איך להציל חיי אדם ולפתור את מצוקת הדיור באותה העת
אתמול (ג') החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה להמליץ לממשלה על אישור תמ"א 38 תיקון 3, לפיה במבנה שיחוזק בפני רעידות אדמה ניתן יהיה להוסיף סך הכל עד 2 וחצי קומות של זכויות בנייה. לאור התייחסויות הרשויות שהוגשו למועצה בנושא, החליטה המועצה שלא להגביל ערים בנושא תוספת הזכויות, כך שנספח 2 לתוכנית יושמט. נספח זה החריג ערים דוגמת רמת גן, תל אביב, גבעתיים, קריית אונו, הרצליה, רעננה וכו' מתוספת זכויות בנייה של 2 וחצי קומות.
האם לא הגיע הזמן להודות בפה מלא שהתוכנית לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה לא עובדת ומיצתה את עצמה? במקום להוציא כל מספר חודשים תיקון נוסף שיועיל לחיזוקם של עשרות מבנים בלבד, על המדינה לקחת את האחריות לידיה ולהתוות תוכנית לאומית כוללת להריסתם ובנייתם מחדש של מרבית הבניינים הישנים והמסוכנים במדינה.
במסגרת התוכנית כל רשות מקומית תקים חברה להתחדשות עירונית שתמפה את כל המבנים המסוכנים בשטחה, תהיה אחראית לבדיקת בטיחותו של כל מבנה בעיר שנבנה לפני שנת 1980 ובמידה ויימצא מסוכן, תחייב את דייריו תוך חצי שנה להתקשר עם יזם מתוך בנק יזמים של העירייה, שיהרוס את הבניין ויקים בניין חדש במקומו. לרוב יהיה מדובר במתחמים שלמים שהעירייה תכריז מלכתחילה על הריסתם ותעניק זכויות בנייה שיאפשרו את הכדאיות הכלכלית למיזם.
זכויות הבנייה בכל מתחם ייקבעו בהתאם לשווי הקרקע ולכדאיות הכלכלית לבנייה - במרכז תל אביב לדוגמה ייתכן ותוענק זכות לבניית בניינים חדשים בני 8 קומות במקום בניינים ישנים בני 3-4 קומות, בעוד בדימונה תתאפשר הקמת מגדלים בגובה של 20 קומות במקום הבניינים הנמוכים.
יבואו אנשים ויאמרו שמדובר בפגיעה בזכות הקניין, אחת מהזכויות החזקות ביותר במסגרת חוק יסוד כבוד אדם וחירותו. אבל כאן ראוי לשאול - האם זכות הקניין גוברת על השמירה על חיי אדם? תפקידה של המדינה בראש ובראשונה לדאוג לשלום הציבור, ולעיתים עליה להשתמש באמצעי כפייה כדי לבצע זאת. הלוא המדינה דורשת מכל בעל רכב להעביר את רכבו טסט פעם בשנה ובמידה ואינו כשיר לנסיעה להורידו מהכביש, האם אין כאן פגיעה בקניינו של אדם?
הריסתם של מאות אלפי בניינים ישנים, בני 3-4 קומות בלבד, תאפשר תכנון מחדש של מרבית מרכזי הערים בארץ המהווים מפגע אסתטי, שידרוג תשתיות התחבורה, החשמל והביוב ושיפור מצבם הכלכלי ואיכות חייהם של בעלי הדירות הישנות. מעל הכול, בנייתם של רבי קומות רבים במרכזי הערים תפתור את מצוקת הדיור במדינה מאחר והיא תאפשר תוספת של מאות אלפי יחידות דיור הן באזורי הביקוש והן בפריפרייה, שתעבור מהפיכת בנייה ותמשוך לקירבה אוכלוסיות חדשות.
סחטנותם של בעלי הדירות במיזמי תמ"א 38 ופינוי בינוי הופכת אותם ללא כדאיים כלכלית עבור הקבלנים ומהוות את המכשול העיקרי לחיזוק מבנים ולשדרוג מרכזי הערים. על המדינה לקבוע קריטריונים קשיחים של פיצוי עבור כל דירה שתפונה ללא מתן כל שיקול דעת לדיירים ולקבלנים. במידה והדיירים יסרבו לתנאים המדינה תוכל להפעיל סנקציות דוגמת שילוש תשלום הארנונה או מיסי מבנים מסוכנים.
לסיכום, לאחר שבע שנות ניסיונות שווא, על המדינה להגיע למסקנה שתמ"א 38 לא עובדת ולקחת את המושכות לידיה - עד כה חוזקו עשרות בניינים ויש לחזק מאות אלפים. ביום שחלילה תתרחש רעידת אדמה המדינה תתקשה לבנות את כל עריה הותיקות מחדש ולפצות את תושביה על אובדן רכוש וחלילה על חיי אדם, לכן עדיף לפעול מבעוד מועד לפני שיהיה מאוחר מדיי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.20 קומות בדימונה? חחחחחחח - הקרקע שם שווה 0.בן 02/05/2012 15:46הגב לתגובה זו0 0אין הצדקה לבנייה לגובה באמצע המדבר - הקרקע שווה קרוב ל0, אין בעיה לבנות נמוך ובזול יותר.סגור
-
8.הכותב מקשקש (ל"ת)תומר 02/05/2012 15:32הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.ראוי שמפלגה חדשה תמנף את הרעיוןרפי 02/05/2012 12:43הגב לתגובה זו0 0אין ספק שחייבים לעשות רגולציה בנושא. הייתי מציע למקימי המפלגות החדשות שישימו נושא זה כאחד מהנושאי הדגל החברתיים בהם יטפלו אם וכאשר יגיעו לסטטו סשל מקבלי החלטות.סגור
-
לשלוח את הפוסט הזה ישירות לשר השיכון אטיאסיעקב 02/05/2012 14:34הגב לתגובה זו0 0השר אטיאס מוכשר, רואה את הנולד,ואולי משם תבוא הישועה. צריך פשוט להיות בולדוזר להזיז עניינים אלו.סגור
-
6.כל מילה בסלעאורי 02/05/2012 12:08הגב לתגובה זו0 0שלא לדבר על כך שהמדינה מפקירה את תושבי הפריפרייה.סגור
- טען עוד
-
5.חייב לקום מנגנוןאדריכלית עדנה מור 02/05/2012 11:11הגב לתגובה זו0 0היפוטתית, אילו יכולנו להגיע למצב שבו כל המדינה הייתה הופכת לאתר בנייה בשנתיים הקרובות, ואזורי מגורים שלמים היו משתדרגים תשתיתית, ויזואלית, קונסטרוקטיבית ומתעבים במס' יחה" ד, היו נחסכות מכולנו צרות וחרדות. אלא שע" פ מיטב ניסיוני ההליך הקודם להריסה ולבניה מחדש שבמהותו מגיע יזם המחתים בעל נכס על הסכמתו לאבדו זמנית עד קבלת נכס חלופי הוא הליך אמנם ישים אבל מסורבל וארוך המלווה במו" מ מייגע. איני רואה, על אף שהייתי רוצה בכך במאוד, את הרשות המחוקקת מכריחה את התושבים לחתום על הסכמה כזו. האחריות היא גדולה ואיש אינו חפץ בה. חייב לקום מנגנון שיסנן את הגורמים העוסקים בנושא, יפקח עליו וכל זאת מבלי לפגוע בדינאמיקה ובחופש הפעולה בתחום. מנגנון כזה, מן הסתם, יחוייב אף הוא בפיקוח עליו...סגור
-
4.במקום להתעסק עם שטויותערן 02/05/2012 10:55הגב לתגובה זו0 0והממשלה שלנו יודעת להתעסק עם שטויות. לא הגיע שהממשלה תבין שמדובר באמת בסכנת חיים. ארגוני החירום בארץ פשוט עומדים וממתינים ליום שתהיה רעידת אדמה ומבנים יפלו אחד אחרי השני. היום זאת כבר לא שאלה אם זה יהיה , השאלה מתי .... אבל כנראה שחיי אזרחי מדינת ישראל באמת לא חשובים וכן על הדרך באמת אפשר לתת לקבלנים שיצילו את חיינו להרווח קצת כסף ולהפסיק לדאוג מה יהיה על התשתיות של האזור. במידה ויתנו לקבלן להרוויח הוא גם יידרש לדאוג לתשתיות מסודרותסגור
-
3.מרכזי הערים מסוכנים וצריכים להיהרסצודק 02/05/2012 10:48הגב לתגובה זו0 0נראים רע ולא מתאימים למאה ה-21סגור
-
2.תיאורטית נכון ויפהלא ישים 02/05/2012 10:47הגב לתגובה זו0 0מעשית, לא ניתן לביצוע כשיש 700 אלף רשויות שייתנגדוסגור
-
1.חייבים לעשות ריסטרט למדינה (ל"ת)צודק מאוד 02/05/2012 10:47הגב לתגובה זו0 0סגור