השווקים בשיאים היסטוריים, אך אסור לנוח על זרי דפנה

אורן אלדד, מנכ"ל ATRADE בית השקעות, סוקר את מהלכי המסחר בשווקים הגלובליים. לאן יוביל המשבר האירופי? וכיצד ישפיעו מחירי הנפט הגבוהים?
 | 

השווקים הפיננסיים בדרך לסגור את אחד הרבעונים הטובים ביותר בשנים האחרונות. אך בטרם הרכיבה על הגל הגדול, כדאי לעצור לרגע ולחשוב: האם יש מספיק סיבות מוצדקות לעליות האחרונות? האם הקונים יהיו מוכנים להמשיך ליטול סיכונים, חרף הסכנות האורבות בפתח?

לפני שננסה לענות, מומלץ לזכור שבסופו של יום אנחנו הם האחראים על התנועות בשוק. אין זה משנה מה יקרה באירופה, האם הכלכלה האמריקנית תמשיך להתאושש, או חלילה תדרדר שוב למיתון - בסופו של דבר אנו אלה הלוחצים על ההדק, ובשל כך צריך לחשוב, האם אנחנו מוכנים לקנות סחורה בכל מחיר? הדילמה הזו מלווה אותנו בחיי היום יום שלנו, בכל פעם שאנו יוצאים לקניות. גם כשהמחירים עולים ועולים, יש גבול אותו אנחנו לא מוכנים לעבור, ובדיוק בנקודה זו המחירים מתחילים לסגת עד לרמה בה אנו חוזרים לקנותו שוב.

בשווקים הפיננסיים קורה בדיוק אותו הדבר. זה נחמד שיש ראלי וכולם עושים כסף מאז תחילת השנה הנוכחית, אך שאלת "מיליון הדולר" נותרת בעינה: היכן הגבול אותו המשקיעים לא יהיו מוכנים לעבור? לצערי - איש מאיתנו לא יכול לתת תשובה לשאלת המפתח, אך בהחלט צריך לקחת בחשבון שברמות המחיר הנוכחיות, משקיעים רבים יעדיפו "לשבת על הגדר" ולחכות למחירים טובים יותר.

מבחינה מספרית, מדד ה-S&P500 חצה את רף ה-1,400 נקודות בדרך למשוכה הראשונה המשמעותית הניצבת באזור 1,425 נקודות. פריצה של רמה זו עשויה להוביל להמשך הזינוק אל עבר שיא כל הזמנים שנקבע בחודש אוקטובר 07 - ערב פרוץ משבר הסאב-פריים, באזור 1,585 נקודות.

מבסס את מעמדו מעל הרמה הפסיכולוגית של 13,000 נקודות, בדרך לשיא כל הזמנים שנקבע גם הוא בחודש אוק' 07, ברמה של 14,200 נקודות. מדד הנאסד"ק חצה את רף ה-3,000 נקודות, אך עדיין מאוד רחוק מהשיא שנקבע, ערב התפוצצות בועת הדוט-קום בשנת 2000, אז נקבע שיא היסטורי ב-5,132 נקודות.

אחרי שהסברתי את נקודת מבטי מהאספקט הפסיכולוגי, ברצוני לציין מספר עובדות בשטח המוכיחות כי לעליות האחרונות אין בסיס של ממש ובכל רגע נתון, התמונה עשויה להשתנות מקצה לקצה.

אירופה תחילה

למרות שבעיני רבים סוגיית יוון כבר מאחור אחרי שהאיחוד האירופי הסכים להזרים את כספי החילוץ בהיקף של 130 מיליארד אירו, להערכתי, היוונים הצליחו רק לדחות את הקץ בעוד מספר חודשים. המדינה מוכת החובות שקועה במיתון עמוק ומתמשך. עם היכנסה לשנה החמישית במיתון, היא נאלצת להתמודד עם אבטלת שיא של יותר מ-23% ואזרחיה בקושי מצליחים לעכל את הגזרות שהוטלו עליהם לאחרונה. כל זאת בכדי שתצליח לזכות בעוד כמה "חודשי חסד". במצב הנוכחי, יוון לא תוכל להחזיק מעמד לאורך זמן, ובסופו של דבר תאלץ להכריז על מצב של חדלות פירעון.

מלבד יוון, משבר החוב באירופה עדיין חי ובועט. חלק ממדינות אירופה נמצאות במיתון, ואלו אשר הצליחו לחמוק ממנו עד כה, עלולות לגלוש לתוכו במהלך השנה שלפנינו. מדינות בסדר גודל של ספרד ופורטוגל, עולות לכותרות לאחרונה, בשל מצבן הכלכלי הרעוע שעלול להוביל אותן למצב בו הן תאלצנה לבקש סיוע חיצוני על מנת לעמוד בהתחייבויותיהן. גרמניה וצרפת, הנחשבות לכלכלות הגדולות של הגוש, מצליחות עד כה למשוך את העגלה, אך הן קרובות לקצה גבול היכולת שלהן, כשהלחץ מבית הולך וגובר בשל מעורבותן במשבר.

הבעיה המרכזית, שבניגוד לתקופות מיתון קודמות, קברניטי הכלכלה האירופית מוגבלים הפעם באמצעים. הריביות ברמות אפסיות והבנק המרכזי הדפיס כבר יותר מדי כסף, כך שאם וכאשר המשבר ביבשת יחריף, הוא עלול להוות סכנה ממשית לעתיד הגוש.

סוגיית אירן והנפט

המתיחות הגוברת בין אירן למערב הובילה לזינוקים חדים במחירי הנפט, הנסחר בשעה זו באזור ה-108 דולר לחבית. שיא המתיחות הגיע בסוף השבוע האחרון, אחרי שאירן איימה לסגור את מיצרי הורמוז בתגובה לניתוקה ממערכת הסליקה הבינ"ל (סוויפט). מהלך אשר ינחית מכה קשה לכלכלה האירנית. ארה"ב החליטה לשלוח כוחות תגבור למפרץ הפרסי בתגובה לאיום האירני ומחירי הנפט זינקו ביותר מ-2%.

העלייה המתמשכת במחירי הנפט מעוררת דאגה בקרב הסוחרים, היות והמחירים הגבוהים עלולים להוביל לזינוק חד באינפלציה, ולהאטה כלכלית.
השווקים הפיננסיים ימשיכו להגיב בשלילה לעליות במחירי הנפט, לכן כדאי לעקוב אחרי תנועות המחיר בנפט, עוד בטרם החלטנו לפתוח עסקאות חדשות.

המצב הכלכלי בסין

הקטר הסיני נמצא בהאטה כלכלית מתמשכת המשפיעה לרעה על הכלכלה העולמית ובייחוד על המדינות בעלות קשרי המסחר ההדוקים עמה, כגון אוסטרליה, ניו זילנד, יפן ועוד. אם הכלכלה הסינית תמשיך להתדרדר, זה עלול להשפיע לרעה על השווקים הפיננסיים.

ההתאוששות השברירית בארה"ב

למרות ההתאוששות של החודשים האחרונים בכלכלה הגדולה בעולם, הצמיחה במשק עדיין איטית באופן יחסי, ושיעור האבטלה נותר גבוה. למחירי הנפט עשויה להיות השפעה מכרעת על תהליך ההתאוששות של הכלכלה האמריקנית ואם אלו יוסיפו לעלות, היא עלולה לגלוש שוב למיתון.

לסיכום

למרות האופוריה בשווקים, עדיין נותרו מספר גורמי סיכון שעלולים לשנות את פני הכלכלה העולמית. כדאי להיות זהירים ואולי אפילו להמתין לתיקון משמעותי, שיאפשר לנו לרכוש את אותן סחורות שמחיריהן הרקיעו, במחיר נמוך יותר. בלי כל קשר, תמיד כדאי לזכור, שניתן להשקיע גם בשורטים, כך שלמעשה נוכל לנצל גם את הירידות הצפויות לעשיית רווחים. כמו כן ניתן ואף רצוי לגוון את תיק ההשקעות שלנו, על מנת שגם בתקופות קשות במגזרים אחדים, נוכל להיות רווחיים באחרים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    טוב לדעת
    חדשה בתחום 21/03/2012 14:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מעניין אבל מה זה אומר? לא כדאי להתעסק עם הנפט כרגע?
    סגור
  • 10.
    שימו לב למחזורים בארץ
    הבורסאי 21/03/2012 14:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא שווה להשקיע בישראל - כל המוסדיים עברו כבר לחול וגם הפרטיים מתחילים, לא לאחר את הרכבת
    סגור
  • 9.
    שווה לעקוב
    סוחר ותיק 21/03/2012 14:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שמתי לב לטור שלו לפני זמן מה, נשמע מעניין, נמשיך לעקוב
    סגור
  • 8.
    אחל' ה מאמר, אני באמת נמנית על
    כלכלנית 21/03/2012 14:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היושבים על הגדר. מחכה עד יעבור זעם.
    סגור
  • 7.
    אחלה סקירה - כל הכבוד (ל"ת)
    משה מיהוד 21/03/2012 14:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    הפסימיות שלך מוגזמת, ייתכן מימוש קטן של 2-3% (ל"ת)
    טכנאי רנטגן 21/03/2012 14:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    סקירה יפה
    אבי חכמוב 21/03/2012 12:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היי אורן סקירה יפה. מה דעתך על השקעה מהותית ב TVIX והמתנה לתקון שיבוא. כמו כן, מה דעתך על אירו דולר? אני ממליץ למתעננינים בסחורות לקנות אגח TRAFIGURA 6.375 % נ.ב אני מקווה שאתה מזהה את הכותב שורות אלו :-)
    סגור
  • ברור שאני מזהה
    תגובה ל5 21/03/2012 14:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אבי- אין ספק שיגיע תיקון, השאלה מתי והאם לא ירד עוד ,עד אז בקשר ליורו-דולר, סביר שבטווח הקצר הדולר יתחזק, אך לאחר שתתפזר העננה מעל המצב באירופה המצב יכול להתאזן שוב לטובת היורו שכבר החל לאחרונה לתקן
    סגור
  • 4.
    למה ככה? אי אפשר לפרגן במדינה הזאת
    האופטימיסט 21/03/2012 10:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חוץ מיזה מה איכפת לך אם מישהו אחר כותב עבורו - העיקר שזה מדויק ונכון
    סגור
  • 3.
    אולי מישהו כותב עבורו את הסקירות?? (ל"ת)
    הפסימיסט 21/03/2012 10:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    סקירה נרחבת ומקצועית
    אחד העם 21/03/2012 10:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    פעם נוספת הוא מוכיח שהוא יודע על מה הוא מדבר. שימו לב שלראשונה גם אין פה כל מיני מניפולציות של פרסום או קידום מוצרים - כל הכבוד!
    סגור
  • 1.
    ניתוח יפה ומפתיע
    יוסי 21/03/2012 09:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אורן ממשיך לכתוב דברים " מרעננים" כל הכבוד
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות