שוקי המניות בחו"ל רשמו ראלי - האם יש לזה בסיס כלכלי?

רונן מנחם, מנהל יח' השקעות ואסטרטגיה במזרחי טפחות, סוקר את הנקודות החיוביות במצבו הכלכלי של העולם אל מול אלה השליליות
 | 

שוב זה קורה לנו. כולנו עסוקים בשאלה היומיומית האם הצלחת היוונית תישבר או לא, ובינתיים שוקי המניות בורחים, לפחות בחו"ל. הנה, נתוני בלומברג מראים שבאסיה רחוקים שוקי המניות 0.5% בלבד מהגדרתם כשוק של שוורים, בהשוואה לנקודת השפל שרשמו אך לפני ארבעה וחצי חודשים.

כולם מתווכחים האם העולם נקלע שוב למשבר כלכלי ובינתיים מחיר הנפט בעולם מזנק לרמתו הגבוהה ביותר בתשעת החודשים האחרונים. נכון, למתיחות הגואה עם אירן חלק נכבד בכך, אך יותר ויותר הערכות נשמעות כי ההיצע יצטרך להסתגל הן לגידול בביקוש מאירופה (כעת כשהעניינים עם יוון קרובים לסיומם), והן להתגברות הפעילות היצרנית בארה"ב.

כולם התווכחו אם גוש האירו יקרוס ובינתיים המדינות שהן נקודות התורפה שלו, ספרד ואיטליה, רואות כיצד עלויות גיוס האשראי שלהן, ששברו שיאים אך לפני מספר שבועות, עושות כמעט את כל הדרך בחזרה. ניתן לתלות את העליות האחרונות בנקודות המוצא הנוחות (לאחר ששוקי המניות ירדו בתלילות בחודשי הקיץ), בריביות הנמוכות עד אפסיות במדינות רבות (שספק אם תחזורנה בשנים הקרובות), בהגדלת המעורבות של הבנק המרכזי של אירופה, נכונות סין לתמוך בשותפת הסחר החשובה שלה וכמובן בהתאוששות התעסוקתית והכלכלית המתהווה בארצות הברית - כל אלו מצליחים להשכיח מעט את צרותיה של הצלע השלישית במשולש הכלכלי העולמי - סין, המתמודדת עם האטה חדה בשוק הדיור.

הסקרים האחרונים, כגון סקר מנהלי הקרנות של מריל לינץ', משקפים שיפור של ממש בסנטימנט בקרב המשקיעים. הם מתחילים להצטייד בנכסים פחות בטוחים "ומשעממים", ועוברים למניות בענפים סיקליקליים, סחורות ומטבעות קארי (עם ריביות גבוהות). נכון, גם בשנת 2009 היה מהלך כזה ואחר כך שוב גדלה שנאת הסיכון, אך הדבר לא חייב לחזור על עצמו הפעם. הסקטור העסקי השתקם והתאושש בינתיים.

או קיי. אז הצלחנו להסביר בדיעבד איך קרא הנס הזה בו שוקי המניות מזנקים (לפחות בעולם) בזמן שכולם מדברים על יוון, גירעונות, תוכניות צנע, הורדות דירוג ומשברים. אך מה הלאה? האם יש מקום לצפות להמשך העליות?
זו שאלת מיליון הדולר ויש כל כך הרבה סימני שאלה שמקשים להשיב עליה. אך אם מחפשים בסיס כלכלי חיובי לבנות עליו - יש בנמצא.

לפני מספר ימים פרסם ארגון ה-OECD את המדד המשולב שלו למדינות החשובות בעולם. המדד אמור לזהות תפניות כלכליות, לטוב ולרע. הנה, לאחר מספר חודשים שהמדד ניבא (וצדק) האטה כלכלית בכל המדינות, השתנה המצב ובחודש דצמבר נמצא לראשונה חיובי. רוב השיפור ניכר במדינות חשובות כגון ארה"ב ויפן - הכלכלות הראשונה והשלישית בגודלן בעולם - אך סימנים חיוביים ראשונים נמצאו גם במדינות אחרות, חלקן מפותחות וחלקן מתפתחות (כולל ברזיל, שדשדשה לאחרונה). אפילו בגוש האירו נצפה שיפור, כך שבשבע מ-17 חברות גוש האירו זוהה מומנטום חיובי.

כמו כן, לפי מדד זה, סין מפגרת מאחור. למרות זאת, יש לה די כלים לטפל במצב במהירות. אגב, עוד לפי המדד, את ההתאוששות הכלכלית יובילו הפעם מדינות המערב, ובניגוד למשבר הקודם דווקא מדינות אסיה הגדולות עלולות להשתרך מאחור.

על מנת שהסנטימנט בשווקים השונים ישתפר לאורך זמן, על מוקדי אי הוודאות בעולם (יוון, אירן ואחרים) להיפתר. כל עוד המתיחויות הללו איתנו, השווקים ימשיכו להיות תנודתיים מאוד. אולם, אם מחפשים את הבסיס הכלכלי לשלב הבא, שלב התבססות עליות השערים האחרונות, ניתן לראות סימני התאוששות כלכלית באזורי מפתח בעולם, סימנים שמדד ה-OECD שהצגנו ומדדי מנהלי הרכש במספר מקומות הינם חלק מהם.

שילוב נכון של פתרון סוגיות המחלוקת והתאוששות כלכלית, מדיניות פיסיקלית ומוניטרית תומכת וצעדי התייעלות שנקט המגזר העסקי הגלובלי בשנות המשבר, יוכלו להוביל את שוקי ההון בעולם למגמה חיובית במבט לשנים הבאות. הנחישות של מקבלי ההחלטות וסימנים ראשונים לכך שהמהלכים שנקטו אכן עובדים (לפחות בתחום המוניטרי), גורמים לי לחוש כי התרחיש האופטימי הפך סביר יותר לאחרונה.לכן, ישנה תקווה שמתחת לסלע המשברים והמחלוקות אכן צומחת לפלא רקפת כלכלית נחמדת מאוד, כמאמר שירו של לוין קיפניס.

רונן מנחם
יחידת ההשקעות והאסטרטגיה
סקטור ייעוץ פיננסי
החטיבה לנכסי לקוחות וייעוץ
בנק מזרחי טפחות

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    רונן שלום , היכן ניתן לראות את הנתונים
    עמית 23/02/2012 11:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    על ארה" ב לחודש הנוכחי?אני מצליח לראות רק עד 12/2011 ...
    סגור
  • עמית, 6
    רונן מנחם 23/02/2012 12:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. מדובר במדד משולב וחלק מסעיפיו מדווחים באיחור עד חודשיים. לכן, המדד המסכם את ינואר יפורסם רק במהלך המחצית הראשונה של מרס. בברכה, רונן.
    סגור
  • 5.
    בארץ נראה שיש מספר דאגות או נאמר האטה
    נעה 23/02/2012 03:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תודה, נראה שהיצוא קטן, התעשיינים מדברים על קושי, האם נראה לך שאנו עוברים למיתון? גם ללא קשר למלחמות ויוון, ואיך זה ישפיע על אגחים ממשלתיים, הבנקאי בבנק אמר לי שיש סכנה שאגחי מדינה הארוכים לא ישולמו, נשמע מופרך, האם בארץ היה תספורת פעם לאגח מדינה? תודה ויום טוב נעה
    סגור
  • נעה, 5
    רונן מנחם 23/02/2012 07:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. הנחת העבודה, שהצדיקה עצמה בתקופות הקשות ביותר, היא כי האג" ח הממשלתיות ישיבו את הכסף. לישראל חוב ציבורי נוח (76% תמ" ג) וקרדיט רב בנושא. לגבי המשק - מיתון נראה לי כעת תרחיש קלוש. יש יותר סיכוי שנופתע לטובה מאשר לרעה. מה יכול לסכן תרחיש זה? התפתחות מדינית ביטחונית שלילית, עם פגיעה מהותית וממושכת בפעילות הכלכלית. אירוע ביטחוני נקודתי וקצר לא ישליך מהותית על שוקי המניות, לפי נסיון העבר. יום נהדר, רונן.
    סגור
  • 4.
    רונן שלום, האם ניתן היה לזהות את התפנית כבר
    אבנר 22/02/2012 16:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בחודש דצמבר 2011? או שרק החודש הוא הסתובב מעלה? בברכה, אבנר
    סגור
  • טען עוד
  • אבנר,4
    רונן מנחם 22/02/2012 20:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. לגבי ארה" ב, כבר מספר חודשים שרוב הנתונים, כולל תעסוקה, במגמת שיפור. אירופה הפתיעה לטובה בחודש האחרון, בצל שיעור האבטלה הגבוה ביבשת, ולכן המקרה שלה עדיין צריך חיזוקים. בברכה, רונן.
    סגור
  • 3.
    מדד משולב , הי רונן היכן ניתן לראות
    עמית 22/02/2012 14:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    את הגרף של המדד שדיברת עליו ב 10 השנים האחרונות?
    סגור
  • עמית, 3
    רונן מנחם 22/02/2012 15:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. את המדד ניתן למצוא בכתובת http://www.oecd.org/document/22/0,3746,en_2649_37443_49651414_1_1_1_37443,00.html בברכה, רונן.
    סגור
  • 2.
    שניםהעולם במדיה מסתיר בפלסטר אמת לדחות קריסה! (ל"ת)
    מיתון2012-3 22/02/2012 13:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    כתבה מצוינת, שאלה לכותב
    אנליסטית בחופשה 22/02/2012 10:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כרגיל נהנתי לקרוא את כתבתך. שאלה: כיצד גוש האירו יכול להתאושש עם רוב הסחר שלו הוא בין מדינותיו ולא מחוץ למדינות הגוש? האם ארה" ב תתחיל להיות מקור לייצוא? כמו כן, האם צעדי הצנע לא יגבילו את יכולתו של גוש האירו להתאושש במקום להאיץ צמיחה? אשמח לשמוע את דעתך
    סגור
  • אנליסטית בחופשה, 1
    רונן מנחם 22/02/2012 12:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום ותודה. אכן, בשלב ראשון צעדי הצנע יגדילו את הגירעון, אך בה בעת יקטינו את ההוצאות ובשלב שני, הודות לירידה בעלות ההון, ההכנסות ממסים יגדלו והגירעון יתחיל לרדת. תהליך התאמה של שנתיים שלוש. אשר לגוש האירו, פיחות באירו על רקע הורדת ריבית והזרמת הון ע" י ECB יהפוך את הייצוא מחוץ לגוש, כולל ארה" ב, סין ואמל" ט, זול יותר. זו אחת הדרכים האפשריות, אך גם היא לא תהייה פשוטה ומידית. בברכה, רונן.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות