איגרות חוב? מניות? הכנה והתמדה תקלנה על ההתחבטות

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות, מתייחס לשאלה התמידית בשוק ההון, במה עדיף להשקיע, מניות או אגרות חוב?
 | 
telegram
(9)

מה עדיף, אגרולת חוב או מניות? בשאלה זו מתחבטים המשקיעים כל הזמן. בשנים האחרונות, בעקבות הטלטלות שפקדו את שוק המניות בארץ ובעולם, התחדדה השאלה, ומדי פעם אנו רואים הוכחות שאיגרות החוב מכות את המניות במגרש הביתי שלהן - ההשקעה לטווח ארוך.

מצאתי לנכון לבדוק את הנושא, תחת שתי מגבלות, הראשונה, אין פתרון בית ספר (הרבה תלוי בבחירת התקופה, הנתונים ושיטת הבדיקה). השניה, לכל משקיע צרכים, משאבים, טעמים והעדפות משלו.

בחנתי את התנהגות מדד ת"א 25 ומדד איגרות החוב הכללי של הבורסה בחמש השנים האחרונות (בתדירות יומית) שהיו סוערות מאוד. הנחתי כי בכל יום יכול משקיע לבחור במקביל ומראש מספר אלמנטים:
- מניות או איגרות חוב ותשואה עודפת מבוקשת: 20%, 10%, 5%, או לפחות לא להפסיד.
- תקופת הימצאות בשוק: שנה, שנתיים, או 3 שנים (זאת לנוכח טענות כי משקיעים לא יודעים לתזמן כניסה ויציאה מהשוק).

מהתוצאות, הנכונות לסוף השבוע שעבר ומפורטות לעיל, עולה כי איגרות חוב הצליחו יותר ממניות, כל עודפת שנבחרה הייתה יכולה להתקבל בקלות רבה יותר על ידי איגרות חוב מאשר על ידי מניות, ללא תלות בתקופת ההימצאות (למעט החזקה ל-3 שנים ותשואה מועדפת של 20%). כמו כן, יתרונן של איגרות החוב הלך וגדל ככל שהתשואה העודפת שהמשקיע רצה, הייתה נמוכה יותר. יש לציין כי היו די הזדמנויות להשיג כל תשואה עודפת שנבחרה, הן על ידי מניות והן על ידי איגרות חוב.



מסקנות

איגרות החוב הצליחו יותר מהמניות בשנים האחרונות, אך למשקיע שלא סטה מהחלטותיו המקוריות היו די הזדמנויות להשיג את מטרותיו בשני המקרים. מנגד, משקיע ששינה את החלטותיו ונע בין אפיקים לא בהכרח שיפר את מצבו ואולי אף ניזוק מכך כשהתנהגות שוק ההון הייתה חריגה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    שאלת הבהרה
    משקיע 29/03/2012 10:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ראשית תודה על הניתוח המעניין. רציתי רק להבין כיצד חושבה התשואה העודפת. הרי בדרך כלל כשבודקים תשואה עודפת של מניה או אגח, החישוב הוא יחסית למדד כללי רלוונטי. כאן הניתוח עצמו הוא על המדד, אז מה שימש כבנצ' מרק?
    סגור
  • משקיע, 5
    רונן מנחם 29/03/2012 10:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. בניתוח זה בדקתי את אפיק המניות כנגד אפיק האג" ח. לא היה להם בנצ' מארק משותף. ייתכן כי שניהם ירדו, ייתכן כי שניהם עלו, אני בדקתי מי עלה יותר/ירד פחות בהפרשים של 20%, 10%, 5% ו-0%. כמובן, היו מצבים שנכסים אחרים עשו תוצאות טובות יותר משניהם בכל התקופה, אך בדיקה זו לא התייחסה אליהם. בברכה, רונן.
    סגור
  • 4.
    לא הבנתי
    עומר 28/03/2012 16:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    איך יש יותר ימי מסחר בשנה מאשר ב 3 שנים? אלא אם לא הבנתי נכון. תשואה עודפת אחד מעל השני? בדקת חלון זמן מתגלגל ובדקתי באיזה אחוז מהמקרים פרק זמן רציף של שנה או שנתיים או שלוש הניב באחד האפיקים 10% או 20% מעל האפיק השני? תסביר קצת בבקשה
    סגור
  • לא הבנתי, 4
    רונן מנחם 28/03/2012 16:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. לך 5 שנים אחרונית. כעת, בכל יום מחדש אתה יכול להחליט להיכנס לשוק ל-3 שנים, עד שמתחילה השנה השלישית. בכל יום מחדש אתה יכול להיכנס לשנתיים, עד שמתחילה השנה הרביעית. ובכל יום אתה יכול להחליט להיכנס לשנה, עד שמתחילה השנה החימישית והאחרונה. לכן, כפי שאמרת, מדובר בחלונות זמן קבועים ומתגלגלים. בכל אחד מהם, בדקתי מי עלה יותר (או ירד פחות), מניות או אג" ח, ובאיזה הפרש: 20%, 10%, 5% או 0%. בברכה, רונן.
    סגור
  • 3.
    חשוב מאוד להוסיף
    guri 28/03/2012 16:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לכל מי שמתעניין במסחר במניות שזה רק מתחיל כאן אבל ממש לא רק נגמר פה, שווה להשקיע מחשבה וקריאה מרפרפת לפחות גם במדרוגים הפרושים על רחבי הרשת. לדוגמא אחד שקראתי היום: http://www.inbest.co.il/Recomendations.aspx לא כדאי לפספס את מה שיש לנו מתחת לאף.
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    כתבה מעניינת
    אנליסטית בחופשה קצרה 28/03/2012 14:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפי הבנתי, מי ששינה את החלטתו בנוגע למשך תקופת ההשקעה או התשואה הנדרשת הפסיד בד" כ. חבל שכך מתבצע ניהול ההשקעות הפנסיוניות בחלק מהמקרים...
    סגור
  • אנליסטית בחופשה קצרה, 2
    רונן מנחם 28/03/2012 15:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום ותודה. חשוב לציין, כי אין פסול בשינוי החלטה תוך כדי תהליך, אך יש לשקול זאת היטב ולבסס כל שינוי על ממצאים, נתונים והערכות, תוך התחשבות בכך שבעיתות משבר מגיבים שוק ההון לא פעם בצורה חדה ו/או מהירה מדי. בברכה, רונן.
    סגור
  • 1.
    כתבה מעניינת במיוחד לאור העובדה שמניות
    משקיענית 28/03/2012 10:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נחשבות לנכס מסוכן יותר שנותן בדרך כלל תשואה עודפת על ההשקעות הסולידיות לאורך זמן. מעניין לדעת האם תוצאות של התקופה הנכחית מיוחדות בשל השפעת הריבית הנמוכה שלא היתה בישראל כמעט אף פעם.
    סגור
  • משקיענית, 1
    רונן מנחם 28/03/2012 12:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום ותודה. אכן כך. הריבית ההיסטורית הנמוכה והמפתיעה הייתה בין הגורמים העיקריים שהוליכו לעליות שערים בשוק איגרות החוב וכשהתברר כי לא מדובר בתופעה זמנית - הושפעו ממנה לטובה איגרות החוב לתקופות פדיון ארוכות. בברכה, רונן.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות