אופטימיות אמריקנית מול קדרות אירופית
שוק ההון הישראלי פתח את שנת 2012 בעליות שערים נאות. מתחילת 2012 רשם מדד ת"א 100 עלייה של 2.77%, מדד ת"א 100 התחזק בשיעור של 3.28% והגדיל לעשות מדד הבנקים שרשם זינוק של 5.30%. גם בורסות העולם פתחו את שנת 2012 בעליות שערים. מדד הנאסד"ק עלה מתחילת השנה ב-2.74% ומדד הדאקס הגרמני עלה ב-2.02%.
ברור לכל כי גם בשנה הנוכחית תושפע הבורסה המקומית מהנעשה בכלכלות ארה"ב ואירופה, וכלל לא ברור כיצד תוכרע הכף, האם תגבר השפעתם של הנתונים החיוביים מארה"ב או שמא ישפיע לשלילה מצבה הלא פשוט של אירופה? לשם כך הבה נבחן את המתרחש בשתי המעצמות:
הנתונים המאקרו כלכליים שפורסמו לאחרונה ב ארה"ב מראים שכלכלת המעצמה נמצאת בדרך הנכונה והחשש מפני האטה בכלכלת ארה"ב היה מוגזם.
פעילות הייצור: מדד מנהלי הרכש בסקטור היצרני לחודש דצמבר (ISM) עלה ל-59.3 נקודות לעומת רמה של 52.7 נקודות בחודש נובמבר וציפייה לעלייה מתונה יותר לרמה של 53 נקודות. מדובר בקצב העלייה החד ביותר מחודש יוני 2011. נתון הגבוה מ-50 נקודות מצביע על התרחבות הכלכלה האמריקנית.
שוק העבודה: התביעות השבועיות החדשות לדמי אבטלה ירדו בשבוע החולף לרמה של 372,000 תביעות לעומת צפי ל-375,000 תביעות. מספר התביעות שנמצא במגמת ירידה בחודשים האחרונים מאותת על ירידה צפויה בשיעור האבטלה בארה"ב.
דו"ח התעסוקה שפורסם ביום שישי האחרון הפתיע לטובה: על-פי הדו"ח נוספו 200,000 משרות חדשות במשק האמריקני בחודש דצמבר 2011 (מדובר בנתון החזק ביותר בשלוש השנים האחרונות). נתון זה מראה שיותר עסקים מוכנים לקלוט עובדים, משמעותו המעשית היא יותר כסף ברשות הצרכן האמריקני, דבר שעשוי לעודד את הצריכה הפרטית המהווה 70% מהתמ"ג של כלכלת ארה"ב.
הדוח החודשי של דצמבר 2011 הביא עמו בשורה חיובית נוספת - ירידה בנתוני האבטלה לרמה של 8.5%, וזאת לעומת צפי ל-8.7%. חשוב לציין שבמהלך מחצית השנה האחרונה נוספו למשק האמריקני בממוצע 142,000 משרות חדשות לחודש, לפי הערכות המומחים נדרשת תוספת של כ-275,000 משרות חדשות בכל חודש במשך השנים הבאות כדי להפחית את רמת האבטלה באופן משמעותי.
דוחות כספיים: השבוע צפויה להיפתח עונת הדוחות הכספיים של החברות, אשר יציגו את התוצאות הכספיות לרבעון הרביעי של 2011. תוצאות הטובות מתחזיות האנליסטים עשויות להביא לעליות בבורסה האמריקנית.
אשראי הצרכנים: הצרכנים בארה"ב הגדילו את היקף הלוואותיהם בחודש נובמבר לקצב שנתי של 20.4 מיליארדי דולרים. מדובר בגידול החד ביותר בעשור האחרון והדבר מעיד על אמון הצרכנים בכלכלת ארה"ב.
שוק העבודה: שיעור האבטלה ב גוש האירו ממשיך להיות גבוה: האבטלה בגוש הסתכמה בחודש נובמבר 2011 ב-10.3% ומדובר על רמת האבטלה הגבוהה בגוש האירו מאז היווסדו בשנת 1999.
אמנה פיסקלית: קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ונשיא צרפת, ניקולא סרקוזי נפגשו אמש במטרה לקדם את ה"אמנה הפיסקלית" המתגבשת למדינות גוש האירו. מדובר באמנה שתקשיח את העמידה ביעדי הגירעון של מדינות אירופה ואף תנקוט בסנקציות נגד מדינות שיחרגו מיעד גרעון שנתי של 3% מהתקציב.
שוק אג"ח: לאחר שצרפת הצליחה לגייס בהצלחה כ-8 מיליארדי אירו באג"ח ל-10 שנים ובתשואה ממוצעת של 3.29%, צפויות השבוע לגייס איטליה וספרד אג"ח במועדי פקיעה שונים. דבר שיבחן את יכולתן למחזר חובות ולהימנע מחדלות פירעון. בינתיים חזרו אגרות-החוב של שתי המדינות לעלות לרמה של 7.09% ו-5.55% בהתאמה. תשואה מעל ל-7% משקפות את חשש המשקיעים כי המדינה לא תוכל לפרוע את חובותיה לטווח הארוך. כתוצאה מעליית התשואות על אג"ח הממשלתיות של איטליה וספרד, נאלץ הבנק האירופי המרכזי (ECB) להתערב בשוק ולרכוש אג"ח ממשלתיות של אותן מדינות.
קרן החילוץ האירופית: קרן זו הוקמה על-מנת לחלץ מדינות בגוש האירו הנמצאות בסכנה של חדלות פירעון על-ידי מתן הלוואות בתנאים טובים. חברת הדירוג S&P איימה לפני כחודש להוריד את הדירוג המושלם של הקרן (AAA) אשר מסתמך באופן מוחלט על דירוגי האשראי של צרפת וגרמניה המספקות כ-80% מהערבויות להלוואות לקרן. S&P איימה בהורדת הדירוג במידה והקרן לא תגדיל את ההון העצמי שלה. בכדי להימנע מהורדת הדירוג, מנסה הקרן לגייס בשבוע האחרון 3 מיליארד אירו באמצעות מכירת אג"ח לתקופה של 3 שנים. לצורך המהלך שכרה הקרן את שירותיהם של הבנקים האירופים הגדולים קרדיט סוויס, סוסייטה ג'נרל ודויטשה בנק, כאשר הכספים שיגויסו יעזרו לקרן לממן את החילוץ של אירלנד ופורטוגל.
אם כן, למי צפויה השפעה משמעותית יותר על השוק המקומי?
אני סבור כי מדדי המניות בארץ ובעולם צפויים להתנהל השנה בתנודתיות רבה. אך יחד עם זאת, המשבר האירופי כבר מתומחר במידה רבה בשוקי המניות בעולם. שנת 2012 נפתחה במצב בו קיימת מוכנות בשווקים לשנה הקשה הצפויה בגוש האירו. המשך התאוששות המשק האמריקני, לעומת זאת, אשר תבוא לידי ביטוי (בין השאר) בדו"חות החברות לרבעון הרביעי ובנתוני תעסוקה חיוביים, עשויה למשוך את שווקי המניות בארץ ובעולם לעליות.
הכותב, סיון ליימן, הינו יועץ השקעות פרטי ומנכ"ל כנען ייעוץ השקעות
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.בקיצור אף אחד לא יודע מה יהיה!!!!!! (ל"ת)דיאנה 10/01/2012 15:03הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.האם אתה חושב שהמצב באירופה ישתפר השנה או שלא (ל"ת)עומר 10/01/2012 13:40הגב לתגובה זו0 0סגור