עתידן של תגליות הגז בבלוק 12
בשלהי 2011 הוכרזה תגלית בבלוק 12 בקפריסין בהיקף של כ-7TCF. זוהי תגלית הגז הראשונה בקפריסין. עד היום, קפריסין יבאה את כל האנרגיה שלה, ובשנים האחרונות החלה בתהליך לקליטת גז נוזלי (LNG).
התגלית בקפריסין חשובה לנו משני טעמים. הראשון, התגלית מאששת את ההנחה בדבר מאגרי גז ענקיים באגן הים התיכון המזרחי (אגן הלבנט) במים העמוקים. עפ"י סקר של המכון הגיאולוגי הלאומי של ארה"ב, סך פוטנציאל הגז באזורינו נע סביב ה-121TCF. ההכרזה על תגלית בבלוק 12 מגדילה את ההסתברות למציאת תגליות נוספות בשאר הרישיונות לחיפוש גז במים העמוקים בישראל, שכן כולם ממוקמים באותו אגן לבנט ובני אותה תקופה.
התגלית בבלוק 12 חשובה מסיבה נוספת, וזו זהות המחזיקים ברישיון. זו פעם שניה של{דלק אנרגיה} (הפעם באמצעות {דלק קידוחים יהש} ו{אבנר יהש}) ישנה תגלית אנרגיה משמעותית מחוץ לגבולות ישראל. התגלית הראשונה הייתה שדה נפט בוייטנאם. כעת, מדובר בתגלית גז משמעותית אשר לדלק אנרגיה ישנה האופציה ל-30% ממנה (באמצעות דלק קידוחים ואבנר). מדובר בהזדמנות של ממש לחברה ישראלית לבצע פעילות של הפקת אנרגיה בבעלותה מחוץ לגבולות ישראל, ועוד במדינה דמוקרטית שהינה חלק מגוש האירו.
כניסת שחקן ישראלי לשוק האנרגיה העולמית הינה בשורות טובות למשק הישראלי, שכן היא מקטינה את התלות של החברות בשוק המקומי והופכת אותן ליציבות יותר. יחד עם זאת, התגלית הנ"ל והפוטנציאל הטמון בה עלול להפוך לחרב פיפיות למדינת ישראל.
קפריסין הינה מדינה קטנה, תגלית הגז בבלוק 12 גדולה משמעותית מצרכי האי. קרבתה של קפריסין לאירופה (הן פיסית והן רגולטורית כחלק מגוש האירו) תשמש לה מקפצה נוחה לייצוא הגז הקפריסאי. החשש הקיומי של ישראל ותחושת "היהודי הנרדף" הובילו את ממשלת ישראל להקים וועדה אשר תדון באפשרות להגביל או לאסור את ייצוא האנרגיה מחוץ לגבולות ישראל. אין ספק שישנה חשיבות עליונה לקביעת סף מינימלי של גז טבעי לטובת המשק המקומי. אך, חשוב לזכור כי בכל הקשור לייצוא הגז מאגן הלבנט "הראשון יזכה והשני יבכה". אובדן יתרון הראשוניות של החברות הישראליות בתחום הייצוא לקפריסין עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך. סגירת שערי הייצוא לענף האנרגיה (או צמצום לאי כדאיות כלכלית) עלול לעלות למשק באובדן לקוחות בינלאומיים, וגרוע מכך גריעה משמעותית של הכנסות למדינה מתמלוגים. ההכנסות הצפויות מתמלוגים יכולות לשפר משמעותית את איכות החיים בישראל לכלל תושביה.
לדעתי, על מדינת ישראל וקברניטיה יש לחשוב על דרכים לשיתוף פעולה לייצוא הגז מאגן הלבנט הן גז כחול-לבן והן גז קפריסאי. אוסיף ואציין כי העולם נכנס להאטה כלכלית ומדינת ישראל כמדינה מעוטת ייצוא עלולה להיפגע בצורה משמעותית. תעשיית אנרגיה כחול לבן יכולה לסייע לישראל וכולנו לעבור תקופת האטה גלובלית בצורה קלה יותר.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.מעולהשתפ על בסיס בטחון 10/01/2012 22:45הגב לתגובה זו0 0ברק כבר נפגש עם קפריסין בנושא הגז ישראל תגן על המאגרים הן בארץ והן בקפריסין והפיתוח והיצוא יהיהו משותפים דרך קפריסין ככך יהיה גם חיסכון בעלות מתקני ההנזלה והרווח ממכירת הגז יהיה גדול יותר. פשוט וברורסגור
-
3.גולש לפלאג' יק הדרך להזדמנות ישראלית סלולה (ל"ת)moise 10/01/2012 14:16הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.שימו לב לתמונה בלינק. חצי מהמאגר בפלאג' יק.משקיע בהזדמנות 10/01/2012 11:47הגב לתגובה זו0 0http://pnyka21os.files.wordpress.com/2012/01/slide-cyprus-turkish-concessions.jpgסגור
-
1.הכל טוב הסירו דאגה מלבכם (ל"ת)אור 10/01/2012 09:27הגב לתגובה זו0 0סגור