הליגליזציה פורשת כנפיים ומגיעה עד וול סטריט; GW Pharma כדוגמא

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מפרט את השפעת הליזליזציה לקנביס הגוברת על מניות החלום בוול סטריט

מדד ה-500 S&P נפל 11 פעמים עד הלום, ובכל אחת מהפעמים הופיעו המומחים אמרו "שחזו בדייקנות מפולות עבר", והבטיחו שהמפולת הבאה בפתח. בשבוע שעבר נשלף מארק פייבר, שוב, כדי להבטיח התרסקות - "אני משוכנע שהיא תגיע, רק קשה לי לזהות את הזרז שיגרום לכך". הוסיפו הכותרות להצהרותיו של פייבר בנוגע לקשיים, לכאורה, של הבנק הפורטוגלי, וגם זה לא עזר - המדד המשיך לשבור שיאים. זה קורה לא בגלל שהבנק לא היה באמת בקשיים, ולא בגלל שפייבר מתמיד לטעות, אלא כי הכלכלה הגלובלית בתהליך התאוששות, והסימן הטוב ביותר הוא שגברת היו"ר של הפד מתחילה לדבר על העלאת ריבית. כפי שאנחנו אומרים מאז 2009: תיקונים יהיו, חלקם מפחידים, אבל ההתאוששות עדיין רחוקה משיאה. כלכלת העולם עוברת את המהפכה התעשייתית השנייה, ומצב החברות המובילות טוב משהיה אי פעם ואף ממשיך להשתפר. הדבר היחיד שעלול לקטוע אותה זה הפצצה האירנית. האם התרת השימוש במריחואנה יכולה להוביל לצמיחה של אמג'ן שנייה? מי המועמדות הרציניות?

יודעים כמה חברות ציבוריות, שמגדירות את הטיפול במריחואנה כעיסוקן המרכזי, נסחרות בארה"ב? מעל ל-60. הוסיפו לכך חלק לא מבוטל מענקיות התרופות שמקדישות תשומת לב, כסף ומאמצי פיתוח לנושא, והרי לכם נישה תעשייתית גדולה בהתהוות. אין תשובה בדוקה לשאלה, "בהנחה שהשימוש במריחואנה יהיה חוקי לחלוטין, כמה כסף יתגלגל בתחום?". הדעות נעות בטווח של 10-120 מיליארד דולרים (אותה שאלה נשאלה בשנת 1933, כאשר הוסר האיסור על מכירת משקאות חריפים בארה"ב. אז התברר שסכומי השיא שחזו התגלו כנמוכים משמעותית מהמציאות).

משרד הבריאות האמריקני ערך במהלך העשור האחרון מספר מחקרים שהצביעו על כך ש-10% מהאוכלוסיה שמעל גיל 12 משתמשים בחומר. בהשוואה לכך 52% ו-28% מהאוכלוסיה באותם גילאים צורכים משקאות חריפים ומוצרי טבק. כך או כך, אם יופיעו בשוק "גלולות קנביס" שתרגענה את הראש, תקלנה על כאבים ותלחמנה נגד מחלות כמו סרטן, אפילפסיה, טרשת ואיידס, אז מדובר על תעשיית ענק ועל מגה-גלולות מהסוג של פרוזאק - זה חלום רטוב שהגשמתו יכולה להביא בקלות ליצירה של יותר מענקית תרופה אחת.

חלום המריחואנה בוול סטריט, ולבטח במיין סטריט, אינו חדש. אלא שכעת, משהאיסור על השימוש בקנביס מתחיל לרדת (2 מדינות התירו שימוש חופשי ועוד 23 בדרך), המשקיעים מתחילים להתייחס לנושא ברצינות ואפילו יצרו עבורו מדד בקיץ שעבר - מדד הקנביס, ה-420 Marijuana Index (ע"ש מועדון ה-420 Investor שהקים האנליסט-פרשן Alan Brochstein, שכולל 45 חברות ציבוריות שלדעתו של ברוכשטיין מובילות בתחום). משקיעי מניות המריחואנה, שהתבשמו באישורים שניתנו לשימוש בחומר במדינות השונות, העלו את מדד ה-420 ב-630% בחודשיים וחצי הראשונים של השנה (לאחר שמשרד המשפטים האמריקני אישר למדינות לנהוג כרצונן בנושא), אבל מאז אמצע מארס איבד המדד כ-65% מערכו, מדוע? כי כמו שקורה בכל חלום בוול סטריט - המשקיעים התעוררו והבינו שהדרך למימוש החלום ארוכה, קשה ויקרה מאוד. יותר מכך, הם הבינו שאם אכן מדובר בתעשייה חדשה בעלת פוטנציאל צמיחה מספר החברות שיצטרפו, לרוחב ולאורך התעשייה, יהיה גדול מאוד, צריך לבחור "מנצח" והבחירה קשה, כמו בכל תחום חלומי חדש. איך משקיעים בתעשיית המריחואנה?

אין עדיין קרנות או סלים (ETF) שמתמחים בהשקעה. הסיבה לכך, שהמניות "המובילות" בתחום מייצגות חברות קטנות מאוד, קיקיוניות בחלקן. ישנם שני דרכים להשקעה בתחום, האחת היא הדרך הארוכה, לצלול לרשת, לבדוק ולבחור 2-3 מהחברות הטובות (כאלו בעלות סיכויי הישרדות גבוהים יחסית). הדרך השנייה היא לפתוח את האינדקס, להטיל קובייה ולבחור 2-3 חברות מהמדד. סיכויי ה"הצלחה" של שתי השיטות שווים. אנחנו בחרנו כמה חברות למעקב, ובעיקר מתמקדים בחברה הבריטית GW Pharma (סימול: GWPH) בנאסד"ק או (סימול: GWP.L) בלונדון.

GW, מהמובילות בתחום, נסחרת בשווי שוק של כ-1.55 מיליארד. היא מפתחת תרופות לסרטן, טרשת, אפילפסיה אצל ילדים וסוכרת מצמח המריחואנה. כמה מהן בשלב מתקדם בדרך לאישור FDA. המניה הונפקה לפי 9 דולר לפני שנה (תחילת מאי 2013) ונסחרת היום לפי כ-90 דולרים, הערכה מטורפת אומנם, אבל לא יוצאת דופן בהשוואה למקרים דומים מהסוג הזה בתחום הביו. במהלך מארס - אפריל השנה המניה צנחה בכ-50%, אבל מאז אמצע אפריל הכפילה את עצמה ובדרך גם גייסה קרוב ל-170 מיליון דולרים בהנפקה משנית לפי 86 דולר למניה. נתקלנו ב-GWPH עוד ב-2001, כאשר עשינו מחקר על נוברטיס (סימול: NVS) וראינו שזו האחרונה השקיעה בבריטית באותה תקופה בפיתוח תרופה בשם Sativex. התרופה פותחה וכרגע החברה מוכרת אותה באמצעות ענקית התרופות הגרמנית Bayer, בצורה של ספריי לשימוש כנגד מחלת הטרשת.

בנוסף, ישנה את ה-Sativex בפורמט שונה, שנמצאת בשלב הבדיקות הקליניות האחרון ב-FDA לטיפול בכאבים שנובעים מטיפולים במחלת הסרטן. כמו כן, יש לחברה צנרת תרופות מרשימה בפיתוח למחלות קשות כמו טיפול בגידולים במוח, באפילפסיה אצל ילדים ותרופות לסכיזופרניה וסוכרת כאמור. לצד באייר ונוברטיס, GW קשורה בשותפות אסטרטגית עם ענקית הפארמה והתזונה היפנית, Otsuka Pharmaceutical (סימול: OTSKY).

