הנפט מעל 100 דולר סביב סוגיית הגרעין, האם הכיוון מעלה?

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, מציג את התרחישים האפשריים ליום בו יקיימו בעלות הברית איומן להדיר את הנפט האירני
 | 
telegram
(3)

אספקת הנפט העולמית הופכת בהדרגה לסוגיה בינלאומית מרכזית בתחילת 2012, עקב הסנקציות שהטילו ארה"ב ומדינות גוש האירו על הנפט האירני, האיום בפעולת תגמול אירנית אשר תביא לסגירת מצרי הורמוז וסוגיית הגרעין האירני המגיע לנקודת זמן מכרעת. 40% מאספקת הנפט העולמי מקורה במדינות אוטוקרטיות, לפיכך התלות של העולם באירועים גיאופוליטיים במדינות אלו מכרעת.

מחירי הנפט זינקו בשנה שחלפה מרמה ממוצעת של 75 דולרים לחבית לרמה ממוצעת של 95 דולרים לחבית בשנת 2011. זאת על אף האטה מהותית בקצב הצמיחה העולמית, וכפועל יוצא של אי הוודאות הגיאופוליטית. הנפט היה הסחורה המנצחת של שנת 2011 בזירה הגלובלית, ועלה ב-13% בשנה זו, ובכך בשקט יחסי השיא הזהב השחור עודפת על הזהב המקורי.

מצרי הורמוז הינם ערוץ השינוע של כ-90% מן הנפט מהמפרץ הפרסי. סך היקף הנפט היומי העובר דרכם מסתכם ב-18 מיליון חביות. ראוי לציין כי אספקת הנפט של 12 מדינות OPEC בחודש דצמבר הגיעה לשיא מאז חודש אוקטובר 2008, והסתכמה ב-30.74 מליון חביות בממוצע ליום, מעל הרף היומי של 30 מיליוני חביות אשר הציבו מדינות אלו לעצמן.

הגידול בתפוקה של מדינות OPEC, האחראיות לכשליש מן האספקה העולמית של נפט, נובע בראש ובראשונה מחזרה מהירה ומפתיעה של לוב לספק נפט בהיקפים לא מבוטלים של כ-750 אלפי חביות ביום במהלך חודש דצמבר, אל מול קצב אספקה יומי לובי של 250 אלפי חביות בחודש נובמבר.

ניתן להבין כי הדרת הנפט האירני אינה מהותית לאספקת הנפט העולמי. לפיכך הסוגיה המרכזית בנושא הינה גיאו פוליטית. אירן איימה פעמים רבות לחסום את מצרי הורמוז בשנים עברו, ואף תקפה מיכלית נפט כוותית בשנת 1980, אז התערבו האמריקנים עם הצבת דגל אמריקני על המיכליות ואיפשרו את אספקת הגז דרך המצרים.

אנו איננו מזלזלים בהשלכות של סגירת מצרי הורמוז על מחירי הנפט העולמיים. אומנם רובה המכריע של אספקת הנפט הזורמת דרך המצרים מיועדת למדינות אסיה סין,יפן וקוריאה בעיקר, ואילו לאמריקנים ולאירופים קיימות רזרבות נפט מהותיות ומקורות נפט בסעודיה ואיחוד האמירויות אשר ניתן לשנע באמצעות צינורות העוברים בים האדום, אבל סגירת המצרים צפוי שתזניק את מחירי חבית נפט בעשרות דולרים ומחיר גלון בנזין בארה"ב בדולר שלם, אל מעל לרמה הפסיכולוגית של 4 דולרים.

נקודת הפתיחה הגבוהה של מחירי הנפט הינה נקודה לא נוחה להתפתחותו של משבר נפט. היא עלולה לפגוע בבטן הרכה של הכלכלה העולמית על ידי תנועת מלקחיים הן מכיוון העלויות והן מכיוון השחיקה בצריכה הפרטית. זכור לכולנו כי בחלקה הראשון של שנת 2011 עת זינק מחיר גלון בנזין בארה"ב ל-4 דולרים הדבר פגע קשות בצריכה הפרטית והביא להאטה בצמיחה. במידה והדבר יחזור על עצמו, ארה"ב תתקשה לצמוח בשיעור של 2.5% בשנת 2012, ואילו העולם כולו תולה עיניו בצמיחה כלכלית האמריקנית בעת הנוכחית. איום נוסף אשר מייצר זינוק אפשרי במחירי הנפט על צמיחת הכלכלה העולמית מקורו בסין.

סין חלפה על פניה של ארה"ב כצרכנית הנפט הגדולה בעולם. בלי קשר למחירי הנפט, קיימים כלכלנים רבים הסבורים כי קיים חשש מוחשי "לנחיתה קשה" בכלכלת סין בשנה הקרובה, בעיקר עקב בעיות נדל"ן מקומיות והחלשות הייצוא. לפיכך במצב של התייקרות דרמטית של הנפט, כלכלת סין יכולה לאבד במהירות. מחירו של הנפט נקוב בדולרים, הדולר עצמו מצוי במגמת התחזקות בולטת, לכן הדבר מגביר עוד יותר את הנזק של התחזקות הנפט למדינות בהן המטבע אינו דולרי, ובראשן אירופה הנאבקת גם כך במיתון.

בשורה התחתונה, אנו מעריכים כי מחיר חבית נפט ימשיך לשייט ברמות הגבוהות במחצית השנה הראשונה של שנת 2012, וכי קיימת הסתברות לא מבוטלת לזינוק של עשרות דולרים במחיר לחבית בתרחיש של סגירת מצרי הורמוז. הנחת צינור עוקף הורמוז על ידי איחוד האמירויות נדחתה למועד בלתי ידוע בשל המצב הגיאו פוליטי המתוח באזור.

אנו סבורים כי להתחזקות הנפט תהא השפעה שלילית על שיעור הצמיחה הגלובלית בשנת 2012, הן בשווקים המתפתחים והן בשווקים המפותחים. אנו סבורים כי עיקר ההשלכות הכלכליות יבואו לידי ביטוי החל מהרבעון השני של 2012. חברות האנרגיה המובילות בארה"ב הינן אופציית השקעה מעניינת ברמות מחירי האנרגיה הנוכחיות, שלא לדבר על תרחיש של זינוק נוסף בנכס הבסיס. התחזקות הנפט בשילוב התחזקות הדולר, תייצר גל של העלאות מחירים ותשחק מרווחים בתעשיות מוטות אנרגיה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    נפט וקידוח לוויתן
    דוקטור 18/01/2012 18:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם נפט שווה 100$ לחבית הרי אחרי ההוצאות שווה רק 50$ אם ניקח רק 30$ כפול 600,000 חביות בלוויתן בסיכוי של 90%, כפי שפורסם לפי p90, הרי השווי המינימלי של הגילוי הוא 18 מיליארד דולר ומזה 15% של רציו= 2.7 מיליארד תוספת לערך נוכחי, ז.א. פי 4 מהיום=1.6 ערך מניה אז למה למכור ולשחק לידי הסוחרים הגדולים? תקנו הרבה ותחזיקו ארוך ואם יגלו מיליארד חביות רציו שווה מעל 2 שקלים ועולה....
    סגור
  • 2.
    המלצות וטורים של פגוט
    ניר 14/01/2012 15:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל הזמן אתה כותב אחרי מעשה.או שאתה כותב על השוק שהוא אחרי חמש אחוז ירידה וטוען שיהיה המשך ירידות או אחרי חמש אחוז עליה וטוען לראלי. מתי תכתוב דיעה אמיתית ולא תצטרף למגמה שכבר בתהליך.
    סגור
  • 1.
    כללי
    איתן 13/01/2012 23:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אולי ירד? אולי יעלה? מה שבטוח זה אולי וגם זה לא בטוח. לך לנוח.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות