למה סקטור הרפואה עדיף על שאר הסקטורים?
אם השוק ימשיך לרדת בגלל הסיבות הלא נכונות, כפי שזה קורה בכל תיקון מאז תחילת 2009, כדאי למשקיעים עם הכסף להתרכז בהשקעות בתחום הרפואי, תחום הבריאות (Halthcare sector) כפי שהוא מכונה. התחום הזה, אולי הרחב ביותר והקשה ביותר לזיהוי הזדמנויות, מכיל בתוכו כמה מהחברות היציבות, נדיבות למשקיע (דיבידנד, רכישת מניות ושקיפות) ובעלות פוטנציאל בוול סטריט. מאז התערבבו מהפכות הטכנולוגיה, האינפורמציה והגלובליזציה, במה שפעם כינו "הכלכלה הישנה", הפך תחום הבריאות למקום שהכי מעניין להשקיע בו, הן מבחינת האתגר והן מבחינת הפוטנציאל. המעניין, שלמרות המורכבות, הזעזועים והחלומות שמעורבים בו, יש בתחום הזה מכשירי השקעה ומניות יציבים ביותר, המתחרים בהצלחה בכל השקעה בתחומים שנחשבים סולידיים. כעובדה, כל סלי ההשקעה והקרנות המובילות שמושקעים/ות בתחום הבריאות, וכן החברות הרפואיות המובילות (ובמיוחד אלו שמקוטלגים/ות כ"ביו") היכו את מדד ה-S&P 500 בגדול, בין אם מתחילים להשוות בתחילת המאה או בשנה האחרונה. מדוע? כיוון שלרוב המשקיעים אין ספק שהתחום הזה רק ילך ויגדל.
מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה יצרו פערי הבנה גדולים בין המשקיע לחברות בהן הוא רוצה להשקיע, ובכך פגעו פחות במגזר הרפואי. זה לא שהמשקיע מודע להבדלים בין רוש (סימול: RHHBY) לנובארטיס (סימול: NVS) טוב יותר משהוא מודע להבדלים בין סיסקו (סימול: CSCO) לאלקטל לוסנט (סימול: ALU). אבל בתחום הרפואי ככלל, הוא מרגיש בטוח יותר לגבי ההתפתחויות בעתיד. את התזה הזו שמענו עוד בתחילת שנות ה-80' בפלורידה, כאשר ניסינו לשווק שם 4 מניות ישראליות למועדוני השקעה, טבע (סימול: TEVA), סייטקס, ECI ואלסינט ז"ל. הצלחנו בגדול רק עם TEVA, מדוע? "כי טבע מייצגת תרופות שכולנו מכירים ומבינים, והביקוש להן לא ייעלם, הוא רק יגדל. בנוסף, ישנם גם חלומות אדירים כבונוס, שכולנו מבינים מה יקרה אם וכאשר יצליחו. כל היתר הם בעיקר חלומות שאת רובם אנחנו לא מבינים". זה נכון גם היום, הסקטור הבריאותי נחשב בטוח ומבטיח יותר, ובתנאי כמובן שההשקעה בתחום מתבססת על "עוגנים" רציניים (לא תלויה כולה בחלומות). אז אם באמת יהיה תיקון אמיתי (מה שלא נראה לנו אל מול ההתפתחויות הכלכליות בארה"ב) כדאי להתארגן לכך. אנחנו דוגלים בהשקעה בקרנות ובסלים. אפשר למצוא (גם לפי מטרה וגם לפי מוסדות השקעה, בבלומברג למשל).
כאלטרנטיבה יש מספר חברות שבנויות כסלים, ומייצגות מגוון תחומים בבריאות. הבולטות ביניהן הן: השווייצריות Roch ונובארטיס, האמריקניות פייזר (סימול: PFE) ומרק (סימול: MRK) ו-Sanofi הצרפתית (סימול: SYN). אנחנו מעדיפים את Roch שפרושה על פני כל התחומים המעניינים, מפרמקולוגיה וביו טכנולוגיה ועד גנומיקה ותאי הגזע ואבחנה - מזה 100 שנים החברה מביאה לשוק יותר תרופות רגע לפני שהביקוש להן מתפוצץ. חשוב לזכור שמניות הרפואה למיניהן, במיוחד מניות הביו המובילות, נסחרות בפרמיות שיחסית גבוהות מאשר פרמיות שפוגשים בתחומים אחרים. קשה מאוד לפיכך לתפוס מניות כאלו, אפילו במשברים קשים, מהסוג שראינו בסוף 2002 או בתחילת 2009, במחירי מציאה אמיתיים.
מה נשאר לאלביט הדמיה (סימול: EMITF) להציע?
האם שווי חברה של 5.7 מיליון דולרים מייצג נכונה את ערכה הנוכחי? האם החזקותיה של החברה מצדיקות מחיקה של כמעט 100% מערכה בהשוואה לערב משבר 2008? אלביט הדמיה סיימה את 2007 עם הכנסות בסך 3.5 מיליארד שקלים ורווח נקי של 919.6 מיליון שקלים או 20.6 שקלים למניה. שנת 2013 נחתמה עם הכנסות של 490.3 מיליון שקלים והפסד של 1.16 מיליארד שקלים או 46.4 שקלים הפסד למניה. אם נוסיף לירידה החדה בהכנסות את התחייבויות החברה שבסוף 2013 יגיעו לכ-5 מיליארד ש' לערך, הרי שאין להתפלא על התספורות והקומבינות שנעשו על חשבון בעלי המניות בשנה האחרונה. בקיצור, סיפור עצוב מאוד. האמת, קשה לנו להבין מה קרה למוטי זיסר, איש בעל חושים מסחריים מצוינים, יזם רציני ובעל אבחנה עסקית, שנפל כך, אבל החיים ממשיכים והשאלה היא אם בשל ההתדרדרות לא נוצר מצב בו כדאי אולי להסתכן ולהכניס קמצוץ EMITF לתיק ההשקעות.
- וול-סטריט ננעלה באדום בוהק: הנאסד"ק צנח ב-6%, ה-S&P ב-5%
- הנאסד"ק עלה ב-0.9%; טסלה קפצה ב-5%, קוגנייט זינקה ב-21%
ב-13.3.2014 נבחרה מועצת מנהלים חדשה, שהודיעה על מינויו של רון הדסי, אדם רציני עם ניסיון ניהולי / עסקי מרשים, ליו"ר, וזיסר עזב. הושג הסדר לגבי חובותיה של החברה, שמקטין משמעותית את חובות החברה ומדלל משמעותית את בעלי המניות. עדיין לא סוכם ההסדר לגבי פלאזה סנטר שסיימה את 2013 עם הפסד מפחיד של 218 מיליון אירו. אז מה יש לחברה כרגע? התמונה עדיין מעורפלת. ישנם הנכסים שהביאו עד כה להכנסות, ייזום, הקמה, ניהול, תפעול ומכירה של מרכזי מסחר ובידור במרכז ובמזרח אירופה. החזקת בתי מלון, תפעולם וניהולם בעיקר באירופה, ייזום, הקמה, ניהול, תפעול ומכירה של מרכזים מסחריים, נדל"ן למגורים ופרויקטים נוספים בהודו והפצה ושיווק של אופנה ואביזרים באמצעות חברת הבת אלביט מסחר וקמעונאות. יש גם את ההשקעות בגמידא ובאינסייטק - כל החבילה הזו שווה כרגע 5.5 מיליון דולר.
קשה לקבוע מהו באמת ערכה של החברה, אבל אין שום ספק שחברה עם נכסים מהסוג שיש לאלביט הדמיה שווה הרבה יותר מ-5.5 מיליון דולרים. אז איפה המשקיעים? הספקולנטים? מה שעדיין מונע כניסתם של ספקולנטים כגל ראשון הוא שהתמונה האמתית עדיין אינה ברורה וצריך להמתין ולראות מהי התמונה המלאה. החשש שהדברים גרועים בהרבה ממה שנראה לעין קיים. ההיסטוריה מראה שלשקם חברת החזקות / השקעות מורכבת ומגוונת כזו אינה פעולה קלה. למרות הרזומה המרשים של הדסי השוק, עדיין לא עמד על טיבו של האיש. אפילו סיפורים של הצעות מפתות על גמידא ואינסייטק לא מחזיקים יותר מיום-יומיים (מה גם שאנחנו מפקפקים ברצינותם). לבסוף, לא ברור עדיין מהי האסטרטגיה, והאם ההנהלה החדשה מסוגלת לבצע אותה. אז מה עושים? למרות שתחושת הבטן שלנו אומרת שכספקולציה זו השקעה מצוינת, המוח ממליץ על המתנה, הן לתוצאות הרבעון הראשון של 2014 והן להחלטות ההנהלה החדשה. אם הפרסום לא יסיר את הערפל, נחכה לרבעון השני. מתאים לישראל מקוב: סאן פארמה רוכשת את Ranbaxy Laboratories
מי שפותח את האתר של סאן (סימול: (SUNPHARMA.NSומסתכל על קורות חייו של היו"ר, ישראל מקוב, מגלה שהדגש שם הוא על יכולותיו בתחומי המיזוגים, הרכישות והחדשנות. מה שלא כתוב שם, אבל ידוע לכל מי שעקב אחרי האיש שפרץ לתעשייה הביו טכנולוגית כשהקים את אינטרפארם והקפיץ את טבע לליגה הלאומית, שיש למקוב עוד שני נכסים שאינם חשובים פחות מיכולותיו האחרות ואינם מוזכרים בקורות החיים - מקוב הוא אסטרטג בחסד ויש לו את היכולת, הנדירה למדי בין מנהלים, להתחבב על פרשנים, אנליסטים ומשקיעים בשוק ההון האמריקני, השוק שקובע לחברות גלובליות.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אנחנו בטוחים שמייסדה של סאן, Dilip Shanghvi , המנכ"ל הנוכחי שפינה את מושב היו"ר למקוב, לקח תכונות אלה בחשבון כאשר עשו את החיפוש עבור יו"ר "שיתאים לאסטרטגיית הצמיחה הגלובלית שהחברה ההודית מיישמת". אנחנו מאמינים שבין היכולות של מקוב וDilip-, ובהסתמך על התקדמותה של החברה עד כה, השקעה במניה מעניינת מאוד, ובמיוחד לאור הרכישה של המתחרה ההודית Ranbaxy Laboratories (סימול: RBXZF) בניו יורק או (סימול: RANBAXY.BO) במומביי. הרכישה, שתעשה באמצעות החלפת מניות עם הערכה של 3.2 מיליארד דולרים, הופכת את סאן לחברת התרופות הגנרית הגדולה בהודו והחמישית בגודלה בעולם. סאן ניצלה את מצבה הרעוע של Ranbaxy ומועקת בעלת המניות הגדולה החברה היפנית הוותיקה Daiichi Sankyo (סימול:DSKYF ).
היפנים רכשו שליטה ב-2008 (לפני המשבר ובמחירי חלל) ולא הצליחו להוביל את החברה ההודית כפי שחשבו. Ranbaxy פועלת ביותר מ-150 מדינות, מחזיקה 47 מפעלים ברחבי העולם ופיתחה יכולות פיתוח וייצור של מוצרים גנריים מיוחדים, אך הסתבכה בבעיות עם ה-FDA, כשלא "הכשיר" כמה מהמפעלים שלהם. אנחנו עוקבים אחרי סאן מאז ניצלה את המשבר שפקד את תרו (סימול: TARO) בתחילת 2007 וראו היכן תרו כעת. ה
צוות מקוב ו-Dilip הוא, ללא ספק, צוות ניהול והובלה רציני ביותר (מזכיר את הצוות הורוביץ / מקוב). השניים בהחלט מסוגלים להמשיך ולקדם את סאן בעולם התרופות הגלובלי. בשנתיים האחרונות סאן הכפילה את מכירותיה ורווחיה (בעיקר בארה"ב ושאר העולם, להוציא הודו), היא נשענת על קבוצת פיתוח מעולה והאסטרטגיה שלה דומה מאוד לזו שראינו בטבע בשנות ה-90' ועד להליכתו של אלי הורביץ ז"ל. כל צעד שעשו עד כה נעשה בסבלנות ובזהירות (התנהגותם עם תרו מוכיחה זאת). בתרו אגב מתנהלת עדיין מלחמת מאסף ע"י כמה מבעלי המניות המוסדיים שבונים על רצונה של סאן לבלוע את החברה הישראלית כולה ומנסים לקבל מחיר טוב יותר. עד כה הם עושים זאת בהצלחה גדולה, אבל לבסוף סאן תבלע את תרו.
האנליסטים מאמינים שבמקרה של Ranbaxy, סאן תצליח היכן ש-Daiichi Sankyo נכשלה - מה שישפיע חיובית על סאן ויהפוך אותה לגורם משמעותי בתחרות הגלובלית, ותגובת המשקיעים מסכימה עם זאת. האנליסט Manoj Garg ממריל לינץ' העלה המלצתו לקניה עם מחיר יעד של 680 דולרים (לעומת ה-587 בו הייתה ערב רכישת המתחרה). הוא מאמין שסאן תצליח לפתור את כל הבעיות עם ה-FDA ותגדיל משמעותית את המכירות, במיוחד בארה"ב. החברה מחלקת דיבידנד מאז תחילת שנות ה-90' ומגדילה אותו בכל שנה. כרגע היא עומדת על 4.25 רופי למניה. הרכישה של Ranbaxy לאחר רכישתן של TARO ו-URL, תיתן לסאן את המינוף הדרוש להמשך הפריצה הגלובלית. בשילוב השליטה על השוק ההודי הענק הסיפור יכול להיות גדול, נא לבדוק. המניה נסחרת כרגע לפי מכפיל היסטורי של 21 פעם ומכפיל 2014 מוערך של 14-15.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 14.לשלמה 13/04/2014 16:59הגב לתגובה זוhttp://maya.tase.co.il/bursa/report.asp?report_cd=892230
- 13.לשלמה 11/04/2014 19:20הגב לתגובה זוהתייחסותך. חג שמח
- 12.תודה. מאמר מעניין (ל"ת)יעל 11/04/2014 18:23הגב לתגובה זו
- 11.שלמה מה דעתך על HALO שקורסת? (ל"ת)יוני 11/04/2014 12:51הגב לתגובה זו
- 10.אמיר 11/04/2014 11:24הגב לתגובה זוהידיעה הוצאה על ידי אלרון באתר מגנה ב6.4.14 בשעה 20:29
- 9.שלמה גרינברג 11/04/2014 09:39הגב לתגובה זולדינו (1): יותר קונים ממוכרים. תבקש מהמוכרים להסביר למה קנו ואז תבין למה מכרו. ל 2 ול 7: אכן הודעה מעניינת אבל צריך להמתין לחברה שתודיע. ל 3:איני מפקפק שאכן הוגשה הצעה אני מפקפק בשורה התחתונה. אגב, החברה לא פרסמה כלום באתרה. לאמיר (5):לא ראיתי שום דבר באתרה של בריינסגייט. ליעל (8) ראשית היא כבר ירדה מספר פעמים בעבר ושנית היא הובילהבעליות בתחום בשנים האחרונות. אני מאמין שהכתבה הבאה ממצה. http://www.fool.com/investing/general/2014/04/09/can-perrigo-company-plc-continue-its-bull-run.aspx
- 8.מה עם פריגו? למה יורדת ? (ל"ת)יעל 10/04/2014 19:50הגב לתגובה זו
- 7.david 10/04/2014 18:02הגב לתגובה זושלמה שלום ! בתקשורת מופיע שדרום.קוריאה רוצה לקנות 10 מכמי"ם מראדא שהם מסוגלים לגלות מזל"ט . לכאורה זה פריצת דרך ? מה דעתך tp://www.globalpost.com/dispatch/news/yonhap-news-agency/140409/s-korea-pushes-buy-10-low-altitude-radars-israe
- 6.שוס 10/04/2014 17:00הגב לתגובה זוהון רשום למסחר553,134,519
- 5.אמיר 10/04/2014 16:17הגב לתגובה זוהתייחסותך לתוצאות הביניים לברנסגייט{30%} לאלרון ,ואיך התעלמו מזה התקשורת
- 4.אורי 10/04/2014 15:42הגב לתגובה זוענקיות כגנרל אלטריק וכו או הבנקים הגודלים ומה עם חב הביומד חטפו חזק בזמן האחרון
- 3.לשלמה 10/04/2014 14:52הגב לתגובה זוההצעה שקיבלה גמידה כאשר החברה הצהירה במאיה ביום 18.3 בהאי לישנא: "החברה מתכבדת להודיע כי ביום 7 במרץ 4182 קיבלה גאמידה סל בע"מ )"גמידה סל"(, חברה המוחזקת על- ידי החברה בשיעור של כ- 8101% )כ- 4101% בדילול מלא(, הצעה לרכישתה על ידי חברת תרופות גלובלית )"הרוכשת"( 0 התמורה בגין רכישת גמידה-סל תכלול תשלום מיידי מהותי ותשלומים עתידיים נוספים, בהיקף כולל של מאות מיליוני דולרים, כתלות בעמידה באבני דרך הקשורות בפיתוח/רישום/היקפי מכירות של התרופות אותן מפתחת גמידה סל". הנה כי כן הצעה לרכישת
- 2.אברהם 10/04/2014 12:37הגב לתגובה זושלמה תראה את הלינק: http://english.yonhapnews.co.kr/northkorea/2014/04/09/12/0401000000AEN20140409002400315F.html תודה , אשמח לקבל תגובה.
- 1.דינו 10/04/2014 11:36הגב לתגובה זותודה שלמה על הכתבה המעניינת.התוכל להסביר הנפילות הקשות במיוחד בשתי המניות האלה. האם זה צריך להדאיג.תודה