מדיניות מוניטארית לוטה בערפל - לאן הולכות הריבית?
עד לפני שבועות מעטים קונצנזוס חזאי הריבית המקומית היה לירידה לרמה של 2% בריבית הבסיס, ואילו תוך זמן קצר התפוגגו כלא היו תחזיות הפחתת הריבית במשק ושוק איגרות החוב אף מגלם נכון להיום צפי להעלאת מסוימת בשנה הקרובה. נשאלת השאלה המוכרת לנו מליל הסדר הקרב ובא - מה נשתנה?
ניתן לומר כי ההתייצבות במשבר החובות באירופה שבאה לידי ביטוי בירידת תשואות בשוק החוב הממשלתי בספרד ואיטליה ובעליית מחירים מהותית במדדי המניות הגלובליים, בשילוב תחזיות הצמיחה המשופרות, הן הגורם המרכזי בלחיצה של על דוושת הבלמים המוניטארית.
עליות השערים בשוקי המניות הגלובליים ונתוני המאקרו המשופרים מכיוונה של כלכלת ארה"ב ממוססים כל טיעון רציני לאקטיביות מוניטארית בעת הנוכחית. בנק ישראל ביטא לא פעם בחודשים את המשקל המרכזי שניתן במסגרת המדיניות המוניטארית להתפתחויות בזירת הצמיחה הגלובלית בכלל והמשבר באירופה בפרט. לפיכך צפירת ההרגעה הזמנית במוקדי הסיכון האמורים ספחה את ציפיות הפחתת הריבית במשק כלא היו.
גורם מרכזי נוסף שמאלץ את הבנק המרכזי המקומי לנהוג בשמרנות מוניטארית ולא להמשיך ולהמתין לפני העקום על מנת לקדם פני האטה בקצב הצמיחה הכלכלי, הינו העלייה המהותית בציפיות האינפלציה במשק. חוזה האינפלציה הגלום בעקומי התשואה לפדיון מצוי בסמיכות "לא נוחה" לקצה העליון של יעד האינפלציה, ובנק ישראל צריך להיזהר פן יכרסם באמינות האינפלציונית שלו באמצעות מדיניות מוניטארית שאינה הולמת את הסביבה הכלכלית.
תשואות המק"מים הארוכים העומדות על כ-2.6% מלמדות כי השוק עבר מתמחור אגרסיבי של הפחתות ריבית לציפיות להעלאת ריבית במשק בשנה הקרובה בפרק זמן קצר.
אנו סבורים כי מאניה-דפרסיה זו בתחזיות הריבית במשק הינן פועל יוצא של חוסר הוודאות העצום בכל האמור בסביבת הפעילות הכלכלית הגלובלית. עמדתנו הבסיסית הינה כי שיאו של משבר החובות באירופה מצוי עדיין לפנינו, ועליית מחירי האנרגיה מאיימת על קצב הצמיחה הכלכלי בארה"ב במחצית השנייה של שנת 2012.
המסקנה מכך שתהליך הפחתת הריבית במשק ימשיך בחלקה השני של שנת 2012 כתגובה להידרדרות בפעילות הכלכלית הגלובלית, ועקב כך עליית התשואות הנוכחית באפיק הממשלתי תהווה עבורנו הזדמנות בבוא היום להגדלת המח"ם בתיק ההשקעות הממשלתי.
בטווח הקצר יימשך גל הנתונים הכלכליים המשופרים מכיוונה של הכלכלה האמריקנית התומך בעליית תשואות באיגרות החוב הממשלתיות בארה"ב, וזו צפויה להשפיע לשלילה על אפיקי החוב הארוכים המקומיים. סיבה מרכזית נוספת אשר גורמת לנו להותיר לפי שעה את המלצתנו להחזקת מח"מים קצרים בתיק ההשקעות, הינה העובדה שאנו מתקרבים לכניסתו של סט עונתי גבוה, אשר תהיה לא השפעה שלילית על אפיקי החוב הממשלתיים הארוכים בכל האמור בהתבהרות האופק המוניטארי.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה