הטרנד המוביל בשוק ההון של 2012
בדומה לתחומים אחרים בחיים, גם בהשקעות קיימים טרנדים ואופנות. לא צריך לפשפש עמוק בזיכרון בכדי להיזכר כיצד משקיעים רצו אחרי מניות הנפט והגז (לאחר שאלו נסקו במאות אחוזים), רדפו אחרי מניות השווקים המתעוררים או קנו מגובות במשכנתאות רגע לפני הקריסה בשנת 2008. הטרנד האחרון הוא הפניית השקעות לשוקי חו"ל.
תופעה מוכרת בעולם ההשקעות היא תופעה המכונה Home Bias. תופעה הגורמת למשקיעים להעדיף נכסים מקומיים על פני נכסים זרים, מתוך הנחה כי היכרותם עם השוק המקומי טובה יותר. תופעה זו נפוצה בכל העולם אך היא מתקיימת בצורה רחבה יותר בתיקי השקעות ישראלים מאשר אלו האירופים למשל.
מדוע דווקא בעת האחרונה עלה לדיון נושא הפניית השקעות לשוקי חו"ל? הסיבה העיקרית היא התשואות העודפות שהניבו מדדי המניות בחו"ל על פני אלו המקומיים בשנה האחרונה. לדוגמה מדד ה-s&p500 עלה מתחילת השנה בכ-9% בעוד מדד ת"א 25 ירד בכ-0.2%. בשנת 2011 התקבלה תמונה דומה: בעוד מדד ה-s&p500 נותר כמעט ללא שינוי, ירד מדד ת"א 25 בכ-18%. את ביצועי החסר של המדדים בת"א ניתן להסביר (בדיעבד) ע"י מספר סיבות, ביניהן המחאה החברתית והמסקנות שבאו בעקבותיה, מסקנות ועדת הריכוזיות, העלאת שיעור המס על רווחים מהבורסה, השינויים הרגולטורים שהונחתו על חברות הסלולר, הפחתת דמי הניהול שתוכלנה לגבות חברות הביטוח, הדרישה להגדלת הלימות ההון של הבנקים, "אביב העמים הערבי" והאיום האירני. כל אלה הביאו לירידה באטרקטיביות של הבורסה הישראלית, וכתוצאה מכך לביצועי חסר ולירידה חדה במחזורי המסחר.
אחד הכללים הראשונים שלומד כל מנהל השקעות הוא "לא לשים את כל הביצים בסל אחד". פיזור השקעות הינו אלמנט יסודי בכל תיק השקעות ויש לו חשיבות רבה, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר על השקעות במשק הישראלי, שהינו משק קטן הנמצא תחת איומים גיאו-פוליטיים תמידיים.
תופעת ה-Home Bias לא קיימת מהיום והיתרונות של פיזור השקעות לחו"ל גם הם לא חדשים, ובכל זאת תופעת הסטת השקעות לחו"ל צברה תאוצה רק בעת האחרונה. הסיבה העיקרית לכך כאמור טמונה בתשואות העודפות של מדדי המניות הזרים על אלו המקומיים בשנה האחרונה.
אם יתרונות ההשקעה בחו"ל כל כך ברורים, מדוע עד כה נמנע המשקיע הישראלי מהשקעה משמעותית בשווקים הבינ"ל? גם כאן התשובה טמונה בתשואות העבר.
בגרף להלן מוצג שערו של מדד ת"א 25 מחולק בשערו של מדד ה-s&p500 מתחילת שנת 2000 ועד היום. כאשר הגרף נמצא במגמת עלייה הדבר מסמל עודפת של מדד ת"א 25, עת הוא יורד, תשואה עודפת של מדד s&p500.
מהתבוננות בגרף קל לראות כי עד סוף שנת 2010, השקעה במדד המניות המקומי הניבה תשואה עודפת משמעותית על פני השקעה במדד המניות האמריקני, זו הסיבה בגינה המשקיע הישראלי היה כה מוטה להשקעות מקומיות. המשק המקומי צומח בקצב מהיר יותר מהשווקים המפותחים בארה"ב ובאירופה, לכן הציג בעבר וכנראה ימשיך להציג בעתיד ביצועים על אותם שווקים. יחד עם זאת, הוא גם יותר מסוכן ולכן פיזור לחו"ל הינו נדרש.
היות ופיזור השקעות הינו נכון ומתבקש, על כל אחד להחליט כמה מנכסיו הוא רוצה להשקיע בחו"ל ולהקצות את נכסיו בהתאם לכך לאורך זמן. לפני שרצים למכור את תיק המניות המקומי ורוכשים במקומו מניות זרות, כדאי לזכור שמחקרים הוכיחו כי קשה עד בלתי אפשרי לתזמן את השוק. מכירת מניות בשוק אחד ורכישת מניות בשוק אחר שקולה לניסיון לתזמן את השוק.
מי שעד היום לא מצא את הזמן להסיט השקעות לחו"ל, כדאי שיעשה זאת בלי פאניקה, בהדרגה וסבלנות, ולא בגלל תשואות השנה האחרונה, על מנת שלא יגלה שסגר את הדלת לאחר שהסוסים ברחו מהאורווה.
רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר ב'טאלנט' בית השקעות
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.סקירה חכמה ונכונהמושיק מעלומים 14/03/2012 22:42הגב לתגובה זו0 0כתבה מצויינת עם המלצה נבונה שמאחוריה הרבה שנות ניסיון מוצלח של רביב. הרי ברור לכל כי בקרוב יתרחש תיקון חד כלפי מעלה בשוק בישראל. ופתאום כולם ייזכרו שהמחירים זולים, כפי שהיו לאחר משבר הבנקאיות ב-1985, לאחר מפולת 1987, מפולת 1993, 1995, 1998 2002. רמת המחירים מזמינה תיקון מיידי של 15%. ואז חלק מהכספים שננו לחול, יחזור לארץ. רביב- יופי של סקירה. נפגש לאחר התיקון.סגור
-
3.האופנה היום היא לא לחכות להםעמרי 14/03/2012 21:45הגב לתגובה זו0 0לא לתת למנהלי תיקי ההשקעות שלכם לשתות לכם את כל הכסף בדמי הניהול, לא לחכות להחלטות שלהם.. לעשות את הדברים בצורה עצמאית. זו אופנה שלדעתי רק תתחזק עם הזמן.. אתרים כמו אינבסט רק יקומו ויתחזקו כי הציבור יבין שמדובר פה בדבר הרבה יותר כדאי לטווח הארוך.סגור
-
2.מה שהיה הוא ממש לא אינדיקציה למה שיהיה (ל"ת)דנידין 14/03/2012 19:51הגב לתגובה זו0 0סגור
-
אבל מה שיהיה הוא גם לא מה שהיה (ל"ת)וואלה 14/03/2012 21:49הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.שנים העולם במדיה מסתיר בפלסטר לדחות קריסה!!! (ל"ת)מיתון2012-13 14/03/2012 13:13הגב לתגובה זו0 0סגור