לא רק אצלנו: מחזורי מסחר נמוכים הם מכה עולמית

אייל דומן, סמנכ"ל דסק מוסדי מניות חו"ל מגדל שוקי הון, מתייחס לסיבות למחזורי המסחר הנמוכים בשוקי ההון בעולם. מה הסיכוי שתחל מגמת עלייה בתקופה הקרובה?
 | 
telegram
(7)

בחודשים האחרונים אנחנו עדים לירידה חדה במחזורי המסחר בבורסה בתל אביב. בקרב העוסקים במלאכה קיימים שלל הסברים לתופעה, החל מיציאתם של המשקיעים הזרים מישראל בגלל הפחד ממלחמה, דרך עודף הרגולציה שמונעת מהמוסדיים לפעול והמעבר שלהם לשוקי חו"ל וכלה בהשלכות המחאה החברתית מהקיץ הקודם. היו אף כאלה שהרחיקו לכת והאשימו במתרחש את מנהלי הבורסה בת"א. עם זאת, רגע לפני שקופצים למסקנות, כדאי לקחת צעד אחורה ולבדוק את הנעשה בשנים האחרונות בארה"ב.

ראשית, קצת היסטוריה. בתחילת שנות ה-2000 מחזורי המסחר ברוב בורסות העולם התאפיינו בדלילות. חדרי העסקאות שפעלו ללא הפסקה בסוף שנות ה-90 סבלו מהתנפצות בועת ההייטק, ואירועי ספטמבר 2001 הבריחו את מי שנשאר והובילו לקיפאון של כמעט 3 שנים בשוקי המניות. בשנת 2003 חזרו המחזורים לצמוח בהדרגה כאשר הראלי בשווקים ובועת הנדל"ן דוחפים את המדדים למעלה ומגדילים את מחזורי המסחר בהתאם עד שנת 2008. באופן קצת אירוני המשבר הפיננסי של אותה שנה הגדיל בצורה חדה את מחזורי המניות, ובתחילת 2009 הגיעו מחזורי המסחר ב-NYSE לכמעט 12 מיליארד מניות ביום.

הציפייה של הברוקרים בתקופת המשבר הפיננסי הייתה שמחזורי המסחר ישמרו גבוהים לתקופה ארוכה. בעיקר כשהבנקים המרכזיים בעולם סיפקו פתרונות למשבר בדמות הגדלת הנזילות ותוכניות חילוץ לכל נכס פיננסי שעמד לקרוס. בנוסף לכך, סברו המומחים, חלה עלייה ניכרת במשקלן של מערכות המסחר האוטומטיות (אלגו טריידינג) שהיוו 70%-80% (היום מתקרבים ל-90%) מהיקף המחזור. האופוריה נמשכה עד אמצע שנת 2010.

החל משנה זו מחזורי המסחר בעולם נמצאים בירידה חדה כאשר השיא היה ברבעון האחרון (רבעון שהוכתר כפתיחת השנה הטובה ביותר מאז 1987, מבחינת העליות שרשמו שערי המניות) כשמחזורי המסחר ב-NYSE נעו סביב ממוצע יומי של 6.7 מיליארד מניות, המחזור הנמוך ביותר מאז 1999.
לירידה במחזורים מספר סיבות עיקריות:

1. חוסר הוודאות בכלכלה העולמית, בעיקר מכיוון המתרחש באירופה בשנתיים האחרונות, הבריח חלק מהמשקיעים, בעיקר את אלה המאמינים כי העליות האחרונות נובעות ממחסור באלטרנטיבות השקעה המספקות מינימלית ולא בגלל שיפור בכלכלת ארה"ב או אירופה. אירועי 2008 עדיין טריים בזיכרונם והם אינם מוכנים לסכן את חסכונותיהם כאשר התנאים לדעתם עדיין אינם מתאימים. אירועים דוגמת המשבר ביוון לא תורמים לחזרתם לשווקים.

2. התנודתיות החדה בתקופת המשבר הפיננסי של 2008-2010 הביאה חלק מקרנות הגידור והגופים המוסדיים בעולם להדיר את רגליהם מהמסחר היומי ולשנות את שיטת ההשקעות שלהן. נתוני מדד קרנות הגידור מעידים כי הקרנות ממשיכות להוריד את רמות המינוף, בעיקר בשנה האחרונה.

3. התקדמות הטכנולוגיה בשנים האחרונות וההשקעה האדירה של גופים פיננסים באלגוריתמים המבצעים מסחר אוטומטי הובילו להקשחת תנאי הסף למסחר זה בבורסה, ובסופו של דבר להקטנת מחזורי המסחר. בנוסף, הרגולציה סביב המסחר האוטומטי מנסה להתאים עצמה ומקשה הרבה יותר מבעבר לבצע מניפולציות על חשבון משקיעים אחרים.

4. עם כל זה לא מספיק, ראלי המתאפיין במחזורי מסחר נמוכים, כפי שאנו רואים מתחילת השנה, מסמן עבור חלק מהמשקיעים את התיקון מטה הנמצא מעבר לפינה ומאלץ אותם להמתין להתפתחויות.

בסופו של דבר, יש הרבה סיבות לירידה במחזורי המניות. לדעתי, כל עוד חוסר הוודאות בכלכלות השונות תמשך והבנקים המרכזיים בעולם ישמרו שאף מדינה או גוף פיננסי לא יקרוס, המחזורים לא יחזרו לרמתם טרום המשבר (9 מיליארד מניות ביום). להיפך, כל עוד לא קורה אירוע דרמטי בשווקים, מחזורי המסחר ימשיכו, ככל כנראה, לרדת.

כל זה מקרין ישירות על מחזורי המסחר בישראל. כל עוד המחזורים בארה"ב לא יחזרו לרמתם הנורמלית, אין סיבה שמחזורי המסחר בישראל יגדלו. מאחר שמחזורי בישראל קשורים בראש ובראשונה למחזורי המסחר בעולם, אם אלה נמצאים בירידה אין שום סיבה שהמצב בישראל ישתפר.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    ומיסוי גבוה של רווחי בורסה כבר לא משפיעה? (ל"ת)
    פסימי 01/04/2012 16:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    אתה מודאג בקשר לרווחיות (עמלות) הבנקים ? (ל"ת)
    לכותב הכתבה 31/03/2012 21:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    שאלה לאייל
    עמיר 28/03/2012 23:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האם יידוע/ניתוח סטיסטיקה מה קורה בפרנקפורט,לונדון והונג קונג?
    סגור
  • who cares ?? (ל"ת)
    a wall-st player 29/03/2012 12:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    קשה לעשות מניפולציות ?! חחחחחחח:
    יוני 28/03/2012 15:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ssrn.com/abstract=1877592
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    איזה " מעצבן" הכותב...
    אודי 28/03/2012 14:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הוא שולל את טענות השרלטנים (שנטענות כמובן רק בשעת ירידות) !!!
    סגור
  • 1.
    מגדל שוקי הון
    אחד שיודע 28/03/2012 13:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ידוע שיש להם בחדר מסחר חו" ל את המנתח הטכני הטוב בארץ
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות