אגב "אתגר דלי הקרח", מי ימצא תרופה ל-ALS?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, ראה איך אתגר מי הקרח הביא לזינוק עניין הציבור במחלת ה-ALS ומסביר איך חברות הביו יכולות להרוויח מזה כסף, והרבה

מי קרח נשפכו על ראשיהם של גדולי עולם, והתרגיל התקשורתי הזה אכן העלה לתודעת הציבור את המחלה האיומה חשוכת המרפא, שנקראת ALS , שפגעה לא רק בידוענים כמו מאו טסה טונג, הפרופסור סטיבן הוקינג או דוב לאוטמן ז"ל, אלא גם באלפי אנשים ברחבי העולם. זו מחלה עצבית קשה מקבוצת המחלות הניווניות הפוגעות בתאי העצב המוטוריים. היא אחת ממחלות מרכז העצבים (כמו פרקינסון, טרשת, אלצהיימר ועוד). המחלה ידועה בשם "מחלת לו גריג" על שם שחקן כדור הבסיס אמריקני שלקה במחלה בשנות ה-30'. תאי העצב שנמצאים במוח ובחוט השדרה ואחראים על יצירת תנועה והעברת מסרים מתנוונים ומתים. הסיבה לניוון אינה ידועה, וגם האופן שבו התאים מתנוונים אינו ברור. התוצאה היא שאין מה שפוקד על השרירים לנוע מה שמוביל לניוון של רקמות השריר.

יש מספר גנים שקשורים למחלה ולעיתים אפשר לאבחן אם אדם נושא גנים אלו, אבל גם האבחון אינו "מבטיח" שהנושא אכן יחלה. יש חשד שלמחלה יש קשר לזיהום. 5%-10% מבין מקרי ה-ALS הם תורשתיים, אבל רוב המקרים הם ספוראדיים ואין דרך לנבא מראש את הופעת המחלה. אורך החיים הממוצע של החולה מיום זיהוי המחלה הוא 39 חודשים\ אבל יש חולים שמחזיקים מעמד 10 שנים ויותר (כ-4% מאוכלוסיית החולים).

"הבעיה" הגדולה של פיתוח תרופות למחלה היא בנדירותה - מספר החולים יחסית קטן, לכן התמריץ לחברות הרפואה להשקיע בפיתוח תרופות ואמצעי מניעה נמוך (מול הוצאות המו"פ הענקיות). במקרה של ALS יש בארה"ב כ-30 אלף חולים רשומים וכ-5600 נוספים מידי שנה. לפיכך, היא אחת מאותן מחלות שמוגדרות על ידי משרד הבריאות האמריקני וה-FDA כ"מחלות יתום". תקנות אלו נחקקו ב-1983על מנת לעודד השקעה / מחקרים בפיתוח תרופות למחלות נדירות. לפי ההגדרה האמריקנית "מחלה נדירה" היא כזו שמשפיעה על פחות מ-200 אלף אנשים בארה"ב (ההגדרה שונה בארצות שונות). חברות שמקבלות אישור לתרופה שהן מפתחות כ"תרופת יתום" זוכות, במקרה של פיתוח ואישור התרופה, להטבות משמעותיות, הטבות מס ופיתוח בדרך לאישור.

בשורה התחתונה, בגלל תקנות ה-Orphan drug legislation וה-Rare Disease Act of 2002 חברות תרופות גדולות נכנסו לנושא ופיתחו תרופות רבות למחלות נדירות רבות. זה עדיין טיפה בים, שהרי בארה"ב לבדה יש 7000 מחלות שמוגדרות כ"נדירות" (80% מהחולים "מתרכזים" ב-300 מהמחלות). כ-30 מיליון אנשים סובלים ממחלות אלו בארה"ב, כאשר ההערכה היא שכ-350 מיליון סובלים גלובלית.

מאז 1983, עת אושרו התקנות כאמור, אישרה ה-FDA למעלה מ-450 תרופות וטיפולים כ"תרופת יתום". אבל ל-95% מהמחלות הנדירות אין עדיין תרופה בכלל. בסוף 2011 גלגל תחום תרופות היתום 50 מיליארד דולרים (לעומת 880 מיליארד בתרופות פרמקולוגיות רגילות) כאשר קצב הצמיחה הוא 25.8% לשנה. עד כה, ה-FDA אישרה רק תרופה אחת למחלת ה-ALS – ה-Riluzole של ביוג'ן (סימול: BIIB) שמשווקת על ידי סאנופי (סימול: SNY ) ורוש (סימול: RHHBY). הבעיה עם התרופה, שהיא מוגבלת, במקרה הטוב, להארכת חיי החולה בכמה חודשים בלבד ואינה משפיעה על כל החולים. ה-Riluzole הכניסה 50 מיליון דולרים ב-2011 בארה"ב. קמפיין הקרח הטיל אור ציבורי על המחלה, אבל גם על הפוטנציאל העסקי שלה - וזה מה שיקבע כמה מהר יגיעו התרופות לשוק.

בוול סטריט זה סיפור שונה לחלוטין

החברות שמתעסקות במחלות נדירות, במיוחד ב"פופולריות" ביניהן כמו ALS, דמנציה, פברי, מחלת הקרוהן וכדומה, התקדמו במהלך השנים האחרונות לקדמת עולם החלומות הרפואי ו-וול סטריט מוכנה לממן ולהעריך את העוסקים במלאכת קודש זו בצורה נדיבה ביותר. בתחילת השבוע הודיעה חברת הענק הרפואית, רוש, שהיא רוכשת את החברה האמריקנית InterMune (סימול: ITMN) ב-8.3 מיליארד דולרים במזומן.

אינטרמיון היא למעשה חברה של תרופה אחת, ה-pirfenidone, שמטרתה לרפא את מחלת ה-idiopathic pulmonary fibrosis, מחלת ריאות קשה שבאה כתוצאה מעישון ופוגעת באנשים, בעיקר, בבני 50-70. התרופה כבר אושרה בבריטניה וקנדה, והיא בדרך לאישור FDA. התרופה קיבלה הכרה כתרופת יתום (יש כ-128 אלף חולים בארה"ב). החברה צפויה להפסיד השנה כ-300 מיליון על הכנסות של כ-145 מיליון. היא שכרה את שירותי גולדמן סאקס (סימול: GS) כיועץ למכירת החברה, ואלו הביאו לצד רוש גם את גיליד (סימול: GILD), נוברטיס (סימול: NVS), גלקסקו (סימול: GSK) ו-Actelion (סימול: ALIOF).

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

העניין שענקיות הפארמה והביו מגלות בחברות מסוגה של אינטרמיון פשוט מדהים. משקיעי וול סטריט הכירו את נושא המחלות הנדירות באמצעות חברות כמו גנזים (היום חלק מסנופי הצרפתית) ושאייר (סימול: SHPG), שנרכשה לאחרונה ע"י ענקית התרופות AbbVie Inc (סימול: ABBV). מגמת "ההתלבשות" על תחום המחלות הנדירות הולכת ומתרחבת - גם עסקת פייזר (סימול: PFE) - פרוטליקס (סימול: PLX) היא למעשה חלק מהמגמה (לעיתים קונים את החברה כולה ולעיתים מכניסים לתוכה רגל). מחלת הגושר (Gaucher), שהביאה לכניסתה של פייזר לפרוטליקס, התחילה מסעה כתרופת יתום ואושרה ע"י ה-FDA לראשונה עוד ב-1994, כאשר alglucerase של גנזים קיבלה אישור.

גנזים הוקמה בבוסטון ב-1981. היא חרטה על דגלה את המשפט הבא, Genzyme is committed to discovering and delivering transformative therapies for patients with rare and special unmet medical needs, providing hope where there was none before. והתמקדה בתחום מחלות נדירות שמקורן בתפקוד רע של האינזימים בגוף. גנזים גם הייתה הראשונה שקיבלה אישור עבור תרופה נגד מחלת הפברי (גם פרוטליקס מנסה לפתח תרופה). המודל האסטרטגי של פרוטליקס דומה למודל של גנזים, אבל הפלטפורמות שונות ובעיקר ההנהלות. סאנופי רכשה את גנזים ב-2011 תמורת 18.5 מיליארד דולרים והענקית הצרפתייה שילמה פרמיית ענק עבור יכולות הפיתוח, הוכחת יכולות השיווק ומה שהכי חשוב, יכולות הזיהוי והבחירה הנכונה של המחלות הנדירות (בעת הרכישה מכרה גנזים בלמעלה מ-5 מיליארד והרוויחה כמיליארד). גנזים (היום סאנופי) אחת המובילות בתחום מחלות מרכז העצבים, ובין השאר מהמובילות בפיתוח תרופה ל-ALS. מי החברות המובילות בתחום ה-ALS?

אין שום ספק שמי הקרח העלו את המודעות למחלה ולפוטנציאל העסקי שלצידה. אין לנו ספק שכל חברת פרמה או ביו גדולה מתבוננת על ה-State of art בתחום. קשה מאוד לדעת מה האסטרטגיה של הענקיות בתחום המחלות הנדירות, אבל כולן כוללות אותן כחלק מהתכנית האסטרטגית שלהן. יש חמש חברות ענק שפרסמו שהן מתקדמות בתחום ה-ALS: ביוג'ן - בעלת התרופה היחידה המאושרת בשוק והמתחרה הגדולה של טבע (סימול: TEVA) בטרשת - מנסה לפתח תרופה חדשה. היא משפיעה יותר ומחפשת רכישות של חברות קטנות בתחום. ענקית התרופות הצרפתית סאנופי (סימול: SNY) מתקדמת באמצעות גנזים כאמור. בריסטול-מאייאר (סימול: BMY) גם בפנים והענקיות השווייצריות, נוברטיס (סימול: NVS), רוש והחברה הפרטית הגרמנית הגדולה Boehringer Ingelheim, שיש הטוענים שהיא המתקדמת ביותר, רק שאינה מפיצה אינפורמציה. ישנן שתי החברות הפחות גדולות Avanir (סימול: AVNR) ו-ISIS (סימול: ISIS), וידוע שגם חברות יפניות והודיות רבות בוחשות בקדרה.

אז מה הסיכוי של בריינסטורם?

באקדמיה ובמרכזים הרפואיים בישראל מתרכז ידע אקדמאי ושימושי רב בנושא, אבל החברה הישראלית היחידה שמככבת בתחום בוול סטריט היא בריינסטורם, ואם נתייחס למידע שפורסם בחודשים האחרונים היא (לא המניה) גם מתקדמת יפה. בריינסטורם מפתחת תרופות מבוססות תאי גזע כנגד התנוונות רקמות תאי עצב (neurodegenerative) ש-ALS היא אחת התוצאות מאותו תהליך. החברה רכשה טכנולוגיה מאוניברסיטת ת"א, NurOwn technology. היא אומנם נוסדה ב-2000, אבל לתחום תאי הגזע נכנסה רק ב-2004 - אז הגיעה המניה לשיא של 3.5 דולרים.

מאז היציאה ממשבר 2008 נעה המניה על הכותרות בטווח של 10-40 סנט. אבל כעת עלתה החברה בדרגה עם אישור ה-FDA למעבדת הטיפול בתאי גזע אנושיים של מרפאת Mayo היוקרתית שבמינסוטה לטובת ייצור את ה-NurOwn™ (תאי גזע שלקוחים ממח העצמות של החולה ומושתלים ברקמות העצביות). ה-NurOwn™ אושרה כתרופת יתום בתחילת 2011, וכעת תעבור את הניסיונות לסיום שלב הבדיקות הקליניות השני בארבע מרפאות מובילות בעולם בתחום תאי הגזע.

האיש המרכזי בחברה, שמשמש היום כנשיא ועד לא ממזמן היה גם המנכ"ל הוא חיים לייבוביץ, בעליה של חברת ACC HOLDINGS INTERNATIONAL, שמשקיעה במכרות, גז ותעשיות האנרגיה אבל גם בביו טכנולוגיה. לייבוביץ השקיע בבריינסטורם 5 מיליון דולר ומחזיק ב-59,556,924 מניות (קרוב ל-29% מההון). הוא גם ממנהיגי תנועת חב"ד. לא מכבר, בגלל העברת עיקר הפעילות לארה"ב (שיקולים מקצועיים ופיננסיים), מונה טוני פיורינו בן ה-46 כמנכ"ל. פיוריו, בכיר לשעבר בקרן GREYWALL ASSET MANAGEMENT (שמוכרת לנו ממניות המריחואנה), הוא מנהל מקצועי בתחום הבריאות. יושבת הראש של החברה היא ד"ר אירית ארבל ששימשה כמנכ"לית ונשיאת פלוריסטם (סימול: PSTI) בשנים 2002-4.

לסיכום, אין שום ספק שאתגר מי הקרח, תוצאות מרשימות בניסויים הקליניים והעובדה שהבדיקות הקליניות נערכות במרפאות יוקרתיות ביותר הביאו לכמה כתבות מעניינות וחיוביות שגרמו למשקיעים להתבונן בחברה הקטנה ומספרם יגדל עם ההתקדמות. ישנם שני בתי השקעה, Zack ומקסים, שיצאו לאחרונה עם המלצות קניה למניה. מבחינת המשקיע מדובר בהחלט בחלום גדול, אבל בלא פחות סימני שאלה גדולים, שהחשובים שבהם שהדרך להצלחה ארוכה, יקרה (החלום יפרח וידעך בהתאם לכותרות, והמניה לבטח תדולל עוד מספר פעמים) והתחרות הולכת ומתגברת. מלבד תחרות מול חברות כמו Neuralstem (סימול: CUR) או החברה הפרטית Corestem מקוריאה, ישנן חברות נוספות. לחברה היו כ-11 מיליון דולרים בקופה בסוף יוני (מהנפקה), ואין ספק שלאורך הדרך יזדקקו להרבה יותר מזה. במצב בו נמצאת החברה היום, במיוחד עם הסיכויים המשתפרים, נראה שכדאי לחברה לעבור לרשימה הרגילה של הנאסד"ק - מה שיאפשר כניסה של משקיעים מוסדיים גדולים, ולצורך כך יצטרכו לעשות Reverse split. המשקיע חייב לזכור שלא משנה עד כמה החלום גדול, השקעה ב-BCLI היא עדיין השקעה בחלום, וחשוב שחלומות יהיו בתיק, אבל במידתיות.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(20):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 20.
    מאת 15/09/2014 21:25
    הגב לתגובה זו
    שלמה אתה ממש מיוחד שבוע שעבר ראדה והשבוע אבנר AVNR 80% ביום
  • 19.
    11/09/2014 02:43
    הגב לתגובה זו
    שלמה צדקת על ראדה במאמר לפני שנה וחצי
  • 18.
    JJo 31/08/2014 00:19
    הגב לתגובה זו
    שלמה , למה אינך מציין את קדימהסטם גם להם יש הצלחה עם עכברים. אני כבר חי עם המחלה כ 3 שנים. מה שמאכזב ביותר: 1. שנה וחצי עד שגילו את המחלה. ללא יוזמתי גם בתקופה זו לא היו מגלים. 2. איזה יחס עלוב במוסדות הרפואיים ובסוציאליים. מה זה מעניין את הספקולנטים? רוצו תשקיעו בעכברים.
  • 17.
    JJo 31/08/2014 00:04
    הגב לתגובה זו
    כל המגיבים, ספקולנטים. אני חולה אמיתי תעשו שבוע ניסיון ולא תרצו להתקרב למניות. שלמה! תסביר להם כי כל הנסיונות בוצעו עד כה על עכברים. אני מתחרה עם העכברים.
  • 16.
    שלמה גרינברג 29/08/2014 18:00
    הגב לתגובה זו
    לאנשי ראדא: כפי שהבטחתי לאנשי טאור, "זה יגיעץ אגב, הספור כבר מופיע ב Massages של ראדא ב Yahoo (http://finance.yahoo.com/mb/RADA/) לאנשי תאי הגזע נא להרחיב את השכלתכם ממכון וייצמן - http://www.weizmann-usa.org/media/2014/08/27/stem-cells-changing-fast?utm_medium=email&utm_campaign=2014_08_enewsletter_subscribers&utm_content=2014_08_enewsletter_subscribers+CID_db9448794400d621800b1ae844d204e2&utm_source=Email%20marketing%20software
  • 15.
    אברהם 29/08/2014 17:35
    הגב לתגובה זו
    כל התיק שלי ושל אחי הוא רק ראדא כבר מעל שנה קצת סבלנות...
  • 14.
    אליהו הנביא 28/08/2014 23:11
    הגב לתגובה זו
    זיהית נכון ,זה לא עליה מקרית , יש שיפור רציני בחברה , אבל לטווח בינוני + ארוך ! בהצלחה !
  • 13.
    רועה צאן 28/08/2014 22:35
    הגב לתגובה זו
    שלמה, מה דעתך על מחיר המניה של מיינד כיום? וכיצד אתה רואה את עתידה?
  • 12.
    ישראל 28/08/2014 16:30
    הגב לתגובה זו
    מה לדעתך המשמעות של הכתבה היום בישראל דיפנס על ראדא תודה !
  • 11.
    dvd 28/08/2014 15:00
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר שלמה . אני וחברי מחכים בסבלנות מה דעתך ? האם הפריצה העסקית קרובה ? מצורף קישור ידיעה מהיום http://www.israeldefense.co.il/?CategoryID=760&ArticleID=6881 תודה רבה ! תמיד תענוג ומחכים לקרוא פרשנות שלך
  • 10.
    שלמה גרינברג 28/08/2014 13:49
    הגב לתגובה זו
    לחיים (7):על MDT עשיתי מספר כתבות בעבר. המכפיל אינו נמוך מהמתחרות וזו אינה חברת ביומד כלל. החברה מוערכת היום במלואה. אכן, בדויטשה ממליצים כך, בסיטי גרופ מחיר היעד הוא 71, בקוואן 76, בג'פריס 75, ובאופנהיימר 73, כ"א ודעתו. מדטרוניקס וJNJ הן חברות הציוד הרפואי המובילות. לבריינסטורם (8): הייתי מעדיף שהיה זה גולדמן זאקס אבל גם Zacks בסדר, נקווה.
  • 9.
    שלמה גרינברג 28/08/2014 13:39
    הגב לתגובה זו
    למוראבצ'יק (1):דעתי על SILC ידועה, מאז 1999 אני כותב עליה והרבה יותר משורה. מה שקורה בבורסה אינו באחריותי. לגבי (2): עוקב אחרי בונוס שהוקמה ע"י מייסד פלוריסטם. חלום גדול אבל רחוק ויקר מאוד. בינתיים אני ממתין שיהיה להם אתר רציני. לשי (4): אחרי ירידות כה תלולות? פוטנציאל תמיד יש. לזאב הים (5): תתפלא אבל אני כותב בעיקר על חברות גדולות ומבוססות ולעיתים על חלומות. מה זה "מעבר לשיא"? למדען (6):גם בפלוריסטם הייתה ילדה שחזרה לחיים אכן צריך הרבה מאוד סבלנות
  • 8.
    בריינסטורם 28/08/2014 10:40
    הגב לתגובה זו
    זו המלצת בית ההשקעות זאקס וזו רק ההתחלה !!
  • 7.
    חיים 28/08/2014 09:27
    הגב לתגובה זו
    האם באמת סביר שמוערכת בחסר של 34 אחוז - מופיע היום בגלובס. הם טוענים שהמכפילים של חברות דומות גבוהים יותר. הטיפ היומי: מניית ביומד עם פוטנציאל זינוק של 34% במחלקת המחקר של דויטשה בנק ממליצים "קנייה" על מניית מדטרוניק במחיר יעד של 85 דולר, פרמיה של כ-34% על מחיר השוק
  • 6.
    מדען 27/08/2014 23:33
    הגב לתגובה זו
    היתרון של החברה על המתחרות לה הוא בטכנולוגיה היחודית שהתאים נלקחים מהחולה עצמו ואין את בעיית הדחיה ! ידוע המקרה של חולה ב"הדסה" שקם על רגליו. עתיד גדול לחברה - רק סבלנות ! בהצלחה
  • 5.
    זאב הים 27/08/2014 22:58
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה, אמנם לא חברות נאסק YET אבל אתה מרבה לכתוב על חברות צעירות וחברות חלום, ופחות על חברות כמו כיל וח.י האם לדעתך אלו חברות ותיקות אם פוטנציאל לפניהם או ש "כבר מעבר לשיא" תודה לך שלמה יקר
  • 4.
    שי לוי 27/08/2014 22:56
    הגב לתגובה זו
    שלמה סרגון מתחילה להראות סימני התאוששות .. יש משהו חדש ?? יש פוטנציאל להערכתך ? תודה רבה
  • 3.
    אורי 27/08/2014 22:54
    הגב לתגובה זו
    מקווה לטוב
  • 2.
    גבי שמש מאשדוד 27/08/2014 22:53
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום. תודה על מאמרים מענינים. האם מכיר את חברת בונוס ביוגרופ שעובדת על הצמחת עצמות ??? מה דעתך עלייה ? תודה מגבי
  • 1.
    מוראבציק 27/08/2014 22:52
    הגב לתגובה זו
    באחד המאמרים האחרונים כתבת עליה שורה אחת .... מה דעתך על החברה וסיכוייה בוול סטריט ? תודה