על הסטארט אפ הכי מוצלח אי פעם - והבעיה איתו

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, על חשיבותם של סלי מניות אל מול השקעה במניות בודדות

5 שנים לאחר שמשלם המיסים האמריקני "תרם" 187.5 מיליארד דולרים להצלת שתי סוכנויות המשכנתאות פאני (סימול: FNMA) ופרדי (סימול: FMCC), ממשבר 2008, הניחו שני סנטורים בכירים, דמוקרט ורפובליקאי, הצעת חוק להסדר מחדש של המעורבות הממשלתית במשכנתאות. אגב, בסוף החודש השתיים עתידות להעביר דיבידנד נוסף לאוצר האמריקני, שיעמיד את הסכום שהחזירו עד כה על 202.9 מיליארד, תשואה נאה (ועדיין לא סופית) לממשלת ארה"ב, על כסף שרוב המומחים הבטיחו שלא יוחזר.

השורה התחתונה של הצעת החוק, ששתי הסוכנויות ייסגרו, תוקם סוכנות פרטית חדשה, שתמומן מהתעשייה עצמה (מהבנקים) עם ערבות מדינה ותופעל רק במקרי חירום (כגון זה שהיה ב-2008). הסנטורים יביאו זאת להצבעה בסנאט בקרוב, וכרגע נראה כי הוא יאשר. מה לגבי הבעלים של מיליארדי המניות ומניות הבכורה הקיימות בשוק? אפילו לא מילה בהצעה. מדוע? כי הסנטורים רצו להשאיר פתח לשינויים לפני שההצעה תגיע לקונגרס שם, במתכונתה הנוכחית, היא לא צפויה לעבור. מעורבות שחקנים גדולים כמו טים פאגליארה, ביל אקמן וברוס ברקוביץ' (ועורכי הדין שלהם), שנכנסו לתמונה בשנים האחרונות, מרמזת שהמאבק כאן יהיה רציני, וזו הסיבה היחידה, לאחר מה שקרה לבעלי המניות הוותיקים בתהליכים דומים (GM כדוגמא), לכך שהמניות עדיין מראות סימני חיים. יחד עם זאת, וכפי שהזהרנו בכל המקרים הקודמים, המשקיע במניות הסוכנויות צריך להיות מוכן גם לאבד את כל ההשקעה. אגב, מהבחינה העסקית שתי החברות בריאות וחסונות היום יותר משהיו אי פעם בעבר, Only in America!

הסטארט אפ הכי מוצלח אי פעם

בתחילת 1993 לאחר מאבק קשה ברגולטורים, בתי ההשקעה הגדולים ובמומחים שהתנגדו, השיקו ריצ'רד בלום ונתן מוסט את סל ה-S&P500, ה-SPY, שמתנהל היום כסל הגדול והפופולרי בעולם, עם שווי נכסים נטו של 159 מיליארד דולרים, והביא ליצירת תעשייה שכללה בסוף ינואר 2014 בארה"ב לבדה, 1500 סלי ETF בשווי 1.71 טריליון דולרים. השקת סל ההשקעה הייתה התרומה הגדולה ביותר שנתנה וול סטריט למשקיעים ערב תהליך ההתמזגות בין "הכלכלה הישנה" ל"חדשה", שהחל באותם ימים ונמשך עד עצם היום הזה. מוצרים אלו פתרו את בעיית הבחירה של "מניות מנצחות" עבור המשקיע ההגיוני, בעולם בו הפער בהבנה בין המציאות במיין סטריט לזו שבוול סטריט רק הולך וגדל. הסלים איפשרו למשקיעים לכסות מגזרים, לפזר סיכונים, הוזילו עלויות, הוסיפו יציבות והגדילו נזילות (גם לכאלו שלא משתמשים בהם).

"הבעיה" היחידה של הסלים, כפי שאנחנו רואים אותה, שהם עדיין אינם עומדים בקצב ההתפתחות של נישות חדשות. אין עדיין סל שמתמקד אך ורק במניות תחום ההגנה על הרשת, ה-cyber-security, תחום שכל יועץ השקעות רציני ממליץ היום ללקוחותיו "להיות בפנים" ויגלגל למעלה מ-71 מיליארד דולרים. למשקיעים המעוניינים להתמקד אך ורק בתחום הספציפי הזה יש סלים שמכסים את תחום התוכנה או את תחום ה-IT, וכוללים גם חברות שעיסוקן לא בהגנה נטו (דוגמא מייצגת הוא סל ה-IGV, שמכיל אומנם מניות cyber-security רבות, אבל לא רק).

