האם מניית בלאקברי מסוגלת לקום מהקבר?
למען האמת, די הופתענו מהעליות של יום ו' האחרון, הרי הן מספקות לברננקי סיבות להפסקת ההזרמה - תיאוריה מטורפת שה"מומחים" פיתחו להבהיל את המשקיעים. אך לאחר מחשבה, נזכרנו כי רוב המשקיעים עדיין נוהגים בהיגיון כלכלי, ומה שהם ראו מנתוני התוצר, התעסוקה ובהסכם הסחר העולמי החדש שנחתם, היה התחזקות הצמיחה הכלכלית הגלובלית והמשך רווחיות החברות בהן הם משקיעים. היו כמובן פרשנים שמיהרו להסביר כי העלייה החדה בתוצר אינה מבשרת טובות, כיוון שבעיקרה נבעה מהעלייה במלאים (מה שלדעתם מאותת על קשיים במכירת המוצרים, כלומר, האטה בפועל). הסבר כזה, שככותרת הוא נהדר, מצביע על חוסר הבנה בתהליכי יציאה ממשבר עמוק, וכנראה שהמשקיעים ברובם מבינים זאת.
אז מכרו את גיוון (סימול: GIVN)
אנחנו מפנים אתכם ל כתבות שעשינו בנושא השנה, האחרונה באוקטובר, תחת בכותרת "האם סיפור ההשתלטות (שראינו בתארו) יכול להגיע גם לגיוון?". לפי ההודעה שהוציאו אתמול החברה הקונה, קובידיאן (סימול: COV) האירית וגיוון - זה אכן כך. האירים משלמים כ-860 מיליון דולרים ולוקחים לאירלנד (בעצם לארה"ב לחטיבה המטפלת בנושא) כמה מהטכנולוגיות המופלאות ביותר שהגיעו מבית היוצר של רפא"ל. חברת קובידיאן הייתה עד 2007 Tyco Healthcare - מהחברות הבאמת מוצלחות ומובילות בתחום הציוד הרפואי המתמחה. הברזילאי, ג'וס אלמיידה, בוגר JNJ ו-American Home Products, לקח את החברה ב-2012, הפך אותה לחביבת האנליסטים והביא את מנייתה לשיא כל הזמנים. קובידיאן קיבלה מתנה ענקית במחיר מצחיק (חברה כמו גיוון צריכה להיות מוערכת גם לפי פוטנציאל הטכנולוגי, החלום), אבל למי אכפת, העיקר האקזיט.
קובידיאן, שכבר רכשה 2 חברות ציוד רפואי בישראל, פועלת, בין השאר, בתחום הלפרוסקופיה (הסתכלות בחלל הבטן) וכעת היא מקבלת את גלולת המעיים המתקדמת בעולם - רגע לפני אישורה בצירוף כל הידע והניסיון שמתלווים לתחום (שגיוון רכשה בעמל רב). לנו אין שום ספק שאלמיידה יעביר את הגלולה החדשה ב-FDA, יתחיל (וללא ספק יצליח) לנגוס נתחי שוק של הקולונוסקופיה גם. חומי שמיר, נשיא ומנכ"ל גיוון, אמר כי "גיוון ביצעה לפני 12 שנים מהפכה בתחום אבחנת המחלות ב-GI (Gastro-Intestinal), ויצרה קטגוריית בדיקה יש מאין. החיבור בין הנוכחות הגלובלית של קובידיאן ליכולות החדשנות של גיוון יוצר פוטנציאל לשנות את השוק".
בריאן הנסון, נשיא החטיבה הרוכשת, Medical Devices & U.S., Covidien, היה יותר ספציפי לעניין, "ה-GI הינו התחום האטרקטיבי ביותר להליכים מיוחדים. רכישת גיוון תאפשר לנו התרחבות גדולה בתחום, שכרגע מגלגל 3 מיליארד דולרים. התוספת של גיוון תשפר את האסטרטגיה שלנו לספק לרופאים את הציוד הטוב ביותר ...". התוצאה לישראל היא התחזקות נוספת לשקל וירידה ברמת השליטה ב-IP ובידע שמקורו בציון. למה לא המתינו לאישור הנכסף? אחריו בטוח שהיו מקבלים יותר, אבל כנראה שנוחי לחץ. אנחנו מקווים שמר ליאון קופרמן, המחזיק 6.8% מהחברה הישראלית, יתנגד לעסקה ויבקש עוד, כמו החברים בתארו. האם גם בלאקברי (סימול: BBRY) מסוגלת לבצע מהפך?
- בלקברי נופלת 9%: עקפה ברווח, פספסה בהכנסות, וצופה סטגנציה בסייבר
- קריאה מהמצולות: האם חברת סמסונג תרכוש את חברת בלקברי הנשכחת?
בקיץ 2012 נראה היה שנוקיה (סימול: NOK) צועדת בביטחון לסוף דרכה, לפחות זה היה הקונצנזוס בין המומחים. הסברנו אז ולאחר מכן, מספר פעמים, שחברות ענק מהסוג של נוקיה, בגלל מצבורי הידע שלהן, עוצמתן השיווקית ושם המותג, מסוגלות להשתקם עם הנהלה חדשה ויצירתית, וזה אכן קרה. לעומתה, בלאקברי או בשמה המקורי, ריסרץ' אין מושון, אינה באותה קטגוריה. במצבה הנוכחי, אפילו עם הנהלה חדשה ומצוינת, סיכויי ההישרדות שלה עדיין נמוכים. אם להשתמש בלשון מטאפורית והשוואה לגוף חי, הרי שבמקרה של נוקיה נפגעו איברים שונים וחיוניים, אבל רופא טוב יכול להציל. אולם המקרה של בלאקברי משול להתקף לב חמור ממנו אפילו הרופא הכי טוב בעולם יתקשה להציל.
ננסה להסביר מדוע. הסיבה שהביאה את בלאקברי למצבה העגום היום, היא בדיוק אותה סיבה שבגללה נפלה נוקיה - חוסר ראייה נכונה של ההתפתחויות. התמוה בסיפורן של השתיים, ששתיהן הגיעו להצלחה דווקא בגלל היכולות של ההנהלות שלהן לחזות נכון את ההתפתחויות. נוקיה נחלצה מהמשבר, כיוון שההנהלה הבינה שהחברה הענקית לבדה אינה מספיק "חזקה" בשביל להתחרות בתחום הטלפוניה החכמה מול אפל, סמסונג והחברות הסיניות הרבות שצצו לאחרונה, לכן מכרה את חטיבת האלחוט החכם למיקרוסופט, והחליטה להתמקד בתחומים אחרים בהם שיחקה, ובעיקר בתחום תשתיות העברת האינפורמציה. ואכן, לאחר רכישת השותפות שלה עם סימנס, הפכה לאחת משלוש המובילות בעולם. היא הצליחה לבצע את המהפך גם בגלל ההתחברות למיקרוסופט והיכולת להישען על תחום התשתיות - לבלאקברי אין את הלוקסוס הזה, היא נמצאת במצב שהזמן עובד נגדה ומהר. נכון להיום, הדרך היחידה שתאפשר לה לשרוד בטווח הקצר / בינוני, היא המשך הקיצוץ המסיבי בהוצאות - לעצור את הדימום.
בלאקברי מודעת לעובדה שההכנסות בשלב הנוכחי, בטח מול מתחרות כמו אפל (סימול: AAPL), סמסונג (סימול: SSLNF) וכעת גם מיקרוסופט (סימול: MSFT) והחברות הסיניות, ימשיכו לרדת. אופציית העלאת המכירות גם היא כרוכה בהוצאות גדולות שאין לחברה מהיכן לקחת. בקיצור, על מנת לצאת מהבוץ, בלאקברי חייבת להמשיך לקצץ ולמצוא מקורות הכנסה חדשים, וזה קשה מאוד. אם בקיץ 2012 יכולנו לסכם השקעה ב-NOK כמתאימה לספקולנטים בלבד, הרי שבשלב החיים הנוכחי של BB אפילו הספקולנטים צריכים להיזהר. יחד עם זאת וכיוון שמדובר בספקולנטים, במקרה של "הצלחה" התשואה על ההעזה תהיה גבוהה בהרבה מאותם 360%-370% שהניבה השקעה ב-NOK במהלך השנה וחצי האחרונות. אגב, לאחר מאבקים החברה הביאה הנהלה חדשה. כיוון שהאיש המוביל הוא ג'ון צ'ן, ללא ספק מהאנשים המובילים בעולם בתחום התקשורת, ולא פחות מוכשר מהאיש שחילץ את נוקיה, אנחנו טוענים שזה בדיוק הזמן למשקיע הנועז שיודע להפסיד, להסתכן בדיוק כמו שהסתכן ביולי 2012, כשהחליט לרכוש מניות של נוקיה. מנהל כמו צ'ן, עם תמיכת בעלי המניות, יכול להמשיך ולייעל, לנצל את היכולות הטכנולוגיות לפיתוח מיידי של פלטפורמות העברה חדשות, לגייס כסף שיידרש ולייצר שותפות אסטרטגית עם אחת הספקיות שמחפשות דרך להידחק לתחום הטלפוניה החכמה.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
Risearch in Motion הוקמה בשנת 1984 במטרה להוביל את ההתפתחויות בתחום חדשנות האלחוט - כך הצהיר בזמנו מייק לאזרידיס, שביחד עם איש העסקים, ג'ים באלסילי, הקים את החברה. הם התחילו עם פייג'רים (ה-BlackBerry 850 pager שכבש את השוק בסוף המאה שעברה) ובתחילת המאה יצאו עם הבלאקברי 957, שלמעשה היה פיתוח משותף עם אריקסון והטלפון החכם הראשון שכבש את השוק. החברה פתחה את המאה הנוכחית עם מכירות של 84.97 מיליון דולרים והפסד של 6.2 מיליון. שנת 2010 (שלמעשה אצלה זה 2009 שהסתיימה במארס 2010) נחתמה עם מכירות של 19.9 מיליארד ורווח נקי של 3.4 מיליארד. המניה התחילה את 2000 ברמה מתואמת להיום של 7.7 דולרים, הגיבה בהתאם והגיעה בקיץ 2008 לשיא של 147.5 דולרים. בקיץ 2008 נפלה עם העדר לרמה של 35 דולרים, ובתחילת 2009 היה נראה, שלאור התוצאות העסקיות שהצביעו על התאוששות, היא חוזרת. אלא שבמהלך 2010 התברר שאפל כובשת את השוק עם הטלפונים החכמים שהוציאה. תשומת הלב "הוענקה" אז בעיקר לנוקיה שהתדרדרה, אבל בלאקברי נפגעה לא פחות. הכניסה המסיבית של סמסונג רק הוסיפה מלח על פצעי נוקיה ובלאקברי. 2013 (2012 למעשה) נאמדה עם מכירות של 11.1 מיליארד ועברה להפסד של 646 מיליון. ששת החודשים הראשונים של 2014 (אפריל-ספטמבר 2013) הסתיימו עם מכירות של 4.6 מיליארד (ירידה של 18.1% לעומת ששת החודשים המקבילים) והפסד של 1.05 מיליארד (עלייה של 39.4%).
הרבעון האחרון שפרסמה החברה - יולי-ספטמבר 2013 - מצביע על ירידה חדה מכירות, בקצב מהיר מהרבעונים הקודמים, עליות חדות בהפסד התפעולי והנקי ובהפסד למניה. מכירות של 1.57 מיליארד דולרים ירדו ב-45% וההפסדים, התפעולי והנקי, 1.43 מיליארד ו-965 מיליון, איבדו 307% ו-311% בהתאמה. ההפסד למניה עלה מ-45 סנט ל-1.85 דולר. היא סיימה את הרבעון עם 2.57 מיליארד בקופה והתחייבויות שוטפות של 3 מיליארד דולרים. למרות שהצליחה לגייס עוד מיליארד במזומן (הרוב מבעלת המניות המובילה, פיירפקס) לאחר הדוחות, מדובר במצב גרוע בהרבה ממה שראינו בקיץ 2012 בנוקיה. עם מספרים כאלו החברה נסחרת בשווי שוק של 3 מיליארד דולרים, שהוא כאמור מתחת למזומן הנוכחי בקופה - מה שאומר שאם מספרי המכירות וההוצאות לא ישתפרו מהר, המניה תדרדר הרבה מתחת לרמתה הנוכחית. כ-30 אנליסטים מכסים את החברה (אותם אנליסטים שמכסים את המתחרות), והקונצנזוס שהמכירות לשנה כולה יהיו מתחת ל-8 מיליון וההפסד יגדל ל-700 מיליון לערך (בתנאי שההתייעלות תימשך, אחרת ההפסד יגדל בהרבה). חשוב לדעת, בלאקברי עלתה לגדולה על 2 מקורות הכנסה רווחיים עיקריים, מכירת מכשירים ושירות. מכירות המכשירים (שמהווים מעל 70% מההכנסה) ירדו בשנתיים האחרונות קרוב ל-80%, ומן הסתם לאור התחרות, ימשיכו לרדת. ההכנסות מהשירותים דווקא עלו באותה תקופה. על מנת שההכנסות מהשירותים לא ילכו בעקבות ההכנסות מהמכשירים (מה שמן הסתם יקרה), החברה צריכה להגדיל את המכירות (לא נראה אפשרי מול ההתחרות) או לנסות ולייצר הכנסות בעזרת הטכנולוגיות החדשות הזמינות שיש לחברה - מדובר בפלטפורמות לתחום ניהול המכשירים הניידים (MDM - mobile device management ) ב-BlackBerry Messenger, שהושק לאחרונה בהצלחה גדולה, כמו גם בפלטפורמת ה-M2M (Machine to Machine). מה בכל זאת מעניין? הסיכוי שצ'ן יצליח לעצור את ההוצאות, למתן את הירידה במכירות ולייצר מקורות הכנסה נוספים. אם יצליח, זה גם ימשוך שותף אסטרטגי גדול (AT&T למשל, למה לא?). ואם זה יקרה, התגובה החיובית במניות BB כאמור תהיה אלימה. אנחנו חוזרים, התמונה כרגע רעה, אפילו מאוד, ולא נתפלא אם המניה תמשיך להתדרדר. בכל זאת, משקיעים הגיוניים שמסתכלים על התמונה כולה, על מצב התחרות בשוק ומי מול מי, ימשיכו לנטוש. אנחנו מאמינים שהמניה גם יקרה מאוד. יחד עם זאת, הסיבה היחידה שאנחנו מביאים לכם את הסיפור קשורה בשאלה הנצחית, "מה יהיה אם צ'ן יצליח" או, כפי שידידנו סטיבן היה אומר, "כמה כסף אני מוכן להפסיד למקרה שצ'ן ייכשל"?
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 11.שלמה גרינברג 10/12/2013 16:07הגב לתגובה זולאורי (8): איני חושב שטעיתי אבל השוק השתנה בגדול. טאור הלכה לאסטרטגיה חדשה בזמנו, בית יציקה מתמחה ונקלעה לתחרות עזה מחד (בעיקר מיצרניות המוליכים הגדולות שמציעות "חליפת תשתיות מלאה". גם הכניסה של יצרניות סיניות לא עזרה. נוצר מצב שההכנסות יורדות וקשה להוריד הוצאות. מה שעושה החברה היא רכישה של בתי יציקה מתמחים ואסטרטגיים. אני מאמין שהסיכוי עדיין קיים. לשי (9):אם תבדוק בהודעות החברה ובאתר תיווכח שאין מכירות. אני מתבונן בשוק מולו ניצבת החברה, במתחרות ובאמון המשקיעים וכול אלו אינם מסמנים טובות.
- 10.בריינסווי 10/12/2013 15:17הגב לתגובה זומוצר יחודי ובלעדי שהוכיח עצמו בכמה אפליקציות !!! לא מבין את המטומטים שמוכרים כרגיל הישראלים רוצים רווח מהיר ומידי למחזיקי הנייר אל יאוש !! הנייר עוד יגיע לשער 7000 - ולא רחוק היום !
- 9.שי לשלמה 10/12/2013 08:17הגב לתגובה זומוכרת שההשקה היתה במאי 2013 למה לא לבדוק אותה אחרי שנה ולא אחרי מס' חודשים מועט למה אתה שופט אותה במידי שהיא לא מוכרת?
- 8.אורי 10/12/2013 07:04הגב לתגובה זומניה שאתה אמרת שתהיה טבע הבאה, נמצאת בערך ב-1 אחוז מערכה ב-7 השנים האחרונות. איפה טעית ?
- 7.אורי 09/12/2013 21:44הגב לתגובה זולשמחתי אני שמח בחלקי אתה לא תזכור אותי אבל אני יושב על מניות שכתבת עליהם תודה לך
- 6.שלמה גרינברג 09/12/2013 18:23הגב לתגובה זולשי (1): הם לא מוכרים, גם לא בארה"ב, והזמן לא פועל לטובתם. "נשיאים ורוח וגשם אין" וזה מתחיל לעייף משקיעים. ל 2: ברור שאלרון נסחרת במחיר מצחיק אבל ההתנהגות שלהם למשקיעים מחפירה ולכן חוסר העניין. כול עוד אי די בי בפנים איש לא יתייחס להם ברצינות. לאורי (3): שאלות כאלו מפנים ליועץ ל 4: אין מידע, רק פטפטת, ראה 1
- 5.שמנדריק 09/12/2013 16:57הגב לתגובה זומספיק לנו בפורום ספונסר שכולם מיללים על המניה הזו כול היום. בקצב הזה יתחילו לשאול פה על כול מניית פח בתל אביב.
- 4.לשי / שלמה 09/12/2013 16:21הגב לתגובה זולשי - מדבריך אני מסיק כי הם בדרך להנפקה בארה"ב , מהיכן המידע ? לשלמה - אם אכן נכון , האם זו הסיבה לירידות החדות בת"א ? ונא הסברך המלומד מה ההסבר הכלכלי? תודה רבה
- 3.אורי 09/12/2013 15:30הגב לתגובה זוהשאלה באם תוכל לעזור האם עכשיו כדאי לקנות תודה לך
- 2.שאלה לשלמה 09/12/2013 13:49הגב לתגובה זושלמה, האטרקטיביות של אלרון גדלה לפי דעתך בעקבות העסקה למכירת גייון? היא נסחרת אך ורק לפי שווי המזומנים שלה.
- 1.שי 09/12/2013 13:37הגב לתגובה זושלמה כמה רבעונים צריך לתת לבריינסווי קרדיט למכירות בארה"ב הכוונה מתי אפשר לבחון את מכירות החברה בארה"ב האם שנה זה זמן קצר ארוך ? האם שווי של 150 מיליון דולר לחברה היום הוא יקר ? המון תודה