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

GW נוסדה ב-1998 ומוביל אותה המייסד ד"ר גופרי גאי, מנהל ויזם בעל שם עולמי. היא חתמה את שנת 2013 עם מכירות של 44.2 מיליון והפסד של 7.4 מיליון או 60 סנט למניה, ותמשיך, על פי הקונצנזוס, להראות הפסדים (אפילו גדולים יותר) עד 2015-16. אבל קצב העלייה במכירות מהיר והפוטנציאל בתרופות גדול מאוד. לצד חברה כמו GW יש כאמור עוד עשרות רבות (די דומה למצב בתחום תאי הגזע להבדיל). לדעתנו חייבת להימצא פינת מריחואנה רפואית בתיק, כי אין ספק שמתפתחת כאן תעשיית ענק. אבל שוב, נא לבדוק בקפדנות ובשום אופן לא לרדוף - הזעזועים בתחום יימשכו עוד זמן.

כמה חשובה הייתה נפילה של טבע (סימול: TEVA)?

משבר קשה של מניות חברה בוול סטריט הוא הזרז הטוב ביותר ליציאה ממנו. זה נכון דווקא במקרה של חברות מובילות ומבוססות, שהנהלותיהן, שיושבות על סיר הבשר בין אם המניה עולה או יורדת, שוכחות בעבור מי הן עובדות, מה ולמי הן חייבות להוכיח תוצאות ולתת דין וחשבון. הנפילה של מניית TEVA שהתחילה במארס 2010 ונמשכה עד סוף אוקטובר 2013 - למעלה מ 3.5 שנים - היא לעניות דעתנו, אחת הדוגמאות הטובות לטענה זו. אנחנו מפנים אתכם ל על החברה מתחילת נובמבר 2013, תחת הכותרת, "האם מניית טבע זו הזדמנות קניה נדירה?". ניסינו להסביר מה קרה ל"מניית העם" שהתדרדרה וסיכמנו ש"בהערכה הנוכחית, עם מנהל רציני, טבע רבותיי זו הזדמנות רצינית למשקיע. אבל...". נראה לנו שכעת, לאור "מרד בעלי המניות" שמוביל מר בני לנדא ועוד כמה דברים שקורים בענקית הגנריקה, טבע חוזרת בוול סטריט על באמת. התנאי לכך הוא ההצלחה של מר לנדא לרענן את מועצת המנהלים. אינך צריך להיות בעל מניות מרכזי על מנת לחולל שינוי בחברה ציבורית, ואפילו ענקית, כמו טבע. אתה צריך להיות צודק ולמצוא את העיתוי הנכון למהלך. אלמלא המשבר שעברה המניה טבע בוול סטריט, לנדא, עם כל הכבוד, לא היה מצליח לזעזע.

יודעים על איזה מכפיל נסחרה מניית טבע בעת השיא של 64.95 דולר ב-23.3.2010? היסטורי של כמעט 20 ומכפיל קונצנזוס ל-2010 של 17. באותם ימים המניה נסחרה במכפיל היסטורי ועתידי גבוה בהרבה מכל מתחרותיה. טבע סיימה את 2009 עם מכירות של 13.9 מיליארד, רווח נקי של 2 מיליארד ורווח למניה של 2.23 דולרים. מה קרה מאז? טבע נסחרת היום על מכפיל היסטורי ומכפיל קונצנזוס ל-2014 של 10 פעמים, נמוך משמעותית מכל מתחרותיה.

החברה צפויה לסיים את 2014 עם מכירות של כ-20.5 מיליארד, רווח נקי של כ-4.1 מיליארד ורווח למניה קרוב ל-5 דולרים. כיצד קורה שבמהלך 5 שנים, כאשר המכירות עולות ב-47.5% והרווח למניה ב-124%, המניה יורדת ב-40%? מדוע עלתה מאז נובמבר 2013 באותם האחוזים? ההסבר הפשוט וההגיוני לירידה, שמהלך 2010-2013 ירד הרווח הנקי ב-60.6%. זה, לצד הפחד מאיבוד ההגנה על הקופקסון, גרם לירידות. ההסבר הפשוט וההגיוני לעליות לאחרונה הוא הציפיות לעלייה במכירות וברווחיות ב-2014-15. אלא שהאמת, שלמרות הירידה ברווחיות והחששות המוגזמים, הסיבה העיקרית לירידת TEVA בשנים 2010-13 ולעלייתה מאז סוף 2013 הייתה ועדיין ההרגשה של המשקיעים המוסדיים הגדולים לגבי התנהלות ההנהלה.

מניית טבע החלה להתדרדר הרבה לפני שמישהו העריך שהרווח הנקי יתדרדר, עוד ותוך כדי שהקונצנזוס היה אופטימי מאוד על החברה. הנפילה, שהתחילה במארס 2010 (שאי אפשר להתעלם מהסמליות של הקשר לפרישתו של אלי הורוביץ ז"ל באותו חודש בדיוק) והמשיכה עד סוף 2013, הייתה תוצאה של איבוד אמון המשקיעים הגדולים וארוכי הטווח בפוטנציאל הצמיחה של החברה. מהכיוון של וול סטריט, נראה היה שהחברה הוכיחה יכולות ביצוע של M&A בלתי רגילות והצליחה לייצר אמון והערצה בוול סטריט. אלי הורוביץ ז"ל אמר לנו בזמנו, שאחד הסודות להצלחת החברה בוול סטריט היא אמון המשקיעים הגדולים בהמשך הצמיחה, ובאותה תקופה היה לו את דני זיסקינד לצדו שטיפח את אותו אמון 24/7.

למרות כל זאת, בין השנים 2010-2013, האמון התמוסס ומשקיעים גדולים נטשו בהמוניהם. עקבנו אחרי החזקות המוסדיים הגדולים, ומספר הנוטשים, או אלו שהקטינו פוזיציות, היה מבהיל. "טבע נכנסה לסטגנציה", הסביר לנו אחד ממנהלי קבוצת Wellington Management הענקית, שמנהלת קרוב ל-900 מיליארד דולרים ועדיין, למרות שמכרו נתחים גדולים מהחזקותיהם, הם מחזיקים יותר מ-32 מיליון מניות טבע. "זה לא בגלל הקופקסון - זו אינה טבע שהכרנו בעבר" - זה ההבדל בין מכפיל 10 ל-20, תבדקו מה קרה ל-MYL בהשוואה. המשבר במניה עורר את בעלי המניות (כתבנו שזה יקרה), הצמיח להם מנהיג רציני וגרם להבאת מנכ"ל רציני. אנחנו מקווים שיביא גם יו"ר פעיל יותר ולריענון רציני של מועצת המנהלים. לצד אלו יש לטבע את כל הדרוש על מנת לקבל שוב את הכבוד המגיע לה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    משה 24/07/2014 06:44
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום רב, אודה לך אם תבהיר את המושגים השגורים בוול-סטריט: sell-side מול buy-side. נדמה לי ש'צד הקניה' הם אנליסטים שמייפים את התמונה כדי שנקנה, ו'צד הקניה' הוא -- לא ברור מהו. נניח מניית Giled - איך אני מוצא הערכות מהימנות יחסית, שאני מניח שהן של 'הצד הקונה'? נדמה שמה שבולט נניח באתר ייאהו הוא תחזיות הצד המוכר. תודה רבה.
  • 8.
    חיים 19/07/2014 09:01
    הגב לתגובה זו
    זה שיתוף הפעולה בין קוקה קולה לגרין מאונטיין GMCR. פורסם בפברואר השנה (וגרם לעליה חזקה במניית סודה מתוך תקווה שגם בסודה תבוצע בשקעה דומה של חברה כמו פפסי) במאי פורסם שקוקה קולה מעמיקה את ההשקעה שלה בגרין מאונטיין ואפשר לראות שמאז סודה בצניחה חופשית. מדובר על מערכות ביתיות - הלקוחות יכינו את המשקאות הקלים בבית.
  • 7.
    שלמה גרינברג 18/07/2014 13:05
    הגב לתגובה זו
    לדינו (1): אני מחזיק בדעתי הברורה לגבי טאור מאז לקח ראסל אלואנגר את החברה לפני 9 שנים בדיוק, כעת יותר מבעבר. לקובי (2): אגיע גם לאנרגיה ירוקה. לגבי Blue Sphere, תחום חשוב וגדל וחברה מעניינת. כעת, לאחר אבטחת המימון, בא המבחן, נעקוב. לפיקסר (3): אכן רעיון למסחר. כהשקעה? מוקדם מידי. לשאקיח (4): תקרא את המאמר http://www.fool.com/investing/general/2014/07/15/why-im-finally-selling-sodastream.aspx, עם רובו איני מסכים אבל הוא מבטא הלך רוח בוול סטריט. נמתין לתוצאות הרבעון השני ב 30.7.
  • 6.
    חיים 18/07/2014 08:19
    הגב לתגובה זו
    אתה ממעיט בעוצמת המפולת בסודה. המניה קרובה לנמוך של כול השנים (מההנפקה ב 2011) כאילו שלא הייתה שום התקדמות. אתמול בית השקעות פרסם צפי שלו שלסודה יהיו תוצאות נמוכות (הדוחות ב 30 לחודש). לדעתי השוק התפקח מהצפי שפפסי או חברה דומה יקנו את סודה (או ישקיעו בה) וזה גרם לספירלה השלילית. זו חברה שהרגילה את השוק שהיא תמיד מספקת תוצאות מעל ומעבר לצפי ופתאום רואים האטה מסויימת-כרגיל התגובה חסרת רחמים.
  • 5.
    bjni 18/07/2014 08:13
    הגב לתגובה זו
    אני לא סותר את הכתוב, אבל חובה לזכור את הראלי האדיר של טבע בשנים 2000-2010 . היא הפכה מחברה של 5 מליארד ל-50 ! תוך כדי צמיחה יוצאת דופן במכירות, ברווחיות, הפיכתה ללויתן בשוק,והצלחה גדולה בקופקסון. מובן שכל זה יחד עם הערכות ה"מומחים" שהכל ימשיך באותו הקצב עד אינסוף , הביאו לניפוח המנייה. זו הסיבה שטבע היתה "מוכנה" לטריגר שבו יתלה השוק את הסיבה להתאמת המחיר ההכרחית ! אכן על פי ההסבר המדויק הגיע הטריגר, נעשה חישוב מסלול מחדש, וכל המומחים שינו את המנגינה. טבע, להערכתי נסחרת במחיר הוגן, מכפ
  • 4.
    Shaky 17/07/2014 22:44
    הגב לתגובה זו
    שלמה האם אתה חושב שוול סטריט טועה בקשר לסוד הד. העסקים צומחים החברה רווחית אבל המניה קורסת
  • 3.
    fixrfixr 17/07/2014 21:08
    הגב לתגובה זו
    25 אחוז השנה MJNA https://www.google.com/finance?q=OTCMKTS%3AMJNA&ei=hhDIU-DaAZO-wQPN24CgDQ
  • 2.
    קובי 17/07/2014 11:31
    הגב לתגובה זו
    נא דעתך המלומדת על חברת בלוספייר BLSP התפרסם כי סגרה מימון לפרויקט חשמל ב- 15 מיליון $ ובכלל סקירה על חברות אנרגיה ירוקה תודה רבה
  • 1.
    דינו 17/07/2014 10:19
    הגב לתגובה זו
    שלמה ברשותך שתי שאלות לגביטאואר: האם העליה אמש צופה לדעתך תוצאות חיוביות לגבי הרבעון המתפרסם בתחילת אוגוסט? ושנית שכמנבאים לה כי תהיה חברה "מובילה" למה הכוונה מבחינת שער המניה ? האם תהיה כמו טבע, צ'קפוינט וכו'?תודה