על קו הזינוק: הגיע הזמן לאופטימיות - שוק ההנפקות מתעורר לחיים

שלמה קופר, אנליסט ראשי במגמות, על האירועים הגדולים של השבוע
שלמה קופר |
נושאים בכתבה וול סטריט

שוק ההנפקות בארה"ב עבר בשנה האחרונה ממשתה גדול למחסור חמור. לאחר שבשנת 2014 גייסו החברות כמעט 100 מיליארד דולר בהנפקות בשוק הראשוני - מה שהפך אותה לשנה הטובה ביותר מאז הימים החמים והעליזים של עידן הדוט.קום - שוק ההנפקות בארה"ב האט במידה ניכרת. אך ככל שהרבעון ה-2 של השנה יוצא לדרך, נראה כי העסקאות צפות על פני השטח פעם נוספת והצינור מתחיל להזרים הנפקות חדשות. שחקני השוק אופטימיים בנוגע להמשך שנת 2015. יחד עם זאת, הביצועים של שוק המניות הרחב, שהיה עצבני לאחרונה, נשאר כמפתח מרכזי עבור שוק ההנפקות.

כאשר החברות המנפיקות בוול-סטריט מעריכות מתי כדאי לצאת בהנפקה, התמחור הוא מנוע מרכזי בהחלטה. בהתחשב בכך שהחברות בארה"ב משחררות את תוצאותיהן הפיננסיות בשבועות הקרובים, השוק הרחב צפוי להיות נתון ללחץ ולחוות תנועות גדולות במחירים - סביבה שפחות תורמת בשיכנוע החברות לצאת בהנפקה. ככל שהתנודתיות גבוהה יותר בשוק המניות, כך קשה לחברות החדשות להשיג תמחור מלא.

כמו כן, ישנן דינמיקות נוספות שמשפיעות על שוק ההנפקות. חברות הטכנולוגיה, לדוגמא, שודלו ע"י השוק הפרטי, שם הן מגייסות סכומים גדולים של כסף במחירים אטרקטיביים. לכן כמות העסקאות שמגיעות לבורסה הולכת ויורדת. השוק הפרטי פעיל מאוד בימים אלו. חברות הטכנולוגיה בוול-סטריט גייסו מתחילת השנה 1.2 מיליארד דולר בהנפקות ראשוניות, לעומת סכום המוערך ב-10 מיליארד דולר בשוק הפרטי באותה תקופה.

ברבעון הראשון של 2015, הנפקות של חברות בוול-סטריט גייסו רק 6 מיליארד דולר, חצי מנפח הגיוסים באותו רבעון בשנה שעברה - זוהי גם התחלת השנה האיטית ביותר מאז 2010. רק עסקה אחת עברה את רף המיליארד דולר, ומתוך 37 העסקאות מתחילת ינואר, רק 4 היו חברות טכנולוגיה - בדרך כלל הסקטור המפרנס הראשי של שוק ההנפקות. אך ייתכן כי הגיע הזמן להיות אופטימי. נראה כי שוק ההנפקות בוול-סטריט עובר אתחול מחדש וכמות ההנפקות עומדת לתפוס תאוצה ברבעון השני של השנה. השוק אומנם החל בקצב איטי, אך יש הרבה חברות חדשות בגודל הגון שצפויות לצאת השנה.

שוק ההנפקות הריע מוקדם יותר החודש לביצועים הנהדרים של הנפקת GoDaddy, שחולשת על יותר מ-21% מרישום שמות המתחם באינטרנט. הנפקה זו מגיעה לאחר הצלחה מסחררת של הנפקת רשת מסעדות הבורגרים בניו-יורק שייק שאק (סימול: SHAK) שיצאה בחודש ינואר. מניית SHAK נסחרת סביב 50 דולרים ליחידה - הרבה מעבר למחיר ההנפקה שעמד על 21 ד'. הביצועים של שייק שאק עזרו ליצור את הבטחון אצל חברות קמעונאיות אחרות לצאת להנפקה השנה.

בשבוע הקרוב, 3 חברות ידועות עומדות להירשם למסחר בבורסה - יהיה בכך מבחן לביקושים להנפקות השנה. חברת הסחר הקמעונאי המקוון Etsy, חברת אביזרי המסיבות Party City וחברת האלגוטריידינג Virtu - כולן צפויות לצאת בשבוע הקרוב. חברת יוניוויז'ן, חברת השידורים בארה"ב הגדולה ביותר בספרדית, עושה את כל המאמצים כדי לצאת השנה בהנפקה שעשויה לעבור את רף המיליארד דולר.

כל הכותרות

חברת וירטו תופסת את העיניים של כל המשקיעים בשבוע הקרוב, על רקע המסתורין שאופף את חברות האלגוטריידינג. מדובר בחברת למסחר בקצב גבוה – High Frequency Trading, שתחפש לגייס ביום שלישי הקרוב (14.4) 361 מיליון דולר, וצפוייה להיסחר בבורסת הנאסד"ק. החברה ניסתה להנפיק בשנה שעברה, אך השהתה את ההנפקה לאחר פרסום ספר ה-Flash Boys שפורסם ע"י מייקל לואיס והעביר ביקורת על חברות האלגוטריידינג.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

וירטו תמכור 16.5 מיליון מניות בטווח המחירים 17-19 דולר למניה. לחתמים נשארה האופציה לרכוש 2.5 מיליון מניות נוספות בהנפקה. טווח המחירים של ההנפקה צפוי לתת לחברה ערך של כ-2.6 מיליארד דולר - מתחת לשווי אותה חיפשה לפני 12 חודשים שעמד אז על 3 מיליארד דולר. החברה נוסדה בשנת 2008, ומייצגת היום זן חדש של סוחרים שמצליחים לקחת תזרימי מזומנים יומ-יומיים גדולים מהבנקים. היא משתמשת בטכנולוגיית קצה מובילה כדי לבצע כמות של אלפי פעולות מסחר ביום, במטרה להישאר עם כמות קטנה מאוד של חשיפה בסוף יום המסחר בפוזיציות פתוחות.

חברת וירטו היא אחת מחברות המסחר הגדולות ביותר בשוקי המניות הגלובלי, הסחורות והמט"ח. החברה תפסה את תשומת הלב של המשקיעים כאשר הצהירה בתשקיף שהעבירה לרשות לני"ע, כי הפסידה כסף ביום אחד בודד מתוך 1,485 ימי המסחר האחרונים (6 שנים). החברה עושה כסף מההפרשים שקיימים בפערי המחיר בין צד הביקוש לצד ההיצע (Spread) בנכסים הפיננסיים בהם היא סוחרת. סטטיסטיקת המסחר אותה מחזיקה החברה מגיעה הודות לקצב הפעולות הגבוה וגודל העסקאות בהן היא מעורבת. פחות מ-50% מהעסקאות אותן היא פותחת מסתיימות ברווח.

מתוך נתוני הדוחות הכספיים האחרונים של החברה עולה כי הרווח טיפס ב-4.3% לרמה של 190 מיליון דולר בשנת 2014. עוד האנליסטים מעריכים כי ברבעון הראשון של 2015 ההכנסות של החברה גדלו בטווח של 21%-30% לרמה של 210-225 מיליון דולר. הרווח במקביל זינק בטווח של 44%-55% לרמה של 70-76 מיליון דולר. ההנפקה מובלת ע"י החתמים הגדולים ביותר בוול-סטריט: גולדמן זאקס וג'יי.פי.מורגן. מניית החברה צפויה להיסחר תחת הסימול VIRT.

לסיכום, למרות הירידה במספר ההנפקות השנה, ההנפקות שמגיעות מנצחות את השוק, מה שמעיד על הביקושים שקיימים בשוק להנפקות טובות. המניות שהונפקו בשנת 2015 עלו בממוצע ב-16%, בהשוואה לעליה של רק 1.1% במדד ה-S&P 500. בהחלט נראה כי שוק ההנפקות השנה לא אמר את דברו האחרון ויש למה להמתין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה