מי באמת משפיע על הכלכלה, הממשל או הבנק המרכזי?
במקום להיות מוזנים בשטויות שמאכילים אותנו כל מיני מומחים מזדמנים וכותרות שאינן קשורות לתוכן, את מה שאמר הפרופסור ברננקי בג'קסון היל. בעוד הכותרות מייצרות את הרושם כאילו כל דבריו היו בנושא החילוץ. נאומו של יו"ר הפד היה הרצאה על שיטות הפעולה של הבנק המרכזי. בנוגע לאפשרות החילוץ הנוסף - חזר על דבריו בעבר שאם יראה צורך יפעל.
בנאומו שם דגש על היכולות של הבנק לפעול להחשת הצמיחה ועידוד התעסוקה. כשאנחנו כותבים שברננקי לא יאשר עוד חילוץ כל עוד הכלכלה מציגה התאוששות, מיד מתקשרים חברים שמסבירים לנו את הצורך בהזרמה נוספת ו"שזה חשוב לוול סטריט". נכון, זה באמת חשוב לוול סטריט, אבל אם הבנק הממלכתי רואה שהמשק מתאושש, אפילו לאט, הם לא ישפכו עוד כסף פנימה, נקודה. לדוגמא, ראו כיצד למרות חוסר ההיענות של ברננקי לשפוך כסף, עלה השוק ביום ו'. יכול מאוד להיות שכמה מהשחקנים המובילים בוול סטריט קראו את נאומו המצורף, והבינו שבעת הצורך יעשה חילוץ נוסף - האיש לא ירפה מלדחוף הכלכלה קדימה (במיוחד הקטע על התעסוקה). מאידך, יכול להיות שהשוק עלה "סתם", בגלל המנופאים והסוחרים. הרי באותה המידה אתם יכולים לשאול מדוע עולה האירו מול הדולר בחודש האחרון על אף כותרות האימים שיוצאות מאירופה?
נאומו של ברננקי (או נכון יותר ההרצאה שנתן), מעלה את השאלה מי באמת משפיע, הממשל או הבנק המרכזי? מי שרוצה להתעמק בשאלה שהתשובה לה ארוכה מכדי שנכתוב אותה כאן, מופנה ב-Dealbook של הניו יורק טיימס בנושא. תמונת השער שלה - הפרופסור ברננקי על רקע נוף ויאומינג טיפוסי כשלצידו מורו ורבו הפרופסור סטנלי פישר. שאלת אגב לכל "הצווחים המסורתיים" נגד נתניהו ושטיינמץ - מדוע אינכם צווחים כנגד פישר? הרי הוא הבית שמאי של ההחלטות הכלכליות או שאנחנו טועים?
פלוריסטם (סימול: PSTI) עולה מדרגה- עדכון
הבקשה שהגישה החברה לקבלת מעמד של תרופת יתום לתרופה שהיא מפתחת למחלת ה-aplastic anemia , מחלה שגורמת לפגיעה ביכולת מח העצמות לייצר תאי דם חדשים. כל זאת לאחר שכבר קיבלה אישור דומה לתרופה למחלת ה-Beurger`s (Thromboangiitis obliterans) - מחלה שגורמת לפקקת, טרומבוזיס, בעורקים ובוורידים בידיים וברגלים וקשורה בעישון. נזכיר כי במהלך השנה האחרונה, התפרסמו תוצאות טיפוליות חיוביות בשני מקרים וקצב ההתקדמות הולך ומתגבר בתחום הרפואה הביולוגית, במיוחד בנושא תרופות מבוססות חלבונים – כל אלה מחייבים התייחסות ועדכון מצב לגבי החברה, באוקטובר 2011.
צריך להבין שבמשך השנתיים האחרונות חלה התקדמות גדולה בתחום השימוש בתאי הגזע ברפואה. ב-2010 נמכרו מוצרים רפואיים שמקורם בתאי גזע בסכום כולל גלובלית של 1.6 מיליארד דולרים, הרוב כ"תוספות". ב-2011 עלה הסכום ללמעלה מ-3 מיליארד (2/3 מזה מחברה אחת Mesoblast (סימול: MBLTY), עליה הרחבנו בכתבה הנ"ל וקשורה עם חברת ספלון שנמצאת בבעלותה של טבע). השנה יגיעו המכירות לסביבות ה-6 מיליארד. נראה שהיום השאלה אינה "אם יצליחו לעשות שימוש בתאי הגזע?" אלא "מה יהיה שיעור ההצלחה?", ריבוי המחקרים הקליניים בשלב הסופי מצביע על כך. גם העובדה שמספר החברות המובילות שנכנסות ושפועלות בתחום הולך וגדל, מצביעה על כך. הבולטות הן טבע (סימול: TEVA) באמצעות ספלון וגמידא-סל, בקסטר (סימול: BAX), סלג'ן (סימול: CELG), בריסטול מאייר (סימול: BMY), מרק (סימול: MRK), גלקסקוי (סימול: GSK), פייזר (סימול: PFE) ועוד. מבחינת החברות הקטנות והסטארט אפים הצפיפות בתחום גדולה ביותר.
פלוריסטם היא אחת מאותן חברות קטנות רבות שמנסות להגיע לאישורי FDA של מוצרים מבוססי תאי גזע. החברה מפתחת ומייצרת תרופות מבוססות תאי גזע שמופקים מהשלייה. החברה פיתחה פלטפורמה משלה, מוגנת כפטנט, להעברה של תרופות מבוססות תאי גזע שנקראת PLacental eXpanded. היא משחררת קוקטייל (תערובת) של חלבונים ומגיבה לסוגי מחלות שונות. לחברה מערך ייצור משלה - 3D micro-environmental technology - והתרופות, כאשר יאושרו, יהיו תרופות מדף.
באמצע יוני פרסמה החברה תוצאות של מחקרים פרה-קליניים, לפיהם הפלטפורמה שפיתחה מסוגלת לטפל בשוק רחב ביותר של צרכים רפואיים. לא נכנס כאן לפרטים, אבל אם ניקח את המחקר האחרון שהוציאה אנליסטית הביו טכנולוגיה המובילה, Sharon di Stefano, על הטכנולוגיה של פלוריסטם אזי הפלטפורמה והטכנולוגיה של פלוריסטם היא המבטיחה ביותר במרוץ כנגד מחלות עורקים (Peripheral arterial disease). במחקר מקיף למדי שהופץ לפני כחודשיים, משווה די סטפאנו בין תרופות תאי גזע שונות לתרופות שכבר קיימות בתחום הטיפול בסתימת עורקים. מדובר בתרופות שקשורות בחברות כמו בריסטול מאייר (סימול: BMY), שביחד עם ענקית התרופות הצרפתית סנופי (סימול: SNY) מוכרת את ה-Plavix, התרופה המובילה בעולם בתחום שנמכרת בלמעלה מ-7 מיליארד דולרים בשנה. די סטפאנו חושבת כאמור שהפלטפורמה שמפתחת פלוריסטם תהווה תשובה טובה יותר למחלות העורקים הנ"ל מהתרופות הקיימות.
באותה הכתבה שעשינו בשנה שעברה ניסינו להסביר מה דחף בזמנו את המניה לעלייה חדה מ-2 ל-3 דולרים. הסיבה לעלייה החדה אז הייתה קשורה בהמלצה של אנליסט חשוב שבחר בפלוריסטם ובחברה האוסטרלית Mesoblast (סימול: MBLTY), שקשורה בחברת הבת של טבע (סאפלון כאמור) כמעניינות יותר מאחרות להשקעה בחלום תאי הגזע לרפואה. כחלק מהמעקב הצמוד שלנו אחרי חלומות רפואיים שונים, אנחנו עוקבים אחרי החברה הזו עוד מתחילת דרכה. כהרגלנו בנושא מניות החלום, הסברנו תמיד שאמנם מדובר במשהו בעל פוטנציאל אדיר, אבל אין צורך למהר. מי שמאמין בחלום תאי הגזע צריך לאסוף לאיטו ולא לרדוף, יש זמן והזעזועים ימשכו. משקיעי החלומות, במיוחד בתחום כמו תאי הגזע, צריכים להבין שהדרך להצלחה ארוכה, יקרה ותחרותית מאוד. כאשר מדובר בחברות קטנות מהסוג של פלוריסטם, חייב המשקיע להבין שהן "רצות למטרה" מול חברות עשירות וחזקות בהרבה, ובדרך כלל סובלות מבעיות מימון. לכן המהירות במקרים כאלו היא באמת מהשטן.
בכל מקרה, ההתלהבות דאז שכחה מהר ובמשך חודשים רבים, עד לאמצע יולי האחרון, יכול מי שרצה לאסוף המניה בפחות מ-2 דולר. הקפיצה האחרונה - מ-2.4 דולר באמצע יולי ל-4.08 ביום ו' האחרון (עם תחנה של 5 דולר בדרך) - היא תוצאה של כמה אירועים שבאו ביחד. הפרסום של שתי ההצלחות הטיפוליות של החברה לצד המחקר של די סטפאנו והצטרפותו של האנליסט ריי דירקס (על בסיס מחקרה של דה סטפאנו), אחריו נוהרים לגיונות של מאמינים (די בדומה לגורו הטכנולגי גילדר שמאמין שנים באיזיצ'יפ), לצד הגשת הבקשה לתרופת יתום נוספת - הקפיצו המניה. השאלה היחידה (לה, במקרים מהסוג הזה, אין תשובה) היא אם הרמה של היום היא "רמת כניסה כלכלית" או שעוד נראה מחירים נמוכים יותר?
פלוריסטם נמצאת היום במצב שללא ספק מצדיק את העלייה בהערכת החברה בשנה האחרונה, אבל לאיזו הערכת חברה? אם ניקח את Mesoblast נראה ששווייה כ-1.8 מיליארד דולרים - פי 10 מפלוריסטם שכרגע שווה 186 מיליון. Advance Cell Technology (סימול: ACTC), לעומתן, שווה כרגע רק 135 מיליון. לפני שנה אותה שלישייה הוערכה ב-3 מיליארד, 355 מיליון ו-116 מיליון בהתאמה. האם באמת הפוטנציאל של Mesoblast "שווה" פי 16 מזה של פלוריסטם כרגע? האם השוק אליו חותרת ACTC גדול בהרבה מהשוק של PSTI? לא! ההערכות בוול סטריט תלויות בגורמים שלא תמיד קשורים לתוצאות של בדיקה נאותה מהימנה. אם מחר למשל תודיע טבע או בריסטול - מאייר על הצעת מכירה של פלוריסטם - כל ההשוואות הנ"ל לא תהיינה שוות גרוש אחד.
Mesoblast הגיעה לשווי של 3 מיליארד, כי הכל היו בטוחים שספלון תרכוש אותה וזה לא קרה. ACTC הייתה ברמת שיא כאשר כל האנליסטים החליטו שהיא הראשונה שתפרוץ, וגם זה לא קרה. לכן לדעתנו, חשוב שיהיה ייצוג לתאי גזע בתיק, אבל אסור לרדוף. הסיכוי ש-PSTI תחזור לרמת ה-2 דולרים נמוך מאוד. אבל הסיכוי שאפשר יהיה לקנות המניה במהלך החודשים הקרובים, במחיר נמוך יותר מהנוכחי - גבוה. אנשים כמו דה סטפאנו, דירקס או גילדר לא מדברים "מהיום למחר", אלא על סיכויי ההשתלבות של הטכנולוגיות שמפתחות חברות כמו פלוריסטם או איזיצ'יפ (סימול:EZCH) לתוך ההתפתחויות העתידיות בתחומים בהם הן פועלות, אם וכאשר יקרו. אז בבקשה להיזהר.
תמונת המצב הריאלית
פלוריסטם מציגה כאמור טכנולוגיות פיתוח וייצור מרשימות כולל הצלחות טיפוליות. אם תאושר הבקשה שהוגשה לאחרונה לתרופת יתום ל-aplastic anemia, אין שום ספק שהחברה תעלה מבחינת ההערכה (גם של אנליסטים, גם של תעשיית הרפואה וגם של החברות הגדולות) לרמה גבוהה בהרבה משהייתה עד כה. הדעה האישית שלנו, שכמובן חייבת להיבדק עם אחרים, היא שהמחיר הנוכחי, אם ההגיון היה זה שקובע, הוא בהחלט מעניין, ומכמה סיבות. ראשית, מדובר בחברה שכבר מתקרבת ("מתקרבת" זה לא אומר ב-2012 וגם כנראה לא ב-2013 כאשר המעבר לרווח, אם תצליח לעבור FDA, לא יהיה לפני 2015-16) לקו הסיום. בתחום תאי הגזע זה אומר הרבה. שנית, מדובר כנראה בטכנולוגיות באמת מצוינות שמעוררות עניין של הקהילה הרפואית ושל החברות הגדולות. שלישית, האנליסטים שסקרו לאחרונה חמים על החברה. רביעית, לחברה יש כרגע מספיק כסף להתקדם. נכון לסוף מארס 2012, היו בקופה כ-40 מיליון דולרים וקצב שריפת המזומנים שלה הוא 13-15 מיליון לשנה (בתשעת החודשים שהסתיימו במארס הפסידה החברה 10.7 מיליון), כך שיש לה מספיק כסף לשנה לפחות. הבעיה היא שלא ההיגיון קובע.
טבע (סימול: TEVA) פורצת לביו סימילארס
אם כבר הזכרנו את נושא ה"עידוד" של ייצור כדוריות דם, טבע קיבלה את אישור ה-FDA להמשיך בפיתוח תרופה שנלחמת בזיהום תאי דם לבנים אצל חולי סרטן שעוברים כימותרפיה. מדובר בתרופה גנרית למעשה שהיא העתק של תרופות ה-Neupogen וה-Neulasta של אמג'ן (סימול: AMGN) שההגנה עליהן תפוג בשנה הבאה. האישור התקבל לאחר שטבע הסכימה לדחות ההשקה (רק בארה"ב) לנובמבר 2013. התרופה של טבע, ה-tbo-filgrastim, ממריצה את ייצור הכדוריות הלבנות במח העצמות. מדובר בתחרות לשתי תרופות שנמכרות בכ-4 מיליארד דולרים בשנה. תחום הגנריקה הביו סימילארית עדיין בחיתוליו (ה-FDA רק מתחילה לייצר שיטת הערכה ובדיקה לביו סימילריים), אבל מתחיל לצמוח, וטבע בהחלט מהמובילות בתחום.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 6.נמאס לי לפרסם את הלי 04/09/2012 01:12הגב לתגובה זוזרוע סטטוטורית ממשלתית מתואמת ב- 100% לרשויות השלטוניות. המילה "חופש" מקצועי היא פיקציה מושלמת. הכל מבושל מראש תמיד. בייחוד בארה"ב, שם התעמולה הקרוגמנית היא האופנה העכשווית. הצינור חברים מגיע בענק.
- 5.שלמה גרינברג 03/09/2012 17:18הגב לתגובה זול 1: לא, הנגיד אינו פקטור בבחירות. באשר לרומני הוא אמר שכאשר יסיים בארנאנקי את תקופת כהונתו השניה, בסוף 2014, "אמנה איש שמחזיק בדעות דומות לשלי", זו זכותו של נשיא בארה"ב. לעדי (2): לא שכחתי.החוזה מותנה בציוני דרך. בינתיים קבלו 150 מיליון, כתבתי על החוזה ועל מסובלאסט באריכות בעבר. מה שכן, חוזה מסוג זה עשוייה גם פלוריסטם לקבל, אינשאללה. לעינת (3): הבנק המרכזי בארה"ב מקביל (לא לגמרי) לבנק ישראל. מורכב מ 12 בנקים אזוריים שמכסים את ארה"ב. הוא קובע את המדיניות המוניטארית בארה"ב.
- 4.עינת 03/09/2012 16:35הגב לתגובה זוהאם בנק ישראל הוא גוף פרטי?? למי הוא שייך??
- 3.עינת 03/09/2012 16:17הגב לתגובה זותמיד מדברים על הבנק המרכזי ולא ברור לי מי זה בעצם הבנק המרכזי???
- 2.עדי 03/09/2012 16:16הגב לתגובה זווהוא שהחברה מחזיקה בחוזה מסחור בשווי של 1.7 מיליארד דולר. זה ללא קשר לספקולציה על רכישה שלה
- 1.מממ 03/09/2012 15:59הגב לתגובה זואיומו של רומני להטיס את ברננקי !!!