מי שעוקב אחרינו יודע שאנחנו מוצאים שצ'קפוינט (סימול: CHKP) היא מניית ההגנה המועדפת. אבל לאחר שקראנו את התשקיף של Varonis Systems (סימול: VRNS), שמביא, בין השאר, תמונה מעודכנת של התחום כולו, התחלנו להרהר בנושא שוב. לא שחלילה החלטנו שצ'קפוינט מעניינת פחות, היא עדיין מייצגת תמונה יפה מהאחרות, אבל איך, לאור ההתפתחויות והשינויים בתחום, המשקיע ההדיוט יכול לבחור "מניה מנצחת בתחום ההגנה על הרשת", לא משנה עד כמה האינטליגנציה שלו גבוהה? האם בכלל יש דבר כזה? נניח שמבחינה כלכלית אנחנו צודקים וצ'קפוינט היא אכן המועדפת, מה זה אומר מבחינת התשואה העתידית למשקיע? כלום. מדובר בנישה שמתפתחת ומשתנה במהירות כה גדולה, שאף מומחה לא יכול לדעת מה יביא יום. עם כל הכבוד ל-CHKP ולמספרים שהיא מציגה, יש מתחרות רבות שפועלות בתחומים משיקים ומקבילים, שיכולות להגיע לאיכות כלכלית שווה או עדיפה, אז מה עושים? אין שום ספק שסל שמכיל את 15 מניות אבטחת הסייבר המובילות (או 50 הציבוריות בעולם) היה פותר למשקיע את הבעיה. אין לנו גם ספק שסל כזה יופיע בקרוב, אבל כרגע אין ובעיית הבחירה של המניה המנצחת בתחום רק הולכת ונעשית קשה יותר.

אגב, אותו IGV מכה מאז תחילת 2009 בתשואה את רוב מניות ההגנה הבודדות. אבל אם אין לנו ספק שתחום ה-cyber-security יכוסה בקרוב, הרי שבתחום "השקעות החלום" המצב חמור בהרבה. מה עושים משקיעים שמעוניינים להצליח בתחומים כמו תאי הגזע, טיפול במחלות נדירות, נאנו טכנולוגיה , גנומיקה או אנרגיה חילופית, תחומים שהבסיס להערכה בהם אינו כלכלי אלא החלום נטו? מה שקרה לאחרונה במניות תאי הדלק ממחיש עד כמה המשקיעים זקוקים לסלים שמתמחים בסקטורים חלומיים, כי הסיכויים לבחירה מנצחת של מניה נמוכים מהסיכוי לזכות בפיס.

בשבוע שעבר, מיליוני משקיעים התנפלו על כל מניה ממנה נדף ריח תאי הדלק ללא אבחנה, מה שמצביע כמובן על העניין העצום, אבל לא פחות, על חוסר הבנה. חלום תאי הדלק אינו חדש, הוא הגיע לוול סטריט באמצע שנות ה-90 בהובלתה של אלקטריק-פיול , חברה ישראלית, שהיום מהווה כחטיבה באירוטק (סימול: ARTX). 20 שנה לאחר הנפקות ראשונות בתחום, ולאחר כמה גלים של עליות מטורפות והתרסקויות בהתאם, החלום עדיין גדול כשהיה, זאת המציאות שהשתנתה. החלום שתאי הדלק יפתרו את בעיית האנרגיה העולמית התמזער להבנה שזו רק אחת האלטרנטיבות בלבד. Plug Power (סימול: PLUG), שהדליקה את גל החגיגות האחרון עם ההסכם שחתמה עם וול מארט (סימול: WMT), התחילה דרכה לפני 17 שנה. מומנטום הבועה בזמנו הביא את PLUG וחברותיה ב-2000 לערכי חלל מדהימים (PLUG הייתה על 1,500 מתואם להיום). במידה ש-PLUG או אחת האחרות יצליחו בפריצה מסחרית אמתית, זה יכול להיות סיפור כמו TSLA (צריך כמובן גם הנהלה דומה).

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

למרות ההסכם עם וול מארט, אין לעסקה שום קשר עם חברות אחרות בתחום, כמו ARTX או FCEL. לכן חשוב שיהיה סל שירכז בתוכו, פרופורציונלית ובהתאם לרמת ההתקדמות, את מניות תאי הדלק. הסיבה שאין עדיין סלים שמתמחים בהשקעה בחברות חלומיות נטו, פשוטה. המשקיעים נוטים להתעלם מהעובדה שאת כל תחומי החלום, מהאנרגיה חילופית ועד לתאי גזע, מובילות חברות גדולות שעוסקות בחלום הספציפי כאחד מעיסוקיהן, ואלה נמצאות בסלים שמייצגים תחומים רחבים יותר. PLUG לא מובילה את תחום תאי הדלק, אלא חברות כמו אמרסון (סימול: EMR), קיוסרה (סימול: KYO), קורנינג (סימול: GLW) ושברון (סימול: CVX). אם יבנו סל המיועד לתאי דלק בפרופורציות מתאימות תגלו שמניה כמו PLUG תקבל בקושי 0.5% בתוכו. סלים כאלו דווקא יש, אבל משקיעי החלום מחפשים תמיד את ה-PLUG ולא את ה-CVX, בדיוק כשם שמשקיעי החלום בתאי גזע יחפשו את גמידה ולא את נוברטיס (סימול: NVS).

כיצד מנווטים בעולם החלומות?

כאשר מדובר בחלום תאי הדלק, למשל, אנחנו מעדיפים סל מהסוג של PowerShares WilderHill Clean Energy (סימול: PBW), שמכיל מניות תחליפי אנרגיה וגם כמה חלומות מתאי הדלק כמו FSYS, FCEL ועוד. אם המשקיע בכל זאת מאמין ש-PLUG אכן תצליח, שישים כמה ירוקים גם שם, אבל בפרופורציה, כי אם ועד שזה יקרה, צריך לוודא שהוא לא יחטוף התקף לב. אגב PBW, שכאמור מכסה את כל תחום תחליפי האנרגיה, הונפקה בדיוק לפני 9 שנים. מי שקנה בהנפקה מופסד היום כ-50% מההשקעה. אבל מי שבחר להשקיע אז במרכיבי החלום, ב-PLUG למשל, מופסד למעלה מ-95% מהשקעתו, זו הסיבה העיקרית לצורך בסלים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(18):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 18.
    אדם 25/03/2014 03:06
    הגב לתגובה זו
    לא מאמין שהמניה תמחק ללא תמורה לבעלי המניות - שאלה נוספת - האם 20% הנותרים זכאים לקבל חלק מהדיודנדים שהחברה מחזירה לממשלה ?
  • 17.
    שלמה גרינברג 24/03/2014 16:58
    הגב לתגובה זו
    אין שום מניעים, סקירה מצוינת והאיש צודק, כדאי להמתין ולראות. האנשים שמעורבים רציניים, הרעיון מעניין אבל הדרך לא תהיה קלה ובעיות הכסף ילחצו
  • 16.
    שלמה גרינברג 24/03/2014 09:18
    הגב לתגובה זו
    התשובה בשאלה, הם מחזיקים ביותר מ % 80 ויכולים לעשות כרצונם ובמיוחד לאחר ש"גילו" שבניהול נכון זו מכונת כסף. נקווה שעורכי הדין של השלישייה שהזכרתי, ממש טובים כי רק זה מה שיקבע.
  • 15.
    ora 23/03/2014 22:05
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום רב, BRDT זה עתה קראתי מאמר של עבדאללה באתר של seeking alfa על המניה הישראלית הנ"ל. האם גם אתה מצטרף לדעתו או שמא יש לכותב מניע זר?
  • 14.
    א.ק. 23/03/2014 11:41
    הגב לתגובה זו
    מכובד.
  • 13.
    נדי 23/03/2014 10:48
    הגב לתגובה זו
    תענוג לקרוא
  • 12.
    איחטיאנדר 23/03/2014 00:27
    הגב לתגובה זו
    בכל ביזפורטל.
  • 11.
    נפתלי 22/03/2014 07:29
    הגב לתגובה זו
    אני מודה על העשרת הידע שלי בתחום,למרות שאינני משקיע בשוק ההון באופן אישי לא בארץ ולא בחו"ל
  • 10.
    אני רואה שורוניס (VRNS) צונחת..זה בגלל הגיוס? (ל"ת)
    יוסי 22/03/2014 00:56
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    מצטרפת למיכה ודינו - מחכה לכתבות שלך! (ל"ת)
    עינת 21/03/2014 20:51
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    אדם 21/03/2014 18:28
    הגב לתגובה זו
    שלמה - איך זה יתכן שחברה שאומנם 80% הולאמה - ריווחית - החזירה את חובה , ובכל זאת תימחק ???
  • 7.
    מצטרף למחאתו של מיכה(6) (ל"ת)
    דינו 21/03/2014 17:46
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    מיכה 21/03/2014 16:20
    הגב לתגובה זו
    הטור שלך הוא הכי מעניין ומקצועי פה באתר חבל שעכשיו זה רק פעם בשבוע. חוץ מזה יש מצב לכתבה על פרוטליקס ומה בדיוק נכשל שם(אם באמת נכשל)אחרי אישור ה-FDA.
  • 5.
    שלמה גרינברג 21/03/2014 08:54
    הגב לתגובה זו
    לדוד (1):אכן מעניינת אבל גם היא הצטרפה לעליות המוגזמות לקררה (4): אכן צודק ואיני מבין מדוע השמיטו השמות?
  • 4.
    קררה 20/03/2014 17:48
    הגב לתגובה זו
    מהכתבה
  • 3.
    שועלי 20/03/2014 16:58
    הגב לתגובה זו
    שעשו למחזיקי המניות הותיקים של לומניס ומה ניתן לעשות כנגד העושק הזה?
  • 2.
    מאמר מצויין תודה (ל"ת)
    עוף החול 20/03/2014 13:12
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    דוד 20/03/2014 12:38
    הגב לתגובה זו
    החברה מספקת חלקים לתאי הדלק של PLUG והיא מוזכרת במספר כתבות שיש לה את הטכנולוגיה הכי מבטחה תודה