מי "משחק" במניות? וגם שתי מילים על הישראלי החדש בסאן

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal מתייחס לחוסר הוודאות והקושי שבתחזיות החברות בוול סטריט

הבעיה הגדולה של שוק המניות כרגע, היא חוסר וודאות. נכון, החברות ברובן הגדול, מכות את הציפיות, ממשיכות לעלות במכירות וברווחיות ומבחינה מאזנית מצבן טוב מאי פעם בעבר. אבל, ההנהלות בבעיה, הן אינן יכולות לספק בתום לב תחזית אופטימית כי היכולת להעריך את ההתפתחויות נעלמה. האנליסטים ופרשני המניות נמצאים לפיכך בדילמה, איך להעריך חברה שמכה הציפיות אולם בלתי אפשרי לחזות העתיד, אפילו בטווח הקרוב.

מה שקורה בפועל, שמניות החברות שהכו את הציפיות (כמו NICE או ALLT) נופלות בעוצמה בגלל חוסר היכולת של ההנהלה לתת הערכה מדוייקת לעתיד. הוסיפו לכך את השינויים שהביאה מהפכת ה-IT בטכנולוגיות המסחר, בסוג הסוחרים ובתרבות הכותרות שיצרה ,והרי לכם התנודות החריפות. מי שבעצם "אשם" בחוסר היכולת לחיזוי העתיד הם קברניטי הכלכלה בעולם (במיוחד האירופים אבל גם אחרים), שאינם מסוגלים להגיע להחלטות כלכליות. הויכוח המתמשך בגוש האירו לצד חוסר הבהירות של מדיניות הנשיא אובמה הם "האשמים" במציאות הקיימת. זו בעצם הסיבה שבגללה אימצו הפרשנים את מדיניותה העתיקה של הנביאה מדלפי, פיתיה, שהנבואות שספקה היו בעלי משמעויות כפולות שהתאימו לכל התפתחות. ההסברים שניתנים ע"י הפרשנים לתנודות השוק, מותאמים למעשה לכל סוג של התפתחות אפשרית, לא חשוב הכיוון. כותרת של רויטרס מה-31 יולי "השווקים באסיה עלו הבוקר על תקוות להמשך התמרוץ מהפד והבנקים המרכזיים באירופה... אבל, סקפטיות לגבי האפקטיביות ארוכת הטווח של פעילות הבנק המרכזי האירופי ממשיכה ללחוץ", מתאימה גם לעליות בשוק וגם לירידות. "דראגי", מסבירה הכותרת במארקטווטש, "הפיח רוח חיים בשווקים אבל שתיקתו של ברננקי גרמה לירידות בסוף היום". האנליסט הראשי למניות של מורגן סטנלי, אדם פרקר, מייחס את העליות (וגם הירידות) האחרונות בוול סטריט לשינויים בהרגשה "שרומני ינצח (או לא) בבחירות המתקרבות" מה שאוטומטית נותן הסבר לירידות, אם יבואו. האמת היא שהשימוש ב"אסטרטגיית פיתיה" זה עלבון למשקיע האינטליגנטי. האם מישהו מכותבי הכותרות באמת מאמין שהמשקיעים אצים-רצים לקנות ולמכור מניות בגלל מה שאמר או לא אמר דראגי? האם שיקולי הקניה של IBM או ALLT מותנים בניצחונו של רומני? אבל למי איכפת מה שהמשקיע הרציונאלי חושב, כאשר זה עזב את השוק ממזמן? הכותרות מכוונות לסוחרי היום, לכן צודקים העורכים ברויטרס, מארקטווטש ומורגן כשהם משתמשים בכותרות אוויליות. השוק באמת עולה ויורד על הכותרות המטופשות הנ"ל, אבל לא בגלל "המשקיעים" אלא בגלל הפעילים הסוחרים וקרנות ההדג' למיניהן שמשחקים במנופים השונים שהטכנולוגיה המציאה עבורם. לא פלא לפיכך שהמניות המובילות (מהסוג של MMM, IBM, JNJ, KO ושכמותן) הפכו, די בדומה לאגרות החוב של ארה"ב, למקלט, ונסחרות היום ברמות שיא.

כדוגמא, בחודשיים האחרונים עלתה מניית 3M (סימול: MMM) בכ-12%, למרות שחברת ענק זו מייצגת 6 תחומי עיסוק שכולם יפגעו מהאטה אם אכן תהיה כזו. העלייה באה בשל הצטרפותם של אנליסטים בכירים כממליצים בחודשיים האחרונים. MMM אינה זולה ונסחרת במכפיל היסטורי של 15, גבוה לקונגלומראט. אז מה גרם לפתע לאנליסטים לשנות התייחסות? החשובה שבין הסיבות, לדעתנו, היא פסיכולוגית - הרגשת הביטחון. הפיזור הגלובלי, ההתייעלות המתמשכת, הרווחיות שאינה נפגעת, החוב שמנוהל בשמרנות וכמובן הניהול, מייצרים כולם יחדיו הרגשה דומה לזו שמייצרות אגרות החוב של ארה"ב.

אפשר לראות את אותה מגמה מתפתחת אצל רוב מניות הדאו-ג'ונס שממשיכות בצמיחה, מחלקות דיבידנדים נאים (תשואת הדיבידנד של MMM היא 2.6% כרגע) ונחשבות למנוהלות היטב. הגדיל לעשות האנליסט של מורגן סטנלי לפני כשבוע כאשר המליץ על רכישת MMM עם מחיר יעד של 103 דולרים, זאת כשהמניה הייתה על 87 דולרים. לחזות עלייה של 18% בשנה במניה של קונגלומראט ומצב כלכלי "מתנדנד" זה לא דבר רגיל, אבל אפשר להבין זאת אם מסתכלים על התמונה כולה, "איפה הייתה מעדיף להיות בים סוער?", שואל טוקבקיסט אחד, "על ספינת דיג או נושאת מטוסים?" עם כל זאת, צריך לזכור שלמרות הזמן, הנסיונות לשפץ את הכלכלה הגלובלית נמשכים. הנשיא אובמה מנסה לייצר תיאום בין המערכות הפיננסיות במערב, שת"פ מלא בין הפד, ה-ECB, הבנק המרכזי בבריטניה וביפן, כאשר גם מדינות ה-BRIC בתמונה. צוותי חשיבה יושבים ומנסים להגיע לאחדות דעים כאשר אובמה ומרקל דוחפים משני צידי האוקיינוס, מין "מועצת ביטחון" של העולם הפיננסי. הקמה של גוף כזה נראית כרגע כבלתי אפשרית פוליטית. אבל תזכרו שאובמה ומרקל צריכים הישג כלכלי גדול לפני הבחירות, הרי ללא הישג מהסוג הזה שניהם יצטרכו לפרוש. גוף כמו זה המדובר, ירגיע את השווקים. זה לא קל להיות אופטימי מול עולם כותרות שניזון מהשלילה (מדוע למשל אין כותרות שמחה כשהריבית על אג"ח בספרד ובאיטליה יורדת כפי שהיו כותרות אימה כשזו עלתה), אבל העובדות אינן מצביעות על דאבל דיפ, בכך אנחנו בטוחים.

אלוט תקשורת (סימול: ALLT) כדוגמה

המניה סגרה את ה-30 ביולי על 24.68 ד', פתחה את המסחר למחרת בעלייה קלה למחיר של 24.83 ובתוך 22 דקות בדיוק נחתה על 21.51 ד' - ירידה של 13.4%. לאחר מכן החלה התאוששות שהביאה את המניה בסוף יום המסחר לרמה של 24.58 - ירידה יומית של 0.58% בלבד. בעולם נורמלי אפשר היה להסביר את התנהגות ALLT ב-31 ביולי כ"משקיעים חששו תחילה שהתוצאות שפרסמה החברה גרועות, אבל לאחר עיון בדוחות גילו שבעצם התוצאות לא כ"כ גרועות". הלוואי וזה היה הסיפור, רק שזאת לא המציאות. מיד עם פרסום כותרת ה-In Play שזעקה " Allot Comms beats by $0.01, beats on revs, co also announced it will acquire Oversi Networks for $16 mln in cash" חטפה המניה היצע ענק שהוריד אותה בלמעלה מ-13%. ה-InPlay הופיע כדקה לאחר שהחברה שחררה את הדוחות, ואין דרך בעולם שהמשקיעים שמכרו ב-22 הדקות הראשונות של המסחר הספיקו לעיין בדוחות שלמעשה היו מצוינים. אז מי מכר?

אתר ה-Fools טוען שהירידה באה בעקבות דברים שאמר מנכ"ל החברה בקשר להתארכות זמן שלוקח לחתום חוזים חדשים באווירה הנוכחית (דברים דומים למה שאמר מנכ"ל NICE אתמול). לא נראה לנו שהמוכרים הספיקו לקרוא את דברי המנכ"ל שברוב האתרים התפרסמו לאחר הירידה, וזה לבטח לא מסביר את העליות שלאחר מכן, אבל נניח שכן, מי הקונים שהעלו את המניה למחיר הפתיחה? דווקא הם לא שמעו את המנכ"ל? היינו רוצים להניח שהקונים היו משקיעים מתוחכמים שבמהלך ה-7.5 שעות המסחר שלאחר הירידה, עיינו בדוחות, קראו את מה שאמר המנכ"ל באמת והגיעו למסקנה שנוצרה כאן הזדמנות קניה, אבל גם זה לא נכון - קונים מתוחכמים לא קונים בתקופות כמו הנוכחית - בעליות. משקיעים, שלאחר ירידה של 13% התעניינו (לפחות 20 מהם אצלנו), ואמרו שאם הירידה תימשך הם ייכנסו "כנראה". לא אלה העלו המניה למחירה ההתחלתי, אז מי באמת קנה? יש לנו כמה השערות אבל הן אינן מעוגנות בעובדות אז לא נכתוב. מה שכן בטוח הוא שמשחק מהסוג שראינו ב-ALLT ב-31.7 (די בדומה למשחק ב-NICE ב-1.8) היה אפשרי בגלל העלייה החדה במניה (למעלה מ-160% בתשעת החודשים האחרונים ולמעלה מ-60% מתחילת השנה) והמכפיל הגבוה יחסית. הדעה שלנו היא שחברות כמו CHKP, NICE, ALLT ו-MLNX ימשיכו לצמוח במהירות בגלל המשך הביקוש הגואה למוצריהן בנישות הפעילות וההנהלות שלהן אבל, כפי שאנחנו אומרים תמיד, אסור לרדוף אחרי המניות הללו. "הגדולה" של תרבות הכותרות היא שבבערותה היא מחזירה, מפעם לפעם, נכסים לערכים כלכליים.

מה אפשר ללמוד מהמינוי של ישראל מקוב ליו"ר חברת Sun Pharmaceutical Industries (סימול: SUNP:IN) - בלומברג או (סימול: SUNPHARMA.BO) - הודו?

ראשית, ברכות לאיש על המנוי. לא בכל יום מתמנה ישראלי כיו"ר לאחת מחברות התרופות הגדולות של הודו (כרגע החמישית או השישית בהודו). אבל בהכירנו את האיש והאיכויות שהוא מייצג אין אנו מופתעים. השאלה היחידה היא איך יחלק זמנו בין סאן לארבעת החברות האחרות, גיוון (סימול: GIVN), ביולייט, מיקרומדיקס ואלטב בהן הוא כבר משמש כיו"ר. אבל שוב, בהכירנו את האיש, לא נתפלא אם יישאר לו זמן גם לבלות טיפה.

סאן נחשבת כאחת מחברות הצמיחה המהירות ביותר בתחום הרפואי. החברה הוקמה בתחילת שנות השמונים ע"י Dilip S. Shanghvi. החברה מגדירה עצמה כחברה פרמקולוגית בינלאומית שמשלבת פעילות פיתוח, ייצור ושיווק של מוצרי פרמקולוגיה, מוצרים גינרים ומוצרים מיוחדים. בשנים האחרונות מתמקדת החברה בתחום הגינרי בהודו ובנישות רפואיות כמו אורטופדיה, פסיכיאטריה, נוירולוגיה, מחלות לב, סוכרת, בעיות קיבה ואפילו במחלות העין. בנוסף, היא מובילה בתחום ייצור החומרים לתעשיית הרפואה (API) בהודו ויש לה התמחויות בתחומי הכימיה ופיתוח מוצרים בכלל.

היא הצליחה לחדור לשווקים בצפון אמריקה וברחבי העולם. בשנים האחרונות החלו אנליסטים אמריקנים ואירופים להמליץ על חברות הרפואה ההודיות Ranbaxy Laboratories (סימול: RBXZF) בניו יורק), Cipla (נסחרת בהודו) וסאן. העניין בחברות ההודיות גובר בגלל רמות הפיתוח והייצור שלהן, העלויות הנמוכות שמאפשרות את החדירה לשווקים המערביים עם דגש על ארה"ב, בשילוב יכולות החדירה שלהן לשווקים המתעוררים. סאן צומחת במהירות גם באמצעות פעילות M&A ורכישת תארו (סימול: TARO) הישראלית שהייתה צעד מעניין בפני עצמו. תארו, שפועלת בתחום הגנרי, במוצרים מיוחדים (משחות לעור כדוגמה) ויש לה מעמד חזק בצפון אמריקה, נחשבת כרכישה חשובה מאוד לסאן. Shanghvi עצמו שימש כיו"ר החברה מרכישתה ועד לאפריל השנה. לדעתנו רכישת תארו ומינויו של מקוב כעת ליו"ר מצביעים על הכיוון, אסטרטגיה של התפשטות גלובלית מהירה עם דגש על תחום הגינריקה של תרופות נישה ייחודיות. ענקיות הגינריקה, טבע (סימול: TEVA) ונובארטיס (סימול: NVS) בראשן, לא צריכות לחשוש עדיין. סאן כרגע היא מתחרה קטן יחסית. אבל עם מקוב כמוביל זה כבר סיפור טיפה שונה. התרומה של מקוב לסאן היא ביכולות הניהול האסטרטגי שלו, יכולותיו המוכחות בתחום הרכישה והמיזוג והכרתו את תחום הרפואה, במיוחד הגינריקה, הגלובלי / מערבי. מקוב הוביל את טבע ממכירות של 2-3 מיליארד למכירות של כ-20 מיליארד, אם יצליח לשחזר מהלך כזה בסאן (שבהשוואה לתנאים "הסביבתיים" בטבע, יהיה לו קל יותר) אז החברה ההודית תייצר כאב ראש לא קטן למובילות בתחום הגינרי, טבע ביניהן. כדאי מאוד לעקוב. בנושא הצעת רכש חדשה של סאן לבעלי מניות תארו, נראה לנו שזו לא תמהר לבוא כי התועלת לבעלי מניות סאן מתארו, כחברת בת מצליחה, תהיה גדולה מזו של סיפוח מלא. כרגע, על כל פנים, שתי המניות מעניינות.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(16):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 16.
    דשא מטבע 05/08/2012 23:49
    הגב לתגובה זו
    דיליפ שנגווי עכשיו יכול לקבל את דשא מטבע :)) חצי מחיר
  • 15.
    חיים 04/08/2012 13:34
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך על המנייה.?
  • 14.
    תרודנט 03/08/2012 22:21
    הגב לתגובה זו
    בדיחה של סיקור, קודם שילמד את השם של החברות
  • 13.
    זאב 03/08/2012 16:40
    הגב לתגובה זו
    אני מתפלל תמיד שאתה צודק בהערכות שלך. אבל אין ספק שאתה עושה עבודה מקצועית ובודק דברים לעומק. לכן חברים אל תצפו שהוא יתן המלצה כל בוקר על כמה חברות. בשביל זה יש אניליסטים לא? דרך אגב, היום כותרת בגלובס כי המשקיעים 'מעכלים' את דברי דראגי ולכן יש עליות. קודם מקבלים קלקול קיבה מקיאים את הסחורה ועכשיו הם מעכלים את מה שהקיאו. חה חה חה.
  • 12.
    יוסף 03/08/2012 14:45
    הגב לתגובה זו
    שבת שלום שלמה, האם אתה יודע משהו על כמה יקבלו בעלי המניות של החברות הללו שפשטו רגל אם כן אז מתי. בתודה מראש בכל מקרה נחכה שם עוד שנים רבות עד אשר ימחקו טוטלית כפי שהיה עד היום.
  • 11.
    יעקב 03/08/2012 14:27
    הגב לתגובה זו
    האם לדעתך חברת תרו שווה קניה? ומה לדעתך שווה המניה?
  • 10.
    שלמה גרינברג 03/08/2012 08:44
    הגב לתגובה זו
    לאנשים שרוצים אינפורמציה מעודכנת על חברות מהסוג של ראדא, אלביט ראייה, BOSודומות להן, חברות קטנות, עם פוטנציאל שנאבקות לצאת ממצבי שפל אליהם ניקלעו בגלל הנהלות. לצערי איני יכול לסקור אותן לעיתים תכופות. תארתי מצב ובקשתי שתתייעצו עם היועצים שלכם, זה לא סביר שאבדוק את EVSN או ראדא פעמיים בשנה ואת אורמת או נייס רק פעם אחת, אם דעתי על החברות הללו תשתנה מהסקירה האחרונה אסביר מדוע, תודה
  • 9.
    אריה 02/08/2012 22:16
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר מה דעתך על ההודעה היום בראדא? לא הצלחתי להבין מה זה אומר תכלס מבחינת הזמנות האם לדעתך זה מסמל פריצה?
  • 8.
    לישראל 02/08/2012 21:19
    הגב לתגובה זו
    לפני יותר מחודש על שאלה דומה , נקווה שהפעם יענה
  • 7.
    ישראל 02/08/2012 18:04
    הגב לתגובה זו
    נדמה לי שכתבת על החברה בעבר. לפי הדוחות וההצהרות של ההנהלה השבוע עושה רושם שהחברה עלתה על דרך המלך. מה דעתך?
  • 6.
    שלמה גרינברג 02/08/2012 17:44
    הגב לתגובה זו
    בתום המשפט הראשון של דראגי ירד הדאו ב 120.5 נקודות, זאת לאחר שהחוזים, 5 דקות קודם, היו על 110+. הקשבנו לכול מילה ולכול תשובה שנתן דראגי והאיש שידר אופטימיות אבל "לצערם" של העיתונאים הוא לא הודיע שהוא יוצא היום וקונה את כול האגחי"ם של יוון, ספרד ואיטליה. כשהסתיימה מסיבת העיתונאים הדאו עמד על מינוס 40 נקודות. 2 לקחים: 1. הכותרות שולטות 2. המכונות שולטות ולבסוף מעניין לבדוק אם הירידות אחרי המשפט הראשון לא נעשו "ביוזמה" של מישהו. "הסיבובים" על המניות המובילות בפתיחה היו גדולים מלהיות מקריי
  • 5.
    שלמה גרינברג 02/08/2012 17:32
    הגב לתגובה זו
    תודה לעינת (4) מה שקרה היום אחה"צ, לפני, תוך כדי ולאחר מסיבת העיתונאים של דראגי זו ההוכחה ל"תרבות הכותרות". לפני הפגישה השווקים היו בעליה וכך גם החוזים בניו יורק. לאחר המשפט הראשון שאמר דראגי הכול התהפך במהירות ובסוף דבריו הכול התייצב. הסתכלנו על מסיבת העיתונאים ב CNBC חי. דראגי פתח בהצהרה שלפיה ההחלטה שהתקבלה בישיבת הבנק המרכזי של אירופה פה אחד, לתמוך באירו ולצורך כך הקימו ועדות מיוחדות שימליצו על הדרכים המתאימות עוד לא גמר המשפט והחוזים בניו יורק התמוטטו (המשך)
  • 4.
    עינת 02/08/2012 16:25
    הגב לתגובה זו
    כל אחד שיבדוק את המניות שהוא קונה ושלא יבוא בטענות כשהמניה עולה או יורדת . שלמה כותב על חברות ומצב ,הוא לא אחראי להתנהגות המניות או בעלי המניות.
  • 3.
    מה הסיפור באטיוניטי?..מדוע עשתה ספליט לאחור? (ל"ת)
    הלוחש למניות 02/08/2012 16:00
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אני רק שאלה 02/08/2012 14:08
    הגב לתגובה זו
    מה הכוונה כשכותבים שהמניה "מענינת"? האם זה אומר שאחרי שהיא עלתה אפשר לכתוב "המלצתי לכם" והאם כשממליצים על מניה, זה אומר שאתם תקועים בפוזיציה?
  • 1.
    שלמה 02/08/2012 12:40
    הגב לתגובה זו
    מופסד 30% על כל אחת בעקבות המלצתך....