סופר רבעון בשווקים, בדרך לסופר שנה?

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, מתייחס לרבעון הראשון של 2012, התפתחות המשבר באירופה וצופה כיצד יראה הרבעון השני של השנה
 | 
telegram
(2)

באירופה "קונים זמן" ביוקר. האירופים פעלו בשנה האחרונה במספר מימדים מרכזיים על מנת להתמודד עם המשבר המתגלגל ברחבי היבשת בשנתיים האחרונות. ראשית הנהיגו תוכניות חילוץ ליוון, פורטוגל ואירלנד ושוב ליוון, בהמשך הפחיתו את הבסיס והנהיגו צמד תוכניות מימון ל-3 שנים בריבית של 1% בלבד, הקימו קווי אשראי דולרי גלובליים במסגרת עסקאות החלף של בנקים מרכזיים ובמקביל גיבשו אמנה פיסקאלית מתוקנת. בימים אלו חותרים האירופים להשלים את סדרת המהלכים המדוברת, ולהגדיל את משאביה של קרן הייצוב האירופית על מנת שזו תאפשר התמודדות עם צרכי מחזור החוב של ספרד ואיטליה בשוק הפתוח בשנים הקרובות.



שורת הצעדים אשר בוצעה בתחילת התהליך וכללה את מכרזי הנזילות שהניעו עסקאות Carry של ריבונית וגרמו לירידה בתשואות אותן אגרות חוב הביאה לשקט יחסי, "השקט שלפני הסערה".

בסוף השבוע האחרון סיכמו מנהיגי אירופה על מיזוג משאבי קרן הייצוב הזמנית (EFSM) לקרן הייצוב הקבועה (ESM) שתוקם עד אמצע השנה ובכך ייצרו "חומת אש" בהיקף של כ-800 מיליארד אירו. ראוי לציין כי קרן הייצוב המוגדלת לא תסתכם ב-940 מיליארד אירו, שכן 200 מיליארד מתוך ה-440 מיליארד משאבי קרן הייצוב הזמנית, שוריינו לתוכניות חילוץ קודמות. למשאבים אלו תתווסף הלוואה דו צדדית אשר ניתנה ליוון.

מדינות הגוש הסכימו להעמיד את מסגרת המשאבים המוגדלת לתקופה מוגבלת של 15 חודשים, ולאחריה תתכווץ חומת האש למסגרת של 500 מיליארד אירו בלבד. צעד זה נתפש כצעד חיובי נוסף לטובת הגברת האמון בשווקים, ויש כאלו אף שמרחיקים לכת והחלו "בחגיגות סיום המשבר הפיננסי".

שינוי העמדה הגרמנית ביחס למינוף קרן הייצוב מהווה איתות ברור לכך שגם בברלין "נפל האסימון" - פורטוגל וספרד בדרכן ליפול לזרועות הטרויקה לצורך קבלת תוכניות סיוע במתכונת המוכרת. אם בכל האמור בפורטוגל השווקים יוכלו לעמוד בכך (והדבר אף בא לידי ביטוי בתשואות החוב הפורטוגלי), הרי תוכנית סיוע לספרד הינה סיפור שונה בתכלית. סיפור שאינו מתומחר בשווקים ולו השפעה מדבקת על תשואות החוב האיטלקיות. לפיכך אנו קוראים לכולם להישאר עירניים במסיבה המתנהלת בשווקים, ולא לפתוח את הפקקים של בקבוקי השמפניה.

התחזיות הכלכליות העדכניות של ארגון ה-ECD שנופקו בשבוע שעבר, מציגות בפני כי כלכלת אירופה דועכת והאבטלה בה מאמירה לרמה משוקללת של מעל 10%, האשראי הצרכני לא גדל על אף תוכניות מסיביות להגדלת הנזילות בריביות אפסיות ומדד אמון הצרכנים האירופי צונח.

הכלכלנים מניחים בעבודתם כי שלוש הכלכלות הגדולות של גוש האירו - גרמניה, צרפת ואיטליה תתכווצנה במצטבר ברמה של 0.4% ברבעון הראשון של שנת 2012 ויחזרו לצמוח בשיעור של 0.9% ברבעון השני של השנה. הכלכלנים מציינים את האבטלה הגואה, אמון הצרכנים הדועך ותנאי האשראי הלא נוחים כסיבות המרכזיות לצמיחה המאכזבת באירופה.



לטענת כלכלני ה-OECD מספר גורמים מאיימים על ההתאוששות הכלכלית כמו עליית מחירי האנרגיה, היחלשות הפעילות הכלכלית בכלכלות המתעוררות ובכלכלת סין בפרט והיחלשות פעילות הסחר הגלובלית המשקפת ירידה בביקושים העולמיים המצרפיים. הכלכלנים חוזים כי פעילות ממשלתית תמשיך להיות קריטית בשווקים הפיננסיים, בעיקר בגוש האירו שם טרם הושלמה הרחבת קרן הייצוב, האינטגרציה הפיסקאלית המדוברת והשינויים המבניים במדינות החלשות של הגוש.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    שכחת לשקלל נתון חשוב במיוחד:בחירות ביוון,צרפת
    פלוס X 07/04/2012 23:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גרמניה...ועוד.תוצאות הבחירות לא ילכו בהכרח יד ביד עם קובעי המדיניות הנוכחיים.גם אם כן,אין לדעת,אלא בדיעבד,אם הצהרותיהם אינם אלא לצרכי כלכלת בחירות בלבד.
    סגור
  • 1.
    נו באמת...
    בדיחה גרועה 07/04/2012 22:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אולי שיפסיק כבר לכתוב, זה נראה כאילו אף אחד לא מתעניין בכתבות שלו.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות