על התחום הלוהט בניו יורק - והמניה הישראלית שבמוקד

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, על ההחמצה הגדולה של ישראל להשקת 'טבע 2' בתחום ההגנה בוול סטריט;

Regin הוא השם שניתן לתוכנה זדונית (Malware) חדשה שאובחנה ברשת. ה-Regin, שמזכירה את התוכנה המאוד מתוחכמת שנקראת, Stuxnet computer worm, ופותחה ע"י האקרים בחסות ארה"ב וישראל, חדרה באמצעות תוכנת החלונות ובכיסוי של תוכנה של סימנס, למערכות הפיקוח של הכורים הגרעיניים באירן. ה-Regin, כך טוענים מומחים, חכמה בהרבה מ-Stuxnet, ומיועדת לפריצה למערכות פיקוח של ייצור תעשייתי, במיוחד תקשורת.

"טרם נתקלתי בתוכנה כה מתוחכמת", אמרה אורלה קוקס, מנהלת צוות התגובה של ענקית הסייבר סקיוריטי סינמטק (סימול: SYMC). "תוכנה כזו לוקח הרבה זמן וכסף להכין, סתם האקרים אינם מסוגלים לייצר כזו". ואכן, לא מעט מאשימים את "הסוכנויות הישראליות והאמריקניות" בפיתוח התוכנה. בכל מקרה, המייסד ויו"ר של חברת Kaspersky Labs, יוג'ין קספרסקי, שניצח על גילוייה של ה-Stuxnet, הזהיר שההתפתחות הזו רק מוסיפה לאזהרותיו שההאקרים הולכים, מתקדמים ומאיימים כעת ברצינות על מערכות מחשב שמפקחות על מפעלי אנרגיה ותעשייה - וכל זה לצד שההתקפות על המערכת הפיננסית הולכות ומתרבות.

אגב, כל אותן התפתחויות מאותתות, מלבד על הסכנה הגדלה בשימוש ברשת, שתחום ההגנה על הרשת הולך ותופס חשיבות עליונה - ההשקעות בתחום רק ילכו ויגדלו, ונישות וחברות חדשות ימשיכו להופיע במיין ובוול סטריט. כמו בכל נישה אחרת, כך גם כאן הקושי לזהות את המניה המנצחת הולך וגדל. מה גם שמסתמנת "בעיה" נוספת - חברות תשתיות הרשת, מסיסקו (סימול: CSCO) ועד אינטל (סימול: INTC) ו-IBM, הבינו את ההתפתחות הזו ממזמן וממקמות עצמן בנישת האבטחה. הן מתחרות בכל אותן חברות חלום שצצו בתחום בשנים האחרונות.

נישת ההגנה על הרשת מאותתת, ללא ספק, את אחת ההחמצות הכלכליות הגדולות של ישראל, השנייה אולי רק לתחום הטיפול במים. העובדה שמשני תחומים אלה לא יצאה אפילו חברה גלובלית מובילה אחת, מהרמה של טבע למשל, היא ביזיון, שמוכיח על סביבה עסקית ידידותית ויכולות ניהול שחסרים. אבל זה נושא חינוכי שאולי בעתיד נתגבר עליו. כרגע, מה שיותר מעניין את המשקיע זו השאלה, כיצד הוא גדל עם נישת האבטחה? וזה לא קל. בדו"ח שיצא לאחרונה תחת הכותרת " Cyber security market Global Advancements, Forecasts & Analysis (2014-2019)” מעריכים המחברים, חברת הייעוץ האמריקנית MarketsandMarkets, שנישה זו תגיע ב-2019 ל-155.74 מיליארד דולרים, לאחר שב-2014 גלגלה 95.6 מיליארד. תחומי החלל, הביטחון והמודיעין, יהיו המוביליםף כאשר הצמיחה הגדולה תמשיך בצפון אמריקה. איך משקיעים בתחום? תתפלאו, אבל יש רק ETF אחד, חדש, שמתמחה בתחום ה-cybersecurity. ה-PureFunds ISE Cyber Security (סימול: HACK). מדוע אין יותר? משתי סיבות. האחת, גרעין הפעילות בתחום נעשית ע"י הענקיות הטכנולוגיות, שאין דרך להגדירן כחברות סייבר-סקיוריטי. הן עוסקות בעיקר בתשתיות - ושם יש סלים וקרנות רבים. הסיבה השנייה, שהנישה נחשבה כקטנה מדי למפיקי הסלים והקרנות, ורק הפריצות שאירעו לאחרונה בחברות הום-דיפו (סימול: HD), טארגט (סימול: TGT) וענקית הבנקאות JP Morgan (סימול: JPM), עוררו את מומחה ויזם הסלים הגדול, כריסטין מאגון להקים סל מעקב על חברות האבטחה. מאגון השתמש במדד ה-ISE Cyber Security Index, שמכיל 30 חברות אבטחה (מתוכן 5 ישראליות). החברות המובילות במדד הן Splunk (סימול: SPLK), אינפובלוקס (סימול: BLOX), אינטרהלינקס (סימול: IL), פייראיי (סימול: FEYE), ג'וניפר (סימול: JNPR) וצ'קפוינט (סימול: CHKP). סיסקו מופיעה במקום ה-21, ואילו אינטל, IBM ומיקרוסופט (סימול: MSFT) אינן כלולות.

הסל עצמו, ה-HACK, מורכב מ-26 חברות, שאומנם כולן כלולות במדד, אבל בשקלול שונה. חמש הראשונות הן VASCO DATA (סימול: VDSI), שתי הישראליות, אימפרווה (סימול: IMPV), ופאלו אלטו (סימול: PANW), המובילה במדד - SPLK וקואליס (סימול: QLYS). רדוור (סימול: RDWR) משוקללת במקום השמיני, CHKP במקום ה-13, ואילו הענקיות, סיסקו וג'וניפר, נשרכות במקומות ה-15 ו-16 בהתאמה.

הרכב הסל נראה מוזר, במיוחד לנוכח הנתחים שחברות כמו סיסקו וג'וניפר מחזיקות בתחום (ואפילו מוזר יותר לנוכח היעדרן של אינטל, IBM ומיקרוסופט, שגם הן שחקניות מרכזיות). ההרכב מתבסס על נוסחה שאפשר ללמדה בקישור http://www.ise.com/cyber. בכל מקרה, צריך להבין שאצל אותן חברות ענק, סקטור ההגנה, עם כל חשיבותו, אינו סקטור שמוביל בהכנסות, והמדד מתיימר לייצג את התחום נטו.

חשוב לדעת, שמבחינת עוגת ההכנסות הגלובלית מתחום ההגנה על הרשת, אינטל (סימול: INTC) המובילה. היא מחזיקה בחברה המובילה בעולם בתחום ההגנה, McAfee (ששמה שונה ל-Intel Security). סיסקו וג'וניפר נמצאות במקומות השני והשלישי בעולם. השלישייה הזו מחזיקה קרוב ל-40% מתחום ההגנה. סימנטק (סימול: SYMC) נמצאת במקום הרביעי וצ'קפוינט במקום החמישי, אבל מבחינת להקת החברות שעיסוקן אך ורק בהגנה - צ'קפוינט היא המובילה). סל ה-HACK יצא לדרכו לפני כחודש ב-25 דולר ליחידה, אך עדיין מדשדש במקום. האמת? למרות המוניטין של מאגון, אנחנו לא מוצאים את הסל כמייצג אמיתי של הנישה - השקלול אינו מקובל עלינו. אבל זה מה יש כרגע, ואין לנו ספק שבקרוב נראה עוד סלים וממשפחות סל רציניות יותר.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

צ'קפוינט (סימול: CHKP) כדוגמא

צ'קפוינט היא כאמור החברה המובילה מבין חברות ההגנה נטו (חברות שזה העיסוק היחיד שלהן), וללא ספק המעניינת ביותר. למרות שאנליסטים ומומחים רבים מתלהבים יותר מחברות צעירות, בעיקר פאלו אלטו (סימול: PANW), פורטינט (סימול: FTNT) ואחרות. אנליסטים צעירים נותנים משקל גדול בהרבה לפוטנציאל העתידי מאשר לעובדות כמו עוצמת המאזן, כמות המזומן ומה שהכי חשוב - המעמד השיווקי של החברה והוכחות הביצוע בשוק. רואים זאת היטב בתחום הביו-רפואה, אבל לא פחות בתחום הרשת. כאשר החלום נפגש במציאות - האכזבה, לעיתים קרובות, גדולה.

בתחילת 2010 בחרנו בצ'קפוינט כמניה הטכנולוגית הישראלית המעניינת ביותר. כל הסיבות שנתנו בזמנו מעניינות היום הרבה יותר. מדובר בחברה עם אחד המאזנים החזקים ביותר בתחום הטכנולוגי כולו, שמנוהלת מצוין ומצליחה לשפר את המרווחים המאזניים לאורך זמן. צ'קפוינט, שהביאה לשוק את ה-Firewalls, נבנתה על מנת "לאבטח את הרשת" מלמעלה ועד למטה. האסטרטגיה היא להיצמד להתפתחויות ברשת, והיא אכן מיישמת ומצליחה בכך. צ'קפוינט מתחרה ראש בראש מול שורה ארוכה של חברות, כולל הגדולות שהוזכרנו קודם. היא מציינת כמתחרות עקריות חברות כמו סיסקו (באמצעות Sourcefire שרכשה), ג'וניפר, פורטינאט, דל מחשבים הפרטית היום (באמצעות SonicWall שרכשה), פאלו-אלטו, WatchGuard Technologies החברה הפרטית מסיאטל, FireEye, McAfee של אינטל, מיקרוסופט, סימנטק, IBM ואפילו היוליט פאקארד (סימול: HWP) הגדולה.

בשנת 2000 החברה התחילה עם מכירות של 425.3 מיליון דולרים, רווח תפעולי של 229.3 מיליון, רווח נקי של 221.2 מיליון ורווח למניה של 0.84 ד'. 9 שנים לאחר מכן סיימה עם מכירות של 924.4 מיליון דולרים, רווח תפעולי של 415 מיליון, רווח נקי של 357.6 מיליון ורווח למניה של 1.68 דולר. 2014 צפויה להיחתם עם מכירות של 1.5 מיליארד דולרים, רווח נקי של 700 מיליון ורווח למניה של כ-3.7 דולר. בקופת החברה, נכון לסוף הרבעון השלישי, 3.656 מיליארד דולרים (היא השקיעה ברכישת מניות משלה עד כה ב-2.943 מיליארד דולרים), ואין לחברה חוב חיצוני בכלל. 9 אנליסטים ממליצים כרגע בקניה, וששה בהמלצת "החזק". בשבוע שעבר יצאה קבוצת Jefferies בהמלצת קניה לחברה עם מחיר יעד של 88 דולרים.

כאמור קשה מאוד למצוא חברת צמיחה טכנולוגית כל כך חזקה מאזנית ועסקית כמו צ'קפוינט. אבל הסיבות בגללן בחרנו אותה כמייצגת המעניינת ביותר בתחום, הן בעיקר "וול סטריטיות". צ'קפוינט, בפוטנציאל, הייתה יכולה לקבל הערכה גבוהה בהרבה אם הייתה מבצעת שני צעדים: מחלקת דיבידנד ורוכשת חברות. אמנם היא רכשה כמה חברות "משלימות", אבל לא עשתה שימוש במכשיר ה-M&A, לפחות לא כפי שוול סטריט מצפה. גודל קופת המזומן של החברה, שמנהליה נחשבים כמומחים המובילים בתחום ההגנה, גוזל שינה מעיניהם של משקיעים רבים. מאידך, הוא מושך עיניהן של כמה מחברות הענק הטכנולוגיות שמחפשות חברות נישה מובילות.

אנחנו משוכנעים שמר שווייד קיבל עצות והצעות, אלא גם ברור לנו שעד כה האיש המוכשר הזה, שאוחז ב-15.8% מההון הנפרע, וביחד עם שותפו מריוס נאכט מחזיקים בכ-27% מההון, הוא בעל עקרונות מסוימים שאינו מוכן לוותר. אבל, יחד עם זאת, החברה נסחרת בניו יורק ושם ככל שהזמן עובר והחברה ממשיכה להוכיח עוצמה שיווקית והקופה תופחת, יגדל הלחץ לחלוקת דיבידנד ופעילות גדולה של רכישות. לא נתפלא אם מישהו גדול ינסה להשתלט. אם, כמשקיעים, תשימו את כל הפוטנציאל הזה ביחד, תסכימו איתנו שצ'קפוינט מעניינת מאוד ומייצגת טוב את התחום הצומח הזה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    muor 21/12/2014 23:38
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום מנהל החברה יצא בשבוע החולף בהצהרה כי הם הולכים לכבוש את עולם הסייבר. מה אתה אומר?
  • 8.
    דוד 07/12/2014 19:27
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה . מה דעתך ? לאור ההתפתחות של החברה מצד אחד ומצד שני המסחר בנייר לא תקין 3.5 מיליון מניות שמתגלגלות הלוך חזור ביום אחד . בתודה מראש !
  • 7.
    אלעד 06/12/2014 20:01
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, מה דעתך על סייברארק?
  • 6.
    שאלה לשלמה 05/12/2014 15:29
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, שאלה שאשמח לשמוע תשובך- האם הצמד יאהו ועליבאבא במעלה הגרף או שמיצו עצמן בשווח הקצר- בינוני?תודה רבה!
  • 5.
    רועה צאן 04/12/2014 21:08
    הגב לתגובה זו
    שלמה, האם לדעתך מוצדקות העליות של מאיינד לאחרונה? האם לדעתך החב׳ מתקדמת בכיוון הנכון?
  • 4.
    אורי 04/12/2014 17:28
    הגב לתגובה זו
    שבוע שעבר נשאלו שאלות ולא ענית יש סיבה תודה
  • 3.
    אורי 04/12/2014 16:21
    הגב לתגובה זו
    שלמה שבוע שעבר לא ענית על שאלות יש סיבה
  • 2.
    צ'ק פוינט של המאה ה-21 זה טבע של המאה ה-20 (ל"ת)
    מאיר 04/12/2014 12:12
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    איש 1 04/12/2014 12:12
    הגב לתגובה זו
    בהשוואה לCIVITAS שנמכרה ב 525 M $ ניראת מציאה האמנם ?