הקטר הסיני מתנדנד ומשליך על שאר קרונות העולם

אורן אלדד, מנכ"ל בית ההשקעות ATRADE, מתייחס לסין, לכלכלה השנייה בגודלה בעולם. לאן פונים פניה של המדינה העצומה? וכיצד הדברים משפיעים על שאר כלכלות העולם?
 | 
telegram
(1)

בשנה האחרונה השווקים הפיננסיים מגיבים באופן קיצוני למתרחש בסין, הנחשבת לכלכלה השנייה בגודלה בעולם. במאמר זה אפרט את הקשר בין המתרחש בסין למצב הכללי בשווקים. ראשית עלינו לזכור, כי מדינות רבות בעולם תלויות מאוד ביצוא לסין, ובשל כך ההאטה בסין פוגעת משמעותית באותן כלכלות.

מה גרם לקטר הסיני להאט את הקצב?

הסימן המדאיג הראשון, שהתקבל לפני מספר שבועות, התקבל בצורת האטה משמעותית בסקטור הייצור הסיני. מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בסין, עורר חששותיהם של הסוחרים בעולם, כאשר רשם קריאה של 48.1 נקודות, לעומת 49.6 נקודות שנרשמו בחודש קודם. מדובר בשפל של 4 חודשים. הנתון מצביע על כך שסקטור הייצור ממשיך להתכווץ, זה החודש החמישי ברציפות.

ההאטה בקצב הצמיחה של הקטר הסיני התרחשה בעיקר על רקע צמצום הייצוא הסיני למדינות באירופה, הנמצאות במיתון, או ממש על סף גלישה למיתון - הצמיחה האנמית של שותפות הסחר הגדולות של סין. ניתן לראות כי מאז פרוץ המשבר באירופה, הצמיחה בסין נמצאת בירידה מתמשכת. ברבעון הראשון של 2010 למשל, צמחה הכלכלה הסינית בקצב של 11.9%, וברבעון הראשון של השנה הנוכחית, צמחה הכלכלה בקצב של 8.1% בלבד. מדינות רבות היו גאות להציג קצב צמיחה שכזה, אך בסין מדובר בקצב הצמיחה הנמוך ביותר בשלוש השנים האחרונות, וסוף ההתכווצות לא נראה באופק.

ההאטה בסין הובילה בימים האחרונים לירידה במחירי הסחורות בכלל, ולצניחה של ממש במחירי הסחורות החקלאיות בפרט. מחיר הכותנה בלט בצניחה של כ-8% ביממה האחרונה. הצניחה במחירי הסחורות נובעת מהירידה החדה בביקושים מסין, הנחשבת לספקית הסחורות הגדולה בעולם. הבנק המרכזי של סין לא נותר אדיש למצב, והחליט להרחיב את רצועת הניוד היומית של המטבע המקומי - היואן - מול הדולר לכ-1%.

הנפגעים העיקריים מההאטה המתמשכת בסין?

מדינות כגון אוסטרליה ויפן, שמרבית הייצוא שלהן מיועד לסין, הן הנפגעות העיקריות מההאטה המתמשכת. באוסטרליה כדוגמא, שוקלים להוריד את שיעור הריבית בחודש הבא, אם הצמיחה במשק תהיה נמוכה מהצפוי, והאינפלציה במדינה תישאר ברמות הנוכחיות. בשבוע הבא יעקבו המשקיעים בדריכות אחר באוסטרליה. אם לא תחול עלייה מפתיעה באינפלציה, המשקיעים יתחילו לתמחר הורדת של 0.25%, בישיבת הריבית הקרובה המתוכננת ל-1 במאי.

תחזית להמשך השנה

משבר החוב באירופה עלול להחריף בקרוב, אם ספרד תזדקק לסיוע חיצוני, על מנת לעמוד בהתחייבויותיה. אך מלבדה, ישנן מדינות נוספות שעתידן הכלכלי לוט בערפל. בינתיים, הירידה בביקושים מצדן של המדינות האירופאיות נמשכת, וכתוצאה מכך הייצוא הסיני ממשיך לספוג מהלומות קשות.

אני מעריך כי הכלכלה הסינית לא תצליח להתאושש בקלות, וזה ימשיך להעיב על השווקים הפיננסיים בתקופה הקרובה. מדינות כגון אוסטרליה, אשר מרבית הייצוא שלהן מיועד לסין, תיאלצנה לבצע התאמות למצב החדש, בכדי להימנע ממצב של נחיתה קשה. כמו כן, הניסיונות של הממשל הסיני למנוע את המשך ההתדרדרות די מוגבלים, וככל הנראה לא יצליחו למנוע את המשך ההאטה במשק הסיני.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    כתבה מעניינת! (ל"ת)
    בלשית 27/04/2012 22:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות