האם הירידות במניית אפל זו הזדמנות קניה נדירה?
"שוק ההון", הסבירו הפרופסורים באוניברסיטה, "צופה בהתנהגותו את ההתפתחויות העתידיות בשוק הריאלי". זה בהחלט נכון, מי שעקב אחרי מדד ה-S&P (שהוא המדד "הרציני" ביותר מבין שלושת המובילים) בשנים 1980-2012 כדוגמא, יאשר לכם שהמדד צפה מראש כל גאות כלכלית שאירעה ב-32 השנים הנ"ל. באותה המידה צפה המדד הזה נאמנה גם את תקופות השפל בשוק הריאלי. "הבעיה היא", לגלג המהמר הגדול ניק היווני זג"ל, "שהתנהגות המדד החשוב הזה היא כלי מצוין לפרסומים אקדמאים, אבל אפשר להשתמש בה רק בדיעבד. אין שום דרך שתנועת המדד תעזור למשקיע להחליט אם כדאי לו להיכנס או לצאת". ניק צדק כמובן. קחו כדוגמא את העליות הארוכות במדד ב-1994-2000, 2002-2007, 2009 - היום, הירידות הארוכות 2000-2002 ו-2008-2009. תנסו לזהות במדויק באיזה שלב של עליות או של ירידות, על סמך התיאוריה האקדמית, צריך היה המשקיע להיכנס או לצאת? היכן אמור המשקיע להבין שצריך לשנות פוזיציות במהלך עליות או ירידות? בטח לא על סמך המומחים והפרשנים שמתלהבים ככל שהעליות מתחזקות וההלם גובר כשהירידות מתעצמות.
איזה "משקיע קטן" יכול היה לנחש (ועל סמך מה?), בתחילת 2009 כדוגמא, כאשר מדד ה-500-S&P היה בנקודת שפל היסטורית, העולם הריאלי נראה כמתקרב לשפל הכלכלי הגדול של כל הזמנים או שהמגמה תשתנה ובתוך חודשיים יכפיל עצמו כשהרוב המכריע של המומחים והפרשנים מבטיחים לו ש-"1933 חוזרת"? נכון, יש מספיק דוגמאות של משקיעים, קטנים וגדולים, שיצאו מהשוק בשיא או קרוב לו וכאלו שנכנסו בתחתית או בסביבתה. אבל האמת היא שמאז תחילת המאה הולך ונעשה קשה יותר, למשקיע הקטן במיוחד, להסתמך על איזשהו קשר בין וול סטריט למיין סטריט. מי שמערים את הקשיים, זו ההתקדמות של מהפכת האינפורמציה שגרמה לשתי תופעות מעניינות. הראשונה, פיזור האינפורמציה שקשורה לפעילות בשוק ההון בזמן אמת ליותר ויותר אנשים שמתעניינים בשוק ההון. השנייה, התחרות ההולכת וגדלה בין מפיצי אותה אינפורמציה. הפכנו כולנו לקוראי כותרות בלבד - המהפכה יצרה "תרבות של כותרות". שלא יהיה ספק, הקשר שבין הערכה כלכלית של מניה בוול סטריט לביצועי החברה במיין סטריט קיים וחזק - אבל הבעיה שיצרה מהפכת האינפורמציה היא שהתגובות על הכותרות הן כ"כ חדות ופראיות שלעיתים הן חותכות בערכים או מעלות אותם לרמות שבאמת אין להם קשר למציאות. אנחנו לא מדברים על מניות חלום שם "הבשר" היחיד הוא לעיתים רק בכותרות. אנחנו מדברים על מניות מובילות, אלו שנמצאות למשל במדד ה-S&P, אלו שלעיתים קרובות מדי יורדות או עולות (בעקבות הכותרות) לרמות שלאחר מכן הזמן שעובר עד להתאמה הכלכלית האמיתית יכול להימדד אפילו בשנים. הדברים נכונים גם למשקיעים שעובדים בטווחים קצרים על הגרפים. תראו לנו גרף אחד בספטמבר ש-AAPL תהיה היום על 604 דולרים.
מה שאנחנו טוענים, שמאז 2008 התגובה של כל מכשירי ההשקעה בוול סטריט למה שקורה במיין סטריט הוא מקרי לחלוטין. החל משנת 2008 גרמה מהפכת האינפורמציה, שהטלפון החכם והטאבלטים למיניהן הם נושאי דגלה, לניתוק הקשרים והדבר רק הולך ומחריף.
קחו למשל את מניית AAPL
שתי שאלות, האם הירידות לאחרונה מסמנות מגמה או הזדמנות קניה? מהם בדיוק הגורמים לירידות? לאלו שעקבו אחרי המניה, החברה וסביבת הפעולה - היה ברור עד לאמצע חודש ספטמבר השנה ש-AAPL הולכת ל-1000 דולר - זה היה ברור מהאנליסטים, הגרפים והציפיות הכלכליות בשטח. עבר חודש וחצי והמניה נפלה ב-14% למחיר של 604. במהלך סוף השבוע שינו בדיקה וגילינו שמצב הרוח של שחקני השוק בקשר ל-AAPL אינו דומה לזה שהיה לפני חודש וחצי. יותר ויותר פרשנים ומומחי גרפים, אנליסטים ומשקיעים מאמינים שתקופת הזוהר של המניה מאחור. הטענה אומרת שאם לוקחים את כל הנתונים שמשפיעים על הערכת מניה, AAPL מתייצבת במחירה הכלכלי הנכון. ניסינו כמובן להבין מה בדיוק קרה מאז המחצית השנייה של ספטמבר ששינה את ההערכות? כמו גם מהו בדיוק "המחיר הכלכלי הנכון"? שום דבר שלילי לא קרה, בסביבה הכלכלית של חברת אפל מאז אמצע ספטמבר, רק השד יודע מהו "המחיר הכלכלי הנכון". תבדקו בכתובים ותגידו לנו אתם על מה מתבססים המומחים והפרשנים כעת לעומת מה שהתבססו עליו לפני כחודש וחצי? מה התרחש מאז אמצע ספטמבר שגרם למעבר מביטחון בחציית ה-1000 דולר לחוסר בטחון מוחלט ב-600 דולר? נתוני המאקרו כלכלה לא השתנו לרעה, הביקוש לטלפוניה חכמה וצעצועים נלווים לא נעלם, החברה סיפקה רבעון מצוין והכתה את הציפיות ואפילו התחזיות של המומחים המובילים, מגארטנר ועד IDC, לגבי הביקושים העתידיים בתחומי העיסוק של אפל לא השתנו לרעה, ההפך. בל נשכח כי אפילו מניותיהן של המתחרות, סמסונג (סימול: SSNLF), נוקיה (סימול: NOK), רים (סימול: RIMM) וכל החברות הסיניות דווקא עלו מאז. הסיכום הוא שמצבו של שום נתון מהנתונים שהיו ידועים באמצע ספטמבר 2012 וגרמו לכל העולם להיות בטוח בהמשך עלייתה של המניה לא השתנו בסוף אוקטובר 2012 לרעה, אבל AAPL כבר 101 נקודות למטה ואין כמעט אף מומחה, אפילו מבין אלו שהיו בטוחים ב-100% שהמניה תעבור את רף ה-1000, שמוכן להבטיח שהירידות במניה נגמרו.
רוצים לדעת מה באמת הוריד את AAPL?
האכזבה מההנחיות לעתיד והכותרות שאפפו אכזבה זו. בדיוק אותה הסיבה הורידה גרזן על מלאנוקס (סימול: MLNX), למרות שגם זו הכתה את ציפיות האנליסטים לגבי העובדות. במילים אחרות, AAPL איבדה מערכה מעל 93 מיליארד דולרים ומלאנוקס איבדה מערכה כמעט 2 מיליארד דולרים לא בגלל איזשהו משבר כלכלי או עסקי אלא בגלל שההנחיות שלהן היו נמוכות מאלו של האנליסטים. ההנחיות לא היו גרועות חלילה רק נמוכות מהקונצנזוס שהפער בין הגבוה לנמוך בו היה כ-7% בשני המקרים (15 אנליסטים ב-MLNX ו-50 ב-AAPL). שתי מניות, שרגע לאחר פרסום דוחות הרבעון השלישי, נחתכו קשות בליווי הפצצה כבדה של כותרות מביעות אכזבה, מיד עם פרסום ההנחיות.
מהפכת האינפורמציה יצרה מצב בו נקבעת ההערכה על סמך ממוצע של החלטות של אנליסטים לגבי יכולות החברה בעתיד, וזאת כאשר איש מהאנליסטים לא ניהל שום חברה מימיו, הבנת זאת מוישה??? הצלחה או כישלון בהשקעה זה הימור לגבי העמידה או אי עמידה בקונצנזוס מפוקפק. המהפכה הפכה את המשקיעים למהמרים, מה שמצדיק את ההחלטה לתת פרס נובל לכלכלה לפרופסורים שעיסוקם ב"משחקים", בסטטיסטיקה. שוק המניות 2012 הוא בפירוש שוק שמובל ע"י ההימור. עם כל צעד קדימה של ה-IT שיפזר טוב יותר את האינפורמציה ליותר אנשים - כך גם יגדל אפקט הקזינו על שוק המניות (כי יהיו יותר קוראי כותרות).
אז מה המסקנה?
בסביבת ה-IT שמתפתחת ומשתלטת אסור לחברות לתת תחזיות - הנחיות. הנזק לבעלי המניות גדול בהרבה מהתועלת. זה לא אומר שהתנודות כתוצאה תעלמנה, אבל זה בטוח אומר שאם יפסיקו לתת תחזיות ההתחשבות במציאות הריאלית תעלה. כיוון שהסיכוי שזה יקרה נמוך אם בכלל, המצב ילך ויחריף עם כל טלפון חכם חדש שנמכר. אבל חברות מהסוג שמשתתפות במדד ה-S&P (סימול: GSPC) עדיין מניבות לא רע לאורך זמן. המדד הניב למעלה מ-10% מתחילת השנה וכ-108% מתחילת היציאה מהמשבר. מי שנוקט במדיניות של רכישה לאורך זמן יכול להרוויח לא מעט, אפילו אם חלק מהרכישות נעשות בתקופות שיא. חשוב שכל משקיע ייקח בחשבון את החשיפה לזעזועים שילכו ויתחזקו, אבל כל עוד המציאות מוכיחה שכלכלת העולם תמשיך לצמוח - אין לו ממה לחשוש.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 8.ועדיין לא הזכרת את מיקרוסופט שיוצאת למלחמה חדשה (ל"ת)קונה מיקרוסופט 30/10/2012 22:42הגב לתגובה זו
- 7.אני 30/10/2012 10:30הגב לתגובה זושלום האם הגיע הרגע של הצפת הערך בELRN
- 6.שורט בטוח לטווח של שנה (ל"ת)נח 30/10/2012 08:50הגב לתגובה זו
- 5.בעיות באופק 30/10/2012 00:01הגב לתגובה זוגוגל החליטה להוציא את אפל מהמגרש שלה (מכירת חומרה במחירים מטורפים) למגרש של גוגל (תוכנה בחינם). ההכרזות של היום מציבות טלפון ברמה של איפון 5 (אפשר להתווכח על איזו מערכת הפעלה טובה יותר, אבל הטלפון החדש הוא בסטנדרטים הגבוהים ביותר) במחיר של פחות מחצי. אני לא רואה איך אפל תוכל להמשיך לתמחר את המכשירים שלה ב 650 דולר כאשר כל מכשירי האנדרויד ירדו לסביבות ה 300 - 400 דולר למכשירים מקבילים. כנ"ל לגבי הטאבלטים.
- 4.נדי 29/10/2012 22:55הגב לתגובה זומחזיק AAPL משנת 2006 במחיר 76 דולר, הוספתי עוד ועוד בכל הזדמנות. סהכ תשואה ממוצעת של 300 אחוז. אז ירידה של 10 ואפילו 20 אחוז לא מזיזה ולא תזיז לי. פשוט נקנה עוד. אפל עדיין חברה טובה
- 3.אורן 29/10/2012 21:49הגב לתגובה זומאז יציאתו של אייפון 5 , התברר שנעלם הברק ודי ברור שהמתחרות יכולות לסגור את הפערים הטכנולוגים בינם לאפל די מהר. אפל לא חידשה, לא הציבה רף חדש.
- 2.ארז 29/10/2012 20:32הגב לתגובה זו"חברות ב s&p עדיין מניבות לא רע לאורך זמן" היא שבעקבות מהפכת ה IT אם באמת פתאום תהיה צפיה להאטה - תיקי השקעה וחסכונות פנסיה פשוט יתאיידו. אני לא מדבר על נפילה במניות בעקבות תגובה לדוחות - אלא על המיתון הבא שיבוא מתי שהוא בעתיד (בעוד שנים). לדעתי יותר ויותר משקיעים הגונים מחליטים שהמשחק הזה לא בשבילם. ישארו בעיקר ספקולנטים ואלגוריתמים. ומי שינסה לשחק את המשחק מהר מאוד יתברר לו שהוא כבסה תמימה ושאין גבול לכמה מניה יכולה ליפול כשהסנטימנט משתנה.
- 1.udi 29/10/2012 16:50הגב לתגובה זומחזיק אפל משנת 2007 בשער 80 לא חושש ולא מתכוון למכור .זאת קופת הגמל שלי אפל עשתה עד כה כ-17000 אחוז .מהם 14 אחוז ירידה לעומת זאת