ה"נתיבים" שחוסכים המתנה מורטת העצבים בשוק ההון

מיכה צ'רניאק, מנכ"ל להבה בית השקעות, מתייחס לסבלנות ואורך הרוח הדרושים בהשקעה בשוק ההון. מהם הצעדים שעוקפים את הסבלנות הנדרשת והאם הם כדאיים?
מיכה צ'רניאק | (126)

סבלנות ואורך רוח היא אינה תכונה המאפיינת את בני האדם, בטח לא בישראל. כל אחד מאתנו שעמד בתור בלתי נגמר כלשהו, המתין בטלפון לנציג שירות או שפשוט ישב והמתין לתשובה לגבי תוצאות של בחינה או בדיקה יודע כי ההמתנה גורמת לנו לאבד את סבלנותנו, לפקפק בעצמנו, לפקפק בעצם הצורך להמשיך ולהמתין על מנת לסיים את המהלך שבעצם יזמנו בעצמנו.

אדם שמשך ההמתנה שלו מתארך מעבר לזמן "סביר", מתחיל מיד לחפש דרכים יצירתיות לקצר את משך זמן ההמתנה (לדוגמא לחתוך בתור או לעקוף את הפקק מנתיב הפניה ימינה או שמאלה ואז לחתוך חזרה). פעמים רבות החיפוש אחר קיצורי הדרך והקטנת זמן ההמתנה עלול להוביל אותנו לפעולות שישיגו את האפקט ההפוך. זאת מכיוון שאנו לא פועלים בצורה מחושבת, אלא מתוך דחף של לעשות פעולה על מנת לשנות את מצבנו. בשוק ההון הישראלי אנו נמצאים כרגע בתקופת המתנה שנמשכת כבר זמן לא מבוטל. החזרה של משבר דוגמת המשבר של שנת 2008 (או לפחות חזרה של אווירת המשבר) שהחל לפני כשנה וגרם לירידה חדה במחירי המניות והאג"ח הקונצרניות, פגע במצב הרוח העסקי. שנה זהו זמן ארוך מספיק על מנת שנתחיל לחשוב על מציאת קיצורי דרך בכדי לקצר את תקופת ההמתנה הארוכה. להלן חלק מ"קיצורי הדרך" שעושים המשקיעים, על מנת לנסות ולצאת מהפקק בשוק ההון: - "החניית הרכב מתחת לבית והשבתתו" - כל עו"ד מתחיל, ייענה כי הדרך הבטוחה ביותר להימנע מתביעות היא לא לצאת מהבית כלל. כך בדיוק פועלים משקיעים רבים שהשקיעו בעבר בשוק ההון הישראלי, וכיום "מחנים" את כספם בפיקדון בבנק. בכל בנק ניתן שם אטרקטיבי אחר לפיקדון כגון: חיסכון דינמי, קוקוס, אננס או כל שם אקזוטי אחר. הפיקדון הנ"ל בעצם "הוריד את המשקיעים" מכביש ההשקעות המפותל, ושלח אותם ליעד הנכסף של השקט הנפשי.

- "קפיצה קטנה לחו"ל על מנת להירגע" - חלק גדול מהמשקיעים בוחר בחודשים האחרונים לצאת מהנתיבים המשובשים והקופצניים בישראל, לאוטוסטרדות רחבות הידיים בחו"ל. אני איני מזלזל בהחלטה זו, ולא פעם במסגרת טור זה הצעתי רעיונות השקעה בחו"ל. אין ויכוח לגבי ההיגיון שיש בפיזור ההשקעות לחו"ל, השאלה היא כיצד עושים זאת? ואיך נמנעים מתאונות ומכשולים בנסיעה בנתיבים זרים ולא מוכרים?

כשאני בוחן את הדרך בה בוחרים מרבית הישראלים להיחשף לשוק האג"ח בחו"ל, הטענה שלי שישנם סיכויים לא מבוטלים שנכונו להם אכזבות. שוק האג"ח האמריקני נמצא ברמות שיא, התשואות שהשוק הזה יוכל לספק בחברות שהסיכון בהן נמוך, כלומר חברות המדורגות בדירוג השקעה (BBB), נעות סביב רמה של 3.5%-4% למח"מ של כ-7.5 שנים (מי שמתעניין יכול למצוא נתונים אלו בתעודת הסל הפופולארית LQD). משמע, הרוכש אג"ח חו"ל בדירוגים סביב דירוג מקומי AA, צריך להבין כי הוא צפוי לקבל תשואות הדומות לתשואות פיקדון בבנק לשנתיים בתוספת הצמדה לדולר. אז אולי באמת עדיף להשקיע בתוכנית חיסכון? גם בדירוגים נמוכים יותר אני מוצא נחיתות מסוימת להשקעה בחו"ל. זאת מכיוון שהפיצוי בתשואה באג"ח "זבל", דוגמא לאג"ח שניתן למצוא בתעודת הסל הפופולרית ביותר בקרנות הנאמנות בישראל - HYG, נמוך. התשואה הפנימית של תעודת הסל היא 6.8%, המח"מ הינו 4.2 שנים ולאחר דמי הניהול של התעודה מדובר בתשואה פנימית של כ-6.3% בשנה (דמי הניהול הינם 0.5% בשנה). אג"ח בדירוגים דומים בישראל (אג"ח בדירוג מקומי סביב A מינוס) לעניות דעתי כיום, מניבות יותר.

משקיע המעוניין להיחשף לאג"ח בחו"ל צריך לעשות תיאום ציפיות ולהבין שכל עוד המשקיעים ומנהלי ההשקעות יעדיפו להיחשף לאג"ח חו"ל ב"אופן בטוח" בלי הרבה כאבי ראש מצדם כלומר בלי מחקר מעמיק, ההשקעה הזו מוגבלת בתשואות שלה וכנראה גם נמוכה מהתשואות המקומיות, לפחות במחירים היחסים הנוכחיים בשוקי ההון בחו"ל לעומת השוק המקומי.

- "נסיעה רק בשבת בשש בבוקר" - יש אנשים שבבעלותם רכב, הם אוהבים לנהוג בו, אך סולדים מהפקקים. עושה רושם כי השבת הומצאה עבורם. בשבת בבוקר, הנסיעה חופשית ללא פקקים והנאה בלתי נגמרת מנסיעה חלקה ללא כל מאמץ. לאן נוסעים בשש בבוקר בשבת? זה כבר לא משנה, העיקר שנוסעים. כך הם המשקיעים המחזיקים בארץ תיקי השקעות הבנויים מאג"ח ממשלתיות ומאג"ח בנקים במח"מ קצר. הם בעצם בנסיעה לשום מקום, בתשואות שפל היסטוריות שאינן שונות מתשואת פיקדון פשוט בבנק, ועדיין הם מרגישים פעילים בשוק ההון.

- "להחליף כסף באדמה" - משקיעים רבים שפעלו בשוק ההון בעבר או שעדיין פעילים בו במינון קטן משמעותית, החליטו שאין למה לחכות - שוק הדיור (שתמיד היה קרוב לליבו של הישראלי) עבר בשנים האחרונות את מסע הלגיטימציה הגדול בהיסטוריה, ונהפך לגולת הכותרת של היזמות והגאונות של המשקיע. כל דירה בפתח תקוה נהפכה לדירת פאר וכל וילה בבאר שבע הפכה לארמון. כולם חכמים, כולם זיהו את המגמה וכולם הרוויחו המון כסף. מלבד מספר "בכייניים" שלא קנו בזמן, מתלוננים על יוקר הדירות בארץ ומעיזים להזכיר את המילה בועה באותה נשימה עם "משוש נפשו" של כל ישראלי. האופציה הראשונה של מספר לא מבוטל של "משקיעים" ישראלים הפכה השקעת נדל"ן טובה. זה כמובן מסיט כספים רבים משוק ההון ומנפח את מחירי הדירות באזורים רבים בגוש דן למחירים המזכירים את מנהטן. מי אמר שאי אפשר לגור בישראל ולהרגיש כמו בחו"ל? אפשר להמשיך ולדון בעוד הרבה "נתיבים" שיחסכו מאתנו את אותה ההמתנה מורטת העצבים עד שמשהו יזיז את שוק ההון הישראלי כלפי מעלה, אבל כנראה שלהמתין הוא חלק בלתי נפרד מהשוק. דווקא בימים אלו, חשוב שכל אחד ישב עם עצמו ויחליט - האם יש לו את הסבלנות להמתין או שפשוט הוא ימשיך לתור אחרי נתיב חלופי כלשהו?

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(126):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 56.
    מה דעתך על אג" ח ג' של אינטרנט זהב ? (ל"ת)
    רפאלו 25/03/2012 10:12
    הגב לתגובה זו
  • 55.
    דני 25/03/2012 08:27
    הגב לתגובה זו
    מיכה, אולי אתה יכול להסביר למה קרנות הריט בארה" ב עלו במאות אחוזים מ- 2008 ומחירי הדירות בצלילה?
  • 54.
    miki 24/03/2012 21:52
    הגב לתגובה זו
    הכתבה שלך כמו תמיד מענינת. יש לי הפסד על הנייר לא מבוטל של תיק האגח שלי ואני מצפה כמוך כי הכספים שברחו מהשוק יחזרו, נקווה בהקדם. איזי אנרגיה בקשה להזיז יום הקובע ביום, ולאחר כשבוע בשבועים נוספים. האם יש לך מושג לשם מה זה נעשה? הם יכולים הרי לחכות עד סוף אפריל על פי אישור שיש לכם. האם הדבר נעשה על מנת לעורר את האגח ולגרום לעלית מחירו? מצפה כמו רבים כאן לכתבות שלך ותשובותיך.
  • 53.
    משה 24/03/2012 20:29
    הגב לתגובה זו
    אודה להערכתך המלומדת, בברכה, משה
  • 52.
    יוסי 24/03/2012 20:28
    הגב לתגובה זו
    לפני כשנה רכשתי את דלק קבוצה יט בכוונה להחזיק לפירעון כמובן שהיום אני חווה הפסד על הנייר... האם, ככל שניתן לראות למרחוק, הסיכון הוא סביר בהנחה שאחזיק לפירעון כפי שתכננתי?
  • 51.
    נדלניסט 24/03/2012 20:27
    הגב לתגובה זו
    מיכה, מה דעתך על אלמוגים א (אמורה לשלם רבע קרן בעוד 11 חודשים), פאנאגאיה ג (אמורה לשלם שישית באוקטובר) ונתנאל סדרה ג (שאמורה גם היא לשלם רבע קרן בעוד 11 חודשים) . האם יש להן סיכוי סביר להגיע בשלום לדעתך לנקודת הקרן הבאה תודה
  • 50.
    דני 24/03/2012 06:25
    הגב לתגובה זו
    מיכה מה דעתך על נדלן חול, ארהב למשל?
  • מיכה צ' רניאק 24/03/2012 17:10
    הגב לתגובה זו
    השקעה ישירה בנדל" ן בארה" ב נראית לי כהשקעה מעניינת לטווח ארוך במיוחד בגלל התמחור המאוד נמוך שלו כיום . הבעיה היא שמשקיע קטן ופרטי יתקשה להרוויח כאן בהשקעה ישירה במיוחד בגלל היעדר שליטה ובקרה והאפשרות שירמו אותו הן בעלויות והן בתפעול הנכסים והשכרתם לכן לדעתי הדרך הנכונה למשקיע קטן היא לעשות את ההשקעה דרך קרנות ריט שמספקות את התשואה השוטפת ואת הניהול השוטף. מי שמוצא קבוצה שהוא יכול להיות חלק ממנה ובכך להפוך ממשקיע קטן לחלק מקבוצה גדולה יכול בהחלט לשקול השקעה ישירה. רק שאל את עצמך האם המשקיעים שאתה מתקשר איתם אמינים בעינך והאם יש להם את היכולת להוציא את המהלך לפועל (בעצם בכך יוצרים קרן ריט פרטית).
  • 49.
    אבי גזית 23/03/2012 20:14
    הגב לתגובה זו
    בדוח שפירסמה ישראמקו בעמוד 47 מצויין תזרים מזומנים חזוי ליחידות ההשתפות, האם זה כוללאת כל הניכויים. האם נכון להשוות תזרים בהוון של 10% בערך 2 מיליאד דולר) לערך השוק של ישראמקו
  • מיכה צ' רניאק 24/03/2012 17:05
    הגב לתגובה זו
    אני לא בטוח שהעלויות כוללות את " פחת" של גז כלומר איבוד חלק מהגז בעת אספקתו (זה קורה תמיד ואלו חלק מהעלויות) אבל יתכן שזה נכלל כי זה שגרתי. לא ראיתי שהוצאות מימון נכללו כך שיש לקחת אותן בחשבון (הוצאות המימון עדיין לא ברורות כי עדיין לא ידוע מה יהיו היקף ההלוואות שתיקח על עצמה השותפות בסופו של התהליך). היוון של 10% הוא הטוב ביותר לדעתי כאן.
  • 48.
    אלכס 23/03/2012 17:01
    הגב לתגובה זו
    בזמן האחרון יש עליות באגחים של פלאזה. האם קרה משהוא מהותי ? מה ההמלצות להמשך אחזקות באג" ח של פלאזה , ואיזה סדרות כדאי לרכוש ?
  • מיכה צ' רניאק 24/03/2012 17:05
    הגב לתגובה זו
    מאז ההודעה על מכירת נכסי החברה בארה" ב נרשמת זחילה במחירי האג" ח של פלאזה. כך גם צריך להיות לדעתי כיוון שמצבה של החברה תמיד היה סביר ובטח טוב יותר ממה ששיקף המחיר של אגרות החוב של החברה בשנה שעברה. כיום תשואות האג" ח עדיין נעות סביב ה 15% אומנם החברה צריכה להמשיך ולממש נכסים על מנת לעמוד בהתחייבויות שלה אבל לדוגמא אג" ח ב פורע 25% מהקרן כבר בעוד 3 חודשים כך שהתזרים למחזיק באג" ח הוא טוב. לדעתי התשואות עדיין מספיק גבוהות על מנת שהמחזיקים יישארו באג" ח.
  • 47.
    אג" ח נדל" ן שנראה טוב 23/03/2012 16:43
    הגב לתגובה זו
    מיכה, מדובר על אג" ח של חברות שאו שיש להם כסף פנוי לשרת את החוב (ליברטי, חנו מור, פרשקובסקי) או שיש להם פעילות יפה בחו" ל (קרדן, ארלון). למה התשואות כ" כ גבוהות?. אתה רואה חשש?. קרדן, לדוגמא. מעבר לכל הנ" ל יש לה הנהלה מצויינת (מכיר אישית) ואני לא רואה שום מצב שהחוב לא משולם. לכן, לא ברור לי איך האג" ח לא נסחרת בפארי. יש משהו שאני מפספס?
  • מיכה צ' רניאק 24/03/2012 17:05
    הגב לתגובה זו
    בשנה האחרונה נרשמו פדיונות ענק בקרנות הנאמנות במיוחד באלו המשקיעות באג" ח קונצרני. כ 50 מיליארד ₪ יצאו משוק ההון הן מקרנות נאמנות והן מהשקעות ישירות. באג" ח ממשלתי ואג" ח בדירוג גבוה היה מי שיקלוט את ההיצעים (קרנות הפנסיה בעיקר וגם קופות הגמל) באג" ח מהסוג שציינת ורבים אחרים אין מי שיקלוט את ההיצעים כי הגופים המנהלים את החיסכון לזמן ארוך אינם משקיעים באג" ח אלו. התייחסתי לכך בעבר רבות זה מה שלדעתי יצר את הפער הבלתי נסבל בין התשואות באג" ח הממשלתי והקונצרני בדירוג AA- ומעלה לבין אלו מהסוג שציינת ,לצערי בלהבה זהו בדיוק סוג ההשקעות שאנחנו נמצאים בו ולכן התוצאות שלנו בשנה האחרונה היו חלשות (אני נשאל על כך רבות ). אני מאמין כי במהלך השנה הקרובה הפער הזה אמור להיות מתוקן לפחות בחלקו.
  • 46.
    אריאל 23/03/2012 16:38
    הגב לתגובה זו
    שלום מיכה, בזמנו המלצת להמתין לפרסום הדוחות הכספיים של החברה על מנת לקבל החלטת השקעה. בינתיים הגיע האקזיט המדהים (1000% בשנתיים-שלוש) שמזרים למועדון 365 כ-70-80 מלש" ח רווח נקי במזומן. זה כמובן משפר את כל יחסי הנזילות וכו' ואמור להיות הרבה יותר ממספיק כדי לשרת את החוב (מה עוד שמדובר על חברה שהיא " פרת מזומנים" ולכן, לדעתי האישית, בכל מקרה לא צפויה לה בעיה לשלם). בקיצור, אני מבקש לשמוע האם שינית את דעתך ואיך אתה מסביר שהאג" ח " נקתעו" סביב מחיר של 70 אחרי ההודעה (גם אם מדובר על ריצה מרמות של 60) ולא המשיכו לנוע למעלה. לכאורה, הכל ורוד. לא?...
  • מיכה צ' רניאק 24/03/2012 17:04
    הגב לתגובה זו
    אכן המלצתי בעבר במסגרת שאלות לגבי אג" ח של המשביר ומועדון 365 להמתין לדו" ח הכספי השנתי (ואולי עוד קצת ) על מנת לפעול בוודאות גדולה יותר לגבי מצבה של הקבוצה. כפי שענו לך כאן בינתיים התוצאות של קשרי תעופה אינם מספקות. השנה פעילות קשרי תעופה הסתכמה בהפסד תפעולי. פעילות מועדון 365 עצמו סבירה והשתפרה ביחס ל 2010. ההסכם למכירת פעילות סיבוס שנחתם השנה הוא אכן משמעותי מאוד לחברה כיוון שהוא יאפשר הזרמה של 83 מיליון ₪ לחברה, העסקה עדיין לא נסגרה סופית לכן חשוב לראות שהיא יוצאת לפעול. במידה ועסקה זו אכן תצא לפועל זה אכן אמור להפוך את ההשקעה באג" ח למעניינת כיוון שסך החובות בחברה הוא כ 106 מיליון ₪ (לאג" ח ולבנקים) קבלת 83 מיליון ₪ תביא את יתרות המזומן של החברה להיקף מספיק על מנת לעמוד בהתחייבויות אלו.
  • אלון 24/03/2012 10:56
    הגב לתגובה זו
    התוצאות של קשרי תעופה בינוניות מינוס (גידול עקבי במכירות, אבל גם עקבי בהפסדים), ושאר התחומים של המועדון של מספיק גדולים/ריווחיים. הדוחות של המשביר טרם פורסמו, ובשנה הקרובה מועדון הולך לבצע השקעה של 250 מליון ש" ח ברשת הסופרמרקטים שלו. השבוע נדע קצת יותר אחרי הדוחות של המשביר.
  • 45.
    אבנר 23/03/2012 15:36
    הגב לתגובה זו
    מיכה, תענוג לקרוא ! האם אתה חושב שבן דוב מבצע מניפולציה במחיר של פרטנר על מנת שיוכל לקנות את החוב בזול ואולי גם למחוק את פרטנר בזול? כאשר אתה רוצה למכור נכס אתה אמור לנסות ולהעלות את ערכו ולא להיפך... אנא שתף את קוראיך.
  • מיכה צ' רניאק 24/03/2012 17:04
    הגב לתגובה זו
    1- אני לא חושב שבן דוב עושה מניפולציות ומנסה " לדפוק" את החברה על מנת לרכוש את האג" ח או המניות של פרטנר בשוק. נראה לי שהתחרות והשינויים בענף עושים את העבודה הזו היטב.2- מצד שני בשיחות שהיו לו איתו הוא טען כי בניגוד לתחושה בשוק שהירידה במחיר מניית פרטנר רעה לו יכולים להיות לכך גם השפעות טובות כמו הפיכה של כניסת משקיע לחברה לזולה. לדוגמא אם משקיע ירצה להצטרף אליו לגרעין השליטה בחברה הוא יכול בהצעת רכש לרכוש את חלקו ב 35 ₪ למניה כיום ולאור האווירה בשוק יש סבירות לא רעה שתהיה היענות להצעה זו במיוחד כשמחיר המניה בשוק נע סביב 28-29 ₪ כיום. כך שהמתווה שפורסם לאחרונה בתקשורת כלומר רכישת מניות סאני בפרטנר, רכישה של כ 10 מיליון מניות פרטנר מסקיילקס והצעת רכש לציבור אם מדובר במחיר כה נמוך לחברת תקשורת סלולארית יכולה להיות רעיון אטרקטיבי למשקיע חיצוני. זו לפחות הדעה שלו.
  • אבנר 25/03/2012 21:11
    האם הצעת רכש מלאה במחיר של 35₪ לפרטנר נראית כמגוחכת? אני התכוונתי לכך שבן דוב קונה אגח בסקיילקס ובסאני. מה ייקרה למניית סקיילקס אם תהיה היענות להצעת רכש ב 35? כיצד זה ישפר את מצב בעלי החוב/ מניות? הרי פרטנר תמחק בשווי נמוך והכסף לא ייכנס לקופת החברה.
  • 44.
    אור 23/03/2012 12:04
    הגב לתגובה זו
    האם לדעתך השקעה בארץ עדיפה גם ביחס לאגח קונצרני באסיה ובאירופה?
  • חנוך 23/03/2012 12:20
    הגב לתגובה זו
    התשובות שלך מרתקות ומקצועיות. מדוע שלא תתקדם צעד נוסף קדימה. אני מציע שתארגן פורום של משקיעים שמתעניינים באג" חים. פורום אשר יתכנס פעם בחודש בניהולך. להערכתי, 10 משתתפים זו נקודת האיזון. (יכסה את כל ההוצאות). אם תוציא את המהלך לפועל, אני והשותף שלי נרשמים ראשונים. כמו כן אני מציע למי שקורא את המאמרים של מיכה, שיתמוך בהצעתי בפוסט תגובה, אם הצעה זו נראת לו.
  • משקיע 24/03/2012 10:40
    בשלש השנים האחרונות המאמרים ובעיקר התשובות של מיכה הן הפתרון המתאים ביותר למשקיעים דעתניים .מבחינה מעשית יש שתי מגבלות ,1 נעים לקבל עצות חכמות לקניה ועוד בחינם אך יש לזכור תמיד שבדרך לרווח יש גם בעית מימוש . 2 ליד " להבה" יש מספר קרנות {לא גדול} הרבה יותר רווחיות בשלש השנים האחרונות .
  • רון 23/03/2012 16:15
    אני גם מוכן להשקיע .
  • ניב 23/03/2012 12:42
    תסביר עצמך - למה מיכה צריך פורום ? הבן אדם מתפרנס מזה אתה מתכוון לשלם לו על ניהול הפורום או שאתה רוצה עצות בחינם במחיר יותר זול מניהול תיק אצלו או רכישת קרן נאמנות בניהולו ?
  • מיכה צ' רניאק 23/03/2012 12:19
    הגב לתגובה זו
    ביחס לאירופה כן כי גם שם התשואות אינן גבוהות. באסיה יש מדינות בהן התשואות מראש גבוהות מאוד. הבעיה שלי עם השווקים האסיאתים במיוחד הסיני וגם ההודי הוא נושא של חוסר שקיפות מספק. אין לנו יתרון יחסי בשווקים אלו ואנחנו תלויים במידע הציבורי בתקופה האחרונה אני נתקל בהרבה מקרים של תרמיות בחברות סיניות בעיקר. זה משגע אותי ובעצם מרחיק אותי לחלוטין מהשקעות ישירות בני" ע סיניים.
  • אור 23/03/2012 13:08
    יש אכן קושי בשקיפות של אגח קונצרני באסיה לצד בעיות מקרו ובהן המשקל הגדול של הנדלן הסיני בתיק אגח פוטנציאלי. מנגד, קיימות קרנות זרות שמתמחות בשווקים אלו ובחלקן אף צומצם משקל הנדלן הסיני מכלל האגח הקונצרני הפוטנציאלי. בנוסף, בשל הדרוג הנמוך של המדינות, חברות גדולות עם תזרים האמור להיות יציב יחסית, זוכות לדרוגים נמוכים עוד יותר (נגזר מהמתודולוגיה לפיה החברה תדורג בדרוג נמוך יותר מהמדינה, דבר שלא תמיד מתאים בהשוואה עולמית). עם זאת, יודגש כי מרבית שווקי האגח הקונצרני בעולם (ארה" ב, אירופה, אסיה וכו' ) נהנו מעליות חדות מתחילת 2012 (במקביל לעליית התשואות באגח האמריקני ועליות בשווקי המניות) דבר שמוריד מהפוטנציאל ומגדיל את הסיכון.
  • 43.
    משה 23/03/2012 10:46
    הגב לתגובה זו
    אתה לא מצליח להשיג תשואה בקרנות נאמנות שלך
  • מיכה צ' רניאק 23/03/2012 12:16
    הגב לתגובה זו
    לא היו טובות (אם תבדוק בסוף 2010 הקרנות קיבלו מדדי שארפ מהגבוהים במערכת אבל כאמור סוג ההשקעות שלנו היו אלא שנפגעו הכי הרבה בשנה שעברה. אני מאמין שהשקעות בודקים לאורך זמן ולכן אני מציע לבחון את הביצועים בסוף השנה או בתחילת השנה הבאה ,אשמח לשמוע אם דעתך השתנתה או שנשארה זהה.
  • 42.
    רמי 23/03/2012 10:33
    הגב לתגובה זו
    מיכה- תודה על הכתבה המעניינת שלך (כרגיל!!!). אני אשמח לקבל את דעתך על האגח החדש של סלקום ועל טאואר - מניה ואגחים - אילו אגחים שלהם ראויים להשקעה בעינייך.
  • מיכה צ' רניאק 23/03/2012 12:13
    הגב לתגובה זו
    טאואר – השקענו בקרן להבה משולבת באג" ח של טאואר בגלל שזה אג" ח להמרה מעניין. בחברה בסיכון של טאואר לדעתי אם להשקיע אז רק באג" ח להמרה (אג" ח רגיל של טאואר פחות מעניין אותי ואם לקחת סיכון אז לפחות שאקבל פיצוי אם המניה תעלה חזק). סלקום- הסנטימנט בשוק לחברה רע כך שהאג" ח יכול לסבול מזה. בכול מקרה אג" ח ז מניב כרגע תשואה שקלית של 6.7% למח" מ של 5 שנים שזה טוב לדירוג ולסיכון. קח בחשבון שהרבה ספקולנטים הרוויחו יפה על ההנפקה כך שבטווח הקצר יתכן לחץ מימושים כאן.סלקום ו (צמוד המדד) הסיפור דומה אם כי הייתי מצפה לתשואה מעט גבוהה יותר באג" ח.
  • 41.
    דורית 22/03/2012 23:18
    הגב לתגובה זו
    על יכולת ההתנסחות שלך. ולענין עצמו - הרגעת אותי
  • 40.
    צומפי 22/03/2012 19:02
    הגב לתגובה זו
    מה קורה בחברה הזאת? האגחי" ם לא מפסיקים לרדת והתשואות עולות. זימנו אסיפה לאפריל הקרוב ויש תשלומים גדולים ביוני. זה יותר מידי מזכיר לי את אאורה. יש לך מושג מה קורה שם? מה סיכויי הפרעון? האם הסדר? :(
  • מיכה צ' רניאק 23/03/2012 10:33
    הגב לתגובה זו
    1-בעלי האג" ח הם אלו שביקשו את כינוס האסיפה בנאנט, הסיבה חשש מפני אי תשלום הקרן ביוני לאור העובדה שחלק מנושאי המשרה העיקריים קשורים לאולימפיה וגם שם ברגע האחרון הודיעו לבעלי האג" ח שאין כסף בקופה לתשלום .2- בניגוד לאולימפיה ואפילו אאורה לנאנט במאזן סולו אין חוב לבנקים !!! החוב הוא בחברות בנות שפועלות עצמאית כמו רוביג שהיא חברה הבונה בעיקר בפולין דירות למגורים. בעצם לנאנט יש מזומן ויחד עם ההודעה של חברת רוביג החודש על חלוקת דיבידנד לבעלי המניות שלה (כולל לנאנט) לנאנט יש את המקורות בקופה לכל התשלומים עד סוף 2012. 3- אם כך מדוע בעלי האג" ח חוששים ? ובכן גם באולימפיה חשבו שיש מזומן ,בעלי השליטה לפחות חלקם הוכיחו עד כה חוסר אמינות, החשש הוא שיבצעו פעולות העלולות לפגוע ביתרות המזונים של החברה. כאמור זו הסיבה לכינוסה של האסיפה.
  • גיא 23/03/2012 12:28
    מיכה, מה דעתך על ההתאוששות המרשימה במניית רוביג- הנכס העיקרי של נאנט? עלתה במעל ל 50% בחודשים האחרונים, כך ששווי האחזקה של נאנט ברוביג הוא מעל 200 מיליון שקלים... טוב במיוחד לאג" ח ד' - אשר משועבדות אליו מניות רוביג...
  • 39.
    אביב 22/03/2012 18:39
    הגב לתגובה זו
    שלום מיכה, בזמנו קרסו אגחי התכוף וקניתי סכום חביב. מאז האגח לא סחיר תקופה מאוד ארוכה, לפי הבנתי החברה נרכשה, אבל קשה לי למצוא הסבר מה קורה עם האגח ומתי. חפרתי במאיה רבות. אולי אתה יודע משהו? תודה!!
  • משה 23/03/2012 10:30
    הגב לתגובה זו
    שלום מיכה 1. מה הסיכון בפרשקובסקי ואלרוב נדלן ומה דעתך על האסטרטגיה של אלרוב נדלן בנוגע ללקיחת אשראי גדול לטווח קצר לניצול הריבית הנמוכה 2. האם אג" ח דולרי של דה לסר ותעשיה אוירית מהווים הגנה טובה לדעתך במקרה של מתיחות בטחונית ונפילות בבורסה?
  • מיכה צ' רניאק 23/03/2012 12:07
    1- פרשקובסקי- לפני מספר חודשים כתבתי טור שעסק באג" ח ג של פרשקובסקי אנ מציע לך לקרוא אותו (ניתן למצוא את הטור באתר של חברת להבה בכתובת lpm.co.il , תחת המדור עולם האג" ח של להבה). לצורך העניין אג" ח ד דומה מאוד לאג" ח ג . לדעתי רמת הסיכון לאור השעבודים היא בינונית בלבד. אלרוב נדל" ן- האג" ח צמוד המדד מניב תשואה של כ 4.4% למח" מ של 3 שנים אני מעדיף את האג" ח להמרה שנותן תשואה של 5.9% שקלי לשנה (זה אג" ח להמרה גם עליו כתבתי בעבר).2- דה לסר א ותעשיה אווירית א הם אכן אג" ח דולרי האג" ח של תעשייה אווירית בטוח הרבה יותר מזה של דה לסר אבל כרגע הוא רק אג" ח שקלי המניב תשואה של 3.4% בשנה רק מעל 4.1 ש" ח לדולר " מתחילה ההצמדה " לדולר כך שההגנה תהיה רק חלקית. כאמור דה לסר אכן נותן הגנה טובה אבל לאחר העליות האחרונות באג" ח זה לדעתי התשואה שלו מעט נמוכה (אנחנו מחזיקים בשתי סדרות אלו).
  • מיכה צ' רניאק 23/03/2012 10:27
    הגב לתגובה זו
    1-אני לא מכיר היטב את המצב החברה אני מציע להתעדכן אצל הנאמן.2- הדו" ח הכספי הוא מקור טוב לקבלת מידע מרוכז כרגע יש רק את הדו" ח הכספי לרבעון השלישי אבל תוך שבוע יפורסם הדו" ח השנתי שם תוכל למצוא את כל התשובות לשאלות שלך.3- על פי ההסדר אמורים להנפיק סדרה חדשה – סדרה ד בין היתר גם לבעלי האג" ח הישן ולנושים נוספים (ראה עמוד 14 בדו" ח הדירקטוריון לרבעון השלישי בכלל אני מציע לך לעבור על העמודים מ 14 שהזכרתי והלאה כולל נספח ב,ג כי במסגרת אלו המקורות לתשלומים לכול הנושים במסגרת ההסדר).
  • 38.
    שאלה: לא ברור מה זה להמתין? במה משקעים? (ל"ת)
    מלקי 22/03/2012 18:16
    הגב לתגובה זו
  • מיכה צ' רניאק 23/03/2012 10:19
    הגב לתגובה זו
    1-מי שעדיין משקיע בשוק ההון המקומי עושה זאת כיוון שהוא מאמין כי המחירים כאן זולים ביחס לעבר וביחס לחו" ל. הבעיה היא שמשקיעים רבים בעקבות השנה הגרועה ב 2011 ברחו מהשוק לכול הנתיבים שציינתי בכתבה או אפילו לאחרים. מתי שהוא בעתיד הם יחזרו כעת נותר להמתין עד שימצא הטריגר שיחזיר אותם לכאן ואז מי שנשאר יוכל להרוויח יפה כי צוואר הבקבוק בשוק ההון המקומי הוא צר גם בעת יציאת כספים וגם בעת כניסת כספים.2- ראה גם את תגובתי בנושא למגיב 12.
  • מלקי 23/03/2012 22:11
    הסיכון המסורתי הוא חדלות פרעון, אבל בשוק הישראלי צץ סיכון חדש והוא שגם חברות שבעליהן מסוגלים לשלם רצים לקצור איזותספורת טובה על חשבון הסיכון. שוק האג" ח החל לתמחר סיכון זה, ולכן לשבת על אג" ח ישראלי קונצרני זה מסוכן, או אפילו מסוכן מאוד.
  • 37.
    אבי ש 22/03/2012 17:13
    הגב לתגובה זו
    היום יש הרבה חברות כמו לדוגמה סאני- עם הון עצמי של כ6 מיליארד ש" ח שווי שוק 200 מיליון ש" ח , סקיילקס גם עם הון עצמי חיובי של כ-6 מיליארד ש" ח ושווי שוק של כ500 מיליון ש" ח, אפילו אאורה עם הון עצמי חיובי.תיאורטית כל עוד ההון העצמי חיובי, לחברה יש עודף כסף על ההתחיבויות שלה, שמשמעותה- יש כסף לכל האג" חים. אלא אם כן , יש בעייה בדוח" ות- הם לא מיצגים את המצב האמיתי, שזו כבר עבירה... איפה כאן הטעות???
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 17:34
    הגב לתגובה זו
    ההון העצמי של סאני הוא 720 מיליון ₪ בלבד. ההון שאתה רואה הוא 5.6 מיליארד אבל חלק " אחרים " בהון ולא בעלי המניות של סאני (זה סעיף כמו זכויות מיעוט) הוא כ 5 מיליארד ₪. במקרה של חברות כמו אאורה יש הון עצמי " חיובי" אבל הוא נובע משערוכים חשבונאיים וכאשר באים למכור את נכסי החברה שנכנסה לצרות מגלים שהשווי בו רשומים בנכסים במאזן החברה גבוה משמעותית מהתמורה שניתן לקבל עבור הנכסים ואז בבת אחת מוחקים הרבה ומגלים שההון האמיתי הוא אפילו שלילי. לכן לא תמיד הון עצמי חיובי מספיק. הנזילות היא קריטית ואם חברה נכנסת לצרות בגלל בעיות נזילות יש חשיבות לעיתוי לדוגמה התקופה הנוכחית רעה מאוד למכירת נכסים כי כאשר באים למכור נכסי חברה בפירוק הרוכשים מודעים למצבה הקשה של החברה ומנצלים זאת על ידי הצעות רכישה נמוכות. כשהשוק רע ואין הרבה מציעים אז מתחילות הבעיות של בעלי האג" ח.
  • 36.
    יעקב 22/03/2012 16:11
    הגב לתגובה זו
    איך אתה מסביר את ההצבעה של המוסדים בעד מינוי בצלאל איגר ליור פעיל בשכר אחרי כל ההיסטוריה בדוראה
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 17:27
    הגב לתגובה זו
    מי שתמך בהצבעה אלו הקרנות של אקסלנס והראל (הן מחזיקות במניות) לדעתי זו חוצפה. מעניקים פרס למי שנכשל בצורה טוטאלית בדוראה. ועוד מדברים בשוק על הצורך באחריות של המוסדיים ...
  • 35.
    אבי 22/03/2012 16:10
    הגב לתגובה זו
    לפני יומיים פרסמה החברה זימון אסיפת בעלי מניות לצורך שינוי תקנון החברה ,מעיון בתקנון המוצע נראה כי השינויים היחידים שיש בתקנון הינם ברובם מתייחסים לפטור ביטוח ושיפוי של בעל השליטה בחברה,וכן פטור לכל מיני התחייביות שנתן בעבר(כנראה בעניין ההודעה כי בעל השליטה מר רועי אלרואי " שוקל" להזרים לחברה עוד 20 מיליון שקל בנוסף ל-30 מליון שמסגרת ההסדר.) האם בזמן החברה במגעים מול הבנקים ומחזיקי האג" ח הדבר שמטריד את בעל השליטה בחברה הוא מצבו המשפטי במקרה שהחברה תלך לפירוק ויפתחו את הספרים ,האם התקנון החדש המוצע לשינוי יכול ללמד אותנו על הסיכויים שההסדר חוב יעבור מזווית מבטו של מר רועי אלרועי ? והאם להערכתך שווה לנסות ולברוח מאג" ח ב' איפה שעוד ניתן?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 17:23
    הגב לתגובה זו
    אני מרגיש כמו יועץ משפטי של החברה או לפחות מליץ יושר של רוני אלרועי. אסיפת בעלי המניות היא טכנית חלק מהתלונות על הרגולציה הקשה של הרשות לני" ע הוא הצורך בכינוס אסיפות כאלו (כל החברות ערכו אסיפות לאישור פוליסת הביטוח מתחילת השנה). דרך אגב בינתיים מתוך ה 20 מיליון שהוא שוקל להזרים הוא כבר התחייב ל 4.5 מיליון לטובת בנק לאומי כך שנשאר לו לשקול רק עוד כ 15 מיליון ₪. לדעתי רוני אלרועי " הזוי" מהבחינה שעל פי ההצהרות (צריך לראות אם בסופו של יום הוא באמת יזרים את מה שהתחייב עליו) הוא אחד מבעלי השליטה היחידים שעושה רושם שמתכוון להזרים סכום יחסית גדול לחברה שכבר מתה מוות קליני על מנת להחיות אותה. אם המתווה שפורסם לאחרונה יעבור זה אמור להיות מאוד חיובי לסדרה ב של קמן.
  • 34.
    אולימפיה? (ל"ת)
    ישראל 22/03/2012 16:08
    הגב לתגובה זו
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 17:18
    הגב לתגובה זו
    נכנסנו לתהליך ארוך של מימוש נכסי החברה
  • 33.
    קובי 22/03/2012 15:56
    הגב לתגובה זו
    מיכה-כתבה יפה,נכונה ואמיצה. ישר כח.
  • תודה על הפרגון (ל"ת)
    מיכה צ' רניאק 22/03/2012 17:17
    הגב לתגובה זו
  • 32.
    יוסי 22/03/2012 15:28
    הגב לתגובה זו
    הי מיכה, כתבה טובה כרגיל. אשמח לדעת מה דעתך על האג" חים הנ" ל? האם יש חשש לפירעון?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 15:50
    הגב לתגובה זו
    גינדי ג- אני לא רואה כרגע מצב לבעיות. הפרויקטים בהם החברה פעילה די מכורים ולחברה אין חובות לבנקים ויש עודפי מזומנים. על מנת שיהיו בעיות החברה צריכה להשתולל ולהיכנס לפרויקטים חדשים במחירים לא ריאליים אני רוצה להאמין שזה לא יקרה. ליברטי ג- לחברה מספיק הון ונכסים שאמורים לאפשר לה לעמוד בתשלומים לאג" ח. ביולי יפרע סופית אג" ח ב . בעלי האג" ח ביקשו לכנס אסיפה ,זה מגיע לאחר מינוי ליו" ר של אדם " עם קבלות" כמו בצלאל איגר ש" הצליח מאוד" בדוראה. אני מציע להתעדכן באסיפה לאחר שיודיעו על מועדה. אנחנו מחזיקים בשתי הסדרות.
  • 31.
    אילון 22/03/2012 15:18
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך על האג" ח הזה? התשואה מעניינת, המח" מ קצר, עד היום שילמו, צריכים לממש נכסים, מה ידוע לך?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 15:49
    הגב לתגובה זו
    שים לב כי מיתרת סדרה של כ 30 מיליון בעלי עניין מחזיקים כ 5 מיליון ע" נ. מעבר כך המצב בדיוק כפי שציינת. עד היום שילמו אין מזומנים אבל יש נכסים וצריך לממש חלק על מנת לעמוד בתשלומים. עד כה כשהיה צריך בעלי השליטה סייעו לחברה צריך להמתין לדוחות הבאים בהם התמונה תתבהר.
  • 30.
    תמיר 22/03/2012 14:54
    הגב לתגובה זו
    האם קיים חשש לתשלום הדיבידנד ע" י לסקיילקס
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 15:18
    הגב לתגובה זו
    לא " אין חשש" , הוא פשוט לא יהיה... !!! המקור לתשלום השנה הוא אחד מכירת 2.2. מיליון מניות פרטנר שבבעלות סאני. (האמת שאם יהיה חוסר במזומנים אני מנחש ניחוש מושכל שבעל השליטה יזרים הון באמצעות זכויות/הלוואת בעלים, אבל זה רק הניחוש שלי ....).
  • 29.
    למה לאומי י צמוד מדד ירד (ל"ת)
    שרון 22/03/2012 14:45
    הגב לתגובה זו
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 15:02
    הגב לתגובה זו
    בגלל עליית התשואות באג" ח ממשלת ארה" ב החודש היו ירידות באג" ח הממשלתיות גם בישראל ולכן גם התשואה באג" ח בדירוג גבוהה עלתה.
  • 28.
    גל 22/03/2012 14:23
    הגב לתגובה זו
    בתחילתו של ההסדר שבקמן עוד היו כ 50 מליון נתנו להם מנדט למהל משא ומתן על סמך המילה שלהם שהבנקים הביעו נכנות להגיע להסכמות והבעיה היא סכנת הפירעון שבידנו בפועל לא תחמנו אותם בזמן ועכשיו לא נשאר כסף בקופה. ההצעה שלהם כרגע מצחיקה יש לנו כרית בטחון של 2.5 מליון שתלך לאיבוד כי הם לא מתכונים לחדש את הכרית אחרי ההסדר כלומר תמורת ההסדר אנחנו מקבילים 2.5 (5-2.5) ובשביל זה אנחנו מותרים על תביעות עתדיות (ואולי יש לנו פה קייס) ועל התנאיות פננסיות לדעתי תמורת ויתור השיעבוד צריך לדרוש בנוסף מהחברה לבצע רכישות עצמיות של האגח בשוק בלפחות מליון שקל לפחות זה יצור להם קצת רווח...
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 14:43
    הגב לתגובה זו
    למיטב ידעתי אתה טועה. לדעתי חלק לא מבוטל של הכסף בינתיים הלך לבעלי האג" ח ( תשלום קרן וריבית לסדרות א,ב שני תשלומי ריבית לסדרה ג ועוד כרית בגובה התשלום הבא) לדעתי אם ההסדר עם הבנקים ייסגר סופית נכונה לך הפתעה לגבי כרית הביטחון הצפויה לאחר תשלום הריבית הבא.
  • גל 22/03/2012 15:54
    זה לא לגמרי ברור לי, במידה וכן המצב פחות גרוע. זה שהחברה פרעה אגחים אחרים לא מענין אותי אני מסתכל מנקודת מבטנו. אנחנו האחרונים שנתנו כסף לחברה ואין סיבה שמצבנו יהיה הכי גרוע. בכל מקרה אלרואי אמר שישקול להזרים עוד 20 מליון צריך לדרוש שסכום מזה ינותב לרכישה עצמית בעקבות הוויתור על השיעבוד.
  • 27.
    רם 22/03/2012 13:42
    הגב לתגובה זו
    מה עדיף אגחים של סאני (קצרים) או של סקילקס הארוכים ? מבחינת המחיר והתשואה דיי זהים אם היית צריך לקנות אגח אחד מהנ: במחירים היום מה היית קונה ?
  • רם 22/03/2012 13:58
    הגב לתגובה זו
    ז לא צמוד, ח צמוד מדד וט' ריבית משתנה. מהם השיקולים בבחירת אחד מהאגחים הנ" ל?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 14:18
    האמת שאין אבדל גדול בין הסדרות כי הן כמעט זהות מלבד בסיס ההצמדה אבל מבחינת תשואות/ מחירים הן דומות. לדעתי הבחירה צריכה להיעשות לפי הצרכים שלך כלומר אם חסרה לך השקעה צמודת מדד או שקלית או שקלית משתנה. זו הסיבה שאנחנו בעצם מחזיקים בכל אחת מהסדרות בהתאם לצרכים.
  • 26.
    שאלה 22/03/2012 13:39
    הגב לתגובה זו
    מכובדי, איך גורמים שבישראל תהיה פנסיה בניהול אישי, ללא דמי ניהול, ללא העלאת דמי ניהול כשהלקוח נרדם, 5% מס על ההפקדה, בריחה מכל נייר שמריח הסדר וקבוע הפסד. מיכה, ע" פ חשוב שלי המוסדיים אוכלים שליש מהפנסיה של העמיתים. כיצד גורמים כי כל אזרח ואזרחית יוכל לנהל את הפנסיה בעצמו באמצעות קניה של תעודות סל על אג" ח מדינה צמוד ארוך, אג" ח מדינה ארוך בריבית משתנה, תל בונדים למינהם, HY, ת" א 75, יתר ת" א, ת" א 25, .... לתחושתי לו היו מבקשים מהאוצר או מי שיוסמך לכך ללא עמלות לרכוש ולמכור כתעודות סל ניירות ערך - העמיתים יכלו לקבל עוד עשרות אחוזים של פנסיה. בשיא המשבר של 2009 קניתי אגרות חוב של כלכלית ואפריקה ב- 25אג לפארי 115, דלק נדלן ואלביט הדמיה במחירים קצת יותר גבוהים, נהניתי מרכש של קופונים שמנים ופרעונות קרן, גם כשנפל נייר שקניתי בעוד עשרות אחוזים זה לא גרם לי לעשות כלום. הרב הדומם מסוגל לנהל לבד את כספו בטח אם מדובר ברכש של תעודות סל. מיכה, כעצה: איך אפשר לאפשר לעם היושב בציון פנסיה בניהול עצמי? תודה.
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 14:15
    הגב לתגובה זו
    אתה שואל שאלה שאין לי תשובה עליה . ברור לך שהרבה טפילים ניזונים מהפנסיות האלו . קשה מאוד לנתק טפיל ממקור התזונה שלו במיוחד כשהטפיל הוא חזק מאוד. זו הסיבה שאני מנהל בחברה מלחמות להוזיל את העמלות בקרנות הפנסיה של העובדים ( הגבייה של 2.5%-5% מכל הפקדה כמלה זו גניבה). אבל כאמור אני הצלחתי לשפר את התנאים במישור הפרטי של החברה , במישור הכללי זה גדול עלי.
  • 25.
    קורא נאמן 22/03/2012 13:38
    הגב לתגובה זו
    מיכה ברוך שובך אני בעיקר מדבר על מחמים קצרים ותשואות גבוהות אשמח אם תוכל להתייחס בקצרה לאגחים הבאים: אלביט הדמייה א פאנגאיה א' - ב' פלאזה סנטר ב' רבד יג' תודה וחג שמח
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 14:12
    הגב לתגובה זו
    קשה להתייחס באריכות. מבחינת ביטחון רבד יג היא הבטוחה ביותר לדעתי. אחריה פלאזה א,ב (לדעתי העסקה למכירת הנכסים בארה" ב שיפרה מאוד את הנזילות של החברה). פאנאגיה א,ב לפני תשלומי קרן בחודשים הקרובים יש לי כאן בעיה כי אין לחברה נזילות מספקת שזו בעיה מצד שני חברה קשורה (בבעלות אותם בעלי שליטה) קנדה ישראל מוכרת יפה מאוד לכן זו תעלומה מה יקרה. אלביט הדמיה א - לאחר המימוש לחברה מקורות לתשלום ב 2012 השאלה מה הלאה ? החברה חייבת להמשיך ולחפש נזילות.
  • 24.
    דב 22/03/2012 13:33
    הגב לתגובה זו
    לפי ההסדר אג" ח 5 ,6 קימים ביטחונות, האם כדאי להשקיע?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 14:06
    הגב לתגובה זו
    אכן יש שעבודים לטובת סדרות אלו . אני איני מכיר את מצבם הנוכחי של השעבודים ולא השתתפתי באסיפות האג" ח לכן כל תשובה שאתן לא תהיה אחראית . אני מציע שתברר עם הנאמנים של סדרות אלו לגבי מצב השעבודים.
  • 23.
    בנגמין 22/03/2012 13:10
    הגב לתגובה זו
    שלום מיכה, רציתי לשאול את דעתך על חברת גרינסטון. מדובר למעשה בשלד בורסאי שהנכס היחיד שלו מלבד מזומן אלו נדלן להשקעה והשקעה בחברה כלולה (EER). כיום יש בקופת החברה 73 מיליוני ש" ח על שווי שוק של 60 מיליון בלבד כמוכן יש נדלן להשקעה של עוד 20 מיליוני שח לפחות (שרשום בעלות הסטורית) כלומר עוד לפני שמייחסים שווי מסוים לחברה הכלולה היא שווה יותר מ- 50% מהמחיר בו נסחרת.
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 14:04
    הגב לתגובה זו
    צריך לשים לב שהחברה שורפת כסף על הוצאות הנהלה וכלליות כך שיתרת המזומנים במגמת ירידה. הבעיה שהחברה אינה מייצרת תזרים ואו רווח לבעלי המניות (מלבד בעלי השליטה) כך שלמרות שהחברה נכסית זולה זה אינו מתגלגל לבעל מניות מהציבור. בשוק יש הרבה מניות קטנות הנסחרות משמעותית מתחת להון העצמי שלהן וזו אחת הבעיות של השוק – קרי חוסר תמחור נורמלי לחברות יתר.
  • 22.
    נילי 22/03/2012 13:07
    הגב לתגובה זו
    תשלום הקרן. ככל שמשלמים יותר את חלק הקרן, כך הרבית ההתחלתית יורדת. מדוע זה קשור ?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:59
    הגב לתגובה זו
    החישוב לגבי תזרים צפוי מאג" ח יוצא מנקודת הזמן הנוכחית. עכשיו בעת פירעון חלקי של קרן יתרת האג" ח שנשארת בידי המחזיק כמובן קטנה. לכן בלוח הסילוקין מופיע תזרים מריבית ההולך ופוחת. לדוגמא אם הריבית היא 5% ויש 100 אגרות חוב אז הריבית היא 5 . לאחר שנה אם נפרע 20% נשארים עם 80 אגרות חוב והריבית תהיה 5% על 80 שזה 4 . כמובן אם תרכשי חזרה את המרכיב שנפדה תשלום הריבית לא יפחת.
  • תשובה יותר טובה מזו לא תהיה. באמת תודה רבה. (ל"ת)
    נילי 23/03/2012 00:18
  • 21.
    חיים 22/03/2012 12:45
    הגב לתגובה זו
    היי מיכה...מה קורה עם שני האגחים האלו ?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:53
    הגב לתגובה זו
    קמן ג- ראה תשובה שניתנה למגיב 11 בנושא. 2- נאנט ד- בתחילת אפריל יש אסיפת בעלי אג" ח נאנט. אני מציע להגיע אליה היא כונסה על ידי בעלי האג" ח. בעוד כחודשיים מועד תשלום קרן לאג" ח ב,ג . החברה אמורה לתת תשובות לגבי מקורות התשלום (כרגע הם קיימים) כמובן למצב החברה יש השלכה גם על אג" ח ד.
  • 20.
    דניאל 22/03/2012 12:28
    הגב לתגובה זו
    היי מיכה. כאשר האגחים של סאני הגיעו ל- 50 אגורות, האם היו לך הרהורי חרטה או שחשבת שזו הזדמנות של פעם בחיים?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:50
    הגב לתגובה זו
    אם תבדוק את התשובות שעניתי בשבוע שעבר על שאלות בנושא סאני תראה שאנחנו היינו הרוכשים העיקריים באג" ח של סאני ובעצם אנחנו סיפקנו את מרבית הנזילות למוכר הגדול באג" ח של סאני. זה אמור לענות על השאלה.
  • 19.
    רם 22/03/2012 12:12
    הגב לתגובה זו
    דעתך על האגח ? בבית השקעות אין עמלות על פידיון קרן כל 3 חודשים
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:48
    הגב לתגובה זו
    התוצאות הכספיות של החברה ממשיכות להיות חלשות, רמת הנזילות אפסית , הבנקים אינם קלים כיום בנושא האשראים כל אלה מובילים אותי לתחושה שעדיף להמתין כאן למספר דוחות כספיים נוספים על מנת לראות אם יש התאוששות בפעילות החברה.
  • 18.
    רם 22/03/2012 12:08
    הגב לתגובה זו
    למה לדעתך כבר עכשיו הרבה זמן לפני תשלום הקרן מדברים על הסדר ?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:41
    הגב לתגובה זו
    לא הייתי מודע לכינוס האסיפה בקציר. הם משתמשים כתירוץ במצב ההשקעה שלהם באקסטרא לנמק את הנושא. זה מצחיק כי מדובר על חברה שהשתמשה בכספים בהיקף עצום לרכוש אג" ח בשוק.
  • 17.
    רם 22/03/2012 12:08
    הגב לתגובה זו
    במחירים של היום מה עדיף קמן או ישאל ? ישאל קרובה לנכסים אבל תשלם כסף בסוף החודש לבעלי האגח. קמן הצעה חדשה להסדר
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:38
    הגב לתגובה זו
    במחיר הנוכחי לדעתי ישאל היא חברה במצב " טוב יותר" מקמן .אנחנו מחזיקים בקמן ג בגלל החזקה היסטורית. באג" ח של ישאל תשלום קרן הוא רק בעוד שנה כאן נכנס ההסדר הצפוי מול אג" ח ג לתמונה כיוון שאם ההסדר יצא לפעול בעצם בעלי אג" ח ג אמורים לקבל תשלומים וכרית מזומנים השווים פחות או יותר למחיר האג" ח כיום. ראה תגובה למגיב 11 בנושא.
  • רם 22/03/2012 13:54
    אם בכלל ?
  • 16.
    קורא קבוע 22/03/2012 12:06
    הגב לתגובה זו
    מיכה שלום, האם תוכל להסביר בבקשה מדוע בחרתם להשקיע רק (או בעיקר) באגחים של סאני ולא באגחים הקצרים של סקיילקס? האם רק בגלל התשואה? בתודה מראש
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:33
    הגב לתגובה זו
    אנחנו משקיעים באג" ח של סאני ובאג" ח הארוך של סקיילקס !!! . בעבר החזקנו המון באג" ח הקצרות של סקיילקס. ברור שזה עניין של מחיר ותשואה . בקצרות הרווח הוא אחוזים ספורים בגלל המח" מ הקצר מאוד. בסאני ובארוכות זה סיפור אחר.
  • 15.
    רם 22/03/2012 12:06
    הגב לתגובה זו
    דעתך על סיכוי התשלום בעוד חודש ?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:31
    הגב לתגובה זו
    זו חברה בשליטת א. לוי ולכן מבחינתי כל דבר יכול לקרות בה. בגלל חשש מבעלי השליטה אנחנו לא משקיעים באג" ח ואני לא מכיר היטב את הנעשה ומה דווח באספות האחרונות. הנאמן כאן זו חברת הרמטיק . זו חברה טובה אני מציע לך לפנות אליהם על מנת להתעדכן.
  • 14.
    מתעניין 22/03/2012 12:05
    הגב לתגובה זו
    מיכה שלום, מה דעתך על אגרות החוב של אנגל משאבים ?
  • אני לא מכיר את החברה לצערי לא אוכל לעזור (ל"ת)
    מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:31
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    אהרון 22/03/2012 12:04
    הגב לתגובה זו
    מיכה שלום, ישאל כצפוי שלמה את התשלום בגין האג" ח שהיה לפני 3 ימים (כולל הריבית זה שוה ל- 50% מהשווי בו נסחר). למרות זאת האג" ח ירד אל מתחת לשווי שהיה לפני כן ונסחר כעת ב- 23% מהפארי בלבד. לחברה אין תשלומי קרן קרובים לבנקים, ובהנחה ועסקת המשביר תבוצע הרי שגם התשלום הבא נראה ודאי לכן על פניו נראה כי מדובר בהזדמנות נדירה הלא כן? ניתן לראות כי הבנקים מייחסים שווי מסוים לחברה אחרת לא היו מסכימים לקבל מקמן חלק מהמניות בישאל לא?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:30
    הגב לתגובה זו
    זה שבנקים יקבלו מניות בישאל זה שם אחר למחיקה כיום ואולי בעתיד היא תקטן. בחברה הזו ובקמן השאלה היא אם אתה מאמין לרוני אלרואי או לא. הרי לקמן אין זכות קיום עצמאית כרגע, אבל רוני אלרואי לפחות מבחינת הניסיונות וההצהרות עושה מאמצים להשאיר את החברה בחיים ולשם כך הוא מוכן להכניס את היד לכיסו הפרטי. אישית אני מאמין לו ולכן בלהבה נלך איתו.
  • 12.
    אבי 22/03/2012 11:59
    הגב לתגובה זו
    כתבה טובה וגם נחמדה בכל זאת מה מסלול ההמתנה הסביר ?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:30
    הגב לתגובה זו
    זה סובייקטיבי ומשתנה מאדם לאדם ,חשבתי שזה אמור לעלות מרוח הכתבה. מה שמתאים לי לא בטוח שיתאים לך בעיקר בגלל אופי שונה,צרכים שונים ומשתנים רבים נוספים. אני מאמין כי התשואות הטובות ביותר באג" ח הן כאן כיום ולכן מעדיף להתמקד בהן. מניות זה כבר מקום לפיזור.
  • 11.
    גיא 22/03/2012 11:47
    הגב לתגובה זו
    1. מה דעתך על ההצעה החדשה של קמן לבנקים, האם הלדעתך פעם לאומי יסכים? איך היא משפיעה על המתווה לאג" ח ג' והאם נציגות אג" ח ג' יסכימו למתווה החדש? 2. אמפל- מה דעתך על הדחייה בשבועיים של העמדת החוב לפרעון מיידי? מצד אחד יש דחייה, אך מצד שני אין שום ידיעות על התקדמות במו" מ. מה לדעתך קורה שם?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:29
    הגב לתגובה זו
    1-קשה לי לענות על השאלות בנושא קמן כי אני מכיר את הנעשה שם יחסית טוב. רק אציין כי למיטב ידעתי ההודעה שנשלחה למאיה מטעם החברה , נעשתה לאחר שיחות עם בנק לאומי (בנק מזרחי צמוד לבנק לאומי בגלל הביטחונות המשותפים כשהיחס הוא 80%-20% לטובת לאומי). ועם מחזיקי האג" ח העיקריים שאישרו לחברה לוותר בשם בעלי אג" ח ג על השעבוד על סולדון (החברה שבנק דיסקונט ויתר על השעבוד לטובתו לטובת בעלי האג" ח). השינוי מבחינת ההסדר עם אג" ח ג הוא בוויתור על השעבוד. בנק לאומי " שנורר" כ 10 מיליון ₪ מבעלי אג" ח ג (כ- 5.7 מיליון ₪) ו 4.5 מיליון ₪ מבעל השליטה.2- אני לא מכיר את הנעשה באמפל. אבל הטקטיקה של העמדת האג" ח לפירעון מידי על מנת להפעיל לחץ על בעל השליטה ומשחק עם מועד מימוש העמדה זה אינו דבר חריג.
  • 10.
    בני 22/03/2012 11:32
    הגב לתגובה זו
    בשורה התחתונה, אם אני מבין נכון, אתה ממליץ להמתין בסבלנות. האם ההמלצה שלך היא להמתין עם התיק הנוכחי של כ" א, להמתין עם מזומנים להזדמנויות, להמתין לאיתות של שינוי ואז להיכנס?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:28
    הגב לתגובה זו
    1- תודה. 2- לא בדיוק , אני מציע שכל אחד יעשה את חשבון הנפש המתאים לו. לדעתי אני הייתי מתמקד ברכיב האג" ח דווקא בשוק המקומי ומשקיע באג" ח קונצרני !!! ולא ממתין ובטח לא משקיע באג" ח ממשלתי. מניות זה סיפור אחר. למרות שמחירי המניות בארץ נמוכים לדעתי אני מוצא הגיון בפיזור חלק מהתיק למניות בחו" ל. אבל מי שחושש עדיף שיבין באיזו " נתיב" של השקעה מציעים לו " לנסוע" לפני שהוא פונה לדרך זו.
  • תודה - זה היה ממצה!! (ל"ת)
    בני 22/03/2012 14:25
  • 9.
    אמיל 22/03/2012 11:25
    הגב לתגובה זו
    1. ביקרתי לפני שבוע באחד הסניפים של אייס והעניינים שם כגיל. לצד הדיווחים בתקשורת על רכישת החברה האם יש הזדמנות באג" ח ? 2. אידיבי פיתוח ואחזקות יוצאים ממדדי התל-בונד. האם לאור " זריקת סחורה" צפויה כדאי לנצל הזדמנות ? תודה
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:28
    הגב לתגובה זו
    אייס- גם אם הפעילות של אייס תהפוך כעת למכרה זהב זה כבר לא רלוונטי לאג" ח כי הפעילות נמכרה לאלקטרה. אידיבי- תמיד לפני עדכון מדדים צריך לבדוק את האפשרות לנצל יציאה של אג" ח מהמדד על מנת לרכוש אותו לאחר ירידות בגלל הצורך של תעודות הסל למכור את האג" ח. לכן צריך לעקוב אחרי הסדרות ולראות אם הן ירדו. שים לב שבינתיים בגלל ההנפקה במניה היו עליות במחירי הסדרות.
  • 8.
    משקיע 22/03/2012 11:20
    הגב לתגובה זו
    מיכה מה דעתך על האגח? נסחרת סביב הפארי, תשואה נעה? בטחונות יש , האם אתה מחזיקם בלהבה?
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 13:27
    הגב לתגובה זו
    אנחנו לא מחזיקים באג" ח בין היתר בגלל חשש מסוים מבעל השליטה ובגלל אופי הפעילות המסוכן יחסית של החברה – השלמת הון לחברות במצוקה. באג" ח ארקו ב יש ביטחונות בדמות שעבוד על הלוואות וחלקן אף הושבו לחברה כך שיש שווי בשעבודים. הבעיה שאג" ח שהוא סוג של מזנין לדעתי צריך להיסחר בתשואות גבוהות משמעותית מהתשואה הנוכחית שהיא כ 8.6%.
  • 7.
    יוסי 22/03/2012 10:54
    הגב לתגובה זו
    האם להערכתך אי חלוקת הדיבידנד עקב הפחתת השווי עשויה לגרום לקשיים כלשהם בטווח הנראה לעין בסקיילקס ובסאני? סלקום לדוגמא לא ביצעה הפחתת שווי משום מה
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 11:41
    הגב לתגובה זו
    הפחתת ההשקעה העבירה את פרטנר להפסד ברבעון הרביעי ומנעה חלוקת דיבידנד. כיום לסקיילקס כ 500 מיליון ₪ בקופה (בעיקר בגלל תזרים המזומנים החזק מפעילות סמסונג) זה מספיק לכל התשלומים עד סוף 2012 ובנוסף הרווח מסמסונג השנה והדיבידנד מפרטנר ב 2012 יותירו לחברה מזומנים בסוף 2012 לשימוש ב 2013. זה עוד לפני תהליך מכירת מניות פרטנר על ידי סקיילקס וסאני שאמור להתחיל לצבור תאוצה אחרי פסח בחודש הבא.
  • 6.
    אלון 22/03/2012 10:38
    הגב לתגובה זו
    היי מיכה, השבוע התקשר אלי מנהל ההשקעות של בבנק (דיסקונט), והמליץ לי למכור את האגח של סאני (אני מניח שזה המלצה גורפת של הבנק ולא רק דעתו האישית). איך ניתן להסביר את ההשקפה הכל כך שונה שלך ושל דיסקונט? תודה, אלון
  • מיכה צ' רניאק 22/03/2012 10:56
    הגב לתגובה זו
    אין הרבה מה להסביר ,אני מניח שאם תשוחח עם הפקיד הוא ימליץ לך להתרחק מכול מאג" ח קונצרני במיוחד אלו בדירוג הבינוני. בשורה תחתונה כל אחד עושה מה שהוא מאמין בו תוך שנה נדע מי צדק ומי טעה. ההבדל ביני ובין היועץ בבנק שאני שם כסף על מה שאני מאמין בו ואילו הבנק רק מתקשר וממליץ לכן לדעתי עצם הפעולה שלי מצביעה על כך שאני מאמין בפעולה זו.
  • 5.
    מאמר ענק וחשוב (ל"ת)
    רונן 22/03/2012 10:28
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    שירן " בסקר שווקים" בחו" ל יחזור בשבוע הבא (ל"ת)
    להבה 22/03/2012 10:19
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    מיכה אתה מספר 1 (ל"ת)
    דניאל 22/03/2012 10:13
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    מיכה- מעולה.כרגיל (ל"ת)
    אורן 22/03/2012 10:08
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    תמיר 22/03/2012 10:07
    הגב לתגובה זו
    תחום אוניות מיכליות בחו' ' ל מתחיל להתעורר לאחר שחווה ירידות בחודשים שנים האחרונות להלן מנייה בעלת תשואת דיבידנד גדולה שמתחילה טכנית להראות טוב Nordic American Tankers Limited (NAT) אשמח לשמוע את דעתך