דעה

חקר הטירוף: מניה שעשתה מהלך מדהים של 3,000%, אפשר היה לתפוס אותה?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס להתנהגות בוול סטריט ואיך, אם בכלל, היא משפיעה על מיין סטריט?

כמובן שבעולם של כותרות אימה הכל יכול לקרות, אבל להשוות את אוקטובר 2012 לאוקטובר 1987 רק בגלל התאריך, זה כבר טירוף מוחלט, ואם חלילה אפל (סימול: AAPL) תאכזב כמו גוגל (סימול: GOOG), הטירוף עלול להגשים עצמו. אבל הפעם, להבדיל מאז, הרוכשים לא יצטרכו לחכות שנתיים.

האם התנהגות המניה בוול סטריט באמת מצביעה על מצבה של החברה במיין סטריט? לאלו שמאמינים בגרפים התשובה ברורה - "כן". לאחרים, התנהגות המניה בבורסה היא לא יותר מ"נורת אזהרה", סיבה לתשומת לב. לאקדמאים זה נושא למחקרים שמעטים מהם באמת שימושיים. הניסיון מראה שכאשר מנסים להסיק מסקנות מהתנהגות המניה בוול סטריט, ולפעול על פי כן - רואים שמספר הגורמים שמשפיעים על ההתנהגות גדול ומורכב מכדי שנשתמש בה כמודל להשקעה. מפעם לפעם, אנו מציגים התנהגות שלילית של המניה כאזהרה למשהו רע שקורה בחברה שטרם ידוע לציבור המשקיעים הרחב. זאת על פי התיאוריה המקובלת למדי בוול סטריט - אם מניה יורדת לאורך זמן אסור להשקיע בה "כי משהו לא בסדר בחברה", או כי "מישהו יודע שמשהו לא בסדר בחברה ומוכר..". יש לא מעט מקרים המצדיקים את המחשבה, אבל על כל דוגמא של הסתמכות על ירידה אפשר למצוא דוגמה הפוכה - ההתדרדרות לא סימלה מאומה. התנהגותה של מלאנוקס (סימול: MLNX) בשנתיים האחרונות היא דוגמא מצוינת לשני הכיוונים. הוותיקים בוול סטריט יגידו לכם שסיכוייו של מי שמחליט להשקיע על סמך התנהגות המניה בעבר, שווים לסיכוייו של זה שמודל ההשקעה שלו מבוסס על הטלת מטבע, "אלא אם..." וה"אלא אם" הזה הוא עולם ומלואו ("אלא אם" היה למשקיע מידע פנים למשל). אנחנו, כוותיקים למדי, מסכימים עם הדברים הנ"ל. היינו מאוד רוצים לפגוש מישהו שבאמת מאמין שאפשר, באמצעות גרפים, אלגוריתמים, תחושות בטן או הצעות אנליסטים ופרשנים, להצליח בשוק גדול ונזיל מהסוג של וול סטריט יותר מאשר באמצעות הטלת מטבע. האם הנפילה של מניית מארוול (סימול: MRVL) בששת החודשים האחרונים בכ-50% אותתה על מצבה האמיתי של החברה? מתברר שכן. התוצאות העסקיות של שני הרבעונים האחרונים וההנחיות החברה לגבי מכירותיה ברבעון הבא מוכיחות ש"המניה הצביעה בצורה מדוייקת על מצבה של החברה". האם אפשר להשתמש במקרה של מארוול כמודל להשקעה? בפירוש לא!! אפילו ההתנהגות של MRVL עצמה סותרת זאת.

משקיעים שהתבוננו ב-MRVL לאורך 2011, ראו אותה יורדת בכ-48% בתקופה שבין ינואר ליולי 2011 והחליטו למכור "בגלל ההתנהגות השלילית ארוכת הטווח של המניה", הופתעו כנראה מאוד לגלות שההתנהגות השלילית ההיא לא עמדה בציפיות, החברה הפתיעה לטובה והמניה עלתה ב-30% בתקופה האמורה. השאלה הקשה ביותר למשקיעים שפועלים על סמך "התנהגות המניה" היא "על איזה טווח זמנים של ירידות (או עליות) מדובר?". כלומר, אם אני מחליט למכור מניה בגלל שנראה לי שהתדרדרותה מאותתת על משבר בחברה, או שמא בגלל איתות עלייתה על שיפור? מתי אני צריך לקבל ההחלטה, אחרי שבוע ירידות או אחרי שלושה חודשים?

מתי, על סמך התנהגות המניה בעשרים השנים האחרונות, צריך היה להיכנס או לצאת מ-AAPL ? במהלך 1997, כאשר למרות שהתוצאות עדיין לא היו טובות, המניה עלתה בגלל חזרתו של ג'ובס ז"ל או כאשר התדרדרה ב-75% לאורך שנתיים (2000-2002) למרות השיפור המשמעותי בתוצאות? האם הירידה של כ-14% לאורך החודש האחרון מאותתת על הצורך לצאת או מייצרת הזדמנות קניה? האם הירידות במניות טבע (סימול: TEVA) וצ'קפוינט (סימול: CHKP) מצביעות, בניגוד לתוצאות העסקיות בפועל, על שקיעתן של החברות או שמדובר בחזרה על מקרים שראינו בחברות כמו GE ופייזר (סימול: PFE) שירדו תקופות ארוכות יותר משתי הישראליות ומאז 2009 אינן מפסיקות לעלות?

באיזה מקרים אם בכלל אפשר להסתמך על נוסחת ההתנהגות לאורך זמן? האם היא עובדת רק במניות מובילות? האם היא פועלת טוב יותר במניות טכנולוגיה או בסקטור אחר? האם יש טעם לפעול על פי התנהגות המניה במניות "קטנות" ? חלומיות? ישראליות? Intuitive Surgical (סימול: ISRG) כדוגמא

החברה פרסמה בשבוע שעבר דוחות פנטסטיים. המניה עלתה אפילו ביום ו' האחרון בכ-9% מאז הפרסום. מי שעוקב אחרי הטור יודע ש-ISRG היא מהחביבות עלינו. אנחנו סוקרים אותה מאז אמצע שנות התשעים עוד כשהייתה חברה פרטית. החברה הונפקה ביוני 2000 לפי שער של 20 דולרים (בהתאמה להיום) ולאחרונה הגיעה לשער של 595 דולרים - כמעט פי 30 ב-12 שנה. אם בוחנים את התנהגות המניה לאורך אותן 12 השנים מגיעים למסקנה אחת ברורה - אין דרך בעולם שמשקיע יכול היה להעריך נקודות כניסה או יציאה על פי התנהגות.

אנחנו משתמשים בדוגמה של ISRG כיוון שמדובר בדוגמא אידיאלית. המניה נסחרת מספיק זמן כך שאפשר לבדוק בה גם מגמות ארוכות. היא נזילה מאוד כך שאין עליה השפעת "מריצים". מדובר בחברה שקל מאוד לנתח את דוחותיה, אינה מסובכת ומה שחשוב שקל יחסית להעריך את סיכויי הצלחתה המסחרית בעתיד ובעקבות כך אפשר לנחש גם את ביצועי המניה (לפחות תיאורתית).

Intuitive Surgical היא בגדול, חברה של מוצר אחד. אומנם מוצר ייחודי, עם טכנולוגיה מדהימה, מבוקש מאוד וכמעט ללא תחרות, אבל עדיין מוצר אחד. משהו שמזכיר את מיקרוסופט (סימול: MSFT) בעבר. Intuitive, למי שאינו זוכר כתבות קודמות, פיתחה, ייצרה ומוכרת את רובוט ה-da Vinci, על שמו של הממציא האיטלקי הדגול ליאונרדו דה -וינצי שבסוף המאה ה 15 שרטט את מה שמכנים "Leonardo's Robot". החברה הוקמה לאחר תהליך ארוך שהחל בשנות ה-50 כאשר המדען ד"ר Raymond Goertz, פיתח, עבור הועדה לאנרגיה אטומית של ארה"ב, רובוטים לטיפול בחומר רדיו אקטיבי וכונו master/slave manipulator. ההתפתחויות הטכנולוגיות הביאו בשנות ה-90 ובדחיפה משמעותית של סוכנות החלל, את אותן מערכות לשימוש בתחום הרפואי, לחדר הניתוח.

מייסדי החברה היו שני מדענים, Frederic H. Moll ו-Robert G. Younge (שעזבו במשך השנים מאז). החברה הונפקה ב-2000 כאמור על בסיס נתוני 1999 שהצביעו על מכירות של 10.2 מיליון והפסד של 18.4 מיליון. בשנת 2004 עברה החברה לרווחיות כאשר המכירות כבר הגיעו ל-138.8 מיליון והרווח הנקי ל-23.5 מיליון. את קו מיליארד הדולרים מכירות עברה החברה ב-2009, עם רווח נקי של 232 מיליון. את 2012 תסיים החברה עם מכירות של כ-2.2 מיליארד ורווח נקי של כ-600 מיליון דולרים. בעולם אקדמאי מניית ISRG צריכה הייתה לעלות במסלול ישר של כ-45 מעלות. מדוע? כי מאז ההנפקה מציגה החברה דוחות שנתיים ורבעוניים שצומחים דו-ספרתית .לא הייתה אף שנה או אף רבעון בהם המספרים שינו "ממנהגם" זה. ובכל זאת, למרות הביצועים במיין סטריט והעובדה שהמניה עלתה פי 30 לערך מיום ההנפקה, הרי שלאורך הדרך היא הוכתה 5 פעמים לפחות. בדיעבד התברר שלאחר כל התרסקות לא הייתה כל סיבה לנפילה. כמישהו שעוקב אחרי המניה כאמור זכור לנו שבמהלך המחצית השנייה של 2010 נפלה המניה ב-40%. שנתיים קודם לכן, בקיץ 2008, נפלה ב-74%. בשני המקרים כתבנו על החברה ומצבה. בשני המקרים הנפילות הארוכות (של 6-8 חודשים) התבררו כ"נפילות עדר", כאשר ISRG נפלה ביחד עם השוק. הטענה היא שכאשר אתה רואה משהו מתנהג, מדדה ומגעגע כמו ברווז - זה ברווז, אינה תמיד נכונה, לפעמים מתברר לך שזה ברבור.

הבעיה היא שכפי שאמרנו, ISRG היא אומנם הוכחה שלתנועת מניה אין שום משמעות, אבל מולה יש מקרים כמו NOK, ALU, לומינס אלסינט, ALVR, ORCT ואחרות שכולנו מכירים, ובמקרה שלהן הירידות כן הצביעו על בעיות אמיתיות. בגדול היינו אומרים שאם התוצאות שמפגינה החברה במיין סטריט, תוך כדי ירידות המניה בוול סטריט - מכות את הציפיות וצריך להתייחס לירידות בוול סטריט בפקפוק. לא לקפוץ פנימה אומנם אבל בהחלט לבדוק לעומק, אלו ההזדמנויות להרוויח. כל האמור אינו קשור להשקעות בחלומות - שם בטוח שלתנועת המניה אין כול קשר למציאות.

איך להסתכל על המקרה של גיוון (סימול: GIVN)?

הידיעה שפרסמה החברה ב-17.10 והקפיצה את המניה אומרת "שעל מנת למקסם את ערך מניותיה, החברה נמצאת בהליך של הערכה של כמה אופציות אסטרטגיות. כולל אינדיקציות לא מחייבות של עניין שהתקבלו מגורמים מעוניינים בקשר למיזוג או מכירת החברה". על פי ההודעה מונו היו"ר, ישראל מקוב, ושני הדירקטורים מטעם הציבור, כמדומני, ג'יימס קורנליוס ומיכאל גרובשטיין, להביא הצעה למועצת המנהלים. GIVN מייצגת חברה שהתייעלה ומצבה העסקי בשנים האחרונות הולך ומשתפר (ללא קשר להעברת גלולת המעי הגס ב-FDA ).

כצפוי, אליבא האנליסטים, להמשיך במגמה ואילו התנהגות המניה אינה מצביעה על כך בכלל. גיוון רכשה לאחרונה את נכסיה של חברת SmartPill Corporation מניו יורק, שפיתחה גלולת מצלמה לבדיקות של עצירות ממושכת. אלמלא הדיבורים על רכישה, זה מקרה קלאסי של כדאיות בדיקה למרות הירידה הממושכת במניה. המגזין בארונס המליץ בסוף השבוע על רכישת המניה, כי לדעתם שווייה במכירה יהיה 26 דולרים - 44% מעל למחירה הנוכחי. אם מישהו היה בוחן לפני ההודעה על חיפוש קונה, את האפשרות להשקיע על פי התנהגות המניה בחמש השנים האחרונות, לבטח בשנתיים האחרונות, המסקנה היחידה שהיה מגיע אליה - שהמניה תמשיך להתדרדר. אנשים שקנו GIVN עשו זאת אך ורק בגלל הסיכוי שגלולת המעי הגס תעבור.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    ירון..לדבריו הוא ציין אותה מתישהוא!! (ל"ת)
    fixrfixr 24/10/2012 19:36
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    ירון 24/10/2012 10:22
    הגב לתגובה זו
    כתבות גם על מספרי הלוטו שהביאו לבעליהן עשרות מיליונים.
  • 8.
    NSPR 23/10/2012 22:09
    הגב לתגובה זו
    והמניה כבר חוטפת לפני...
  • 7.
    שלמה גרינברג 23/10/2012 20:39
    הגב לתגובה זו
    לנשר (1) צודק אבל אפשר גם וגם לדני (2) צודק אבל בפעם האחרונה שסקרתי את ISRG הייתה בסוף 2010 כשהמניה ירדה ל 250. לגדי (3) צודק ל 4: וגם את צודקת
  • 6.
    שלמה גרינברג 23/10/2012 20:35
    הגב לתגובה זו
    לנשר (1) צודק אבל אפשר גם וגם לדני (2) צןדק אבל בפעם האחרונה שסקרתי את ISTG זה היה בסוף 2010 כשהמניה ירדה ל 250. ל 3 : צודק ל 4 : צודקת
  • 5.
    fixrfixr 23/10/2012 19:48
    הגב לתגובה זו
    לשיטתי..אני חושב שיש הצטרפו לפייס קבוצה FIXTRADE ודונו עמנו בהזדמנויות יומיומיות..לא לאנונימים ורק למקצטענים..בתודה רועי פ.
  • 4.
    עמלת שורה 23/10/2012 14:11
    הגב לתגובה זו
    רוב המשקיעים היו מוצאים את דלת היציאה אחרי עליה תלולה הרבה פחות
  • 3.
    נדי 23/10/2012 10:51
    הגב לתגובה זו
    ISRG חברה של מוצר אחד שיש לו שימושים רבים (תחומי ניתוח מגוונים). למען ההגינות, אתר FOOL זיהה את החברה בתחילת העשור הקודם. ובאופן כללי, משקיע חכם לא חייב לעשות 3000 אחוז רווח, מספיק להשקיע באופן רציף בחברות טובות כמו ISRG ו AAPL ולעשות בממוצע 500 אחוז. התזמון לא חשוב
  • 2.
    דני 23/10/2012 07:33
    הגב לתגובה זו
    תכתוב על מניות לפני העליות לאחר העליות הכיוון תמיד מטה !!!
  • 1.
    תפסיקו להמר בבורסה ותתחילו לעבוד. (ל"ת)
    הנשר 22/10/2012 19:33
    הגב לתגובה זו