איך אומרים "לטמון את הראש בחול" בצרפתית?

אורית לוין, אנליסטית בנקים וביטוח במזרחי טפחות, מתייחסת לגישה הצרפתית למשבר הנוכחי ביבשת אירופה
 | 
telegram
(7)

לבנקים באירופה "לא היה כל כך קשה לטעות", דחיית גיוסי הון ככל שניתן לטובת מתן אשראי, שהרי זה הביזנס. הבנקים בצרפת התעלו על כולם וכעת הם אלו שמשלמים את רוב המחיר. אבל אצלנו הכל בסדר.

לאחר שהתחוורו מימדי המשבר של 2008, החלו רגולטורים בכל העולם לתכנן רפורמות, להקשיח חוקים ולאלץ את כל הבנקים לגייס הון, כך שתהיו ערוכים למשבר הבא. רבים התנגדו לדרישות הקשוחות, אך רק בצרפת פעלו הבנקים והרגולטורים ביחד ובאגרסיביות נגדן. בדרך, הם שכחו לגמרי את חשיפתם האדירה והמסוכנת למדינות פריפריליות באירופה.

האם ישנו חשש ליציבות?
הבנקים הצרפתים מתעקשים שהמאזנים שלהם איתנים ואינם זקוקים לגיוסים או סיוע כלשהו. בשנים 2008-2009 הם הסכימו לקבל אשראי ממשלתי בסך 20 מיליארד אירו, אך החזירו את רובו תוך שנה ולא דרשו סיוע נוסף. כשהחלו החששות מקריסה של יוון, מנהליהם הרגיעו את הרוחות וטענו כי הבנקים חזקים ויציבים ואין סיבה לחשוש.

במהלך 2009 התכנסה ועדת באזל העולמית ודרשה מכל הבנקים במערב להגדיל את ההון. הרגולטורים הצרפתיים טענו שהדרישות מוגזמות והם יביאו לעצירת ההתאוששות הכלכלית. הבנקים בצרפת אף התעקשו שיתרת עודפי ההון שלהם גדלה והיא מספיקה בהחלט.

הוראות הטיוטה הראשונה לתקנות באזל 3 פורסמו בספטמבר 2010 והבנקים קיבלו זמן עד 2019 ליישמן. הבנקים באירופה, שראו את הנולד, לא המתינו והחלו לגייס הון כדי להיענות לדרישות החדשות הרבה לפני 2019. רק הצרפתים התעלמו, והמשיכו לטעון שאין סיבה לחשש.

אשליה עצמית בחסות מבחני הלחץ

במהלך 2011 התברר שיוון לא יכולה לפרוע את חובה וגוש האירו החל לגבש הסכמה למחילה על 50% מהחוב ליוון. בהמשך נכנסו מדינות נוספות ביבשת ובראשן איטליה לצרות. הרגולטורים החליטו לבצע "מבחני לחץ" כדי לבחון את יציבות הבנקים וצרכי ההון שלהם בעת משבר. הרגולטורים הצרפתים שוב הקשו ותבעו שהמבחנים לא יכללו תרחישי חדלות פירעון של אחת ממדינות הגוש, כדי לא לערער את האמון בגוש (הנמוך גם כך). מבחני הלחץ אכן בחנו לבסוף רק מקרים של עליית מרווחים ושינויי ריבית על ריבוניות, ולא חדלות פירעון כוללת. הבנקים בצרפת דילגו מעל מבחני הלחץ ושוב נחלצו מגיוסים, שהרי אין סיבה לחשש.

אם לא די בכך, מהר מאד התברר שהבנקים הצרפתים תלויים בחוב לזמן קצר יותר ממתחריהם באירופה. הגרף הבא מראה זאת לגבי שני הבנקים הצרפתים הגדולים, המוצגים בעמודות השמאליות.


מקור: עיבוד נתוני דוחות כספיים, יחידת ההשקעות והאסטרטגיה, בנק מזרחי-טפחות

בנובמבר האחרון הקטינו שמונה קרנות כספיות אמריקניות גדולות את חשיפתן לבנקים בצרפת ב-68%. הירידה החדה בחלק מאמצעי המימון לטווח קצר של הבנקים הצרפתים, אילצה אותם ליטול אשראי בסך כ-100.6 מיליארד אירו מהבנק המרכזי של אירופה במהלך החודש, לעומת 22.3 מיליארד אירו בלבד בסוף יוני (לפי נתוני הבנק הצרפתי המרכזי) - כמעט פי 5.

בעקבות כל אלה, הורדות הדירוג לא איחרו לבוא. סוכנות הדירוג S&P הציבה את הבנקים בצרפת תחת מעקב ו-Moody's הורידה את דירוגם של שלושת הבנקים הגדולים בצרפת בדצמבר האחרון. לטענת Moody's, יש סבירות גבוהה שממשלת צרפת תיאלץ (סוף סוף...) לתמוך במערכת הפיננסית שלה. בנוסף לכל הצרות, יש חשש שהדירוג של צרפת עצמה ירד.

רגולציה, רגולציה, רגולציה...

כעת יוצאים הרגולטורים והבנקים בצרפת למאבק נוסף, הפעם נגד המגמה העולמית הגוברת להפרדת הבנקאות הקמעונאית מהבנקאות להשקעות. רגולציה זו החלה להתקדם בבריטניה השכנה במטרה למנוע ניצול של כספי פיקדונות בבנקאות הקמעונאית להשקעות מסוכנות. מודל המשלב בין קמעונאות להשקעות קיים בבנקים הצרפתים הגדולים, כולל Societe Generale ו-BNP Paribas. הרגולטורים הצרפתים טוענים כי ההפרדה לא בהכרח תגן על כספי החוסכים, ופיזור בפעילויות הבנקים דווקא הגן עליהם בעת משבר 2008. הם רק "שכחו" את המחיקות הגבוהות של שני הבנקים הללו.


מקור: עיבוד נתוני דוחות כספיים, יחידת ההשקעות והאסטרטגיה, בנק מזרחי-טפחות

לאחרונה העריך ארגון ה-European Banking Authority כי לארבעת הבנקים הצרפתים הגדולים חסר הון של 7.3 מיליארד אירו כדי להתמודד עם משבר החוב הריבוני באירופה. בין אם ההערכה זו נכונה או מוגזמת, לדעתי גיוס הון באופן מיידי ע"י הבנקים הצרפתים הינו הכרחי נוכח הסיכונים הקיימים לגוש האירו. נחשו מה הייתה תגובתו של נגיד הבנק הצרפתי?
"הבנקים הצרפתים איתנים ויציבים; אין שום סיבה לחשש…"

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    pour mettre la tê te dans le sable (ל"ת)
    comme ç a 05/01/2012 08:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    דוברת אמת
    אורית 04/01/2012 17:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה אמיתית חייבים להדפיס כסף רק חבל שהיא עובדת בבנק הלא נכון בנק שמנצל עובדים!!!
    סגור
  • 3.
    רגולציה בצרפת....
    ברנרד אפשטיין 04/01/2012 11:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה מצויינת. זו לא הכתבה הראשונה של אורית שמעוררת בי עניין רב , הסגנון המיוחד מאפשר לראות את התמונה הרחבה...ואף לפעול לעיתים על פי רוח הדברים .
    סגור
  • 2.
    מהמאמר עולה בבירור השוני בגישות בין מערכת
    יוסי עמית 04/01/2012 10:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הבנקאות הצרפתית לבין שאר העולם - אבל מה הסיבה לכך? מדוע הבנקים הצרפתיים והרגולטורים שם בעצם טומנים את ראשם בחול?
    סגור
  • תשובה ליוסי עמית
    אורית 04/01/2012 11:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לדעתי התשובה לכך כבר קשורה לתחום האנתרופולוגיה או הפסיכולוגיה...גרמניה וצרפת הן שתי הכלכלות היציבות בגוש האירו, ומנהיגיהם מחפשים פתרון שלא יחייב אותם להזרים כספים או להדפיס כסף עבור גוש האירו, משום שהם חושבים שהיציבות שלהם מתערערת בגלל חוסר אחריות בניהול התקציב של מדינות פריפריאליות אחרות. ההבדל בין הגרמנים לצרפתים הוא, שבמקרה של הצרפתים הרגולטורים עושים יד אחת עם מנהלי הבנקים בגישתם שאין צורך לגייס עוד הון.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    כתבה מעניינת ומקצועית
    מנטליסט 04/01/2012 10:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום, כרגיל נהניתי מטור נוסף שלך שלקח אותנו למסע עולמי במערכת הבנקאות הגלובאלית. בהמשך לנאמר, האם את חושבת שבמהלך 2012 נראה שינוי בעמדת הרגולאטורים והבנקים בצרפת? האם הפחתת דירוג יכולה להיות טריגר לכך? ושאלה נוספת, דיברת על סקטור הבנקים בצרפת בכלליות, אך האם יש בנקים שמצבם גרוע יותר משל האחרים? תודה.
    סגור
  • תשובה למנטליסט
    אורית 04/01/2012 11:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום ותודה. לדעתי לא יהיה שינוי בתפיסה של הרגולטורים הצרפתים, אבל חוקים בינלאומיים פשוט יחייבו אותם לפעול אחרת. לגבי הבנקים בצרפת, לדעתי מצבם רע באופן כללי, בלי שונות משמעותית, בעיקר בשל חשיפתם למדינות פריפריאליות באירופה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות