כל משבר הוא גם הזדמנות - הדרך לאיתנות כלכלית
גם בימים לא קלים, כשהסביבה המדינית, הביטחונית והחברתית, האופפת את מדינתנו, אינה פשוטה, ניתן לזהות סימנים של אופטימיות ומדי פעם אף לזקוף חזה בגאווה. לפני מספר ימים כשאמר נגיד בנק ישראל, באוניברסיטת בר אילן, כי המשק הישראלי הפגין יכולת התמודדות מרשימה מול זעזועים בשנים האחרונות. התקבל אצלי הרושם כי בנק ישראל התרשם והופתע מכך מאוד לטובה.
כמו כן, בקיץ אשתקד הודיעה, במפתיע, סוכנות דירוג האשראי Standard & Poor's על העלאת דירוג האשראי של מדינת ישראל ל-A+, מהלך נדיר מאוד מאז פרץ המשבר העולמי. בהודעה נכתב בזמנו, כי כלכלת ישראל משגשגת ויציבה, מוסדותיה חזקים והמשמעת התקציבית בה הוכיחה את עצמה.
בנוסף, זכינו לתשבחות רבות גם מקרן המטבע הבינלאומית (IMF), לרגל ביקורה האחרון בארץ. הקרן מעריכה כי בחמש השנים הבאות יגדל התוצר המקומי הגולמי לנפש בכ-1.5%, בממוצע שנתי, קצב האינפלציה השנתי יעמוד על 2% וישקף יציבות מחירים והגירעון בתקציב המדינה יפחת הדרגתית עד מתחת ל-2% מהתוצר. בהיבט זה, מדינות מתקדמות רבות ברחבי העולם היו מוכנות להתחלף איתנו בשמחה.
לרשימה מרשימה זו ניתן לצרף את צירופה של ישראל לשורות OECD ולמדד MSCI Developed Markets. נכון, שתי המסגרות המכובדות הללו הביאו עמן גם קשיים: במדד MSCI Developed Markets מהווה ישראל פחות מ-0.3% ולכן התרחקה מהרדאר של תושבי חוץ. וההצטרפות לארגון OECD, מצדה, גרמה לכך שמספר דוחות לא מחמיאים חוברו על ישראל, בפרט בהקשרים חברתיים. עם זאת, ניתן לראות בכך הזדמנות לשפר את פני המשק ואת תדמיתו הכלכלית והחברתית בעיני העולם.
סקר מגמות בעסקים, שהוציאה לאחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משקף אופטימיות בקרב המגזר העסקי בנוגע לפעילות העסקית בארץ ובחו"ל. התנהגות שער החליפין של השקל כנגד הדולר של ארה"ב מתארת היטב את המהלך המרשים שביצע המשק הישראלי בשנים האחרונות, במשך שנים רבות, לפני שהחל המשבר העולמי בשנת 2008, היה שער השקל נמוך (מפוחת) וברמה של 15%-20% מהשער בו צריך היה להיות מבחינה כלכלית. המתיחות המדינית והביטחונית האזורית הרתיעה תושבי חוץ, שהדירו רגליהם מישראל. כשפרץ המשבר, תרו תושבי חוץ אחר חלופות טובות לכספם ומצאו כי המשק הישראלי מתקדם ואיכותי ומדיניותה הכלכלית חכמה, אחראית ואמינה. כתוצאה, הגיע הון זר רב למשק, שער השקל עלה והתמקם באמצע התחום הכלכלי, תוך שהוא מקרין עוצמה רבה ואף מאלץ את בנק ישראל לרכוש מטבע חוץ כדי לרסנו.
דרך נוספת לראות זאת היא בחישוב מדד האומללות (The Misery Index), שנוסח בארה"ב בתקופת הנשיא לינדון ג'ונסון וחיבר בין קצב האינפלציה לבין שיעור הבלתי מועסקים - מדד גבוה יותר יצביע על אבטלה ו/או אינפלציה גבוהות יותר, וכך העלויות הכלכליות והחברתיות למשק תהיינה גבוהות יותר.
בישראל התעוררה, לאחרונה, תרעומת רבה על כך שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הקפיצה את נתון האבטלה במשק מ-5.5% ל-6.5%; אך גם כך, מדד האומללות אצלנו, 8.4%, נמוך משמעותית מהמדדים בארצות הברית (10.9%) ובגוש האירו (13.5%). לפי מדד פשוט זה, המצב כאן טוב בהרבה.
קברניטיו של כל משק מודרני שואפים להימצא בנקודת פתיחה נוחה, עם די דרגות חופש, למקרה שיקלעו למשבר. לדעתי, המשק הישראלי, העלול להיקלע להסלמה במספר חזיתות ביטחוניות ומדיניות באזור ובד בבד מתמודד עם תמורות חברתיות רחבות והשלכות תקציביות ורגולטוריות העולות מהן, עונה על אמות המידה הללו. כך, לדוגמא:
- הריבית במשק עומדת על 2.5% מהתוצר; בנק ישראל יוכל להפחיתה במהירות, כפי שעשה בעבר, אם יעריך כי המשק בדרכו להאטה חמורה. - הגירעון בתקציב הממשלה בקו עלייה, אך בהשוואה למדינות רבות בעולם, שיעורו במונחי תוצר עדיין נמוך; כל עוד תוקפד משמעת תקציבית, יקבלו תושבי חוץ, חברות דירוג ובתי השקעות ברחבי העולם בהבנה גירעון שמקורו בהאטה בצד ההכנסות. -בנק ישראל רכש, בשנים האחרונות, מטבע חוץ בסכומים גדולים (יתרותיו עומדות על 77 מיליארד דולר), דבר שיתמוך במשק, במידת הצורך, הן מבחינה כלכלית (חודשי ייבוא רבים יותר) והן מבחינת הלך הרוח בשוקי ההון והמטבע.
יש הבדל בין עצמאות כלכלית לאיתנות כלכלית. הכלכלה העולמית הפכה גלובלית מאוד בשנים האחרונות, הרגישות של מדינות רבות לזעזועים חיצוניים גדלה, לכן יכולתן להיות עצמאיות מבחינה כלכלית קטנה.
ישראל אינה שונה ממדינות אחרות - היא אינה עצמאית מבחינה כלכלית. אולם, בשנים האחרונות עברנו מספר תהליכים ששיפרו במידה ניכרת את איתנותנו הכלכלית. הודות לאותה תהליכים, יכולתנו להתמודד עם זעזועים חיצוניים גדלה מאוד ובנק ישראל עצמו שמח להודות כי הופתע מכך. בצורה זו, צעדה מדינת ישראל מספר צעדים קדימה בדרך לעצמאות כלכלית.
הדבר צריך לנסוך בנו מעט אופטימיות, לקראת האתגרים שבדרך. אם נתעל את נתוניו המרשימים של המשק לשיפור ברמת החיים ושביעות הרצון של משקי הבית, נוכל לומר, פעם נוספת, שהקלישאה נכונה: כל משבר הוא גם הזדמנות. זו לא משימה קלה, אך הכלים והיכולת בהחלט בידנו.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 8.עמוס ברעם 29/04/2012 17:07הגב לתגובה זומדינת ישראל צומחת. כלכלתה איתנה מתמיד. אנחנו מקבלים תשבוחות מכל עבר ומשקיעים רבים זורמים לפתחנו. אז מה כאן בעצם הטריק ומתי נתחיל להרגיש אנחנו ,אזרחים , המשלמים קרוב ל- 65% ממשכורתנו למיסים ישירים ועקיפים למדינה, מתי נתחיל להריגש אנחנו את הבאזזז הכלכלי ? מתי יצומצמו הפערים הבלתי נסבלים בהכנסות של 90% מהתושבים ( 10% מהאזרחים מחזיקים 90% של הכסף) , מתי נראה רווחה כלכלית הנותחתת לפתחנו, מתי הבנקים יראו קצת פחות רווחים ולא יגבו עמלות על עמלות על עמלות ויתחילו להשקיע קצת הון וממון חזרה על מי שמממן אותם ( האזחרים הפשוטים וקשי היום)? מתי נראה את הטריק ?
- 7.יואל 26/04/2012 09:27הגב לתגובה זוהכל נזיל הכל יכול להתהפך תוך 30 יום
- רונן מנחם 26/04/2012 11:10הגב לתגובה זוחג שמח. הערתך מהווה דוגמא נהדרת להבדל בין עצמאות לאיתנות. במלחמת המפרץ השנייה, למשל, ישראל קיבלה ערבויות לגיוס חוב מארה" ב. לפני כן היה קשה לה לגייס בחו" ל כי הגירעון התקציבי היה גבוה. אולם, זה שתושבי חוץ יודעים שיש גיבוי מארה" ב מקל עליהם להשקיע כאן, עובדה שבפני עצמה מוסיפה לאיתנות המשק. בברכה, חג שמח, רונן.
- 6.לאונרדו 25/04/2012 19:58הגב לתגובה זוכתבה מרשימה ומקצועית מעט אופטימיות לא תזיק מר מנחם כל הכבוד
- לאונרדו, 6, תודה. (ל"ת)רונן מנחם 25/04/2012 21:46הגב לתגובה זו
- 5.משקיענית 25/04/2012 11:40הגב לתגובה זוהאם להערכתך משק ישראלי היום חסין יותר למתקפות הספקולנטים בתחום המטבעות מפעם?
- רונן מנחם 25/04/2012 12:17הגב לתגובה זותודה וחג עצמאות שמח. אכן, שוק המט" ח בארץ משוכלל היום מבעבר ובידי בנק ישראל יתרות מט" ח גבוהות. לכן, יש ביכולתו להתמודד עם התקפות כאלו. זאת ועוד, משום שהריבית בארץ גבוהה משמעותית מאשר במדינות המפותחות בחו" ל, התקפה תגרום ייבוא הון למשק ולא ייצוא, דבר פחות בעייתי. עם זאת, נסיון העבר מראה כי בנק מרכזי בודד, גדול ככל שיהיה, לא יכול להתמודד עם גל ספוקלטיבי מתמשך. גם לא שת" פ בין בנקים מרכזיים. בסופו של דבר - תנאי השוק והמשק הם שיכריעו את הכף.
- 4.ביטחוניסט 25/04/2012 10:44הגב לתגובה זואכן מאמר מעניין .לאחר שנסיר מעלינו את האיום האירני כיצד ואם בכלל זה ישפיע?
- רונן מנחם 25/04/2012 12:14הגב לתגובה זושלום. איום ביטחוני כגון איראן משפיע עליהן במישרין (עימות צבאי, הוצאות ביטחוניות, ירידה בפעילות הכלכלית, פיחות בשער השקל וכו' ), בהתאם לאורכו ועוצמתו. זאת, במקביל לתמורות החברתיות האחרונות. יש לו גם השפעה עקיפה - על מדינות האזור, על בריחת הון של משקיעים זרים, דרך מחירי הנפט המזנקים בעולם ועוד. אנו יכולים להשפיע על כך באופן חלקי בלבד עם הכלים שיש לנו, לרבות יתרות המט" ח של בנק ישראל. בכל הפרמטרים האלו תהייה הטבה (הגירעון יהיה נמוך יותר, תידרש ריבית נמוכה יותר, קצב האינפלציה יקטן והצמיחה תגדל) אם המשבר יצטמצם ולבטח אם ייפתר באופן חיובי מבחינתנו. חג עצמאות שמח, רונן מנחם.
- 3.נילי 25/04/2012 10:32הגב לתגובה זוהיו משברים בהיסטוריה שהתארכו דור שלם. אז נא אל תהיו לי כאן פילוסופים .
- רונן מנחם 25/04/2012 12:08הגב לתגובה זושלום. בהמשך להערתך, בשנים האחרונות, בעקבות תהליכי הגלובאליזציה, משברים כלכליים הינם רוחביים יותר, אפקט ההידבקות בין אזורים גיאוגרפיים וגושי מטבע חזק יותר וכלי המדיניות שיש להפעיל מורכבים מבעבר. לכן, הסיכוי כי משבר יארך שנים רבות גדל. במילים אחרות, משבר כמו העשורים האבודים של יפאן עלול להיות פחות נדיר בעשורים הבאים, אם מקבלי ההחלטות וגופים כמו קרן המטבע, הבנק העולמי, בנקים מרכזיים מובילים וכמובן ממשלות, לא ילמדו מנסיון משבר 2008. אחת הדרכים להוכיח למידה - זירוז הקונסולידציה הפיסיקאלית בגוש האירו. בברכה, רונן. חג עצמאות שמח.
- 2.האם יוקדמו הבחירות מתי רבית תעלה (ל"ת)שרוןן 25/04/2012 09:19הגב לתגובה זו
- רונן מנחם 25/04/2012 09:49הגב לתגובה זושלום. השאלה הראשונה תלויה במצב המדיני, או בשיקולי המפלגות, אך יותר ויותר דעות נשמעות כי כך יקרה, כולל התבטאות של יו" ר הכנסת, שקצב לכך 5 חודשים. לגבי הריבית, להערכתי היא אכן תעלה פעם, או פעמיים, במהלך המחצית השנייה של השנה. עם זאת, בנק ישראל כותב בהודעתו כי הריבית תעלה רק במחצית השנייה של השנה הבאה. יום עצמאות שמח, רונן.
- 1.למרות זאת הבורסה הגרועה בעולם תסביר (ל"ת)המחשב 25/04/2012 08:23הגב לתגובה זו
- רונן מנחם 25/04/2012 09:21הגב לתגובה זושלום. ביצועי בורסה נמדדים לאורך זמן ומסיבות שונות אינם מתנהלים בדיוק לפי המצב הכלכלי. גם גורמים חיצוניים, כגון הסביבה המדינית, ביטחונית וחברתית משליכים עליהם. טור זה, לו נכתב לפני שנה וחצי, לדוגמא, היה מוצא ביטוי גם בשוק המניות המקומי. בכל מקרה, אם תבחן את ביצועיה הרב שנתיים של הבורסה בארץ (ויש די משקיעים, ציבוריים ופרטיים, שזה האופק המעניין אותם), לא מן הנמנע כי תופתע לטובה. חג עצמאות שמח, רונן.
- מנהל השקעות 27/04/2012 13:39כתבה מצויינת, שוק המניות עובד הפוך כאשר הצמיחה אצלנו טובה ובארה" ב לא, אצלנו יש ציפיות להרעה ואצלהם להתאוששות אז שם עולה ופה יורד.