על מניית ענק שזינקה אתמול 40%, ואתם לא ראיתם
עדכון ההתכווצות של התוצר האמריקני ברבעון הראשון (2.9%) הבהיל את המומחים והפרשנים, ואלה בתורם הבהילו את המשקיעים, שנתנו לכותבי הכותרת השליליות סיבה למסיבה. מדוע השוק לא "התרסק"? כי מי שקצת בדק את הנתונים מאז (הרבעון השני מסתיים בשבוע הבא) ראה שההרעה כולה באה משני תחומים: ההוצאה על צריכה פרטית, שעודכנה מעלייה של 2.1% לעלייה של 0.7%, וההוצאות על שירותי הבריאות - שם תוקנו הנתונים מעלייה של 1% לירידה של 0.2%. כאשר פורסמו ההערכות (לפני כחודש וחצי), שקבעו שהתוצר ירד ב-1%, התפלאו כמה מהמומחים, שהצריכה, למרות המזג אוויר בינואר ובפברואר, טיפסה ב-2.1% - עלייה שיוחסה לפרסומי הבית הלבן על הצלחת תכנית אובמה. כעת, על פי הנתונים הבדוקים, מתברר שהכפור אכן השפיע כפי שחששו ושתוכנית אובמה לא עובדת כפי שרצו להאמין. היום נרחיב על האמונה באנליסטים ובמומחים. בשבוע שעבר דברנו על התנועה לכיוון מבנה האוליגופול בשווקים, ורצינו להביא 2 דוגמאות נוספות שעלו לכותרות לאחרונה. המלחמה בין GE לסימנס (סימול: SIE.DE) וטושיבה (סימול: TOSYY) על רכישת הקונגלומרט התעשייתי הצרפתי הגדול Alstom SA (סימול: ALO.PA). הצעד שיחזק את מעמדה של GE כקונגלומרט התעשייתי הגדול בעולם (בתחרות מול האוליגופולים האחרים כמו סימנס, טושיבה, פיליפס ועוד), יוריד משמעותית את משקלה של החטיבה הפיננסית, GE Capital בקונצרן ויחזק את מעמדו של היו"ר / מנכ"ל ג'פרי אימלט, שנחלש קצת אחרי כמעט 13 שנים בתפקיד.
הדוגמא השנייה היא ניסיונה (השלישי עד כה) של החברה האמריקנית AbbVie (סימול: ABBV), חברת הפיתוח והייצור של מוצרים פרמקולוגיים / ביולוגיים חשובים, לרכוש את החברה הבריטית / אירית שאייר (סימול: SHPG), המובילה בתחום המחלות הנדירות. למעשה, עד סוף 2012 AbbVie הייתה חטיבה של ענקית הדיאגנוסטיקה, אבוט (סימול: ABT), ורק בינואר 2013 נמכרה לציבור במחיר של 35 דולר למניה (היום נמצאת ב-53 דולרים). AbbVie (שעיקר הכנסותיה באו מתרופת העל ה-HUMIRA המשמשת לטיפול בדלקת פרקים שגרונית) הולכת על אסטרטגיה של כניסה למועדון האוליגופול בו משחקות ענקיות כמו פייזר (סימול: PFE), סאנופי (סימול: SNY), נובארטיס (סימול: NVS) ומרק (סימול: MRK). ריצ'ארד גונזלס, יו"ר / מנכ"ל של AbbVie, אחד המנהלים בעלי הוכחות ביצוע בלתי רגילות, מאמין שרכישת שאייר וסל התרופות שלה, תקפיץ את זו הראשונה רמה ותאפשר לה כניסה למועדון. כך עשתה סאנופי ברכישת "מלכת המחלות הנדירות", גנזים האמריקנית (זוכרים שסיפרו לכם שפרוטליקס "תחסל" אותם?). רכישת שאייר תעלה את שווי השוק של AbbVie לסביבות ה-130 מיליארד דולרים.
בין וול סטריט למיין סטריט
האנליסט הבכיר, Andy Perkins מסוסייטה ג'נרל, רכש לעצמו במהלך השנים קהל גדול של מעריצים. אחת החברות שהוא סוקר היא בלאקברי (סימול: BBRY). לפני שנתיים, ביולי 2012, כאשר BBRY עמדה על 7.35, הוריד פרקינס את המלצתו על המניה מ"החזק" ל"מכירה" ללא מחיר יעד כיוון שלטענתו קצב ההתדרדרות במכירת המכשירים החכמים של החברה גובר, והוא מאמין שגם מכירות החומרה של החברה בהתרסקות. באותה תקופה אגב רק אנליסט אחד מתוך 47 שכיסו המניה, Daniel Ernst מבית ההשקעות Hudson Square, העלה המלצתו מ"החזק" ל"קניה". שנה לאחר מכן, ביוני 2013, כשהמניה על כ-14.4 דולרים, העלה פרקינס ביחד עם אנליסטים רבים אחרים את ההמלצה ל"קניה" עם מחיר יעד של 17 דולרים, מדוע? כי לדעתו החברה מראה סימני התאוששות ומצליחה להגדיל מכירות. 9 חודשים לאחר מכן, בסוף מארס 2014, כשהמניה על 9.05 דולרים, חזר והוריד ההמלצה ל"מכירה" עם מחיר יעד של 6 דולר, כי "החברה אינה מצליחה להעלות המכירות והשווי העסקי של המניה", הסביר. מחיר היעד מורכב מ-1.3 דולר שמבטאים את שווי תיקיית הפטנטים, 2.7 דולר שווי הלקוחות ו-2 דולר שווי המזומן בקופה. כיוון ששוויו של מכשיר הבלאקברי הוא 0 (כלומר אין לו עתיד), אז 6 זה גם מחיר היעד".
בשבוע שעבר, ב-20 ביוני, העלה פרקינס את מחיר יעד שלו ל-8 דולרים, וזאת לפני שהמניה נסגרה באותו היום על 9.81 דולרים. הוא רק העלה מחיר היעד, אבל לא שינה את המלצת המכירה שנתן ב-27.3.2014 או הסביר מדוע העלה את מחיר היעד למניה, שלדבריו 3 חודשים קודם "לא הייתה שווה מעל ל-6...". פרקינס הוא אנליסט מצוין, אבל של ה-sell side. אנליסטים כאלו, טובים ככל שיהיו, מושפעים מהתנהגות המניה, לחץ בבית ההשקעות ומצב הרוח בוול סטריט. כאשר הם מחסלים או ממליכים מניה, כדאי מאוד לבדוק.
- וול-סטריט ננעלה במגמה מעורבת; עליבאבא נפלה ב-9%, קמטק קפצה ב-9%
- הנאסד"ק נפל ב-21% מהשיא ונכנס רשמית לשוק דובי
אחרי נוקיה (סימול: NOK) ואלקטל לוסנט (סימול: ALU), באה בלאקברי (סימול: BBRY) ואומרת לאנליסטים שעדיף היה אם היו מבלים שנה-שנתיים בתעשייה לפני שהם עוברים לוול סטריט. בסוף השבוע האחרון 13 אנליסטים העלו המלצתם ומחירי היעד ל-BBRY בעקבות הנתונים המשתפרים. מאז 2009 הסברנו מדוע מניותיהן של שלוש החברות, נוקיה, אלקטל-לוסנט ורים, מהוות השקעה יותר ספקולטיבית ממעניינת, על מה בנינו את ההערכה? על שיחות שהיו לנו עם אנליסטים של צד הקניה, שהסבירו לנו את מעמדן ועוצמתן המובנית של השלישייה בתחומי העיסוק שלהן. "מנהל טוב", כתבנו אז, "מסוגל להוציא את אלו מהבוץ ובגדול". שלושתן החליפו הנהלות - ושלושתן יוצאות מהמשבר. הלקח, שכאשר חברות ענק, כמו השלישייה הזו, כמו AIG, פאני מאיי ודומות, נופלות (ואינן עוברות לכונס כי זה בד"כ מוחק את בעלי המניות) - צריך לבדוק את מעמדן האמיתי בצד העסקי של הנישה ולהתייעץ עם אנשים שמבינים בתחום. אלו המוצגות כאן ואחרות דומות להן, עם יכולות הפיתוח והשיווק שבאמתחתן וכמות המזומנים יכולות לצאת ולהשתקם אפילו ממשברים קשים לאחר שהביאו מנהל רציני, לכן מדובר בספקולציות מעניינות. תהליך היציאה מהמשבר ארוך, מלא בעליות ובירידות, אבל לעין של המומחים במיין סטריט הוא ברור הרבה יותר מאשר לעין של האנליסט בוול סטריט.
אם ואם ואם - כשכל התנאים מתקיימים
למי שעדיין לא תופש את ההשפעה של האנליסטים והפרשנים בוול סטריט, הרי לכם וארטקס (סימול: VRTX). שלשום החברה זינקה לפתע ב-40.4% - תוספת של 6.5 מיליארד דולר לערך החברה. הסיבה לקפיצה הייתה הודעת החברה שהתוצאות מהבדיקות בשלב הקליני ה-III (והאחרון) של תרופה שפיתחה לטיפול במחלת ה-cystic fibrosis (מחלה תורשתית קשה שמשפיעה על הריאות, הלבלב, בלוטות הזיעה, מערכת העיכול ומערכת המין שנפוצה בארצות המערב בקרב לבנים), עמדו בכל המטרות.
וארטקס הודיעה שהיא תגיש את התוצאות לאישור ה-FDA, ומקווה שבמהלך 2015 התרופה תהיה בשוק. cystic fibrosis (בעברית לַיֶּפֶת כִּיסְתִית) היא אחת מאותן "מחלות נדירות" (שמוגדרות כמחלה שפחות מ-200 אלף חולים סובלים ממנה בארה"ב. במקרה הזה ישנם "רק" 22 אלף חולים בצפון אמריקה, אירופה ואוסטרליה ביחד) שהתעשייה גילתה שאפשר להפיק מהן רווחי ענק כי המחיר לטיפול אסטרונומי. דוגמא נוספת היא מחלת הגושה, Gaucher disease, עליה נבנו חלומותיה של פרוטליקס (סימול: PLX) שפיתחה את ה-ELELYSO שלה.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
האנליסטים מעריכים שעלות הטיפול השנתית לחולה ב-Lumacaftor של וארטקס תגיע ל-150 אלף דולר פלוס - שוק בעל פוטנציאל של 33 מיליארד - "אם ואם ואם". החלק הארי של ההתלהבות בא בשל ההערכות האנליסטים שהתפרסמו (חלק מההתלהבות אפשר לשייך לניסיון הרכישה של AbbVie על שאייר עם כל התרופות הנדירות שלה). האנליסט הישראלי הבכיר של סיטיגרופ ומהחשובים בתחום הביומד, ירון וובר, כתב שאם התרופה תאושר ייכנסו לקופת החברה 3.1 מיליארד כבר ב-2015. כשוובר מוציא הערכה כזו אין פלא שהמניה עולה. מה גם שאם הערכותיו של וובר תתקיימנה אין ספק שהעלייה תהיה מוצדקת.
אנחנו מכירים את וארטקס היטב ממעקב צמוד על ABT ב-30 השנים האחרונות. היא הייתה חטיבה מדהימה והפכה לחברה מדהימה לא פחות, אבל אנליסט של קניה היה מוסיף ללקוח שלו עוד נתון - עד איזו רמה כדאי לקנות. אם אנליסטים מהסוג של ד"ר וובר היו מכסים את קומפיוג'ן (סימול: CGEN) ומעריכים את הודעתה משלשום במונחים של "אם ואם ואם..." המניה הייתה משלשת את שוויה. אז כפי שאנחנו אומרים תמיד למשקיע ההגיוני: אם לאחר הבדיקה הנושא עדיין נראה מעניין, כדאי לרכוש קצת מניות לפינה הספקולטיבית בתיק. מי שבשלב הנוכחי ועל סמך תחזיות האנליסטים ממלא תיקו ב-VRTX או ב-CGEN - חייב בדיקה בכובע של בריינסוויי.
תיאוריית כלבי הדאו ג'ונס עובדת כעת יותר מתמיד
מי שעוקב אחרי הטור יודע שאנחנו מאמינים שהחלק הארי של תיק המניות צריך להיות מושקע במניות המייצגות חברות מובילות בתחומן, כאשר לא יותר מ-5%-10% מהתיק מוקדשים להשקעות חלום ספקולטיביות. מנגד, המשקיע הסולידי שרוצה להתבסס על אסטרטגיה ברורה ומוגדרת יותר יכול לבחון את אסטרטגיית ההשקעה ב-the Dogs of the Dow, עשר מניות הדאו ג'ונס בעלות תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר (ברגע ההחלטה) מבין 30 חברות המועדון היוקרתי הזה. היתרון של האסטרטגיה טמון בהגדרת ההשקעה וחוסכת ממנו את הצורך במחקר מעמיק יותר. השיטה הזו מוכיחה עצמה מזה 94 שנים.
בשנת 1991 הפיץ מנהל ההשקעות המפורסם, מייקל היגינס, את התיאוריה הזו על בסיס מחקר שעשה על נתונים שאסף מאז 1920. בדקנו, ומתברר שמאז 1991 השיטה הולכת ומשפרת את עצמה (וזה מתאים לתיאוריה שלנו על "מועדוני האוֹלִיגוֹפּוֹל" שמשתלטים על כלכלת העולם). תהליך ההשקעה פשוט וקל - בכל נקודת זמן בוחר לו המשקיע את עשר המניות בדאו שמשלמות את הדיבידנד הגבוה ביותר, משקיע בצורה שווה באותה עשירייה ונשאר בהשקעה לפחות שנה - לא משנה מה שקורה בדרך.
כדוגמא, בתחילת 2014 העשירייה הייתה מורכבת מהמניות הבאות: AT&T (סימול: T) 5.2%, ורייזון (סימול: VZ) 4.3%, מרק (סימול: MRK) 3%, אינטל (סימול: INTC) 3%, פייזר (סימול: PFE) 3.5%, מקדונלד (סימול: MCD) 3.2%, שברון (סימול: CVX) 3.2%, ג'נרל אלקטריק (סימול: GE) 3.3%, סיסקו (סימול: CSCO) 3.1% ומיקרוסופט (סימול: MSFT) 2.7%. מתחילת השנה ועד אמצע יוני עלה מדד הדאו ב-1.4%, כאשר אותה עשירייה הניבה 7.7%. הרשימה היום תהיה שונה במקצת, קוקה קולה (סימול: KO) למשל "מחליפה" את מיקרוסופט ועוד. מה שמניע את כלבי הדאו הם בעיקר עוצמתם השיווקית, הפיננסית וכמובן מסורת הדיבידנד ורכישת המניות שלהן.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 19.אינקוגניטו 29/06/2014 01:16הגב לתגובה זובפרגמטיקה כוונתי הייתה שתסייג את דברך ולא תמליץ על שיטות עורבא פרח שעובדות לסירוגים(עם תבדוק תראה שבסוף שנות ה90 השיטה עשתה ההפך מאשר להכות תשוק).סתם מעניין אם מחר ייצא מחקר שמוכח לאורך שנים שכל חברה בדאו שיש בה יותר משתיים מאותיות שמך ,הכתה תשוק,והיו קוראים לה שיטת dow Shlomo, הייתה ממלציץ עליה? כניראה שכן....ככה גם עושים גולדמן סאקס שממלצים לקנות חברות מהמדינה שתיזכתה במונדיאל....פשוט בושה..אן למשקיעה היום על מי להישען...
- 18.שלמה גרינברג 28/06/2014 11:10הגב לתגובה זומכיר, התחילו כחברה שעוזרת להקים אתרים באינטרנט וב 2010 הפכו לחברה שמנסה לתת פתרונות ליצירת אנרגיה מזבל. רק לדייק, לקטרפילר יש חברה פיננסית, כמו לכול חברה אמריקאית גדולהנ, שמשקיעה/מלווה לפרוייקטים מעניינים, במקרה זה מדובר בהלוואה. אתה יודע בכמה חברות Caterpillar Financial Services השקיעה/הלוותה? תבדוק. ראתי המחקר שהוציאה עליהם Acceleron Equity Research בסוף 2013. נחיה, נראה ונקווה לטוב.
- 17.ימוטי 27/06/2014 18:38הגב לתגובה זוהאם מכיר ? אם כן מה דעתך ? אפילו קטרפילר השקיע בה תודה
- 16.מה עתיד ההדפסה התלת ממדית? (ל"ת)ARTICK19 27/06/2014 17:25הגב לתגובה זו
- 15.שלמה גרינברג 27/06/2014 09:22הגב לתגובה זולמשה (11): QuickLogic הייתה אחד הספורים הגדולים של תקופת הבועה אבל לא הצליחה "לספק את החלום". ברונס אומנם בחר בה כאחת מ 12 חברות שגוגל עשוייה לרכוש אבל התחזיות של בארונס, היסטורית, אינן משהו. לא בדקתי את החברה מאז 2000, אולי נבדוק בקרוב. לשימי (12) צריך לבדוק השפעת הרה ארגון, תפקוד ההנהלה החדשה ועוד, כדאי להמתין לתוצאות הרבעון. לאינקוגניטו (13): מדוע שלא תבדוק?
- 14.אורי 27/06/2014 05:26הגב לתגובה זוברוב המניות שכתבת אני נמצא ומקווה לטוב הביעה שלי שאני גם במזור ובפולירסטם ועוד חברות תודה לאל כל יום חוטפות ולא רואים את הסוף
- 13.אינקוגניטו 26/06/2014 19:51הגב לתגובה זוהאם לדעתך השיטה עדיפה כלכלית על פני תועדת סל SPY.בהתחשב בעמלות קניה, מכירה,שמירה וכיוצא באלו. בתיקים שאינם גדולים(נניח 60K מופנה למניות סולידיות)?
- 12.שימי 26/06/2014 18:59הגב לתגובה זודעתך לאחר ההסדר...תודה
- 11.משה 26/06/2014 17:56הגב לתגובה זושלמה האם תוכל לתת את דעתך על החברה. לאחרונה בארונס נקבה בשמה כאחת המועמדות לרכישה ע"י גוגל ב 12 החודשים הקרובים.
- 10.שלמה גרינברג 26/06/2014 17:31הגב לתגובה זולדיגר: סנופי רכשה את גנזים שהיא המובילה בתחום ה Rare diseases ועוד כמה סטארטאפים בתחום. גוגל לא חיסלה את מייקרוסופט כשם שמייקרוסופט לא חסלה את IBM ואת HPQ, בעקבות המהפכה הטכנולוגית נוצרות נישות חדשות כמו תאי גזע, רובוטיקה וכו' שהגדולות נכנסות לתוכן כשהנישה בשלה מסחרית. לפייזר, נוברטיס ולה רוש יש יותר השקעה בתאי גזע מכול החברות הציבוריות שוול סטריט "מטפחת" יחדיו. GE מובילה בשקט באינפורמטיקה ןלבסוף אני מדבר על משקיעים סולידים שמעוניינים גם בהכנסה. לדינו (7) זה סיילקס? בחייך, עם הנהלה כזו?
- 9.שלמה גרינברג 26/06/2014 17:21הגב לתגובה זולמתעניין (1): אל תלחץ לירון (2): מה שקורה זה תוצאה של "אכזבה" ממספרי הרבעון הראשון + "אכזבה" מכך שלא רוכשים אותם. תתיעץ עם היועץ שלך בקשר לכדאיות קניה. לדיגר (3-6): לגבי הנתונים והערכות לא אתווכח. כמה הערות למחשבותיך. אתה מערבב כמה דברים ולפי טענותיך גם אינך קורא בעיון את המאמרים (איני מתכוון להעליב חלילה). אינך יכול להשים באותה קטגוריית השקעה חברות כמו גיליעד ורג'נרון עם אמג'ן או לה-רוש. לגבי הגדולות אז ורטקס כדוגמה פועלת בתחום המחלות הנדירות שם פועלת גם סאנופי (המשך)
- 8.Dodik 26/06/2014 15:17הגב לתגובה זומניה ירדה חזק ולדעתי ללא שום סיבה.
- 7.דינו 26/06/2014 13:46הגב לתגובה זושלמה שלום.תודה על הכתבה. מאירת עיניים ממש. האם לדעתך המצ במניה הנ"ל אכן כה גרוע. האם הירידות לא היו מוגזמות?תודה
- 6.digger 26/06/2014 11:53הגב לתגובה זו(המשל לתגובה קודמת) יש היום מספר מהפכות בתחום הרפואה שבאף לא אחת מהן החברות הגדולות מובילות והן מהפכת הריפוי התאי (ובשה אני מכליל גם את ה - stem cell), מהפכת הביואינפורמטיקה ומהפכת הרובוטיקה. הפיכות לא מתבצעות ביום אך כפי שהדברים נראים המובילות בעולם הפארמה היא כרגע באמצע שינוי גדול שנוכל להבין אותו רק בעוד כמספר שנים.
- 5.digger 26/06/2014 11:48הגב לתגובה זו(המשך לתגובה קודמת). בדיוק כפי שהיה נדמה בתחום התוכנה שמיקרוסופט תמשיך להוביל לעד ואז באה גוגל וחיסלה את הדומיננטיות שלהם או כפי שאפל עשתה לנוקיה כך גם בתחום הרפואה החברות הגדולות והישנות כבר לא במובילות כפי שהייתה פעם. ניתן לראות את זה בכמה דרכים. למשל בכך שישנן חברות כמו גליד, אמג'ן, רגנרון ובקרוב ורטקס. שהמכירות לעובד שלהן גבוהות פי כמה משל החברות הוותיקות. ניתן לראות את זה בתגובות של החברות הותיקות שמנסות להתמזג ולהתייעל (כמו שפיזר רצתה לעשות עם אסטרהזנקה).
- 4.digger 26/06/2014 11:41הגב לתגובה זו(המשך של תגובה קודמת) החזון הוא לבנות תחום כמו ש גליד בנו ל AIDS וכרגע לא נראת תחרות באופק. נתון נוסף מענין הוא שכאשר החברה יצאה אם מה שכרגע מאושר, הזמן שלקח עד שמרבית החולים הרלונטים השתמשו היה מאוד קצר וצפוי שכך גם יהיה הפעם (במידה ולא יהיו בעיות עם חברות הביטוח). בהרבה מהכתבות אתה חוזר על התאוריה שההשקעה הטובה ביותר בתחום הפארמה היא בחברות הגדולות כמו פיזר, נובריטיס וכו. אני חושב שזה לא נכון. מהפחות טכנולוגיות הן כיום בתדירות גבוהה הרבה יותא מאי פעם.
- 3.digger 26/06/2014 11:22הגב לתגובה זוהי שלמה, אני קורא את הכתבות שלך כבר כמה שנים ומאוד אוהב אותן (תודה). לגבי המספרים, יש כ 70 אלף חולי CF בעולם המערבי כאשר לורטקס יש תרופה מאושרת שפונה כרגע לכ - 2000 מהם וכמעט כולם לוקחים את התרופה מה שמביא את הכנסות החברה לכ 500 מליון דולר השנה. הקומבינציה של הניסוי המדובר פונה לכ 28 אלף חולים ובהתבסס על נתוני המכירה של מה שכבר מאושר האנליסטים חוזים מכירות של כ - 5 מליארד דולר בקירוב. קומבינציות נוספת שנמצאות בצנרת יכולות להביא את המכירות לרמה שמתקרבת ל 10 מליארד דולר.
- 2.ירון 26/06/2014 10:10הגב לתגובה זושלמה מה קורה עם סודה יש פה הזדמנות השקעה או הגזים באמת יוצאים. בתודה מראש.
- 1.שלמה, מה לגבי אופקו? הבטחת שאתה בודק.... (ל"ת)אחד שמתעניין 26/06/2014 09:58הגב לתגובה זו