הספקולציה הגדולה ביותר: המוסדיים של פאני ופרדי נגד ממשל ארה"ב

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, חוזר אחורה למשבר 2007-8, לצעדי החילוץ של בוש - כיצד בעצם נוצרה הספקולציה הגדולה של ימינו?

התיקון "הגדול" האחרון ב-S&P היה בספטמבר-נובמבר 2012, אז ירד המדד בכ-9%. מאז עלה בכ-46%. בדרך לשם הוא שבר את שיא כל הזמנים מספר פעמים, ועם כל "שבירה" צצו מומחים, כפטריות אחרי הגשם, והכינו את המשקיעים לתיקון גדול. גאות בשוק המניות ניזונה משני מנועים. הראשון והחשוב, הציפיות הכלכליות ברמת המאקרו והמיקרו (פעם בארה"ב לבדה והיום הגלובליות). השני, רמת המחירים של המניות המובילות בהשוואה לאלטרנטיבות, בעיקר אגרות החוב האמריקניות. תבדקו ברצינות ותגיעו למסקנה ששני מנועים אלו, למרות פטפוטי הפסדו-מומחים, חזקים היום יותר משהיו מאז החלה ההתאוששות בתחילת 2009. תיקונים בטוח שיהיו, אבל סכנה למגמה עדיין לא נראית באופק. סליחה, יש סכנה אחת שאינה קשורה לכלכלה או לאלטרנטיבות, סכנה שנובעת מהתפתחותה של מהפכת האינפורמציה - המסחר האלקטרוני, בפלטפורמות המסחר החכמות והאלגוריתמים, בענן וביג דאטא שאינם מוגנים כראוי. כפי ש ג'וזף גרינקורן, מנכ"ל מוריס גרופ בכתבה שהופיעה השבוע ב-Bizportal - משבר רציני כאן עלול לגרום לתיקון משמעותי.

פאני מאי ופרדי מאק עדיין הספקולציה הגדולה בעיר

הצד הספקולטיבי של עולם ההשקעות מאוד מורכב וכולל סוגים שונים של משקיעים. ישנם משקיעי החלום וישנם ההולכים בהפוך למגמה. אבל הספקולנטים הרציניים ביותר הם אלה שהספקולציה עבורם היא אסטרטגיה שמתבססת על בדיקה מעמיקה, שמביאה אותם למסקנה שבטווח הבינוני או הארוך המגמה תשתנה בצורה דרסטית, מה שיביא להם רווחי עתק. מדובר במהלך ארוך טווח, בכסף גדול ובסיכון אדיר, שאם מצליח - התמורה אדירה. אנחנו לא מדברים על משקיעים שנכנסים לפוזיציית שורט ענקית ב-TSLA, או שבניגוד לכל המומחים רכשו טונות של FB ב-18 דולרים. אנחנו אפילו לא מדברים על אלו שעשו שורט על RADA ב-6 דולר - זה הכל Peanuts.

אנחנו מדברים על משקיעים מהסוג של קרל אייקן, ברוס ברקוביץ', ביל אקמן ודומיהם - סוג ייחודי של משקיעים שמוכנים, בעיקר אבל לא רק בגלל הכסף (כפי שיש לא מעט הוכחות לכך), לבצע מהלכים שאנשים "נורמליים" אינם מעיזים אפילו לחלום עליהם. ההיסטוריה של וול סטריט מלאה בהם. ראינו "מבצעי ענק" על חברות ענק מפאן אמריקאן ז"ל ועד לקי-מארט יבל"א. ראינו את סורוס והליש"ט ואת לאמפרט בסירס, אבל מה שהולך כעת עם ענקיות מימון המשכנתאות, פאני מאיי (סימול: FNMA) ופרדי מאק (סימול: FMCC), זו האימא של הספקולציה האסטרטגית. אם חבורת הספקולנטים שמובילה המהלך תצליח - הרווח ישבור את כל שיאי העבר. להזכירכם, תחום הפיננסים / נדל"ן עבר בשנים 2007-9 את המשבר הגדול בתולדותיו (מבחינת ההיקף פי כמה גדול ממשבר 1933). ספקולנטים גדולים אוהבים משברים מסוג הזה - מתחילים במומנטום אדיר, ממשיכים בקריסה מפחידה ומסתיימים בהתאוששות - תנודות מסיביות שיוצרות בלגן רציני שמאפשר, אם הספקולנט פועל נכון, "מכה" רצינית ביותר.

כדוגמא, יש לנו את MBIA (סימול: MBI), שהייתה עד 2006-7 אחת החברות הפיננסיות היציבות והמוערכות בארה"ב עם דירוג AAA של כל הסוכנויות. החברה עוסקת בביטוח מוצרים פיננסיים, מבטחת חבילות אגרות חוב מוניציפליות, חבילות של מניות מגובות בנכסים יציבים וחבילות משכנתאות מגובות בנכסי המשכנתאות. החברה הונפקה בקיץ 1987, חודשיים לפני המפולת דאז, וכיוון שהשתתפנו במכירת ההנפקה לציבור אנחנו יכולים לומר שההנפקה נחטפה (מוסדיים אוהבים מניות מסוג "חסרות הסיכון", שמספקות הן צמיחה והן הכנסה).

המניה הונפקה לפי 5 דולר בערך נוכחי. בסוף 2006 היא עמדה על 71.5 דולר בערך נוכחי, בתחילת 2009 ירדה ל-3 דולרים והיום מתומחרת בכ-10 דולרים - "מסע" שמאפיין את מניות הסקטור הפיננסי מאז 2006. אבל 4 שנים לפני, ב-2002, כשהמניה הייתה על כ-45 דולרים ואיש לא דמיין על מה שיקרה ב-2007-8, מגיע מנהל ההשקעות ההדג' הצעיר, ביל אקמן, שהתפרסם 10 שנים קודם בגיל 26 בניסיון להשתלט על מרכז רוקפלר בניו יורק, וטוען שעל פי מחקר שעשה, דירוג ה-AAA לחברה (וגם לכל חברות ביטוח המשכנתאות האחרות) הינו בגדר "מטורף". מה שבעיקר הטריד את אקמן הייתה מערכת ההגנה שיצרה MBI כנגד בעיות שעלולות לצוץ מהביטוח שנתנה לחבילות השונות. זו האחרונה מכרה CDS (credit default swap), תחליפי כשל לאשראי, במיליארדי דולרים, ואליבא אקמן הגנה זו תהפוך לעקב אכילס של החברה בעתיד. בהמשך לכך הודיע אקמן ב-2003 שהוא נכנס לפוזיציית שורט נגד המכשיר (CDS נגדיים), ולאחר מכן אף הגדיל אותה עד תחילת 2006. מכשיר ה-CDS, שפותח ע"י Blythe Masters ממורגן סטנלי בשנת 1994, הוא הסכם להחלפה פיננסית (financial swap), שבמקרה של אי תשלום חוב מפצה את בעל החוב.

אקמן צדק. ה-CDS היה הגורם המוביל בהתרסקות 2007-8. רוב המומחים והפרשנים "הבטיחו" במהלך 2002-6 שאקמן יתרסק, ש-MBIA תעמוד בכל התחייבויותיה. אבל MBIA נפלה ואקמן גרף קרוב למיליארד דולרים. זה רק חצי הסיפור, כי אקמן המשיך לעקוב מקרוב אחרי המצב בשוק הפיננסי, ובתחילת 2009 החליט (ואמר) שבעקבות החלטות הממשל שהתקבלו בסוף 2008 להצלת המערכת הפיננסית, קם והציל את חברת החזקות הנדל"ן השלישית בגודלה בארה"ב, General Growth (סימול: GGP), שביקשה בסוף 2008 להיכנס להגנה בפני נושים. במארס 2009 הודיעה החברה שאינה מסוגלת לשלם את תשלום החוב הבא שלה, 900 מיליון דולרים, והמניה, שנסחרה שנתיים לפני זה ב-50 דולר, הגיעה לשפל של 4-5 סנט.

"השוק", אמר אקמן שהוביל קבוצת משקיעים להצלת החברה, "טועה בהערכת החברה והמצב כולו. בהמשך למעורבות הממשלתית, התאוששות כבר מתחילה". אקמן השקיע 60 מיליון דולר והוציא 1.6 מיליארד כשמכר את המניות (מחצית מכר בשוק ומחצית מכר לחברה עצמה בתחילת השנה הנוכחית. המניה היום על 25 דולרים). המהלך שעשה אקמן בין MBI ל-GGP הוא "ספקולציה אסטרטגית", שעל מנת להצליח בה צריך כאמור הרבה כסף, המון ידע, גיבוי מחקרי, סבלנות גדולה ועצבים מפלדה, כי אם האסטרטגיה נכשלת - הלך עליו.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

האסטרטגיה הספקולטיבית על פאני ופרדי

המקרה של פאני ופרדי שונה מהמקרים של GGP, AIG, סיטיגרופ (סימול: C) או בנק אוף אמריקה (סימול: BAC). מדובר כאן ב"חיה שונה" - סוכנויות בגיבוי ממשלתי (government-sponsored enterprise) שהוקמו לאחר המשבר הגדול של שנות ה-30 לטובת הנזלת תחום המשכנתאות, הונפקו לציבור ב-1968 אבל ממשלת ארה"ב ערבה להן – היא זו שמחזיקה בשליטה למעשה. שתי הסוכנויות רוכשות חבילות משכנתאות מהבנקים והמוסדות הפיננסיים, ובכך מנזילות את השוק. ב-2007, כמו המערכת הפיננסית כולה, בעיקר בשל התעלמות מוחלטת מאיכות החבילות, המכשירים הפיננסיים המהונדסים שהומצאו וחוסר תשומת הלב של סוכנויות הדירוג, פאני (וגם פרדי) התמוטטה, והמניה, שירדה מ-70 דולר בקיץ 2007 ל-50 סנט בתחילת 2009, הוצאה מבורסת ניו יורק והועברה לשוק שמעבר לדלפק (ה-Over-the-Counter Bulletin Board).

הממשל הציל את שתי הסוכנויות בהזרמה של 187 מיליארד (לרקורד: ארה"ב השקיעה 611 מיליארד בתוכנית ההצלה כולה. לצד שתי הסוכנויות גם הבנקים והמוסדות הפיננסיים, להוציא AIG, קיבלו 245 מיליארד דולרים. AIG קיבלה 67.8 מיליארד, חברות המכוניות קיבלו 79.7 מיליארד והממשל רכש אג"ח זבל ב-31.5 מיליארד דולרים. עד תחילת השנה הממשלה קיבלה חזרה 653 מיליארד בתשלומי דיבידנד, ריבית והחזרים, כאשר פאני ופרדי לבדן העבירו עד סוף השנה הקודמת 213 מיליארד מתוך הסכום). בסוף 2008, עת החל הממשל להזרים את הכספים, הוא הגיע להסכם עם חברת האם של הסוכנויות (Housing Finance Agency Federal), לפיו כל ההכנסות העתידיות (מעבר להוצאות) של פאני ופרדי יועברו לאוצר, למעשה הסוכנויות הולאמו שוב.

בזמנו, איש לא התנגד לצעד הזה, אבל ב-2011-12 החל להתברר ששתי החברות מתחילות להרוויח ומעבירות כסף לאוצר כדיבידנד (גם התברר שמספר המשכנתאות ה"דפוקות" היה נמוך בהרבה ממה שטענו כל המומחים). באו אז אנשים כמו ברוס ברקוביץ' וריצ'ארד פרי ואמרו, "רגע אחד, מה זה כאן? רוסיה? מה עם בעלי המניות? כיצד אפשר לחלק דיבידנד לממשלה ולא לבעלי המניות?", והחלו לאסוף את המניות והגישו תביעות לביטול ההסכם. בסתיו 2013 הצטרפו ביל אקמן וקרל אייקן לברוס ברקוביץ' וריצ'ארד פרי - כולם מענקי הספקולנטים / משקיעים אקטיביים בוול סטריט, והחלו לאסוף מניות בחברות המשכנתאות המוכות. האנשים האלו עשו כמה וכמה מההימורים הגדולים בהיסטוריה של וול סטריט, במיוחד אייקן.

בתחילת מאי השנה הציג ביל אקמן, שבינתיים הפך לגורם המוביל, מצגת (http://online.wsj.com/public/resources/documents/irasohnfinal2014.pdf) מנומקת ויסודית, לטענתה אפשר להצדיק "מחיר שבטווח 23-47 דולר למניית FNMA ..." (המחיר הנוכחי 3.6 לערך). בדיווח האחרון לרשויות הפתיע אקמן את וול סטריט, כשהודיע שהחברה שלו Pershing Square Capital מחזיקה ב-11.1% (115 מיליון מניות). ברוס ברקוביץ', באמצעות הקרן שלו, Fairholme השקיע עד כה 1.3 מיליארד במניות FNMA (72,389,189 מניות). קבוצת Paulson & Co, ריצ'ארד פריי וקרל אייקן כאמור בפנים, וראלף נאדר, המשיח של צרכני ארה"ב, שותף אף הוא להתנגדות הממשלה. במידה והקבוצה תצליח, אקמן יגרוף רווח של 23 דולר למניה - הרבה מעל 2 מיליארד.

אז מה עושה "המשקיע הקטן"?

