נישת החלומות הבאה: סקטור המשחקים המוביליים מגלגל 24 מיליארד דולרים
בכל פעם שמדדי המניות שוברים שיאים במהלך ה-6 השנים האחרונות, ממהרים הפרשנים והמומחים להסביר שהכל שטויות - שאין התאוששות כלכלית במיין סטריט, והעליות בוול סטריט הן שוב ניפוח של בלון שבקרוב יתפוצץ. העובדה שמצבן (הכנסות, רווחיות ומזומנים) של החברות לא היה טוב יותר, האבטלה בארה"ב יורדת בהתמדה והצריכה ממשיכה לגדול, אינה משנה דעת, "זו ההצפה המוניטרית של הפד, והריבית הנמוכה בעקבותיה שמנפחת את ערך הנכסים (המניות והנדל"ן). כשהפד יפסיק לרכוש אג"חים, הריבית והאינפלציה יעלו ומחירי הנכסים יתרסקו שוב...".
אמנם, הכל אפשרי, בטח תיקונים בוול סטריט (מאז מארס 2009 היו כבר יותר מ-10), אבל מי שטוען, שההתאוששות הכלכלית הגלובלית אינה אמיתית והאינפלציה עומדת לפרוץ לפתע, פשוט אינו מבין את תרומת מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה לתהליך הכלכלי. איך אומר סטיבן? "עם שני דברים אינך יכול להתווכח, העובדות ופרשנים". היום נדבר על אחת מתרומות מהפכת הטכנולוגיה והאינפורמציה לצמיחה הכלכלית.
mobile games sector
ידידנו, הברוקר הוותיק יצחק וידומלנסקי מניו יורק, הפנה את תשומת לבנו לעוד נישה קטנה שהופכת במהירות ובעזרת מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה, לענק תעשייתי ומנוע צמיחה מוביל של הכלכלה הגלובלית.
קימברלי (קים) קרדשיאן, בת ה-34, היא כוכבת הריאליטי האמריקנית הידועה ביותר, אבל לא רק. היא ומשפחתה הם עמוד העשן שהולך לפני מחנה הרשתות החברתיות, "חיות IT" כפי שמכנים אלה שמקנאים בהצלחתה. התוכנית, Keeping Up With The Kardashians, התחילה עונה שמינית השנה, ממשיכה לשבור רייטינג ונמכרה למדינות רבות בעולם. בקיצור, הקרדשיאנים מתאימים לעולם הכותרות של ה-IT ככפפה ליד ויודעים לנצל זאת. בזכות ההכרה (Recognition) שבנתה לעצמה, קים קרדשיאן מסוגלת למכור מוצר טוב יותר מיצרני המוצר עצמו. לראייה, באמצעות חברת Glu Mobile (סימול: GLUU) קרדשיאן השיקה משחק ווידאו שעובד על מערכות הפעלה של אנדרואיד ו-IOS, בשם Kim Kardashian: Hollywood שמכניס כרגע מעל 625.3 אלף דולר ליום. במהלך חודש יולי קצב הורדת האפליקציה היה גדול מהצפוי ו"שרף" את המערכת, לכן נעצר לרגע (ופגע קשה במניה). ההערכה כעת שהאפליקציה תכניס לחברה למעלה מ-250 מיליון השנה, 85 מתוכם הולכים לגברת.
- הנאסד"ק עלה ב-0.9%; מאנדיי קפצה ב-8%, צים עם 6%
- הנאסד"ק מחק את רוב הירידות, ה-S&P עלה ב-0.6%; מודרנה נפלה ב-9%
האפליקציה הזו היא השלישית בגודל ההכנסות של אפליקציות המשחקים בתחום ה-IOS / אנדרואיד, כאשר האפליקציות של משחקי המלחמה Clash of clans של סופרסל (חברה פרטית) ומשחקי Candy Crush Saga לסוגיהם של חברת King Digital Entertainment (סימול: KING) מכניסים לחברות שלהן 1.222 מיליון דולרים ו-996 אלף דולרים ליום בהתאמה והקצב הולך גדל. 3 האפליקציות הנ"ל לבדן "תורמות לכלכלה הגלובלית" כ-3 מיליון דולרים חדשים ליום - תשובה למי שמפקפק במנוע הצמיחה הזה.
סקטור ה-mobile game מהווה כשלוחה של תעשיית התוכנה לבידור (ה-entertainment software industry) ומתרכז במשחקי ווידאו באמצעות טלפוניה חכמה וטבלטים. ב-2012 הסקטור גילגל 9.1 מיליארד דולרים, ב-2013 עלה לסכום של 21.53 מיליארד וב-2016, על פי הקונצנזוס שנעשה בתחילת 2013, הנישה עתידה לייצר 23.9 מיליארד, אבל אין ספק שהמספר הזה "ייכבש" כבר השנה. כ-77% מהמשחקים עושים זאת על הסמארטפונים, אבל אחוז הולך וגדל עבר לטבלטים, שצפויים לשמש 42% מהשחקנים בשנת 2016. כל זה לפני שהשד לבדו יודע איזה מכשיר חדש יצטרף לחגיגה.
הכנסות תעשיית התוכנה לבידור כולן הגיעו ב-2013 לסכום של 70.4 מיליארד דולרים, וצפויות לעלות עד ל-87 מיליארד 2016. בעוד שתעשיית התוכנה לבידור החלה להתפתח עם מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה עוד בשנות ה-70, הרי שסקטור המשחקים המוביליים פרץ רק לאחר הופעת הסמארטפון ב-2008. להבדיל מכל הנישות הטכנולוגיות שהופיעו בשנים האחרונות, הפריצה הגדולה התחילה דווקא בדרום-מזרח אסיה ולא בארה"ב. מדובר בנישה שרק מתחילה את דרכה וצומחת במהירות.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אגב, בניגוד למה שכולנו חושבים, הסטטיסטיקה מראה שהמשתמשים הממוצעים אינם בני נוער אלא אנשים בגיל 35, 48% מתוכם הן נשים. מאז 2009 אנחנו מנסים להסביר שההתאוששות הכלכלית נדחפת ע"י נישות תעשייה חדשות, כאשר מאז 2008 ה-IT הפכה למנוע הצמיחה המוביל של הכלכלה הגלובלית. בשנת 2013 1.2 מיליארד בני אדם היו רשומים כמשתמשים במוצרי ה-entertainment software, 190 מתוכם בצפון אמריקה, 180 מיליון בסין ואותו מספר באירופה המערבית. בדרום מזרח אסיה והפסיפיק ביחד רשומים 605 מיליון משתמשים. ההשפעה של תעשיית התוכנה לבידור כולה על הכלכלה הגלובלית שווה להשפעתה של התעשייה הביו-רפואית. איך משתתפים במשחק?
סקטור ה-entertainment software industry מובל על ידי חברות ענק כמו סוני (סימול: SNE), מיקרוסופט (סימול: MSFT), נינטנדו (סימול: NTDOY), אקטיביז'ן (סימול: ATVI) ועוד. כאשר יורדים לנישת ה-mobile game, מגלים שראשית אין קרנות או סלי השקעה שיעזרו למשקיע ההדיוט. שנית, גם כאן קבוצה של חברות גדולות מובילות, ורובן פועלות בתחומים שונים. שלישית, קבוצת המניות שמייצגת את הסקטור נטו נסחרת בערכים לא כלכליים וגבוהים מאוד (כמו כל חלום).
המשקיעים מנסים לאתר את ה-Pixar של התחום - אותה חברה שתשחזר בתחום הספציפי הזה את מה שעשתה פיקסר, בהובלת סטיב ג'ובס, בתחום האנימציה הממוחשבת. רוב הקוראים אינם זוכרים, כאשר סטיב ג'ובס רכש את Pixar מקבוצת Lucasfilm של יוצר מלחמת הכוכבים ג'ורג' לוקאס (שמכר את החטיבה לג'ובס על מנת לממן את גירושיו), נישת האנימציה כבר הייתה קיימת ותוססת, והתחרות הייתה נוראית.
הסיכוי שהאנליסטים נתנו לפיקסר (להגיע להיכן שהגיעה בסוף) בעת הנפקתה בנובמבר 1995 לא היה משהו, ואלמלא מעורבותו של ג'ובס - מי בכלל היה שם לב לחברה החדשה. אבל פיקסר לא רק שהפכה את נישת האנימציה הממוחשבת לענקית, אלא הביאה לג'ובס את השליטה על דיסני (סימול: DIS). ב-1982 ג'ובס שילם עבורה פיקסר 5 מיליון דולרים, והשקיע 5 מיליון נוספים לתוך החברה מכיסו הפרטי. ב-2007 היא נמכרה ב-7.4 מיליארד - ואת זה כולנו מחפשים. התופעה שהכי מאפיינת את ה-mobile game sector זו הכניסה המהירה של מוצרים חדשים - תוצאה של פלטפורמות אלחוטיות חדשות שמופיעות לבקרים, טכנולוגיות חדשות שמגיעות במהירות וקצב פיתוח אפליקציות שהולך וגובר. זו בדיוק אותה תופעה שאפיינה את התפתחות תחום האנימציה, ולכן, האפשרות שתצמח כאן פיקסר אכן קיימת, אבל לזהות אותה זה כבר מבצע קשה. החברות שמובילות את התחום הן אלקטרוניק ארטס (סימול: EA) שמחזיקה בכ-28% מהנישה ו-KING, ZNGA , ATVI ודיסני. אחריהן יש שורה ארוכה של חברות קטנות (שערכן נפוח יחסית לביצועים) כמו GLUU, החברה הצרפתית GameLoft SE (סימול: GFT.PA), שלוש חברות יפניות, DeNA Co. (סימול: DNACF), גרי אינטרנשיונל ו-KLab (סימול: 3632) ו-(סימול: 3656) בטוקיו, החברות הסיניות GungHo (סימול: GUNGF), צ'יינה מובייל גיימס (סימול: CMGE) ו-Sky-mobi (סימול: MOBI) וחברות האמריקניות הפרטיותKabam ו-Supercell. אם בוחנים מקרוב את החברות שהזכרנו, וכיוון שאין עדיין סל או קרן שמתמחים בנישה, היינו מחלקים ההשקעה (נכון לרגע זה) בין ZNGA, KING, GLUU ו-GFT.PA - לא בשל היתרון האיכותי / כלכלי שהן מציגות מול המתחרות, אלא בגלל שירדו חזק. המניה המומלצת ביותר בוול סטריט כרגע היא דווקא GLUU, בעיקר בשל ההצלחה הבלתי רגילה של משחקי קרדשיאן. לגבי החברות היפניות והסיניות, קשה לנו לחוות דעה, הן בשל חוסר נתונים והן בגלל שבמקרה הסיני אנחנו לא מרגישים נוח עם הנתונים. מי את Glasses Off?
כשמדברים על השקעות חלום בוול סטריט, האפליקציה היא עמוד העשן שלפני המחנה. ההתקדמות הטכנולוגית מאפשרת ליזמים מוכשרים לפתח אפליקציות שיכולות להפוך חלום לביזנס ענקי. משקיעים מחפשים חברות שמפתחות אפליקציות, ובמיוחד כשהאפליקציה קשורה בתחומי הרפואה, הרשת החברתית או האבטחה, הרי מבחינת הערך שוול סטריט תיתן ל"אפליקציה הנכונה" בתחומים אלו - השמיים הם הגבול. המשקיע בחברות מהסוג הזה צריך לזכור שאחוז ההצלחה נמוך ביותר, קרוב לאפס מאשר למאה. הדוגמה של Waze, שפיתחה, יצרה אפליקציית ניווט ייחודית תוך פחות מחמש שנים ונמכרה לגוגל (סימול: GOOG) במיליארד דולר, כמעט מטרידה מנוחתם של משקיעי החלום שמחפשים חברות דומות לה. Glasses Off מפתחת אפליקציה שמשפרת את תהליך עיבוד התמונה במוח ומביאה לשיפור הראייה והקריאה. האפליקציה מועברת לאייפון, אייפד ואייפוד באמצעות ארכיטקטורת הענן. למי שמעוניין הרי .
במהלך המחצית השנייה של 2013 המניה קפצה מ-7 סנט ל-2.5 דולר, בשל כתבות ב-SeekingAlpha שהללו את הטכנולוגיה, אבל יותר מכך, הציגו את גודל השוק הפוטנציאלי ונתנו את ההרגשה שאולי חברה כמו אפל (סימול: AAPL) תרכוש אותם. זה לא קרה והמניה נסחרת היום על 1.07 דולר. להדיוטות שבינינו, שאינם מבינים כיצד אפשר להוריד משקפיים באמצעות האייפון, נאמר רק שיש מחקרים רציניים ביותר שתומכים בכך, כמו גם החברה מעוטרת בהמון פרסים מדעיים. מי שעומד בראשה הם נמרוד מדר, כנשיא ומנכ"ל, לשעבר ממנהלי 888 Holdings (סימול: 888.L) ושי נוביק, מייסדה ומנהלה של פרולור, עד שנמכרה לאופקו (סימול: OPK), כיו"ר. השורה התחתונה היא שמדובר באמת בחלום עם פוטנציאל גדול מאוד, אבל המסלול למימושו עדיין בתחילתו. בתחילת החודש החברה הבטיחה לעצמה מימון של 15 מיליון דולרים, אך אינה מוכרת עדיין. השאלה של אחוז ההצלחה אצל המינויים עדיין לא ברורה. מבחינת המשקיע יש כאן עוד חלום, וצריך לנהוג כפי שנוהגים בהשקעת חלום.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 10.איחטיאנדר 06/08/2014 00:48הגב לתגובה זושלום שלמה, אשמח לדעתך לגבי הדו''ח האחרון של החברה שהפיל את שווי המנייה ב35%. מה לדעתך קרה שם? יש לציין שאני לא מושקע שם, פשוט מסקרן לדעת את דעתך כמישהו המכיר היטב את העשייה של החברה ופעילותה.
- 9.שלמה גרינברג 04/08/2014 11:40הגב לתגובה זול 5: מכיר היטב את SPPI. האישור שקבלה מה FDA על תרופת ה Beleodaq כנגד הלימפומה (סרטן בלוטות הלימפה) אכן חשוב אבל התוצאה האמיתית תהיה בעתיד בעוד שבהווה כ % 80 ממכירות החברה מתבססות על התרופה Fusilev שלטענת מומחים תפסיד השנה חלק ניכר מההכנסות בגלל התחרות שמתפתחת. לטענת המומחים הפטנט על ה Fusilev לא חזק מספיק ותחרות גנרית מתפתחת
- 8.ברי - ניויורק 04/08/2014 06:07הגב לתגובה זושלום אדון גרינברג. אני עוקב אחרי כל הכתבות שלך. תודה רבה לכ'. כמשקיע בוול סטריט אני מבקש ברשותך לדעתך מה ייחשב בעיניך תיקון בוול סטריט אם הדאוו והנאסדק וה s&p 500 יגיע ל 10 או 20 אחוז מתחת לשיא ? ועוד. תן לי בבקשה רשימה של 10 חברות בוול סטריט שלדעתך כדאי להשקיע לטווח של 3 שנים. כמובן בלי אחריות. אבל בכל זאת מר גרינברג. וע"כ אני אסיר תודה לך ברי מ ניויורק
- 7.המאמין 03/08/2014 13:34הגב לתגובה זושלמה האם הדוח שהפיל כך את סיליקום הוא קטסטרופה ?? ירדה ה מ ו ן !! מה דעתך על חברת סיליקום תודה רבה
- 6.שלמה גרינברג 03/08/2014 11:36הגב לתגובה זול 4: נבידיה אינה באותה קטגוריה. ל 5: מכיר היטב את SPPI
- 5.31/07/2014 17:26הגב לתגובה זוהחברה קיבלה לפני כמה שבועות אישור סופי מFDA לתרופה לסרטן הלימפה ומאז לא מפסיקה לחטוף(אע״פ שהינסדריים קונים).אשמח אם תאיר את עיני על שום מה היא חוטפת. תודה מראש
- 4.בכל מה שקשור בגיימינ 31/07/2014 17:24הגב לתגובה זוהיא חוד החנית והיא זאת שבסופו של יוםתהיה החברה המובילה בכל הספקטרום הרחב של תעשיית המשחקים אם בענן אם במחשב או אם בטאבלטים וסמארטפונים
- 3.שיג 31/07/2014 15:48הגב לתגובה זושלמה מה דעתך לאחר הדוחות? האם סודה בדרך הנכונה או שתשחק בתחרות ? תודה
- 2.יוני 31/07/2014 15:20הגב לתגובה זומי שגוזר קופון כאן הם כמה מפתחי אפליקציות. תעשיה אמיתית וצמיחה יכולות להיות רק דרך מפעלים שמעסיקים אלפי עובדים.
- 1.טכנולוגיה לגילוי מנהרות - יש חברות ציבוריות? (ל"ת)תמיר 31/07/2014 13:00הגב לתגובה זו