גסיסתם של משקיעי הערך ותרבות האינסטנט
משקיעי ערך הינם אנשים שעבודתם היומיומית מנותקת מהמסחר היומי בבורסה. הם מנתחים את פעילות החברות ומתמחרים אותה על בסיס נתונים כלכליים של החברות ומצב המאקרו כלכלה הנוכחי במשק בצירוף ציפיותיהם לעתיד. לכאורה, צריכה להיות עדיפות למשקיעי הערך הטובים לאורך זמן בשוק, שכן שווי ני"ע פיננסיים הנסחרים בבורסה אמור לשקף בתמונת ראי את הכלכלה. לכן, בסופו של תהליך (שלרוב לוקח שנים) הבורסה מתיישרת סביב המחיר הראלי האמיתי.
ברם, במציאות הנוכחית, משקיעי הערך הופכים לזן נכחד. לא בכדי גדול משקיעי הערך כיום (וורן באפט) הוא בן 82 ולקח לו שנים למצוא מחליף. העולם המודרני הוא עולם של אינסטנט, אוכל מהיר, כוכב נולד, תוכניות ריאליטי ה"ממליכות" "ידוענים" חדשים כל שני וחמישי. קצב התעדכנות המידע הוא עצום, הן ברמה הכלכלית (כפר גלובלי) והן ברמה האישית (באמצעות פייסבוק, טוויטר וכו'). מחזורי הכלכלה הולכים, מתקצרים ומקצינים.
בישראל, המצב חמור אף יותר. כמדינת סטארט-אפ עם תרבות סטארט-אפ, כולם רוצים הכל ומהר. אין סבלנות, אין אורך רוח. כתוצאה מכך, אין תכנון ארוך טווח של הממשלה, יש זיגזוג רגולטורי וחקיקה רטרואקטיבית. לפעמים נראה כי ההחלטות בירושלים מתקבלות על בסיס משלוחי מסרונים (SMS) מהציבור.
בשוק ההון, תשואות של קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי חיים מחושבים מדי יום ומפורסמים בכותרות ענק מדי חודש. כל שנה "ממליכים" בית השקעות חדש, מוביל. כל שנה, כוכב חדש, אינסטנט. במציאות שכזו אין על השקעה ארוכת טווח כי עד שהיא תניב פירות, לא ישאר אף אחד בבית.
הבעיה שהמציאות הכלכלית והפיזית שונה מהמימד האלקטרוני וה"רוחני" (כוכבות האינסטנט בצורותיה השונות). בפועל, לא ניתן לבנות בניין בפחות משנה וחצי - שנתיים, לא ניתן לבנות באר להפקת גז במים עמוקים + תשתית הולכה לישראל בפחות משנה וחצי - שנתיים, לא ניתן לפתח תרופה, לבצע את כלל הניסויים הדרושים על מנת לקבל אישור FDA בפחות מכמה שנים וכו'.
לפיכך, נוצר דיסונס בין המשקיעים שחיים בעידן האינסטנט לבין המציאות. ההתנגשות הזאת יוצרת רכבת הרים רגשית בקרב המשקיעים שמזינה את התנודתיות בשווקים. לכן אנו רואים כי המחזוריות של הכלכלה, בראי שוקי ההון, הולכת ומתקצרת ונהיית יותר קיצונית.
מבחינה כלכלית, אין תחליף להשקעות ערך, אבל במציאות הפיננסית של היום, חלקה בתיק ההשקעות צריך להיות קטן באופן יחסי ועיקר ההשקעה ראוי כי ייעשה באמצעות מדדים. האנליזה, הניתוח, הדעות והטעמים יבואו לידי ביטוי בחשיפה שתיבחר למדינות, סקטורים וכיו"ב.
נגזרת נוספת של תהליך האינסטנט שעובר על העולם בכלל ועל ישראל בפרט, צריכה להיות ההבנה כי רמת הסיכון המתבטאת בתנודתיות בשוקי ההון בטווח הקצר, זינקה בצורה משמעותית בשנים האחרונות והיא לא עומדת להירגע. עקב כך על כל משקיע לשאול את עצמו מהי רמת התנודתיות איתה הוא יכול לחיות בשלום? כמה כסף הוא מוכן "לסגור" לשנים בתוכניות חיסכון שנקראת השקעת ערך? או לחלופין, האם באמת אני יכול להיפרד לתקופה ארוכה מהסכום אותו הקציתי לתיק ההשקעות שלי?
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.כתבה מגוחכת ביותרמתי אלון 15/03/2012 12:51הגב לתגובה זו0 0תלמיד הסב את תשומת ליבי לכתבה הזו. והיא כל כך מגוחכת שאתם מוזמנים לבקר אצלי בקהילת הערך ולקרוא את התגובה המלאה שלי הכוללת דוגמה ממשית לכך. קהילת השקעות ערך בדה מרקר קפה כתבו בגוגל השקעות ערך.סגור
-
6.כל מילה בסלע!!!רן רן 15/03/2012 10:47הגב לתגובה זו0 0ותפרסמו כבר את פלאג' יקסגור
-
5.צודק! בארה" ב מי שמחזיק מניה מעל שנה משלם פחותשגיא 14/03/2012 22:10הגב לתגובה זו0 0רק 15% מי שפועל כמו אלוגריטם או כמו סוחר משלם 35% חבל שלא מאמצים את השיטה היום משקיע ערך כימעט לא יכול להרוויח התנודות מוכתבות עיי מכונות וזה פוגם בו.סגור
-
4.התרבות הבאמת חדשה בתחום ההשקעותgabi 14/03/2012 21:52הגב לתגובה זו0 0היא לא לתת להם לנהוג בנו כשוטים. מה זה דמי הניהול האלה? למה אנחנו בכלל צריכים להגיע למצב שגם על דמי הניהול אנחנו צריכים לנהל מלחמות?? די עם דמי ניהול. תעשו לעצמכם ולעתיד ילדיכם טובה גדולה ותעברו לחסוך בצורה עצמאית, יש אלטרנטיבות... אל תתעלמו מהן. חפשו בגוגל inbest... תראו על מה אני מדבר.סגור
-
3.תיקון לכותרת - לא גוססים לא מתמעטיםמשקיע ערך 14/03/2012 16:46הגב לתגובה זו0 0כמשקיע ערך זה מצחיק אותי שהיום יותר מאי פעם יש באמת התרבות של סחרנות ותזזתיות. למרות שעובדתית השקעת ערך עדיפה ונותנת תוצאות הרוב מעדיף להפסיד את כספו אבל להנות מהריגוש. פעם אחרונה שבדקתי אין אף סחרן שמתקרב בעושרו לוורן באפט המשקיע. ברשימת העשירים של פורבס יש עדיפות לאנשים שמשקיעים ולא סוחרים. כמשקיע ערך אני מרויח פעמיים, גם לא נאלץ להגיב במיקרו שניות וגם נהנה מתשואה עדיפה על כל סוחר (כמובן שמדידת התשואה נעשית בתקופות זמן שנמדדות בשנים ולא בימים או שבועות)סגור
- טען עוד
-
2.יושר לא אופייניא. 14/03/2012 15:14הגב לתגובה זו0 0קודם כל, כתבה מצויינת. כמו שהכותב מציין במידה רבה של הצדק, התרבות הזאת התפשטה לכל תחומי חיינו ובפרט לעולם ההשקעות. מה שמצא חן בעיניי (וזה לצערי לא כל כך אופייני לאנשים שמייצגים את תחום ההשקעות - בנקים, בתי השקעות, חברות ביטוח וכו' ) שהמאמר אומר ביושר ולכאורה בניגוד לאינטרס הכלכלי של בית ההשקעות שדן הלמן הוא אחד ממנהליו, שהיום, עקב התרבות של אי יכולת לדחות סיפוקים, כדאי להתמקד במדדים ולא בניתוחי ערך למניהם.סגור
-
1.ועם כל הכבוד לכותב הוא ודומיו הגורמים לכךמשקיע ט" א 14/03/2012 14:24הגב לתגובה זו0 0פרסומים של אנליסטים שמודיעים " המניה תעלה בקרוב XX%" ושלל כותרות הדומות שמשדרות שלמנתחי ערך ואנליסטים אין יותר ערך ומה שחשוב הוא רק המחרסגור