המשבר הבא הוא רק עניין של זמן: וול סטריט החזקה הגיעה לוושינגטון

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, מזהיר מדרכי החשיבה החדשות של המשקיעים בוול סטריט
נושאים בכתבה וולס סטריט משבר

שנים שאנחנו מנסים להסביר לקוראים מה מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה עשו לדרך החשיבה של המשקיעים. הן הצליחו להחליף את החשיבה ההגיונית של המשקיעים, בטווח הקצר, לתרבות של נהירה אחרי כותרות שמנותקות מתוכן. דוגמא לכך ראינו בשבוע שעבר, כשהבנק המרכזי של שווייץ, המוסד הכי יציב, הגיוני ושמרני בעולם הפתיע אותנו וסיפק לנו את ההוכחה לטענות שאנחנו חוזרים ואומרים על המהפכות - דווקא הוא, זעזע את השווקים בעולם בביטול גבול ההמרה התחתון - "הרצפה" - של הפרנק מול האירו, שעמד על 1.2 פרנק לאירו, ובאותה נשימה הוריד את הריבית ל-0.75%-.

לפני חודש בדיוק עיתונאים כלכליים תהו כיצד ניתן להמשיך ולעמוד בהוצאות העתק של רכישות מטבעות, במיוחד האירו, לנוכח התגברות קצב ההתדרדרות של האירו, והאם עוצמת המטבע המקומי תביא להורדת ריבית. בתשובה לכך ד"ר תומאס ג'ורדן, יו"ר הבנק ענה כי "ה-SNB נשאר ויישאר מחויב למדיניותו. נמשיך לרכוש סכומים בלתי מוגבלים של מטבעות זרים בהחלטיות מקסימלית, על מנת לכפות את שער המינימום (לפרנק). אנחנו לא משנים החלטות בגלל לחצים קצרי טווח בשוק". בנוגע לנושא הריבית הוא לא הגיב.

לאחר ההחלטה הדרמטית בשבוע שעבר, אמר ג'ורדן כי "ברור לי שההחלטה שלנו באה כהפתעה לשווקים, אבל זו הדרך בה אתה חייב לנקוט במקרים כאלו. הגענו אליה בעקבות ההתפתחויות האחרונות, ואין ביכולתנו לעמוד במדיניות שבה נקטנו עד כה." אכן הסבר לגיטימי, אולם תגובת השווקים הפיננסיים להחלטה הייתה מטורפת וללא הגיון כלכלי בכלל. הפרנק התחזק מיידית ב-41% לרמה של 85.17 סנטים לאירו ואילו מול הדולר התחזק ב-11%. הבורסה השווייצרית המשעממת והמנומנמת השתוללה, ונפלה בכ-9% .

אגב, המכה לא פסחה גם על שאר השווקים בעולם - סוחרי מטבע רבים (כמו FXCM, אבל לא רק), קרנות גידור לא מעטות, בנקים מסחריים ברחבי אירופה שלקחו הלוואות באירו כנגד פרנקים ואפילו רוכשי דירות בכל היבשת שלקחו הלוואות למשכנתאות מול הפרנק (זו הייתה מדיניות מומלצת שהרי "הפרנק יציב מאוד ואינו קופץ"), נשחטו. המהומה נרגעה מעט מאז אבל אין ספק שהשוויצרים נתנו לעולם בשבוע שעבר את ההצגה הכי חמה בעיר. אבל מה שמעניין הוא שהשוויצרים, שהעולם מאמין שאין שני להם בהבנת הסביבה הכלכלית והתנהגות מטבעות ירו לעצמם ברגל, לפחות בטווח הקצר.

לא רק שהפרנק הלך בכיוון ההפוך וגרם לבור של 37 מיליארד פרנק על הנייר (6% מהתוצר שלהם), גם הייצוא השוויצרי, אבן הפינה של כלכלתם, התייקר מאוד. קשה להאמין שמישהו בבנק הממלכתי לקח בחשבון תגובה שכזו. אנחנו חושבים שהבנק השוויצרי לא לקח בחשבון את מנטליות הכותרות וחוסר ההיגיון שמובילים את השווקים מאז היציאה ממשבר 2008. הוא פעל לנוכח המספרים המצטברים, שמראים שהשקעה של כ-462 מיליארד פרנק ברכישת מטבעות, כמחצית לרכישת אירו וכל זה כנגד הלוואות בפרנקים. גם מערכת הבנקאות המסחרית השוויצרית מוצאת עצמה בבעיה דומה, אך מסיבה אחרת - הם לוו פרנקים בשביל להפכם לאירו, אותו נתנו בהלוואות באירופה. הוסיפו לכך את החשש הגובר שתכנית ההנזלה המורחבת תגדיל את הבעיה שלהם. המערכת לא האמינה שהצעדים שיינקטו יעשו את ההפך - יגרמו לעלייה חדה בערך הפרנק. הרי אם היו חושבים בכיוון הזה, היו נוקטים בצעדים נלווים להגנה על הייצוא החשוב לכלכלה השוויצרית.

אבל כפי שכולנו רואים לאחרונה, המחשבה הכלכלית ההגיונית, אפילו אם באה משוויץ, אינה עובדת בטווח הקצר. סוחרים ומשקיעים "ברחו" לפרנק מאותה הסיבה שמשקיעים מכל העולם נמלטים לאג"חים של ממשלת ארה"ב - "Safe Haven" מכנים זאת בכותרות. כנראה שב-SNB לא הביאו בחשבון את תופעת הביטחון - אותו חוסר ההיגיון עטוף בפחד, שמריץ משקיעים לאג"חים האמריקניות (למרות שהאטרקטיביות הכלכלית שלהן כבר אינה קיימת) הדביק בשבוע שעבר גם את הפרנק.

מה שקרה כאן אינו שונה ממה שאנחנו רואים כל הזמן בשוק המניות - תגובה מטורפת בטווח הקצר, שעם הזמן מתיישרת עם ההיגיון הכלכלי. כנראה שכך גם יקרה עם ההחלטה השוויצרית: היא תוערך כלכלית עם הזמן, אבל כרגע הכותרות הן שמובילות. אנחנו מעריכים שבמהלך 2015 הדברים יסתדרו בהתאם להתפתחויות הכלכליות - הפרנק ייחלש, הדולר ימשיך להתחזק והאירו יתנדנד עם הכותרות ויתחיל לחזור מעלה לקראת סוף השנה.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

הבעיות הישנות חוזרות וצצות כל זעזוע

כל זה מביא אותנו ל-FXCM. למרות המכה הנוראית שבית ההשקעות חטף, הוא אולי יצליח לשרוד כי חברת האם, ג'פריס, Leucadia National (סימול: LUK), תעניק לה 300 מיליון דולר כדי שיוכל להמשיך ולעמוד בדרישות הרגולטורים. אבל העניין שלנו ב-FXCM אינו קשור למניותיו, אלא לנושא הפיקוח בשוק ההון, שגם עליו אנחנו מדברים שנים. "הזעזוע השוויצרי" שוב העלה את בעיית חוסר הפיקוח על הנגזרות, המסחר בסחורות עתידיות, הפורקס והמכשירים המהונדסים למיניהם. ב-2010 סוכל ניסיון של הוועדה למסחר בסחורות עתידיות, ה-Commodity Futures Trading Commission, להעלות את שולי הביטחון על סחורות ונגזרות ל-10% (להזכירכם שהמרג'ין על מניות הוא 50%). ניב דרור, המייסד, היו"ר והמנכ"ל של FXCM, הוביל את המהלך. "ההצעה", כתב דרור, "תגרום להרס טוטאלי של קמעונאות תעשיית הפורקס." קשה להאמין שאחרי מה שקרה בתחום הנגזרות ב-2008, הסוחרים הצליחו לעצור חקיקה שכזו, מה שיותר אבסורדי, שאם התקנה שהוצעה על ידי ה-CFTC כן הייתה עוברת, אפשר להניח שהמכה ש-FXCM וחברותיה חטפו בשבוע שעבר הייתה קטנה בהרבה.

תעשיית הנגזרות / חוזים עתידיים ומכשור פיננסי מהונדס חשובה מאוד לשוק ההון, ולא פחות לכלכלה הריאלית. אבל מה שקרה בפועל, שהמכשירים , שבבסיסם נועדו להגן על פעילות כלכלית במיין סטריט, משמשים הרבה יותר את סוחרי וול סטריט מאשר את אלו של מיין סטריט (החקלאים ויצרני חומרי הגלם כדוגמא). הכלכלן הקוריאני, Ha-Joon Chang (ללא ספק מהכלכלנים המשפיעים בעולם, שמנסה לגשר בין תיאוריות השוק החופשי והסוציאלי) כתב בשבוע שעבר, "אם אנחנו באמת רציניים בניסיון למנוע עוד משברים נוסח 2008, צריך לאסור על יצירה ומסחר במכשירים פיננסיים מורכבים, אלא אם אפשר להוכיח באופן חד משמעי את תרומתם בטווח הארוך לחברה". ההנחה שלנו כאמור, שמבחינת הכלכלה הריאלית האפיזודה השוויצרית תחלוף בשלום. אבל מה שקרה בעקבותיה לסוחרי ומשקיעי המטבעות צריכה להדליק שוב נורות אדומות, כי מה שקרה ל"יתושים" כמו FXCM, עלול לקרות שוב לפילים כמו דויטשה בנק או ברקליס בסיבוב הבא, ולייצר שידור חוזר נוסח 2008, אך גדול הרבה יותר (בגלל היקפי הפעילות של הנגזרות).

אבל מה לעשות? וול סטריט היא פרה קדושה בבתי המחוקקים האמריקנים (בלחץ הלובי של וול סטריט, הנבחרים סילקו בשבוע שעבר תקנה שהאוצר האמריקני ניסה להגניב), והיא לא תוותר על מקורות כה חשובים בהכנסותיה. אז בין ההתנגדות לפיקוח לבורות המשקיעים והתקדמות מהפכת האינפורמציה - המשבר הגדול הבא הוא רק עניין של זמן.

בחזרה לפייסבוק

בתחילת 2014 עשינו 2 מאוד על FB. הבאנו אז ציטוט של ג'ף מאקי, הבלוגר הפיננסי הפופולרי שלYahoo , שדיבר ביום הולדתה העשירי של החברה. הוא אמר ש"מבחינת ההשפעה על התנהגות ומנהגים, זו החברה הטכנולוגית החשובה ביותר של זמננו, הרבה מעבר לאפל או גוגל...". נכון להיום, 32 חודשים לאחר שהונפקה לציבור בהערכת שיא לחברה חדשה שמונפקת, 104 מיליארד דולרים (38 דולר למניה), ולאחר מספר "משברים יזומים" בוול סטריט, החברה נסחרת בשווי שוק של 212.5 מיליארד והמניה ב-76 דולרים - לא רע לחברה שנקטלה במהלך 2012-2014 על ידי מומחים שונים.

כתבנו "משברים יזומים", כיוון שבדיעבד כל הסיבות שניתנו כהסבר לכותרות שליליות שהביאו לנפילות חדות במניה, במיוחד לאחר ההנפקה, התבררו כמנותקות המציאות. לדעתנו הן התבססו על "הזמנות" ולא על מחקר ועובדות. אנחנו לא פעילי רשת, אבל מקפידים לעקוב מקרוב אחרי FB. הגענו למסקנה שמדובר ב-IBM או HWP של המאה ה-21 - הרבה מעבר לגוגל (סימול: GOOG). מעבר לכך, הילד שמוביל את החברה, מארק צוקרברג, הוא ההמשך למה שעשה ביל גייטס במאה הקודמת - ראש החץ של המהפכה התעשייתית החדשה ומנהל דגול. 45 אנליסטים מכסים את החברה, 38 מתוכם בהמלצת קניה, שהאחרונה הגיעה מהאנליסט Brian Wieser, האנליסט הבכיר של קבוצת Pivotal, ומתמחה בחברות שהכנסתן מהפרסום בעיקר וחברות רשת. אנחנו "משתמשים" בו כבנטש-מרק, כיוון שבשנים האחרונות הבחור קולע בול אחר בול.

לפני יותר משבוע, ב-14.1, וייזר נתן המלצת קניה עם מחיר יעד של 103-105 דולרים. הוא אינו בודד כמובן, 38 מתוך ה-45 אנליסטים שמכסים את החברה ממליצים בקניה, כאמור, והיתר ב-Hold. החברה הציגה רווח למניה של 88 סנט ב-2013, וצפויה לפרסםג רווח של 1.7 ב-2014. הקונצנזוס הוא על רווח של 1.91 דולר ב-2015. היא סיימה את 2008 עם מכירות של 272 מיליון והפסד של 56 מיליון או 6 סנט למניה, הונפקה על בסיס נתוני 2011 שהראו מכירות של 3.7 מיליארד, רווח נקי של מיליארד או 46 סנט למניה. השנה היא צפויה להראות מכירות של כ-12.5 מיליארד, רווח נקי של כ-4.75 מיליארד או 1.91 דולר למניה. הקצב, אליבא האנליסטים, יימשך.

צוקרברג מוכיח (די בדומה לגייטס בזמנו) שהוא יודע את העיתוי הנכון לעלות על ההתפתחויות הנכונות. כך עשה כשנכנס למובייל הרגיל, כך עשה את כל הרכישות עד כה וכך הוא מבצע כעת עם ה-Facebook Audience Network. בשבוע הבא החברה תפרסם את דוחות הרבעון האחרון של 2014 והשנה כולה. אם השוק, בגלל כותרות או חוסר הבנת הנקרא, יכה במניה, תיווצר שוב הזדמנות להיכנס לטווח הארוך, כרגע, מבחינה הגיונית / כלכלית, המניה "יקרה מדי" (כמו הפרנק והאג"חים האמריקניות).

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(18):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 18.
    אורי 25/01/2015 23:03
    הגב לתגובה זו
    יגיע שער הדולר מול האירו השנה?
  • 17.
    שלמה גרינברג 25/01/2015 17:02
    הגב לתגובה זו
    לאיתן השני (12): ראשית, השווקים לא עלו ברצף, לאורך הדרך היו ירידות חדות ושנית, למה לא ייתכן? 6 שנים של מגמת עליות אינה יוצאת דופן בוול סטריט. ליובל (14): רק שהכותרת אינה של כותב המאמר.
  • 16.
    יובל 25/01/2015 08:35
    הגב לתגובה זו
    כל כך הרבה עוסק בנושא ובסוף יוצא בכותרת מפחידה שכזו
  • 15.
    שלמה גרינברג 24/01/2015 11:34
    הגב לתגובה זו
    לקלקלן (9): לדעתי, בעניין הפרנק, אינך מקלקל אלא טועה, לפחות בעובדות אבל כפי שכתבתי צריך להמתין ולראות. גם בעניין אבוגן אתה טועה, אין לה שום קשר לתחום הביומד. בגדול היא מתעסקת בשיפור התנובה והאמידות של צמחים. "הבעיה" של החברה, בעיני המשקיעים, היא שאינה מצליחה לעבור לרווחיות וגם המכירות אינן פורצות. הפוטנציאל עדיין שם אבל ההנהלה תצטרך לספק הוכחות. לגימלאי (10) מדוע אינך קורא את ההודעות? UPS אכזבה גם בהערכות לגבי 2014 כולה וגם בהנחיות ל 2015 אבל כדאי לקרוא בעיון מדוע לתכנן בהתאם
  • 14.
    איתן השני 24/01/2015 01:14
    הגב לתגובה זו
    לא יתכן שהשווקים יעלו ברצף משנת 2009, זה לא הגיוני , ההרחבה הכמותית היא ללא ספק הרצה או החזקת השוק מעל פני המים, צריך לתת לשווקים להתנהל עצמאי ולפי תוצאות עסקיות של החברות.
  • 13.
    איתן השני 24/01/2015 01:06
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום-איזה מאפיינים חשובים צריך לבדוק בתעודות סל ?
  • 12.
    מה קרה עם UPS מישלוחים ? (ל"ת)
    גמלאי 23/01/2015 17:36
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    קלקלן 23/01/2015 15:57
    הגב לתגובה זו
    תמיד נהנה לקרוא וגם הפעם. תודה. הפרנק השוויצרי הלך לדעתי בדיוק לכיוון שהיה אמור - להתחזק - בהתאם "להגיון הכלכלי". השוויצרים החזיקו שער מוחלש באופן מלאכותי ועם ביטול הרצפה השער הלך לאן שהיה אמור ללכת. התגובה הראשונית היתה תגובת יתר, אבל הכיוון נכון. לדעתי בשנה הקרובה הוא לא יחזור ל-1.2 פרנק לאירו. נפט ואבוג'ן: המניה חטפה בשנה האחרונה יחד עם כל הביומד. אבל בשונה מהסקטור היא חשופה למחירי האנרגיה. האם לנפט תרומה משמעותית לירידות במניה, או שאנרגיה מהווה חלק קטן מהפעילות? תודה!
  • 10.
    adxs 23/01/2015 14:29
    הגב לתגובה זו
    תודה מקרב לב שלמה
  • 9.
    איתן 23/01/2015 11:57
    הגב לתגובה זו
    כבכול שבוע אני קורא את מאמרייך לפני כחצי שנה התחלתי לרכוש טאואר סמיקונדוטורס בעקביות ועכשיו אחרי רווח של 25 אחוז אני עדיין מאמין שצריך להמשיך ולהחזיק בה.אגב תרבות הכותרות בכלל פעם שהכותרות מכניסות את השוק להיסטריה אני פשוט אוסף קצת VIX (שורט על מדד הפחד למי שלא מכיר) מביא כיסא ויושב לצפות בהצגה הטובה בעיר.
  • 8.
    שלמה גרינברג 23/01/2015 09:16
    הגב לתגובה זו
    לדינו (5): מכיר היטב את Advaxis, Inc וגם קראתי את המאמר של פירסון בסיקינג אלפא (שכמנהגם, הופץ ל"חברים" לפני שיצא באתר).זו חברת חלום וותיקה עם היסטוריה, כפי שפירסון כותב, לא בדיוק נקיה ושמוביל אותה העורך דין דניאל אוקונור, בוגר ImClone בימי מרתה סטוארט. בנוסף לכתבה או בעקבותיה באות תביעות רבות. השורה התחתונה, זו חברת חלום שמתנהגת כמו חברת חלום ולא צריך להיות מופתעים מהירידה כפי שלא צריך היה להיות מופתעים מהעליות, זה כבר קרה בעבר וימשיך גם בעתיד
  • 7.
    אלכס 23/01/2015 05:27
    הגב לתגובה זו
    שלמה תורה על ניתוחים חודרים שלך . לא ראיתי שאתה מתייחס לנושא של נדל"ן . מה דעתך על מחירי דירות ? האם מהפחה טכנולוגית תשנה כיוון המחירים? מה עם מניות נדל"ן בארה"ב ? תודה
  • 6.
    adxs 22/01/2015 18:59
    הגב לתגובה זו
    לשלמה- המניה הנ"ל פשוט נחתכה על רקע סקירה בסיקינג אלפה על הולכת שולל בקשר לתוצאות ניסוי/מחקר הקשור בטיפול בסרטן. איני רואה עדיין את תגובת החברה. האם להאמין לסקירה ולמכור?אנא דעתך חשובה מאד
  • 5.
    אורי 22/01/2015 18:43
    הגב לתגובה זו
    ערב טוב שלמה כתבה מעניינת מאד אני בדרך כללמיסמם מה שאתה כותב תודה לך
  • 4.
    שלמה גרינברג 22/01/2015 16:28
    הגב לתגובה זו
    לאיתן (1): מי שעוקב אחרי יודע שאיני מאמין שמשקיע "קטן" צריך להיות מעורב בנגזרות, עסקות עתידיות וכו' ומאלף סיבות שהסברתי. זו אינה תעשיית הונאות אלא אפיק השקעה מסוכן ביותר. בישראל יש שחקנים רבים בגלל היכולות הטכנולוגיות והחוכמולוגיה שמצויים כאן בשפע. לאבי (2): אתה, בהתייעצות עם יועצך, מחליט מתי זו הזדמנות קניה או מכירה אם בכלל. SYT זו השקעה לטווח ארוך. דעתי עליה ידועה. למיכאל (3): אני כידוע עוקב מקרוב ושנים רבות, אחרי WFC. דוחות חלשים???
  • 3.
    מיכאל 22/01/2015 14:54
    הגב לתגובה זו
    שלמה,מה דעתך על הדוחות החלשים של הבנקים הגדולים{BAC C JPM WFC}ומה דעתך עליהם לטווח הארוך
  • 2.
    אבי 22/01/2015 11:44
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה.האים סביב ה-70$ FB היא הזדמנות קניה? הבטחת כתבה על SYT כשהיתה 60$ בהנחה שהיא מהווה הזדמנות,ומאז "ברחה"ב-14%.אשמח לדעתך.
  • 1.
    איתן 22/01/2015 11:24
    הגב לתגובה זו
    מניסיון כאוב ומאד אישי. למעשה בישראל זו תעשיית הונאות, כאמור, מידע אישי ביותר.