המאבק על הגלולה - מי ינצח במירוץ לשוק של 20 מיליארד דולר?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לתחרות שבין חברות הביומד אחר התרופה נגד צהבת מסוג C

ידוע לנו שהטענה כי הכלכלה האמריקנית (וגם הגלובאלית) חוזרת לצמיחה וללא אינפלציה מרגיזה כמה מהקוראים. בינתיים, אם מתחשבים בעובדות ומתעלמים לרגע מרואי שחורות מקצועיים, תעשיית הנדל"ן האמריקנית כבר עלתה על דרך המלך. החברות המובילות, למרות אזהרות בסוף כל רבעון מזה שנתיים, ממשיכות להרוויח. הבעיה עם התקשורת הכלכלית שהיא השתעבדה יותר מידי למגמות ה-IT והתעלמה מכך שהמחזוריות הכלכלית והעסקית לא השתנו (המרכיבים המובילים כן). כעת תתחיל גם התעסוקה בארה"ב לעלות כי ההתייעלות מיצתה עצמה. הסיכוי לתמריצים בארה"ב הולך ונעלם וטוב שכך. גם האיחוד האירופי בדרכו החוצה מהמשבר ויוון לא תעזוב. כמעט ושכנעתם אותנו שהאירו גמור ובינתיים המטבע האירופי מתחזק כבר 3 חודשים. העלייה העיקשת של מדד ה-S&P מאז תחילת 2009 מצביעה על המציאות.

המלחמה על גלולת Hepatitis C

ענקית התרופות אבוט (סימול: ABT) הודיעה השבוע על הצלחה משמעותית בניסיון להגיע לתרופה נגד מחלת הצהבת מסוג C. אבוט הרכיבה תמיסה שמורכבת משלוש תרופות חדשות שפיתחה (ABT-267, ABT-333 ו-ABT-450) מעורבבות בתרופה גינרית קיימת. ה-ribavirin (תרופה גנרית שהחליפה תרופה פרמקולוגית אתית שפותחה, לטיפול בנגיפי הצהבת ב-1970 ע"י החברה הקנדית Valeant Pharmaceuticals International (סימול: VRX)). החולים בולעים את התמיסה דרך הפה בצורה של כדור. היא השיגה תוצאות יוצאות דופן על פיהן הושגה מחיקה טוטאלית של 99% של הווירוס הגורם ל- Hepatitis C אצל 571 חולים שבלעו את התרופה 12 שבועות. אותן תוצאות התקבלו אצל 93% מהחולים שלא הגיבו לטיפולים אחרים. הניסיון הזה מסיים את השלב השני של הפיתוח והחברה מתחילה מיד בשלב השלישי והאחרון. אבוט פיתחה את התרופות במשותף עם חברת הסטארט-אפ Enanta Pharmaceuticals שמתמחה בפיתוח תרופות למחלות מדבקות בשיתוף עם אבוט ונובארטיס (סימול: NVS).

ההודעה הקפיצה את מניות החברה ב-3% - עלייה יומית יוצאת דופן לחברת ענק שכזו. Hepatitis C היא אחת משבע המחלות שמוגדרות כצהבת. כשני מיליארד אנשים בעולם סובלים ממחלות כבד, כ-180 מיליון מתוכם מ-Hepatitis C. מדובר במחלה מדבקת שגורמת להרס הכבד. היא הגורם המוביל בניתוחים להחלפת הכבד. העלויות הכרוכות בטיפול במחלה אדירות, שלא לדבר על חוסר בתורמים לביצוע החלפת הכבד. אבוט היא אחת מקבוצה גדולה של חברות שמנסות להגיע לגלולה שתלחם במחלה על מנת להחליף את הטיפול הנוכחי - הזרקה שבועית, למשך שנה, של תערובת ה-ribavirin ביחד עם אינטרפרון (חלבון שמעודד התחסנות). ההזרקה גורמת לתופעות לוואי רבות כמו עייפות, דלקות והרגשה של חולי בשפעת. זה מצב שמזכיר מאוד את הניסיונות לפתח גלולה כנגד מחלת הטרשת שגם במקרה שלה הטיפול הנוכחי הוא בהזרקה וגורם גם לאי נוחות, לעלויות גבוהות מאוד ודלקות באזור ההזרקה. יש כרגע 4 סוגי תרופות בפיתוח שמיועדות רק לטיפול ב-Hepatitis C. כל אחת מהן מנסה לחסל את הווירוס בצורה שונה. ה-HCV נוטה להשתכפל במהירות ואת התופעה הזו מנסות התרופות למנוע. התחרות הולכת וגדלה כי מדובר בשוק שמגלגל כ-20 מיליארד דולרים. לאור הצלחת הניסויים קופצת Abbot למקום המוביל במירוץ לגיזת הזהב, כאשר היא חולפת על פני ארבע חברות אחרות שנמצאות גם הן בסוף השלב השני של הבדיקות הקליניות, כל אחת מציגה תרופה ייחודית משלה, וכל אחת הודיעה על הצלחה עד כה אבל לא באחוזים שהציגה אבוט. צריך עם זאת לזכור שבנושאים כאלו "הניצחון" נקבע רק לאחר האישור וההצלחה במכירות. השלב השלישי של הבדיקות עדיין מהווה מכשול רציני והעלות שלו אסטרונומית. רק כדוגמה, ההשקעות של חמש החברות המובילות עד כה בנושא Hepatitis C עברו את 2 מיליארד הדולרים. ארבע האחרות ואטרקס (סימול: VRTX) מבוסטון, אציליון (סימול: ACHN) מקונטיקט, חברת גילעד (סימול: GILD) מקליפורניה ו-Idenix Pharmaceuticals (סימול: IDIX) מבוסטון. זה לא אומר שאלו הן החברות שיגיעו ראשונות לשוק.

האנליסטית Catherine Arnold מקרדיט סוויס בדקה את המצב בתחום. לפיה פירסומה Gilead נחשבה עד כה כחברה שמובילה בכל נושא מחלות הכבד. לדעתה מכירות החברה בתחום יגיעו ב-2020 ל-3.8 מיליארד דולרים. אבוט, לדבריה תגיע ל-2.5 מיליארד ואילו בריסטול מאייר (שאינה מופיעה בין חמש המובילות כרגע) תמכור ב-1.3 מיליארד באותה שנה - כל זה לפני הפרסום של אבוט. בכל מקרה, אם המספרים מייצגים מציאות, הרי שלשאר המתחרות נשאר נתח של למעלה מ-13 מיליארד דולרים - זה בהחלט אטרקטיבי, לכן אפשר למצוא עשרות חברות נוספות שמפתחות תרופות כנגד מגוון וירוסים הקשורים במחלות הכבד, ביניהן ענקיות כמו בריסטול מאיירס (סימול: BMY), מרק (סימול: MRK), רוש השוויצרית, פייזר (סימול: PFE), נובארטיס (סימול: NVS) וכן מספר גדול של חברות קטנות וסטארט אפים. בסה"כ ישנן כרגע 141 תרופות של למעלה מ-30 חברות שאושרו לטיפולים קליניים. 96 מתוכן כבר נמצאות בסוף השלב הראשון ותחילת השני. אחת התופעות שמאפיינות את תחום ה-Hepatitis היא הפעילות הענפה בתחום ה-M&A, בכל הקשור לוול סטריט. בגלל שמספר תרופות העל שברשות חברות הענק מתדלדל והעלויות בדרך לתרופות על חדשות מטורפות, בודקות אותן החברות את אלה שמתעסקות בתחום, על מנת לרכוש או לסגור שת"פ עם אלה האחרונות - הכל לפי האסטרטגיה של הענקית. ניסינו להסביר זאת בזמנו כאשר רכשה חברת Gilead את חברת Pharmasset ב-10.4 מיליארד דולרים, .

הרכישה נעשתה בעיקר בשל תרופות ה-Hepatitis שמפתחת Pharmasset. הלהיטות של חברות הפארמה והביו המובילות אחרי מה שמכונה "independent biotechs" גורמת להצעות גבוהות ביותר בעבור חברות בעלות פוטנציאל. הבעיה למשקיע הקטן, שקשה מאוד לנחש את הסיבות להחלטות כאלו (משקיעים שהיו משוכנעים שפייזר תרכוש את פרוטאליקס כדוגמה התאכזבו, עד כה לפחות). דוגמא לחברה מחוזרת בתחום היא החברה הותיקה Biocryst Pharmaceuticals (סימול: BCRX). כתבנו מפעם לפעם כי החברה, מאז הוקמה לפני 26 שנה, מנסה לפתח תרופות על בתחומים חמים, משפעת ועד מחלות הכבד. המניה נסחרת מאז 1994, קופצת מידי פעם לאור פרסומים על התקדמות זו או אחרת.

בתחילת השנה, לאור התקדמות עם תרופה לטיפול בצהבת, BCX5191, עלתה המניה בכ-300% בין סוף דצמבר 2011 לתחילת מארס 2012 כיוון שהניסיונות דאז הראו "את כל הסימנים הטובים". שמועות על השתלטות מ-Gilead עד לבריסטול-מאייר מילאו את וול סטריט. אבל ביוני חזרה המניה למחירה ערב העליות כי שום הצעה לא הגיעה. היכן עומדת ביוליין (סימול: BLRX)?

BLRX מעניינת לא פחות מ-BCRX, אולי אפילו יותר, ובתחומים נחשבים ביותר. לאחרונה הודיעה על התקדמות בפיתוח תרופה לטיפול בסכיזופרניה, BL-1020, שנמצאת בשלב השני של הניבויים הקליניים. שלשום הודיעה שסיימה בהצלחה את הניסויים הקדם-קליניים לתרופה כנגד Hepatitis C, ה-BL-8020. התרופה, שאינה כוללת את חלבון האינטרפרון תילקח דרך הפה. כלומר, גם ביוליין במירוץ. החברה הודיעה שהיא עומדת להתחיל ברבעון הראשון של 2013 את בדיקות הבטיחות והיעילות של התרופה לשלבים הראשונים של הבדיקות באירופה. כיוון שהתרופה כבר הוכיחה בטיחות ויעילות בבדיקות מוקדמות, החברה עסוקה כרגע בתהליך המעבר הרגולטורי ומצפה לקבל אישורים עד לסוף השנה.

ה-BL-8020, שהיא כאמור תרופה שתינתן דרך הפה, מציגה בהשוואה לתרופות קיימות מכניזם ייחודי שמאפשר עצירה, הרס הוירוס (מה שמכונה Autophagy). הוירוס מצליח אומנם להשתכפל בתוך התא, אבל ה-BL-8020 מקטינה מאוד את אותן יכולות, ומקצרת את תקופת הטיפול. ביוליין מפתחת את התרופה ברישיון מטעם החברה הצרפתית Genoscience שאתה חתמה על שת"פ. החברה הצרפתית הוקמה על יסוד הפיתוחים של ד"ר Philippe Halfon, אחד המומחים המובילים בעולם בתחום הווירוסים. ד"ר Halfon בירך על ההתקדמות.

"הבעיה" של ביוליין תהיה הבעיה הרגילה של כל החברות הקטנות בדרכן לגיזת הזהב, זמן וכסף (בסוף יוני 2012 היו לחברה 30.6 מיליון דולרים בקופה), כך שהמשקיעים צריכים לצפות לתנודות לא קטנות במניה כתגובה לשני משתנים אלו, אם ועד הגשמת החלום. משקיע שקונה BLRX על בסיס BL-8020 או BL-1020, צריך לדעת את הסיכויים ובמיוחד את הסיכונים. התגובות שאותו משקיע יראה ב-BLRX יהיו שונות לחלוטין מהתגובות שיראה במניות כמו ABT או BMY, אבל במקרה של "הצלחה" - התשואה למשקיעי BLRX תהיה פנומנאלית. חשוב מאוד, לדעתנו, שבשלב מאוחר יותר תהיה עסקת שת"פ, מהסוג של פייזר-פרוטאליקס, בין ביוליין לאחת הענקיות.

מלבד הבעיות המוצגות, יש לחברה את כל מה שצריך על מנת לממש את החלום - הנהלה טובה, מועצת מנהלים טובה, מועצה מייעצת מצוינת, מוחות (צוות פיתוח מדהים) וידע. ד"ר כנרת סביצקי, לשעבר מנהלת החטיבה הביולוגית בקומפיוג'ן (סימול: CGEN), מובילה את החברה מאז 2010. לצדה פועלים פרופסור משה פיליפ משניידר וד"ר לאה קלפפר מ-CureTech בעבר. היו"ר הוא ד"ר אהרון שוורץ, אחד המנהלים הבולטים והמוערכים ביותר בחברת טבע (סימול: TEVA) ובועדה המדעית המייעצת יושב הפרופסור אהרון צ'חנובר זוכה פרס נובל לכימיה. פאלו אלטו (סימול: PANW) מצליחה לסלק את צ'קפוינט (סימול: CHKP) מהשוק

הכוונה כנראה, לשוק מחנה יהודה, כי בשוק האבטחה צ'קפוינט ממשיכה לעשות חיל. אבל למרות זאת המניה איבדה במהלך הרבעון האחרון 2.88%, פתחה אותו על 49.59 ד', סגרה על 48.16 ד' ומאז המשיכה לרדת. החברה רכשה במהלך הרבעון 3.2 מיליון מניות לפי מחיר ממוצע של טיפה מתחת ל-49 דולרים למניה, איבדה 4.6% משווייה (זאת כיוון שמספר המניות ירד מ-213.412 מיליון ל-208.717).

היום, צ'קפוינט מוערכת בשוק לפי 8.8 מיליארד דולרים, בדיוק כפול מפאלו אלטו. אם מישהו יכול להסביר לנו, ע"ס הנתונים, מדוע זה רק פי 2 ולא פי 10 - נשמח לשמוע. אבל רק הסבר שנשען על כלכלה מתקבל. אנחנו חוזרים וטוענים שאין היום מניות בשווי כלכלי כמו CHKP. זה כמובן לא אומר שהמניה לא תמשיך לרדת עד אולי שגיל יחליט להיות פעיל יותר בתחום ה-M&A. אגב, מה שמוזר הוא שהמניה של צ'קפוינט, כמו זו של פורטינאט (סימול: FTNT), שגם היא פרסמה דוחות טובים, נפלה בגלל "פער גדול מדי בהערכות המכירה לרבעון האחרון", ובזמן ששתי החברות לא רואות האטה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 14.
    אקספדייה 27/10/2012 12:59
    הגב לתגובה זו
    תודה לשלמה גריברג.קניתי את המניה ב52.מכרתי ב59.44 רווח יפה ליומיים
  • 13.
    שלמה גרינברג 21/10/2012 08:27
    הגב לתגובה זו
    לערן (2) לצערך? אז מדוע קנית? האם הסיבה לקניה הפכה שלילית בגלל התוצאות שהחברה פרסמה? רק בתקשורת תוכל למצוא משקיע שהצליח לקנות בתחתית ולמכור בשיא, אני לא פגשתי כאלו. לשמן לגמרי (5): עשיתי כתבות רבות על הנושא ועל בעיות הפרעות אכילה בכלל. לגיא (7) אכן, גם הם בתחרות והם עובדים מול החברה הביו רפואית Centocor Ortho.
  • 12.
    ביוקנסל, מציאת ענק , (ל"ת)
    כלל ביוטכנולוגיה 20/10/2012 08:00
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    מחזיק לפנסיה מוקדמת 19/10/2012 17:47
    הגב לתגובה זו
    בעוד עשור לדעתי תהיה בגודל של טבע.
  • 10.
    משקיע ערך 19/10/2012 17:06
    הגב לתגובה זו
    כידוע הם הגישו את הבקשה ל FDA לפני כמעט 3 חודשים וכנראה כבר נמצאים בתהליכים מולם.. לדעתך האישור יתקבל? מה לדעתך שער ריאלי של החברה במידה והאישור מתקבל? תודה!
  • 9.
    כן פייט גלולה דרך הפה (ל"ת)
    מציאה גדולה 19/10/2012 11:07
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    אהרון שוורץ 19/10/2012 11:06
    הגב לתגובה זו
    כלל ביוטכנולוגיה מגדילה כל הזמן אחזקות , שוורץ לא היה לוקח חברה עם סיכויים נמוכים
  • 7.
    גיא 19/10/2012 09:53
    הגב לתגובה זו
    שימו לב בלי תשומת לב מיוחדת נסווקס הישראלית עברה כבר את הבטיחות והיעילות ומתקדם לשלב 3 ומיכרת הזכיות לאחד הענקים
  • 6.
    יוגב אוחיון 19/10/2012 09:48
    הגב לתגובה זו
    קניתי בשפל של השפל בשיא הירידה 41.17 מקווה מאוד שעכשיו שקניתי אחרי התלבטות גדולה -- גברת CHKP תתחיל סוף סוף לעלות ... אני מאמין בה
  • 5.
    שמן לגמרי 19/10/2012 08:47
    הגב לתגובה זו
    תחום מאוד סקסי , שוק של הרבה מילירדים, מי אמור להיות הבוננזה ??
  • 4.
    הסבר לשלמה 18/10/2012 21:27
    הגב לתגובה זו
    והתוצאה שאולי עדיין הנתח שוק שלהם גדול, אבל למוצרים שלהם יש פחות ופחות יתרונות על המתחרים ואפילו חסרונות רבים. צ'ק פוינט ידועה בתור חברה שלא משלמת הרבה לעובדים וזאת התוצאה (מדיניות הפוכה לעומת גוגל לדוג' שלוקחת את האנשים הכי מוכשרים ואפילו מוכשרים מדיי לתפקידים שהיא נותנת להם). שם טוב וחדירה לשוק נותנים יתרון עצום אבל לא לאורך זמן (DELL, HP, NOK, RIMM ועוד רבות וטובות, או יותר נכון היו טובות...)
  • 3.
    מחנה יהודה- חה חה. טוב! תודה רבה על המאמר! (ל"ת)
    עינת 18/10/2012 20:25
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    ערן 18/10/2012 20:22
    הגב לתגובה זו
    שלום לך שלמה! קראתי את המאמר שלך לפני כמה שבעות. לצערי קניתי צק פוינט. האם אחרי הדוח אתה ממליץ להישאר או לברוח ב15 אחוז למטה. תודה מראש
  • 1.
    פיקסרפיקסר 18/10/2012 18:17
    הגב לתגובה זו
    ודיונים יומיים ב FIXTRADE לאנשים רציניים בלבד!(קבוצה בפייס בוק(לא לאנונימיים1)..יש כבר 67 מוחות טובים..הצטרפו!!