לפני שאתם בורחים מהמניות צריך להבין איך נוצרים תיקונים

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, מסכם את תהליך יצירת התיקונים והתאוששויות שאחריהם בוול סטריט

נכון לסוף השבוע האחרון, מדד ה-S&P איבד 5.6% משיאו ומדד הנאסד"ק ירד ב-7.3%. זה התיקון ה-14 מאז החלה ההתאוששות. 5 שנים ועשרה חודשים עברו ושני המדדים נמצאים 185% ו-237% (בהתאמה) מעל רמת ההתחלה בתחילת מארס 2009. מאז הושקו המדדים, ב-1960 ו-1972, זו ההתאוששות השנייה בעוצמתה. במהלך 1995-2000 עלה ה-S&P בכמעט 400% ואילו הנאסד"ק עלה ב-550% לערך. עובדתית, כל גאות בוול סטריט מתחילה כשנה לפני התפר שבין סיום המיתון לתחילת ההתאוששות במיין סטריט, ומסתיימת כשנה (פלוס) לאחר שמחזור הגאות במיין סטריט השתנה למחזור של האטה. כלומר, הסיפור שהמניות מבשרות את העתיד במיין סטריט נכון רק בצד המעבר לצמיחה, הן מעולם לא ניבאו נכון (או בזמן) את המעבר למיתון.

בכל מקרה, מה שכן קובע אורך תקופות של גאות ושפל בוול סטריט זו המציאות במיין סטריט, וזו נודעת עובדתית רק בדיעבד. מבחינה היסטורית, משקיעים קיבלו החלטות שהתבססו על מאזן בין העובדות הכלכליות הידועות, מאקרו ומיקרו, לבין ציפיות שיצרו המומחים למיניהם, התקשורת והרגשתו האישית של כל משקיע. בשורה התחתונה, משקל העובדות הכלכליות היה הגורם החשוב יותר בתהליכי הבחירה של המשקיעים.

אם תסתכלו על כל מדדי המניות מאז 1995 (השנה שבה החלה הכלכלה החדשה להתמזג לתוך הישנה) ואילך, תגלו 3 תופעות חדשות שהשתלטו על השוק והמשקיעים (בהשוואה למה שהיה מקובל בעבר). הראשונה הייתה הגידול המשמעותי בתנודות המדדים והמניות. השנייה, גידול אדיר במחזורי המסחר והאחרונה והחשובה ביותר, שינוי האיזון ההיסטורי בהשפעות על החלטות המשקיעים בין העובדות הכלכליות לציפיות, כאשר אלה דחקו את העובדות כגורם החשוב בבחירת ההשקעה. כל זה לא היה נורא, אלמלא התפתחות ה-IT והרשתות החברתיות, שהפכו את הציפיות לעיקר והעובדות לתפל. כלומר, חלק הולך וגדל של המשקיעים אינו מתחשב בעובדות ואינו מעריך בעצמו את ההתפתחויות העתידיות - הוא מגיב לציפיות שהתקשורת הפיננסית יוצרת.

על מנת להבין את הכיוון העתידי של שוק המניות, וכדי שלא ניבהל כל פעם מחדש בגלל הכותרות, צריך לנסות ולהבין באיזה שלב נמצאת הכלכלה הגלובלית, מה מצבן של החברות, בעיקר המובילות, בתוך אותו מצב, את מצב האלטרנטיבות להשקעה ובמידה פחותה את ההתפתחויות הצפויות בפוליטיקה העולמית. משקיע שאיבד את יכולתו לחשוב בהיגיון, מוכר הכל מאימת הכותרות וצופה "תיקון משמעותי" (שבדמיונו בהחלט יכול להיות דומה לזה של 2001-2 או 2007-8), צריך לנסות לאזן את פלטפורמת קבלת ההחלטות בין העובדות לציפיות (אולי לסגור הטלוויזיה והאינטרנט ליום-יומיים) לפני שהוא מצלצל לבנק או לברוקר.

"על תסתכל בקנקן" - וול סטריט סטייל

בקיץ 2008 כלכלת העולם הגיעה למצב "חדש" - תוך כדי מהלך צמיחה גלובלי שהחל בסוף 2002 והגיע לשיאו בתחילת 2007, "מישהו" גנב את הכסף שנצרך לתדלוק המשך הצמיחה. ניתק את צינור הדלק שהזין את המנוע שהוביל המכונית בעלייה. בתי ההשקעה הגדולים, הבנקים וחברות הפיננסים והביטוח, שאמורות להזין את המשך הצמיחה, גילו פטנט נהדר לעשיית רווחים ללא פיקוח כלל - הנדסה פיננסית או בשם אחר, הם הבינו איך מוכרים לציבור זבל עטוף בנייר מוזהב במחיר של זהב אמיתי. הצלחתם הייתה אדירה והרווחים היו בשמיים. מ-AIG ועד לבנק אוף אמריקה ו-UBS - כולם הראו רווחי עתק בשנים 2006-7. בסוף 2007 בא איזה ילד (שהפרופסור רוביני טוען שזה הוא) וצווח קבל עולם, "המלך עירום". המכשירים הפיננסיים, רובם בדירוג AAA ובטריליוני דולרים, קרסו לאחר שהורידו את נייר הזהב והתגלה שהמערכת הפיננסית התייבשה באחת. הבהלה במיין סטריט הייתה גדולה אפילו מזו של וול סטריט - אנשים איבדו ערכים והחלו לחשוש שתעשיות שלמות תתרסקנה מחוסר האפשרות לממן. כרגיל ארה"ב הצילה את המצב (הם עושים זאת מזה כמאה שנים). הנשיא בוש (לא אובמה) איבחן את הסכנות שנוצרו, וחתם באוקטובר 2008 על ה-bailout plan, ובמקביל פרופ' ברננקי הוריד את הריבית ל-1% - ארה"ב מלאה את טנק הדלק, חיברה את הצנרת למנוע והכלכלה הגלובלית החלה להתאושש והיא ממשיכה מאז, בעיקר בעזרת מנועים חדשים, הטכנולוגיה בעיקר. ההתאוששות הכלכלית של מיין סטריט מאז 2009 שונה מכל אלה הקודמות לה. כלכלת העולם לא נכנסה למיתון ב-2008 בשל מערכות היחסים הכלכליות - אינפלציה וגורמי הביקוש מול ההיצע - סיבות שהביאו למיתונים קודמים. מיתון 2008 היה ראשון מסוגו - הוא נוצר מלאכותית בידי האדם (המערכת הפיננסית). הבנק הפדרלי והאוצר האמריקני הבינו זאת היטב, ולכן יזמו את תכניות ההצלה וההנזלה. מאותה הסיבה הם "העדיפו" להנזיל את החברות הפיננסיות בעיקר ו"עוגנים" תעשייתיים חשובים, כמו תעשיית הרכב. למזלם של קובעי המדיניות, מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה, שיצרו מנועי צמיחה חדשים ולא איפשרו לאינפלציה להרים ראש, באו עם ההתאוששות ומכונת הכלכלה הגלובלית שנהנתה ממימון בעלות נמוכה.

התל"ג הריאלי בארה"ב עלה מ-14.4 טריליון דולרים ב-2009 ל-16.8 טריליון ב-2014. כך גם ההכנסה האישית שהתחזקה והאבטלה שירדה משמעותית. התוצר הגלובלי עלה מ-58.6 טריליון ב-2009 ל-74 טריליון ב-2013 וצפוי להגיע ל-81 מיליארד ב-2015. במילים אחרות, ההתאוששות שהחלה ב-2009 אינה אמורה לעשות פניית פרסה בקרוב, והמשך הגידול הממוצע בהכנסה האישית בארה"ב ושאר העולם ימשיך לספק את ביקושים. כמובן שהחברות המובילות תמשכנה למכור, להרוויח ולהגדיל דיבידנדים בהתאם.

אם לוקחים בחשבון את האלטרנטיבות הרציניות (אג"ח ארה"ב, נדל"ן וריטים מטעמו, השקעה במזומן ולבטח מתכות או נפט), המניות, נכון לאוקטובר 2014, הן עדיין "המשחק היחיד בעיר". השאלה היא רק על המחיר, והתיקונים מאפשרים מחירים כלכליים יותר.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

אז מאיפה בעצם באים התיקונים?

ההתאוששות שהחלה, בוול סטריט, בתחילת 2009 (במיין סטריט היא החלה כבר בסוף 2008) מתקדמת מאז בצורה של ניסוי ותהייה - אחרי הכל, הטראומה של 2007-8 עדיין קיימת. מי שעוקב אחרי המדדים, יכול לראות שמאז 2009 היו 14 תיקונים (כולל הנוכחי), וכולם היו "תיקוני כותרות" - התבססות על פחד גבהים והישענות על כותרות. פעם היו אלו החששות מרווחיות החברות ברבעון מתקרב, אינפלציה מתקרבת או כניסה לדיפלציה, דאבל-דיפ, האטה בסין ואזהרות של גורו זה או אחר. כיום, שני משתנים מזינים בקצב גובר את התנודות: העברת האינפורמציה שמרבה את תרבות הכותרות בגלל התחרות והרייטינג ומספר הולך וגדל של סוחרים שמתרכזים באותן כותרות.

הבעיה נעוצה בעובדה, שבניגוד לכותרות, החברות שמרכיבות את המדדים מכות את הציפיות בכל רבעון מאז. מה שקרה לאורך השנים, שמפעם לפעם, בלהט הציפיות שמוזנות ע"י כותרות, מתלקח מומנטום שמעלה את מחירי המניות לערכים שאינם ריאליים, ובעקבותם באים פרשנים, אנליסטים וגורואים, שהם אלה שליבו את ההתלקחות מלכתחילה, וצועקים ש"מחירי המניות בשיא, חייב לבוא תיקון". אבל התיקונים, כל עוד המצב במיין סטריט שפיר, הם "תיקוני התאמה" לערכים - הסיכוי שיבוא בקרוב משבר נוסח 2008 קטן ביותר, אבל פניקה תקשורתית יכולה בהחלט להביא לתיקון חזק יותר מאלו שהיו. לסיכום, אנחנו מאמינים שהצמיחה הכלכלית הגלובלית, ובמיוחד האמריקנית (63% מהכנסות 500 חברות ה-S&P באות מחוץ לארה"ב, אבל הייצוא האמריקני מהווה רק 13.5% מהכלכלה), תימשך. מפעם לפעם, במיוחד לאחר שבירת שיאי גובה כמו במקרה הנוכחי, נראה תיקונים נוספים. אבל המגמה בוול סטריט תימשך כלפי מעלה, אפילו אם הריבית ו/או הדולר יתחילו לעלות - יש להם מספיק דרך לפני שיפגעו בכלכלה. בתיקונים מהסוג של הנוכחי, חשוב להתרכז בחברות המובילות, חברות מהסוג של AT&T (סימול: T), שהכנסותיהן ורווחיותן במגמת עלייה ומעלות דיבידנד כל שנה (כרגע בתשואה של 5.4%). התיקון הנוכחי מהווה הזדמנות להתבסס בנכסים טובים במחירים כלכליים, שממזגים פוטנציאל לרווחי הון והכנסה גבוהה יחסית עם הגנה בפני תיקונים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(38):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 36.
    מניית עליבאבא - האם זה זמן מתאים לרכישה או שכדאי ל (ל"ת)
    הראשונית 03/11/2014 09:05
    הגב לתגובה זו
  • 35.
    נדב 21/10/2014 07:41
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך אחרי הנפילה? שווה קנייה או מצפה להמשך ירידות\ דשדוש
  • 34.
    שלמה גרינברג 20/10/2014 16:38
    הגב לתגובה זו
    לחלבן (29): מה הקשר בין גורמי הסיכון שבתשקיף(שאגב מועתקים מתשקיף לתשקיף) ולתביעות??? התביעות באות כנגד הדיווחים של החברה. גורמי הסיכון לא מציינים אפשרות שיסתירו מידע ממשקיעים. התחום כולו מעניין מאוד, מתפתח,גדל ויגדל כדאי לך להתעמק בו ויש בו מספיק חברות רציניות יותר להשקעה. לאלי (30): בסדר אלי לאיש (31) כתבתי מספיק על לומניס
  • 33.
    איש 20/10/2014 15:16
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך שלמה ?
  • 32.
    לא תמיד מגיע תיקון לתיקון, לפעמים זו סתם מפולת (ל"ת)
    אלי 19/10/2014 14:44
    הגב לתגובה זו
  • 31.
    החלבן 18/10/2014 19:46
    הגב לתגובה זו
    ובהתייחס לתביעות, אילו היו אותם עורכי הדין הנכבדים קוראים את התשקיף אזי היו רואים את כל גורמי הסיכון עליהם התריעה החברה כולל אלו שהביאו לירידה במכירות. בכל מקרה מעניין אותי דעתך על התחום בכלל ולאו דווקא על אנזימוטק.
  • 30.
    שלמה גרינברג 18/10/2014 12:01
    הגב לתגובה זו
    פאולסון מכר הכול http://www.gurufocus.com/StockBuy.php?GuruName=John+Paulson&p=1 לגבי ההנהלה איזה מידע שונה? אתה חושב שהתביעות קנטרניות?, תעיין בהן ותחליט או שתקרא את ההודעות שהוציאה החברה ותחליט. בעיות ילדות? לא, בעיות אגו ישראליות. לי אין בעיה כזו עם מש עופר.
  • 29.
    החלבן 17/10/2014 17:02
    הגב לתגובה זו
    קודם כל תודה על תשובתך, מעריך מאוד ואף מצטרף למחמאות החברים הנוספים פה בפורום התגובות. למיטב ידיעתי - ולאור כל דיווחי קניות מכירות של בעלי עניין וקרנות גידור נראה כי פולסון לא מכר ולו נקוב אחד (בדקתי בשנית עכשיו כאשר הפורטפוליו שלו מעודכן ליום 14 באוגוסט), מה שמחדד עוד את שאלתי... האם יש ברשותך מידע שונה? לגבי ההנהלה - האם להערכתך לא סביר שבסך הכל מדובר בחבלי לידה או בעיות ילדות (מעבר מסטארט אפ לנאסדק) שלא תמיד עובר חלק... אם לי יש בעייה עם החברה היא בעיקר עם האחזקה של משפחת עופר (דרך חממת xt
  • אורי האמיתי אגב תודה 19/10/2014 10:39
    הגב לתגובה זו
    אני גם נמצא שם ומקווה לטוב שם המשחק סבלנות אני שם משער24$
  • 28.
    chartist.co.il 17/10/2014 16:02
    הגב לתגובה זו
    אני עוקב אחרי שלמה כבר מספר שנים ואפילו יש לי את הספר שכתב בעבר "מוול סטריט באהבה", מאוד מומלץ. אחד מהאנליסטים הטובים שיש
  • 27.
    chartist.co.il 17/10/2014 15:57
    הגב לתגובה זו
    כבר אין הגיון כלכלי מזמן בשווקים בעולם, אם אני לא טועה גרינספאן אמר ב2008 שכל מה שהוא יודע על הכלכלה כנראה שגוי ורבים אחרים אמרו שאפשר כבר לזרוק את כל ספרי הכלכלה לפח כי הכלכלה שכולם לומדים באוניברסיטה זו לא אותה כלכלה שאותה אנחנו חיים. אני לא חושב שבכל משבר צריך שיהיו את אותן סיבות שגרמו לנפילות, הסיבות לא ממש חשובות, הן אולי חשובות אחר כך שיהיה על מה לכתוב בספרים אבל בעת שהמפולת מתחילה מי שבאמת קובע את המגמה אלו הצ'ארטיסטים כמו שאמר השבוע אריאן ולכן מאוד מאוד חשבו כן ללמוד את המגמות בשווקים
  • 26.
    בחייך, כל המדינות בגרעונות ענק והמצב טוב לדעתך? (ל"ת)
    יוני 17/10/2014 15:48
    הגב לתגובה זו
  • 25.
    אבי 17/10/2014 14:59
    הגב לתגובה זו
    אני קורא מזה זמן את כתבותיך, ועלי לציין את שיקול הדעת, איכות הניתוח ומעל לכל האובייקטיביות (בניגוד לרב האנליסטים שמשרבבים פה ושם התנשאות, "אמרתי לכם", וגם שיקולים הנובעים מתוך פוזיציה). יישר כח
  • 24.
    משה 17/10/2014 14:17
    הגב לתגובה זו
    שלמה בהנחה ששנינו עכשיו יודעים מה ראדא עושה, הרי בתשובתך לא ענית לשאלתי מס' 6.
  • 23.
    שלמה גרינברג 17/10/2014 13:00
    הגב לתגובה זו
    כתבתי מעל ומעבר וגם הזהרתי, אמון המשקיעים בחברה אבד לחלוטין וראה התביעות שמצטברות. הבעיה היא בהנהלה ורק בהנהלה!! והסברתי מדוע. ג'ון פאולסון מכר את כול אחזקותיו במהלך מרץ-אפריל במחירים שבין 21 ל 29 דולר ובהפסד של % 74.פאולסון קנה בסה"כ 4.1 מיליון מניות, הרוב לאחר ההנפקה (מעל ל 30 $)והוסיף בתחילת מרץ 2014 לפני הדוחות המאכזבים, מסתבר שהוא צדק. במצבה הנוכחי החברה אינה מעניינת ולדו פונט יש הרבה אופציות אחרות. צריך להמתין עוד רבעון או שניים ולראות אם המכירות ימשיכו להתדרדר ולקוות להחלפת חחנחלה
  • 22.
    ארז 17/10/2014 07:36
    הגב לתגובה זו
    הדוח הבא בתחילת נובמבר (הקודם היה ב 5 לאוגוסט). אז נהיה חכמים יותר - כול השאר סיפורי סבתא. מקווה שיהיו חכמים מספיק להודיע שהמנכל הועף מהתפקיד (למרות שתרם המון בבניית החברה) - זה יכול ליצור שינוי סנטימנט. מחזיק במחיר (לאחר מיצוע) של 18. רק לחשוב על העלויות הכספיות והניהוליות של אין סוף התביעות המשפטיות נגדם מצד משקיעים האמריקאים.
  • 21.
    החלבן 16/10/2014 22:58
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, אשמח לשמוע דעתך על התמורות האחרונות בחברה בהתייחס למחירה כיום (נמוך כל בזמנים). האם לדעתך שוק המזון הרפואי הגיע לרוויה? האם ישנה בעייה ברמת ההנהלה? האם החברה מעניינת לרכישה על ידי קונצרן שרוצה חדשנות בתחום (להבנתי, אפילו דופונט הגדולה החלו לסגור פעילויות ופוזלים לכיוון האנזימים)? האם זו יכולה להיות הסיבה לכך שגים פולסון לא מכר נקוב אחד (מחזיק 20% מהחברה בשער ממוצע של כ- 26 דולר? מעריך מאוד את כתיבתך ואשמח להתייחסותך. תודה חיימון
  • 20.
    אלי 16/10/2014 17:31
    הגב לתגובה זו
    לשלמהמה דעתך על מניית מבלי שיצאה לשוק לחיי 3 חודשים mbly
  • 19.
    שלמה גרינברג 16/10/2014 11:06
    הגב לתגובה זו
    למשה (12 ו 14): לכך בדיוק התכוונתי, שאתה תבדוק בוויקיפדיה ולא רק. אני רואה שאכן בדקת וכעת אתה יודע. לאורי (13): מה שאני כותב אני גם עושה. אני מנסה למכור חלקים מהאחזקות (במיוחד ב"מניות קטנות", בעליות חדות ומנסה לקנות חזרה בירידות חדות, מנסה, לא תמיד מצליח. לעולם אסור לשאול, "מתי זה יסתיים". המשקיע צריך לנסות ולהעריך מתי העליות ואו הירידות מוגזמות. איני מאמין שהנפילות הנוכחיות יסתיימו במשבר עמוק וכך אני פועל ואגב, חשוב תמיד למכור חלקים בעליות כדי שיהיה מזומן לירידות, גם זאת אני כותב כול הזמן
  • אורי 16/10/2014 19:55
    הגב לתגובה זו
    א
  • 18.
    שלמה גרינברג 16/10/2014 10:57
    הגב לתגובה זו
    ל 10: מכיר היטב את Acorn Energy ועוד מתחילת שנות ה 90. יש לה 2 בעיות. הראשונה שהיא "מתחרה" מול שלומברגר (SLB ) וסימנס והשנייה שאינה מצליחה למכור וסוחבת הפסדים גדולים. אכן, תחומי העיסוק שלה חשובים ביותר אבל חוסר היכולת לפרוץ בעוכריה. ל 11: הסיבות למשברי 1929 ו 1987 וגם למשבר 2000 שונות לחלוטין מאלו שמביאים לתיקון הנוכחי. איך אמר השבוע אח ארייאן? הבייה של וול סטריט שמי שמכתיב היום את המגמה הם הצ'רטיסטים ולא ההגיון הכלכלי למשה (12) : תשובתי לא הייתה שטחית (המשך)
  • 17.
    זאב 16/10/2014 08:47
    הגב לתגובה זו
    העיקר, שהעברת לנו מסר אופטימי ותודה לך על כך
  • 16.
    דר הרשקו 16/10/2014 07:38
    הגב לתגובה זו
    תודה
  • 15.
    משה 15/10/2014 20:29
    הגב לתגובה זו
    "חץ דורבן" מיועדת לטפל במגוון רחב של איומים נגד טנקים בהם רקטות נגד טנקים (RPG), טילים נגד טנקים (ATGM) וכן פגזי חלולן (HEAT) וחודרנים קינטיים (KEP) הנורים מתותחי טנקים. המערכת מורכבת ממכ"ם שפותח על ידי "ראדא תעשיות אלקטרוניקה" וחיישן תת-אדום תוצרת "אלישרא" שנועד לגלות איומי נ"ט על הכלי. כאשר המערכת מזהה איום שעומד לפגוע בכלי, היא מנסה לשבש אותו (אם מדובר בטיל נ"ט), מפעילה מיסוך עשן ואם אין ברירה היא משגרת חימוש המתפוצץ בקרבת האיום ומנטרל אותו (מפוצץ את האיום או מטה את מסלולו). החימו
  • 14.
    אורי האמיתי 15/10/2014 20:23
    הגב לתגובה זו
    יום קשה היום בעצם כבר כמה ימים האמת שאני חושב כמוך לכן לא מכרתי ואם היה לי כסף פנוי היתי קונה עוד שאלה יש לך מושג מתי זה יסתם לאור הפרסום היום על המדדים תודה מראש
  • 13.
    משה 15/10/2014 20:17
    הגב לתגובה זו
    בהמשך לתשובתך השטחית בתגובה 8 אני מציע לך לעשות חיפוש בגוגל של הערך "חץ דובדבן".
  • 12.
    chartist.co.il 15/10/2014 15:06
    הגב לתגובה זו
    http://www.chartist.co.il/2014/10/1929-2014-1987.html
  • 11.
    שלמה דעתך 15/10/2014 14:47
    הגב לתגובה זו
    מניה שמגינה על כורים גרעיניים בעולם וחברות קידוחים בים ACFN אשר מחזיקה בחברת בת DSIT שעליה אכתוב ועוד שלוש חברות בת נוספות. קצת הסבר על השוק החדש שאליה היא חדרה לאחרונה וזכתה בחוזים: כורים גרעיניים חשופים במיוחד לחדירה וחבלה תת ימית מאחר משום שקיימת ברובם כניסת מים ישירה לליבת הכור, למטרת קירור. באמצעות כניסת מים זו, מסוגלים גורמים עוינים לבצע חדירה תת ימית ולבצע חבלה ללא התגלות.ארגוני טרור קיצוניים מרימים ראש, כמו דאע"ש, שלוחות של אל קאעידה ועוד כשחמאס שלח חוליית קומנדו לזיקים, כנראה שהו
  • 10.
    Ben Cnaan 15/10/2014 10:36
    הגב לתגובה זו
    Sorry for the english i do not have a Hebrew Key board, the main differenc between REFAEL MEIL RUACH to TAAS HETZ DORBAN is that the first one can only protect from projectils out of an anti tank rokets, thous projectils have a very low mass and as a result can be diverted. The HETZ DORBAN suppose to divert projectils coming from other tanks which have much higher mass and will need much "stronger" energy (mass and speed) to bedivert, it is more complecx.Do not bet on TAAS it is avery sickfi
  • 9.
    שלמה גרינברג 15/10/2014 07:55
    הגב לתגובה זו
    לאורי (5): ההפחדות הן מהתקשורת לא מהפאד, מהוועדה אין אפילו הערה לגבי הדולר. לעיתים, מושל זה או אחר מעירים דעתם אבל לא תמצא "הפחדה" מטעם הבנק המרכזי. למשה (6) באמת??? ליאיר (7): חבל שלא קראת את הכתבה אבל תקרא בבקשה שוב את מה שאתה כותב ותסביר לי או לעצמך היכן ההיגיון בדבריך
  • 8.
    יאיר 15/10/2014 07:04
    הגב לתגובה זו
    בודאי שלא, אבל לא עכשיו. בסדר בו נזרום. אז תמשיך עליה עוד שנה? עוד שנתיים? עוד שלוש שנים? ומה התשואה הצפויה בשוק המניות 10% או 15% או 20% (הרי השערים גבוהים והצמיחה שתמשיך לא תוכל להצדיק עליות גבוהות יותר), אבל המפולת הבאה הרי תגיע, ואז הנפילה תהיה 30% ואולי 40% ואלוי 50%. האם שווה להיות בשוק ולספוג את הנפילה הבאה? לדעתי התשובה שלילית ועדיף להמתין בחוץ ולהפסיד את התשואה בשנים הקרובות,ולהכנס לשוק אחרי המפולת הבאה.
  • 7.
    משה 15/10/2014 00:59
    הגב לתגובה זו
    בעיתונות כל הזמן מזכירים את מעיל רוח (רפאל ואלתא) ואילו את מערכת חץ דובדבן (ראדא ותעש) לא מקבלת סיקור זהה. האם תוכל לציין את השוני והדמיון בן המערכות ומה סיכויי המכירה של מערכת זו.
  • 6.
    אורי 14/10/2014 20:55
    הגב לתגובה זו
    כל ההפחדות מצד הפד' לא מוצדקות לגבי הדולר?
  • 5.
    שלמה גרינברג 14/10/2014 14:29
    הגב לתגובה זו
    לאורי (2): תקרא המאמר שוב, אני כותב שעליית הדולר ברמות נוכחיות אין לה שום השפעה, הייצוא האמריקאי עולה בעיקר על היי-טק, מטוסים, חקלאות ותיירות והוא ימשיך לעלות גם ביחס "גרוע" הרבה יותר. לאמיר שרי (3): ראה הכתבה מה 2.10, http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=214573 תחת כותרת המשנה, "SODA, בין תחרות, חרם ואפשרות הרכישה". כפי שכתבתי, כדאי להמתין ולראות מה קרה ברבעון השלישי ומה הנחיותיהם לעתיד.
  • 4.
    אמיר שרי 14/10/2014 13:40
    הגב לתגובה זו
    שלמה האם התיקון הגדול בסודה מהווה הזדמנות לקנות קצת מנהיות (עוד אין לי) תודה רבה חג שמח
  • 3.
    אורי 14/10/2014 13:14
    הגב לתגובה זו
    לגבי זה שהדולר בעולם עלול להרוס את התאוששות בארה"ב במיוחד בייצוא? עד כמה זה נכון? ומאיזה רמה של הדולר-אירו זה עלול באמת להזיק לייצוא בארה"ב?
  • 2.
    דינו 14/10/2014 11:34
    הגב לתגובה זו
    תודה לך שלמה על כתבותיך השנונות והשקולות.בציפיה תמידית לקראת הבאה. חג שמח לך.
  • 1.
    יעקובי 14/10/2014 13:29
    הגב לתגובה זו
    שלמה תודה על המאמר. במאמר הקודם מסופהשבוע אמרת שכדאי לחכות לתיקון בסודה soda . הוא הגיע ובגדול אחרי הדוח המניה צנחה 23%. עכשיו נסחרת סביב 20 דולר. האם הדוח = התיקון. או שמשהו ממש חמור נובע מהדוח וכדאי להתרחק.... תודה רבה