הסיכונים עדיין גדולים. ממשלת ארה"ב ובתי הנבחרים אינם מתכוונים לוותר, כי מדובר בהכנסות שמשפיעות אפילו על הגירעון האמריקני. הממשל ורוב הנבחרים טוענים שהתקנות עברו בצורה חוקית, ושניתנה בעבר האפשרות ההוגנת להתנגד ואיש לא עשה זאת. אבל העובדה שאיש לא התנגד ב-2008 אינה משכנעת קבוצת אנשים מהסוג שמשתתפים במהלך. הם מעסיקים את הטובים מבין עורכי הדין האמריקנים, ויש להם לובי לא קטן בבתי הנבחרים. בתחילת השנה הסכים בית דין פדראלי עם התביעה של ברוס ברקוביץ' לגילוי נאות של כל האינפורמציה שהובילה להסכם ב-2008 - מה שהביא משקיעים נוספים להצטרף למאבק. הכל עדיין פתוח. אישית אנחנו מאמינים שהמשקיעים יזכו, אבל כפי שכתבנו בעבר, הדרך ארוכה ומלאה בתהומות. למשקיע הקטן פחות מסוכן להתעסק כרגע עם RADA או OTIV.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(22):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 22.
    מתי,והיכן אפשר לראות זאת(דעתך בעניין קמהדע) תודה (ל"ת)
    עמי 16/09/2014 12:01
    הגב לתגובה זו
  • 21.
    שלמה גרינברג 15/09/2014 15:36
    הגב לתגובה זו
    ל 17: כול המאמר הוא על איפה זה עומד עכשיו. היכן בדיוק אמרתי שהייתה "הכרעה קטנה"? הכול פתוח להערכות. תקרא שוב את המאמר ותמשיך משם. לרועה הצאן (18): עדיין לא רואים פריצה משמעותית במכירות. ל 19: יאללה רציו (מה זה?) לעמי ( 20 ): הבעתי דעתי על קמהדע
  • 20.
    עמי 15/09/2014 12:28
    הגב לתגובה זו
    האם היא כבר בתחתית,או שיש לה עוד לרדת. והאם לטווח הבינוני כדאי להיכנס כעת בתודה ובברכה מראש עמי
  • 19.
    קונה רציו בכל הכסף שלי... יאללה רציו ! (ל"ת)
    פרדי על הבוקר 14/09/2014 23:24
    הגב לתגובה זו
  • 18.
    רועה צאן 14/09/2014 22:56
    הגב לתגובה זו
    שלמה מה דעתך היום על מאיינד ועל מחיר המניה?
  • 17.
    רוצה להצטרף 14/09/2014 20:29
    הגב לתגובה זו
    אז איפה זה עומד עכשיו ומה לוח הזמנים? מה השלב הבא? אמרת שהיתה רק הכרעה קטנה בבית משפט פדרלי, כך שפאשר להניח שמדובר על תביעה שהכרעתה הסוית היא שנים מעתה..?
  • 16.
    מרתק ומחכים- תודה (ל"ת)
    אמנון 13/09/2014 23:07
    הגב לתגובה זו
  • 15.
    שלמה גרינברג 12/09/2014 13:53
    הגב לתגובה זו
    ל 10: המטרה, בשורה התחתונה, דומה, לעזור לכלכלה, אבל מדובר בשתי אסטרטגיות שונות לחלוטין. ההצלה נעשתה כלשונה, להציל המערך הפיננסי ועוד. ההרחבה היא מדיניות של הפאד שבאה גם על מנת להוריד ריבית וגם לעידוד שוק העבודה (הגדלת ההשקעות). בהרחבה הבנק רוכש אגחי"ם בשוק ומחזיק אותם לפדיון אז יקבל הכסף בחזרה בצירוף הריביות (אלא אם ימכור אותם ברווח אם וכאשר הביקוש לאגחי"ם יעלה). ל 12: כידוע אין קשר ישיר בין דוחות, מצב שתי החברות מצוין יכול להיות שהחשש (המוטעה לדעתי) מהאטה באירופה גורם לכך. למניה ל(13) בקרוב
  • 14.
    אף אחד 12/09/2014 13:35
    הגב לתגובה זו
    בעבר הרצל בודינגר מכר חברה אשר נסחרה ב 1$ ב 70$ למי שיש סבלנות ירוויח בגדול
  • 13.
    המומחה 12/09/2014 09:51
    הגב לתגובה זו
    דעתך שלמה .... על ההנפקה המגיעה תודה רבה על מאמרייך
  • 12.
    MON מול SYT 12/09/2014 09:50
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, זכור לי כי אתה עוקב אחרי מניית SYT .. לאחרונה נראה כי חברת MON מונטסנו שיפרה את דוחותיה ואילו סינג'נטה ומנייתה בירידה אל מתחת 70$ האם יש ירידה או משהו המבשר "רעות" אצל SYT שמצדיק את הירידה במנייה ? תודה רבה !
  • 11.
    שלמה גרינברג 12/09/2014 09:40
    הגב לתגובה זו
    למשה (6): אחת מ 99 מתוך 100 חברות סטארט אפ שנכשלות ושבדרכן לתהום מעוררות חלום ואצלם גם ההנהלה לא עזרה. לנבידייה (2): דעתי חשובה? השופט הוא שיקבע לשלמה ולמיקי (7 ו - 9) ספור מעניין, יום יבוא ונכתוב גם על Blue Sphere. ולמיקי, בינתיים "סגרה" MOU והמרחק ל 100 מיליון גדול לא פחות מגודל הסכום. למשה (8): RADA בקטן.
  • 10.
    שאלה לשלמה 11/09/2014 23:06
    הגב לתגובה זו
    הגופים השונים ע"י הממשל הוחזרו ואפילו יותר. האם בזה נכללות גם כל ההרחבות הכמותיות למיניהן של הפד ?
  • 9.
    מיקי 11/09/2014 19:18
    הגב לתגובה זו
    סגרה עסקה ב-100 מיליון וזו רק ההתחלה ! מחיר מצחיק להשקעה !
  • 8.
    משה 11/09/2014 18:01
    הגב לתגובה זו
    שלמה אתה מבין את הטרוף שהיה במניות MTSL OTIV בימים האחרונים (בעיקר במחזורים) ? תודה מראש
  • 7.
    לשלמה 11/09/2014 17:54
    הגב לתגובה זו
    דעתך על החברה ובכלל על חברות של אנרגיה ירוקה תודה (באחת התגובות בעבר - "אכתוב על הנושא ") שוב תודה
  • 6.
    משה 11/09/2014 17:27
    הגב לתגובה זו
    בעבר הרחוק עסקת רבות בחברה, האם ידוע לך מה עלה בגורל החברה ???
  • 5.
    שלמה גרינברג 11/09/2014 15:49
    הגב לתגובה זו
    אכן, הצלחת המוצרים של ראדא יכולה בהחלט להביא לעליות גדולות במכירות וברווחים ותוצאות הרבעון השני שפורסמו השבוע מאותתים על כך אבל בין זה לטירופם של סחרנים המרחק גדול. בשורה התחתונה, ערך שוק של 35 מיליון דולר נמוך לחברה עם המספרים שפרסמה ראדא ועם הציפיות הריאליות למוצריפ החדשים כך שלאחר הנסיגה המניה במחיר כלכלי שוב כמובן עם כול הסיכונים שטירוף ה IT מביא אתו. ראדא כמו TSEM או קומפיוג'ן צריכות לתפוס פינה בתיק וכמובן אם לפתע תבוא עוד קפיצה מטורפת שחררו חלק מהאחזקות
  • 4.
    שלמה גרינברג 11/09/2014 15:36
    הגב לתגובה זו
    מה שקרה זה קלסיקה של מה שקרה בשוק מאז 2008. זה התחיל עם הפרסום ב ISRAEL DEFENCE שמערכת הרדאר של החברה הוכיחה עצמה בצוק מגן. אנשים עלו על הכותרת וקשרו זאת להצלחת כיפת ברזל. לאחר מכן גילו את הודעת הצבא האמריקאי מלפני כשנה שהם בודקים את המערכת והדרך מכאן לשמועה שבואינג או אלביט יקנו את החברה קצרה והחלום ניצת. כול אתרי הסחרנים המובילים וכול אתרי הצ'ט עלו על הסיפור והמניה נסקה. לראדא 8.9 מיליון מניות, 6.1 מתוכם סגורים בהונג קונג וזה מסביר העלייה החדה. בינתיים פרסמה החברה דוחות טובים (המשך)
  • 3.
    dvd 11/09/2014 14:58
    הגב לתגובה זו
    שלמה ! אולי יש לך הסבר מה קרה בראדא ? ומה נכון למשקיע (ולא סתם להמר)לעשות ? תודה !( אנחנו מחפשים קול שפוי )
  • 2.
    nvidia 11/09/2014 12:11
    הגב לתגובה זו
    וקוואלקום. מה לדעתך הסיכוי של nvidia בתביעה על הפרת 7 פטנטים שקשורים לgpu.
  • 1.
    דינו 11/09/2014 11:56
    הגב לתגובה זו
    תודה שלמה על הכתבה המרתקת. ממש כך.הזכרת את ראדה בכתבה.כיצד ניתן להעריך לדעתך עד להיכן היא יכולה לטפס. אין אזכורים כלל על מחירי יעד. תודה