ההאשמות חסרות השחר של אובמה - פשוט לא נכונות
העולם צופה בהשתאות בעימותים שנערכים בין המועמדים בארה"ב. הסיפור האמיתי הוא הנשיא אובמה - האיש שסחף בסוף 2008 את העולם כולו בהתלהבות "כן, אנחנו יכולים לשנות", קיבל כל פרס וכל מחמאה עוד בטרם הגיע לכסא הנהג, ומשהתיישב בכסא התברר לכל הנסחפים שלאיש אין בעצם רישיון נהיגה, ושאינו יודע לנהוג. מתנגדי הנשיא טוענים שהנשיא הצעיר דמגוג, אבל האמת היא שמר אובמה אינו דמגוג בכלל. דמגוג זה אחד שעובד בלשונו על השומעים. אובמה מאמין בכל מילה שהוא אומר, אבל כנראה שיכולת הביצוע נמוכה כך שההגדרה הנכונה שלו היא "אוראטור". המשפט" He can talk the talk but can not walk the walk" מגדיר אותו היטב.
אובמה אדם מבריק, עם רמת IQ גבוהה ביותר שלמד את מקצוע הפוליטיקאי האמריקני על בוריו, וכשהגיעה ההזדמנות - הצליח בעזרת היכולת האורטורית שלו, הופעתו המרעננת וקבוצה של אנשי מקצוע מהמדרגה הראשונה - להגיע לבית הלבן. הוא עשה זאת תוך ניצול מהפכת האינפורמציה ועל גב התסכול העמוק מהמשבר הכלכלי הקשה והמלחמה בעיראק. הוא היה במקום הנכון, בזמן הנכון ואיפשר לאמריקנים של נובמבר 2008 אלטרנטיבה.
בנובמבר 2008 היה ברור לאמריקנים מי אשם בכל המכאובים שלהם, מי הוביל אותם לתהום. הם נתנו לו את כל הקופה כולל את 2 בתי הנבחרים. "איש מכירות טוב", אמרו, "מזהה מתי המוצר שלו יתפוס". ואובמה, ללא ספק, ידע למכור את עצמו אל מול בוש שנמאס. אלא שכעבור שנתיים הבין הציבור האמריקני שקצת נחפז בהתלהבותו, לכן לקח מאובמה את הקונגרס. "מישהו", צעקו הבוחרים בקול גדול, "צריך להשגיח על הנהג הזה". עברו עוד שנתיים, וכעת עלול הנשיא להתבקש ללכת הביתה לאחר תקופת נשיאות אחת, די בדומה למה שקרה לנשיא דמוקרטי אחר בשם ג'ימי קרטר שדרכו לבית הלבן הייתה מפתיעה לא פחות מדרכו של אובמה.
ירידתו האחרונה של זה האחרון בסקרים מטילה אימה על ציבור גדול בארה"ב (וגם בישראל) שתמך בו ושממשיך להאמין (כפי שאובמה טוען כל הזמן) שהאשמה כולה שייכת לנשיא הקודם בוש שקיצץ במיסים והרחיב הגירעון. תומכי אובמה, בראשם מה שקרוי ה-Main-stream media, מאמינים שאם יתנו לבחור עוד קדנציה - הוא יביא את השינוי שהבטיח.
המסר הנוכחי של אובמה, "חשבנו שנוכל לתקן הכלכלה מהר יותר, אבל מתברר שהירושה קשה משחשבנו. הצלחנו להציל את תעשיית הרכב, מנענו קטסטרופה פיננסית וחיילים אמריקנים לא נהרגים יותר בעיראק. אבל יש עוד המון עבודה. תנו לי עוד 4 שנים ושני בתי נבחרים ידידותיים ואבצע את שהבטחתי". המסר עלול להתגלות כחרב פיפיות מכמה סיבות. מי שיזם, העביר בחוק והתחיל בביצוע כל תוכניות ההצלה והעצירה היה הנשיא בוש ( על השתלשלות התוכניות להצלה, כולן הופעלו עוד בימי בוש). חיילים אמריקנים ממשיכים ליפול, ולאובמה היה כבר רוב המוחלט בבתי הנבחרים בשנתיים הראשונות לכהונתו. בנוסף, אי אפשר היום, לאחר שעברו 4 שנים ולאחר שהבטחת לתקן הכל בתוך תקופת הכהונה הראשונה, לחזור ולהאשים את בוש, "נמאס לציבור לשמוע זאת כתירוץ", טוענים הרפובליקנים ודי בהצלחה מבחינתם. נכון, הירושה שקיבל אובמה הייתה נוראית, אבל להאשים את בוש ביצירת המשבר ובעובדה שהשאיר כביכול את פתרונו לאובמה זו רשעות שפשוט אינה נכונה. ככל שאובמה חוזר על אותה מנטרה בעניין ה"ירושה" - יותר ויותר בוחרים ופרשנים חוזרים לעובדות ומגלים שבוש כלל לא היה "אשם" במשבר. הוא שהגיב למשבר במהירות וביעילות ועצם ממשלו הוא שהציל את העולם ממשבר נוסח שנות ה-30'. הוא השאיר לאובמה משבר בניהול. ממשל אובמה המשיך את תוכנית החילוץ וההצלה שהעביר הנשיא בוש. הדיבורים שכאילו הנשיא בוש אשם במשבר בגלל מדיניות המיסים שלו או בגלל הרחבת התקציב בתקופתו - זו שטות ממדרגה ראשונה. המשבר היה תוצאה ישירה של ניצול חוסר הפיקוח והרגולציה שהאחראים להם היו אלן גרינשפן וחבריו מחד, והזנחה פושעת של סוכנויות הדירוג S&P, מודיס ופיטץ' מאידך, שבחוסר התגובה שלהן לזבלים שנמכרו אפילו עודדו את התפתחות המשבר.
ההודעה על מותה של Clearwire (סימול: CLWR) הייתה מוקדמת
במשך יומיים, עם מחזור של 282 מיליון מניות (פי 10 מהממוצע היומי) עלתה מניית CLWR ב-80% לערך. זאת בעקבות ההודעה שענקית התקשורת היפנית סופטבנק (סימול: SFTBF.PK) מדברת עם חברת האם ספרינט-נקסטאל (סימול: S) על רכישה של 70% מחברת האם. כיוון שאנחנו עוקבים אחרי שתיהן שנים רבות, ברור לנו שביום ד' האחרון, להוציא אנשים עם מידע פנים, איש לא האמין שכך יקרה. מה שאולי הפתיע יותר הייתה העלייה החדה ב-CLWR דווקא. הסיפור של Clearwire הוא הסיפור של וול סטריט ההוליוודית. יש בו סיפור הצלחה ענק וגם נפילה לתהום. יש בו תככנות, הנפקת-על חמה, מיזוגים ורכישות סוערים ומעוררי עניין תקשורתי, טכנולוגיות על ומעורבות של שמות-מותג וידוענים - הכל מכל. החברה התחילה דרכה בשנת 1998 כאשרSierra Technologies, חברת התשתיות לתקשורת, החליטה להקים חברת בת לתחום התקשורת האלחוטית. היא גייסה את גולדמן סאקס (סימול: GS) שגייסה עבור החטיבה החדשה 100 מיליון דולר. גולדמן הבינה את הפוטנציאל והשתלטה, באמצעות הדילול, על החברה החדשה. ב-2004 רכש איש העסקים, היזם הסדרתי הגדול והמיליארדר קרייג מאקאו (Craig McCaw) את החברה והפך אותה לאוניית הדגל של טכנולוגיית ה-WIMAX.
מאקאו הוא מסיפורי ההצלחה העסקיים הגדולים של ארה"ב. הוא צבר את עושרו כבר בשנות ה-80' כאשר ממשלת ארה"ב מכרה רישיונות אלחוט במכרזים וקנה ככל יכולתו. האיש הבין לאן הולך האלחוט. ב-1994 מכר את חברת האלחוט שהקים, McCaw Cellular, ב-11.5 מיליארד דולר במזומן ל-AT&T (סימול: T) שברבות הימים הפכה אותה ל-AT&T Wireless, שהיום משרתת קרוב ל-110 מיליון מינויים.
שנה לאחר המכירה, ב-1995, השתלטה משפחת McCaw על חברת שירותי אלחוט ציבורית כושלת למדי בשם Nextel Communications (אז NXTL), השקיעו לתוכה מעל למיליארד דולרים והצליחו לפרוץ לשוק. מאקאו שכנע אז כמה מחברות התקשורת והטכנולוגיה המובילות בארה"ב להשקיע בחברה, מספרינט - נקסטל (סימול: S) דרך AT&T, אינטל (סימול: INTC), מוטורולה (אז MOT ) ועוד. שתי האחרונות, מוטורולה ואינטל, השקיעו בחברה 900 מיליון דולרים ערב הנפקתה (ע"י גולדמן כמובן) ב-2007. לאחר ההנפקה, בקיץ 2007, רכשה ספרינט את החזקות המשפחה ב-Clearwire כאשר המטרה הייתה לרשת את ארה"ב בויימאקס. התקוות מהויימאקס היו בשיאן וערב משבר 2008 גייסה Clearwire עוד 3.2 מיליארד דולרים מקונסורציום של חברות בו נכללו גוגל (סימול: GOOG), אינטל, חברות הכבלים הגדולות קומקאסט (סימול: CMCSK), ברייט האוס נטוורק, טיים ורנר (סימול: TWC) ואחרות, ורכשה בכסף קווי ספקטרום פס רחב מספרינט וממכרזים ממשלתיים.
לכל הסיפור הזה יש גם את הקשר הישראלי. שני סיפורים ישראלים שהתחילו בקול תרועה והסתיימו, לצערנו, רע ומר. הותיקים לבטח זוכרים את המתחרה הגדולה של נקסטל דאז, ג'יאוטק שהקים ירון איתן. ג'יאוטק למרות ההצלחה הראשונית האדירה שלה בוול סטריט ושחצנות מנהלה, לא הצליחה להתרומם ונפלה בסוף שנות ה-90'. הסיפור השני הוא כמובן אלווריון (סימול: ALVR) שהפכה לנושאת הדגל של הויימאקס בעולם, אבל לא קראה נכון את המפה המשתנית, ולמרות שיכולה הייתה לעבור לתחום אחר, לא עשתה זאת ונפלה.
נפילתה של Clearwire
ספרינט "בנתה" על הויימאקס של Clearwire כדי לחזור ולהתחרות מול שתי הספקיות הגדולות AT&T ווארייזון (סימול: VZ). וול סטריט ועולם התקשורת ראו בכניסה של ספרינט צעד נכון ו"כיבדו" את שתי המניות במחירי שיא ב-2007 כאשר Clearwire לא מכרה, הפסידה והגיעה לשווי שמעל למיליארד דולרים. עם חלוף הזמן התברר לספרינט (ול-Clearwire כמובן) שההתלהבות הייתה מוקדמת. הויימאקס לא תופס והעלויות נהפכות לבלתי נסבלות. החברה סיימה את שנת 2011 עם מכירות של 1.25 מיליארד אבל ההפסד גדל ל-2.9 מיליארד. במהלך סוף 2011 והמחצית הראשונה של 2012 עשתה החברה 2 צעדים גדולים, עזבה את הויימאקס והפכה לזרוע התשתיות של ספרינט בתחום ה-G4 תוך כדי התייעלות גדולה - הכל במימונה של ספרינט. על אף ההתקדמות, הרי שמבחינתה של ספרינט ההתעסקות בבעיותיה של Clearwire גזלו זמן ניהול והפריעו להתמקדות בתחרות מול AT&T ווארייזון. מניית S נמשכה מטה בעקבות מניית CLRW. אם תסתכלו על תנועת המניות מאז קיץ 2007 לעומת אלה של T ו-VZ - תראו בברור מדוע בעלי המניות של ספרינט כעסו כ"כ על ההשקעות ב-Clearwire. הסיבה היחידה שבגללה החלו S ו-CLWR לעלות בחודשים האחרונים, הייתה התקווה המתחדשת והשמועות הבלתי פוסקות שמשהו עומד לקרות. היו שמועות שספרינט "מובילה מהלך", לכן מניותיה כמעט והוכפלו בשלושת החודשים האחרונים ומניות CLWR "נסחבו" אחריה מעלה בהתאם. מה שלבסוף קרה בפועל הפתיע אפילו את המומחים הגדולים ביותר, ומכיוון בלתי צפוי לחלוטין. ענקית התקשורת והעברת המידע על האינטרנט, SoftBank Corp היפנית, מדברת על רכישת כ-70% מספרינט כאמור.
סופטבנק היא יצירתו של היזם היפני YOSHITAKA KITAO בן ה-61 שהתחיל כאנליסט-בנקאי השקעות בנומורה, והצטרף בשנת 1992 לסופטבנק, שם הקים את קבוצת ההחזקות של החברה (SBI Holdings) המורכבת מ-150 חברות, חלקן גלובאליות, שמכירותיה ב-2012 כ-41 מיליארד דולרים והרווח לפני מס כ-13.4 מיליארד. סופטבנק, בין השאר, היא חברת האלחוט השלישית בגודלה ביפן. KITAO מדבר שנים על כניסה מסיבית לשוק הצפון אמריקני, ומה יותר מאסיבי משליטה בחברה השלישית בגודלה בארה"ב? שלא להזכיר את כמות הפטנטים וקווי הספקטרום שבמחסניה. מקורבים לאיש טוענים שהאיש עקב אחרי ירידת הערך של ספרינט (מ-23 דולר ב-2007 ל-2 דולרים השנה), למד את הנושא לאורך השנים והחליט שנוצרה ההזדמנות. אז מדוע דווקא CLWR היא שעלתה כך? כמה מהמומחים הגיעו להחלטה שזו הייתה דווקא Clearwire. ספרינג-נקסטל תתן ליפנים את המעמד ונתח השוק, אבל העתיד, ה-LTE ובמיוחד תיק קווי הספקטרום הגדול בארה"ב שברשותה - הם שגרמו ל-KITAO לעשות את הצעד.
בנוסף, Clearwire מספקת את תשתית ה-LTE היעילה והמהירה ביותר בארה"ב. היא היחידה שם המתאימה לרשתות ה-LTE באירופה, סין והודו. "בסופו של דבר", אמר האנליסט של קבוצתHelix Investment Management שכל הזמן זועק שאנשים לא מבינים את המהלך שעשתה Clearwire, "היא היהלום שבכתר, ספרינט זו רק המעטפה". בינתיים, לא לרדוף כי העסקה אינה סגורה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 10.המשך למבקש הסבר משל 17/10/2012 19:59הגב לתגובה זואפשר לומר שבשני המיקרים, בוש החביב תרם חלקו בשאננותו לשני המשברים (=וגם קלינטון) והוא גם ניסה להגיב (=או נגרר)...ואובמה המשיך בצורה דומה וגם שונה. לדעתי כמובן. ואגב, דבריך תמיד מענינים!!!
- 9.שלמה גרינברג 16/10/2012 21:02הגב לתגובה זואתה מערבב דברים. באפט אכן חושב שבעת הנוכחית עשירים משלמים מעט יחסית ולזה אין קשר לבוש, הוא גם שילם נמוך אצל קלינטון), הנשיא האמריקאי לא קובע את מדרגות המס או ההכרה במקלטים של העשירים. נכון, מה הקשר בין בוש לגרינשפאן? נשיא ארה"ב אינו יכול ולעולם לא התערב במדיניות המוניטארית שמוביל הבנק המרכזי. לא טענתי שבוש לא אשם, בכתבה איני מאשים איש. כול מה שאני טוען הוא שכול תוכניות ההצלה (כפי שתראה בקישור) התחילו עוד בימי בוש ושאובמה מנסה למחוק אמיתות זו..
- 8.מבקש הסבר משלמה 16/10/2012 17:29הגב לתגובה זולא יכול להיות שבוש החביב לא אשם כלשהוא במשבר. מה גם שהיתה לו זהות אידאולוגית עם גרישפן, שניהם אנשים השוק החופשי הטוטאלי. עובדה שוורן באפט בעצמו, טוען שנטל המס של העשירים הוא קטן מידי.
- 7.גלעד 16/10/2012 11:09הגב לתגובה זושלמה, תקדיש בבקשה טור למצבה של אינטל ולמיצובה העתידי בעולם של טאבלטים וסמארטפונים .
- 6.מיקי 16/10/2012 06:40הגב לתגובה זולפי זכרוני אתה מזכיר את האנליסט נבלייר מדי פעם עד כמה הוא טוב.עם טאואר לא הצליח עד היום
- 5.שלמה גרינברג 15/10/2012 19:31הגב לתגובה זולדינו (1): זליקוס הפסיקה, בספטמבר, את הנסיון לפתח את תרופת הסינביב שלה כנגד חסימות עורקים ומאז הירידות.זו חברת חלומות ויש לה עוד תרופות בפורטפוליו אבל הבעיה חוזרת כעת להיות כסף, יצטרכו מימון ברבעון הבא. ל 2 ול 4: רק כעובדה שכחתי לציין את נדיבותו של אובמה למקורבים, ראה סאלנדרה ועל איזו "הזרמה מסיבית אתה מדבר? בוש לא יכול היה להגדיל, אפילו אם היה רוצה, את "כושר ההלוואה", יחס הרזרבות הוא בשליטת הפאד והבנקים לא היו צריכים את בוש על מנת "לדחוף". .
- 4.י 15/10/2012 18:03הגב לתגובה זובעקבות ספטמבר 11 בוש הגדיל את כושר ההלואה של הבנקים מפי 11 לפי 18. דבר זה גרם לכל הבנקים לדחוף הלוואות לכל דורש. ןלבועה שהתפוצצה 5 שנים לאחר מכן. אבל מי זוכר? לא מין הנמנע שבוש יגמור כריגו ויזכר, בלי קשר לעובדות, כאחד הנשיאים הדגולים
- 3.האשראי שרושש את אמרי 15/10/2012 17:57הגב לתגובה זוכשהבלון התפוצץ , האנשים הפשוטים שהולכו בעצם שולל, שילמו כרגיל המחיר. וכידוע, מי ששולט ומכוןן את הכסף הוא המרוויח וגם האשם!!!
- 2.גורגי בוי ילד חמוד 15/10/2012 17:54הגב לתגובה זוולא נדבר על המקורבים שקיבלו חוזי ענק, וחגגו על הממשל בלחץ המלחמה...והוא כחסיד הימין השוטה, תמך במדיניות של אלן גרינשפן..וגם בהזרמה המסיבית כדי להציל.
- 1.דינו 15/10/2012 17:29הגב לתגובה זושלמה שלום- התוכל להאיר עיננו לירידות המתמשכות של zlcs והאם נוצרה כאן הזדמנות לקנייה. תודה