקולנט), מאמין בחברת חלום, רפואית או כל אחת אחרת, בגלל הפוטנציאל הבדוק או בחברה אמיתית בגלל המוצרים וההנהלה שלה, ואם אינך מסוגל להתמודד עם פעילות יום-יומית, כדאי שתתחיל לנקוט מדיניות של איסוף לאורך תקופה. איסוף שמתבסס על הערכות הגיוניות של הקרבה לחלום מחד, ומכפילים הגיוניים מאידך. במקרה של PBTH ההחלטה היא שאתה רוכש "בסביבות ה-4.5 דולרים", יכול הייתה לעשות זאת 6 פעמים בניחותא לאורך השנה האחרונה, וכך לגבי כל מניה אחרת.

במקרה של איסוף מניות המייצגות חברות אמיתיות בעלות פוטנציאל, כמו למשל צ'קפוינט (סימול: CHKP) "מתחת ל 45 דולר" או טבע (סימול: TEVA) "מתחת ל 50 דולר", אפשר היה לרכוש אין ספור פעמים במהלך השנה האחרונה (שימו לב שלאחר פרסום הדוחות המצוינים של צ'קפוינט שוב מתחילים לחשוש מהעתיד, כמו בכל רבעון מאז 2007 וכך יהיה גם בטבע). אסור לרדוף אחרי מניות בגלל שמישהו כתב שעומדים לרכוש את החברה, או שאנליסט זה או אחר קובע מחיר יעד פנטסטי. זו הדרך היחידה למשקיע ההגיוני שאינו מאמין לנבואות סוף העולם. חשוב מזה, לעולם אל תרכוש מניות חלום ביותר מ-5%-10% מהתיק, ברובן החלום הופך לבלהות. בטח בעוד שנה נכתוב את כל הקטע הזה שוב.

תגובות לכתבה(20):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 20.
    אילן 22/01/2012 12:08
    הגב לתגובה זו
    נהנתי מהכתבה
  • 19.
    עופרה 21/01/2012 23:11
    הגב לתגובה זו
    לדעתי הנפילה היתה בגלל הדילול הצפוי להיות מאושר ב 24 לחודש. יחד עם זאת. המניה נפלה ל 8 סנט. אני קניתי עוש 100 אלף מניות ב 9 סנט ומכרתי ב 15 סנט תוך 4 ימים. אם ירד שוב ל 13 סנט אקנה . לדעתי, השבוע הקרוב יהיה מאוד מעניין במניה ACTC
  • 18.
    דני חיון 21/01/2012 05:49
    הגב לתגובה זו
    JPM-מאוד מתלהבים מהם(נמצאת במעלה רשימת המידקאפ המומלצות)...אבל בעקבות הדוחות הורידו מחיר יעד מ-48 ל-42..מה שמדהים שלמרות דוח מאכזב ותחזית חלשה המניה עלתה ב-3 ימים מאז פרסום הדוח הרבעוני, כ-15% שכן האנליסטים קבעו שהרבעון האחרון הוא קביעת תחתיות ומכאן הכיוון אחד-למעלה...נחכה לטור שלך עליה בתקווה שלא תברח....
  • 17.
    תגיע גם ל-4 דולר השנה. (ל"ת)
    דנה 20/01/2012 19:29
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    מבין עניין 20/01/2012 12:27
    הגב לתגובה זו
    שנת 2012 הולכת להיות השנה של טאואר ללא ספק. הולכת להגיע ליעד מכירות של כ800 מיליון דולר בלי ספק בכלל הולכת לסגור המון עסקאות עם החברות הגדולות בעולם. מחיר יעד של 1.5 דולר הוא בגדר מציאות השנה. חודש פברואר מרץ כבר תיגע ב90 סנט. תתקן מעט לאחר מכן ולקראת יולי תצא למהלך ארוך של עליות עד סוף השנה. בהצלחה למחזיקים.
  • 15.
    שלמה גרינברג 20/01/2012 12:13
    הגב לתגובה זו
    לזאב (12) אכן, ב 9.1. גם היא קבלה 3 INPLAY מאז ובעיקר בשל ההתלהבות מהרה-ארגון ולא מהתוצאות. זו הנקודה ששחקן-יום כבר היה משחרר. לרועה הצאן (14): ACTC, אחת המעניינות בעולם השמוש בתאי גזע לרפואה, נפלה כך בעיקר בשל הספור של פסק הדין בדצמבר שחייב אותה להנפיק מידית 70 מיליון מניות סחירות לכמה משקיעי עבר ובמחיר מגוחך. מהרגע שעשתה זאת החלו אלו למכור. הם עצרו בתחילת ינואר כאשר דלף בכנס שהחברה הופיעה שמכון Wills Eye המאוד יוקרתי מלווה אותם לשלב הראשון של הבדיקות הקליניות. לא לרדוף.
  • 14.
    רועה צאן 20/01/2012 10:48
    הגב לתגובה זו
    לעופרה: האם יצא לך לרכוש עוד מניות ACTC בתקופה האחרונה, מאז ירדה המניה מ- 20? ומה לדעתך צפוי למניה בטווח הקרוב ומדוע? תודה
  • 13.
    שלמה גרינברג 20/01/2012 10:03
    הגב לתגובה זו
    לקובי (2): אני בודק את הדוחות ואתייחס בכתבה הבאה לדני חיון (3):טלפתיה ממש כי אני מתכוון לכתוב על החברה מזה זמן. כן, מכיר. LED היא טכנולוגיית שפורפרות שלאחרונה פורחת עקב הביקוש לשימוש יעיל יותר וחסכוני באנרגיה וממשלת ארה"ב "דוחפת" השמוש בה.CREE ותיקה מאוד ולא הצליחה לממש תקוות גדולות מתחילת המאה אבל התעוררה בשנים האחרונות והמכירות בעלייה חדה. המניה, מאז סוף 2008, מתנהגת בטירוף ועל כך רציתי לכתוב. כרגע מומלצת ע"י מספר אנליסטים חשובים עם מחיר יעד של 38. לנע ואחרים BCLI - מה בדיוק השאלה, מה שכ
  • 12.
    זאב 20/01/2012 09:15
    הגב לתגובה זו
    המלצת לפני שבועיים על alny מאז עלתה ב20 אחוזים... תודה
  • 11.
    אוהד פרולור 20/01/2012 07:39
    הגב לתגובה זו
    פרולור משתמשת באותה הטכנולוגיה שג'ננטק במקור שתמשה בו וקיבלה עבורו אישור שיווק ב-EMEA.כמובן שהארכת חלבונים אחרים תלויה גם באיכות הפיתוח וההנהלה של פרולור, אבל זה מקטין במשהו את הסיכון שבטכנולגיה של פרולור....
  • 10.
    ל - 7 , אני מתקרבת לנקודת רתיחה (ל"ת)
    נטע 19/01/2012 23:35
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    לעולם לא יקנה (ל"ת)
    מי שלירידות יחכה 19/01/2012 20:17
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    עופרה 19/01/2012 17:53
    הגב לתגובה זו
    ACTC חולמת וחולמת ומרגישה שזה מתקרב ומתקרב.....
  • 7.
    RF 19/01/2012 17:31
    הגב לתגובה זו
    אם הפסד של 50% בחצי שנה מחמם אותך, תיזהרי לא להישרף
  • 6.
    אפי (ל"ת)
    בריינסווי בקרוב תציג 19/01/2012 17:03
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    יוסי 19/01/2012 16:37
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר שלום רב. מה דעתך באשר להשקעה בנסווקס ?
  • 4.
    נטע 19/01/2012 15:43
    הגב לתגובה זו
    מניה שגורמת לי להתחמם ביום קר
  • 3.
    דני חיון 19/01/2012 15:34
    הגב לתגובה זו
    שלום ותודה על הטורים המאלפים...האם מכיר את CREE?מה דעתך עליה?והאם מוכן להרחיב כמה מילים על ה-LED....תודה מראש.
  • 2.
    קובי 19/01/2012 15:28
    הגב לתגובה זו
    שלמה אודה לך אם תשיב בפרוט לשאלות הנ"ל : צק פוינט דיווחה על תוצאות טובות מאוד לרבעון אך לאור הנ"ל מספר שאלות, מה ההגיון לקצץ בתקציב המו"פ ? האם אין סכנה בחברה עם מכפיל מכירות כה גבוה? האם טל ליאני צודק באומרו שהתחרות תתחיל לכרסם גם בצק פוינט ושהיא צפויה לצמוח פחות? הרבה אנליסטים סבורים שהמחיר פחות או יותר הוגן ןהאפסייד אינו גבוה? מה דעתך.
  • 1.
    פנחס 19/01/2012 13:00
    הגב לתגובה זו
    טבע היא לא חברת חלום ואין יעד כלשהו שבו ברור האם החברה הצליחה או לא ולכן צריך מחיר או מכפיל יעד שבו המניה כבר לא מצדיקה את ההחזקה בה וזו היא השאלה המשמעותית אשמח אם תוכל לה לתת תשובה, תודה